דיון סוער בוועדה המסדרת על חסינות רה"מ נתניהו: הוועדה המסדרת אישרה היום (שני) את הצעת ההחלטה שלפיה תוכל, כמו גם ועדת הכנסת, לקיים ישיבות בעניינים שבסמכותה ללא אישור ועדת ההסכמות. משמעות ההחלטה - שתי הוועדות יוכלו לקיים את הדיון על חסינות נתניהו - ללא הסכמתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי ההצעה שאושרה, בתמיכת 16 חברי כנסת ומתנגד אחד (ח"כ שלמה קרעי מהליכוד), בדיונים כלליים בנושאי פיקוח על הממשלה, דיונים בהצעות לסדר היום שהועברו מהמליאה ודיוני חקיקה וחקיקת משנה, יחייבו אישור של יושב ראש הכנסת לאחר שקיבל חוות דעת מהיועץ המשפטי לכנסת. הוועדה תתכנס שוב בשעה 14:30 להמשך הדיון.
הדיון בוועדה המסדרת בראשותו של ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן) עלתה לטונים גבוהים ובמהלכה נטשו חברי הליכוד בהפגנתיות את הדיון. הוועדה דנה על אופן הקמת הוועדה שתדון במתן או בהסרת חסינותו של ראש הממשלה נתניהו, זאת לאחר שהגיש בקשה רשמית לכנסת למתן חסינות מפני העמדה לדין. ח"כ מיקי זוהר התעמת עם יו"ר הוועדה אבי ניסנקורן לבין נציג הליכוד מיקי זוהר - שהוצא מהדיון אחרי 25 דקות בלבד וחזר כמה דקות לאחר מכן: "אתם תהיו חתומים על הפיכת הבית הזה לכלי ניגוח פוליטי".
"הטענות המרכזיות שלי הם כאלה", הבהיר זוהר במהלך הדיון. "כפי שאמרתי איך ניתן לשנות את נהלי פגרת הבחירות תוך כדי פגרת בחירות? איך אפשר לאשר את הדיון שקיים זכות וטו ליו"ר הכנסת שאתם מנסים לעקר אותו? איך אפשר לקיים את הדיון היום כשאנחנו שומעים שהוא לא אישר את הדיון?".
ניסנקורן תקף בדיון את הניסיון לעכב ולבטל את הדיון של הוועדה. "אני מצפה שחברי הכנסת לא ינסו לעכב את הדיונים, לא ינסו לחבל בדיונים הענייניים היעילים וההוגנים בנושא החסינות", אמר. "אני מצפה שזה מה שיהיה ושנדון בצורה יעילה".
הדיון עלה לטונים גבוהים וח"כ מיקי זוהר ביקש לעצור את הדיון. "מבקש לקבל אישור ברור וכתוב מיו"ר הכנסת לקיום הישיבה ורק אז נשתתף בה", הצהיר. "אם לא אין לי טעם לדון בישיבה שאין אפשרות לבצע אותה כי יו"ר הכנסת לא התיר אותה".
ניסנקורן הגיב לדרישתו של זוהר. "הבקשה הגיעה ליו"ר כבר בסביבות 19:00 בערב ואני דיברתי איתו אישית ב-21:00 והוא אמר לי שהאישור עומד לצאת תוך כמה דקות", הגיב. "מזכירות הוועדה קיבלה אישור שלפי חוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת הוועדה יכולה להתכנס".
אמש (ראשון) התייצב יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין באולפן המהדורה המרכזית - והתייחס למהלך להקמת ועדה שתדון בבקשת החסינות של נתניהו. במהלך הריאיון אמר אדלשטיין: "אני לא נלחם עם עובדי הכנסת הבכירים, גם כשאני חולק עליהם. יש כאלה שסבורים בטעות שאנחנו בסוף האירוע, אנחנו בתחילתו".
"מה שהבטחתי זה שכל הכרעה שאקבל תהיה בהתאם לתקנון הכנסת", הבהיר אדלשטיין. "אני נוהג כפי שאמרתי בהתאם לחוק ולתקנון באותה ממלכתיות שאפיינה אותה לאורך שנים, כך אנהג גם באירוע הזה. צריך להבין, האירוע הרבה יותר סבוך ממה שחושבים. יש סעיף מפורש בתקנון שכתוב בו שחור על גבי לבן באילו נושאים אני רשאי לזמן את הישיבה במהלך הפגרה".
עוד הבהיר אדלשטיין: "אני לא אלך לבג"ץ, אבל כל צעד יגיע גם לבית משפט, יהיו הכרעות". יו"ר הכנסת הצהיר כי לא שוחח עם נתניהו לאחר מסיבת העיתונאים שלו. "אני לא מזרז הליכים, לא מקצר הליכים, אני פועל כיו"ר הכנסת, בצער רב אני רואה שיש ניסיון להפוך את הכנסת לתעמולת בחירות זולה ולקרקס".
"לא מתרשם מרעשי רקע"
אדלשטיין דחה את ההשוואה בין דיוני החסינות לבין הדיון במליאה על חוק המצלמות, זמן קצר לפני הבחירות הקודמות. "אותו יועץ משפטי קבע שבנושא של חוק המצלמות נהג יו"ר הכנסת לא רק בסמכות אלא גם בממלכתיות שהתייצב נגד עמדת מפלגתו ולחצים". עוד אמר כי הדיון בבקשת החסינות של נתניהו הוא "מעין שיפוטי" וייתכן שיידרשו לו שבועות רבים - יותר מכפי שמעריכים במפלגת כחול לבן.
עוד תקף בחריפות את התנהלות גנץ ושותפיו להנהגת כחול לבן: "במהלך שלוש שנות המאסר שלי בכלא הסובייטי אני לא פעם ראיתי סכין חדה מכוונת לבטן ולצוואר שלי, זה היה איום, אז שאף אחד לא יאיים עליי בשטויות".
אדלשטיין שיבח את היועץ המשפטי לכנסת אייל ינון: "הוא איש הגון. אני עובד איתו שבע שנים, ברוב המקרים גם קיבלתי את חוות הדעת שלו, את העצה שלו, היו מקרים שחלקנו אחד על השני, אני מרשה לעצמי לומר שעל חוות הדעת הזו אני חולק. הוא יודע ואמר את זה פעם נמצאים פה על קרקע בתולית, ועמדתו היא לאו דווקא עמדתו של כל משפטן". אדלשטיין גינה את המתקפות כלפי ינון: "אפשר לחלוק, להתווכח לערער על ההחלטות, אסור להפנות כלפיו ביטויים פוגעניים ואלימים, וזה נוגע לכולם בלי יוצא מן הכלל".