הערכה: בג"ץ ידחה את העתירה נגד כהונת נתניהו תחת אישום
בית המשפט העליון דן בעתירה נגד הטלת הרכבת הממשלה על נתניהו, ההחלטה תתקבל במועד אחר. הנשיאה חיות: "מבקשים לדון בשאלה אם בית המשפט או היועמ"ש אמורים להכריע". נציגת העותרים: "הרכבת יצאה מהתחנה, אנחנו במצב החמור ביותר"
ירון אברהם | החדשות12| פורסם 31/12/1909:20| עודכן 31/12/1911:06
הסתיים הדיון בבג"ץ על העתירה נגד הטלת הרכבת הממשלה על נתניהו, ההערכה שתידחה: הרכב השופטים הבכיר ביותר של בג"ץ התכנס הבוקר (שלישי) לדון בעתירה העוסקת בשאלה האם ניתן להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת המואשם בפלילים, זאת בשל כתבי האישום שהוגשו נגד ראש הממשלה נתניהו - שעדיין תלויים ועומדים.
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, שאלה בדיון: "למה עכשיו? "מדוע לא לחכות אחרי הבחירות?". נציגת העותרים השיבה: "כל בוחר שיגיע לקלפי זכאי לדעת האם הוא בוחר בנאשם שיכול להרכיב ממשלה או לא". ההערכה היא שהעתירה צפויה להידחות, ההחלטה תימסר במועד אחר.
"אתם בעצם מבקשים מאיתנו להקדים את שיקול הדעת של הנשיא?", פנה השופט מלצר לעותרים. המשנה לנשיאה המשיך בדבריו: "האם יש לכם דוגמא בכל שנות המדינה להחלטה של בג"ץ לפני הפעלת הסמכות?". הנשיאה חיות המשיכה את קו הטענה של מלצר ואמרה: "יש לנו עוד צמתים בדרך שנוכל להכריע בהם - אני לא בטוחה ששמעתי טיעון משכנע לשאלה מדוע להכריע כבר עכשיו. אין הוראת חוק שמונעת מנתניהו להתמודד".
נציגו של מנדלבליט שנכח בדיון הבהיר כי היועמ"ש לא מתכוון לחוות דעתו בשאלת הרכבת ממשלה ע"י נאשם בפלילים אלא אם נשיא המדינה יבקש ממנו. "אין שום סיבה לחייב את היועמ"ש להשיב לעתירה תיאורטית שיכולות להיות לעמדתו השלכות פוליטיות". עוד הוסיף: "זו עתירה בלב מערכת הבחירות. זה ניסיון להכניס את מערכת המשפט הממשלתית לנושאים הפוליטיים - זה שדה מוקשים".
במקביל, נאם הנשיא ריבלין בועידת התחזיות 2020 של כלכליסט ואמר: "מן הראוי שלא אביע דעה, אם כי יש לי דעה בנושא. אני חושב שצריך להגן על הנבחרים מפני האפשרות להדיח אותם בניגוד לרצון העם". ריבלין הוסיף: "צריך שיהיה פיקוח ולשם כך בא החוק. יש אנשים אחרים שמשנים את דעתם. זו לא פעם ראשונה שרה"מ מואשם, לא שהייתי בידידות עם ראש הממשלה הקודם. אני מוכרח לומר שלא שיניתי את דעתי". השופט מלצר הגיב בעניין: "מותר לנשיא לשקול את עניין כתבי האישום כשהוא מטיל את מלאכת הרכבת הממשלה, והחלטתו איננה כפופה לביקורת שיפוטית".
עו"ד דפנה הולץ לכנר, נציגת 67 העותרים, טענה עם תחילת הדיון כי המצב הנוכחי של ראש הממשלה אינו מאפשר את הטלת מלאכת הרכבת הממשלה עליו. "נקלענו למצב שבו העומד בראש אחת הרשימות הגדולות הוגש נגדו כתב אישום חמור וקשה בשלוש פרשות שונות שמלמדות על התנהלויות קשות של נבחר ציבור בתקופת כהונתו", הצהירה לכנר. "אנחנו במצב החמור ביותר כשכל הפסיקה כולה מתנקזת לאותה נקודה".
הנציגה המשיכה: "הרכבת יצאה כבר מהתחנה. אנחנו 62 ימים לפני הבחירות. זאת לא סוגיה פוליטית אלא עקרונית כפי שבית המשפט פסק אותה לגבי שרים. איך אנחנו יודעים שהוודאות המשפטית מביאה לסדר ציבורי? הנה, מחר המשיב (רה"מ) ייסוג מתפקידי השר שלו והכל בגלל הנורמה השיפוטית שקבע בית משפט זה".
עורך הדין מיכאל ראבילו, שמייצג את נתניהו אמר כי הנשיא יעבור על החוק אם ימנע מנתניהו להרכיב ממשלה במקרה שינצח. "ראוי שתצא הכרעה ברורה שדוחה את התביעה על הסף ואומרת שאין מקום לחזור לבית המשפט לדון בהכרעת הבוחר האם היא ראויה או לא", טען ראבילו. "אין פה שום לקונה. צריך להוציא את בית המשפט מהעניין הזה. אם בית המשפט רוצה לצאת מהמשחק הפוליטי הוא צריך לדחות את העתירה על הסף כבר היום". הנשיאה חיות נזפה בו: "אני מציעה שתשמור את הטיעונים האלה למי שהוא מייעץ לו".
בתוך כך, צפויים השופטים לקבל את בקשתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שסבור שהדיון היום צריך להיות דיון מקדמי ולעסוק בשאלה שהיועץ מגדיר כשאלת השאלות, שאלה כבדת משקל, האם בכלל צריך להכריע בסוגיה בעת הזאת?
מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: "אסור שמסע ההפחדה והדמוניזציה ישיג את מטרתו. בית המשפט העליון צריך להתמודד עם הסוגיה הדמוקרטית החשובה ביותר שנמצאת בפתחו ולא לשלוח מדינה שלמה להצביע בבחירות מבלי שידעו מה משמעות ההצבעה שלהם. לא יתכן שכוחות חזקים ומתואמים יצליחו לזרוע פחד בלבו של בית המשפט".
אתמול התייחס נתניהו לדיון המקדמי בעניינו ואמר: "יש מי שמנסים לגרור את בית המשפט העליון לתוך המגרש הפוליטי כדי שיכפיש ויסכל משפטית את המועמדות שלי לראשות הממשלה. אני לא מעלה על דעתי שבית המשפט העליון של מדינת ישראל ייפול לתוך המלכודת הזאת. בדמוקרטיה מי שמחליט מי ינהיג את העם זה רק העם ולא אף אחד אחר. כך תמיד היה וכך תמיד יהיה".