נהריים עוברת לשטח ירדן - מיום ראשון: ההסדר עם ירדן שאפשר לחקלאים יהודים לעבד את האדמות בנהריים יגיע ביום ראשון הקרוב לקצו, ולחקלאים הובהר כי כבר מתחילת שבוע הבא לא תתאפשר להם גישה לשטחים והם לא יוכלו לעבור את הגבול.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מזה 80 שנה, עוד לפני קום המדינה, מעבדים חקלאים יהודים את השטחים בנהריים שבעמק הירדן. ביום ראשון הקרוב, כשבועיים לאחר שמלאו 25 שנים לחתימת הסכם השלום בין ישראל וירדן שבמסגרתו התאפשרה המשך העבודה באזור - ההסדר בנוגע לשטח יפוג.
לעומת מובלעת נהריים, החקלאים במובלעת צופר שבערבה - שטח נוסף שירדן הסכימה להאריך את זכות השימוש בו ל-25 שנים, יוכלו לעבד את אדמותיהם לשנה אחת נוספת. עבדאללה מלך ירדן הסכים להאריך בשנה את זכות השימוש של חקלאי צופר במובלעת הירדנית. על פי הדיווח, הסכמתו של המלך הושגה במהלך השיחות שהתקיימו בשבועות האחרונים בין בכירים במשרד החוץ לעמיתיהם הירדנים.
"מדינת ישראל הפנתה לנו עורף, מיום ראשון לא תתאפשר כניסה לישראלים"
"אנחנו בקשר יומיומי עם הירדנים והם הודיעו שמיום ראשון הם לא יאפשרו יותר כניסת סיורים לאי השלום", אמר ראש המועצה האזורית עמק הירדן, עידן גרינבאום. "הם הודיעו לנו עוד לפני כן שהם לא מאפשרים לנו לזרוע את השדות שלנו בזריעת החורף. המשמעות המעשית היא שהפרק של 25 השנים האחרונות הסתיים".
"עד לרגע זה לא קיבלנו הודעה רשמית או פנייה רשמית או התייחסות של גורם ממשלתי מוסמך במדינת ישראל וממשלת ישראל על מה שהולך לקרות מה-10 לחודש. זה עצוב מאוד ומצער. אנחנו מרגישים זנוחים ואנחנו מרגישים שמדינת ישאל הפנתה לנו גב ועורף".
"אין שום ספק שזה שאין בישראל ממשלה כבר תקופה ארוכה הביא לכך", הוסיף גרינבאום. "אין גורם רשמי שמתייחס לדבר הזה או שר שלקח על עצמו להוביל את זה, אז בוודאי שכולם עוסקים בדברים אחרים. זה הוביל גם לתוצאה המרה הזאת".
"מצער אותנו מאוד שלא ראש הממשלה ולא אחד משריו מצאו לנכון להגיע לנהריים ולהיפגש עם אנשי אשדות יעקב ששילמו בדם על הקרקע הזאת, אמר בצער. "נציגים ירדנים הודיעו כי מיום ראשון, עם פקיעת ההסדר בנהריים, לא תתאפשר כניסה לישראלים".
על פי ההסדר אליו הגיעו ראש ממשלת ישראל יצחק רבין וחוסיין מלך ירדן, "אי השלום" בנהריים ומובלעת צופר בערבה, זכו להסדר מיוחד - שטח בריבונות ירדנית ולישראל שליטה וזכות ממשית על הקרקע. לפני כשנה הכריז עבדאללה מלך ירדן כי אין בכוונתו לחדש את ההסכם בעקבות לחץ ציבורי שהופעל עליו, בעיקר מהאופוזיציה האנטי-ישראלית במדינתו.