לקראת שבוע מכריע: מדינת ישראל נמצאת כמעט 3 שבועות בסגר הדוק, ונתוני התחלואה מתחילים סוף סוף לרדת. כעת גורמים בממשלה מתחילים להפעיל לחץ על נתניהו להחיל הקלות: שר האוצר ישראל כ"ץ הזהיר ממכת מוות לעסקים, כחול לבן לוחצים לשחרר את ההפגנות וגם ראש ועדת הקורונה סבורה שצריך להתחיל לשחרר את הסגר משבוע הבא. נתניהו לעומתם, עדיין סבור שלמרות הנתונים המעודדים – מוקדם מדי לשחרר את המשק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אין ספק שכל הדיבורים על פתיחת הסגר מקדימים מעט את המאוחר. אתמול אובחנו יותר מ-4,000 נדבקים בנגיף הקורונה, בזמן שהיו 2,000 נדבקים בלבד הבינו שיש צורך בצעדים משמעותיים. למעשה, תחילה סברו ש-2,000 נדבקים יהיה הסף שבו שר הבריאות יולי אדלשטיין יכריז על סגר כללי.
לכן, כשישראל כ"ץ וכחול לבן מדברים על הקלות לעסקים והפגנות, לא מדובר בפתיחה של המשק עדיין וגם בטח שלא לפתיחת מערכת החינוך. מדובר על הגדלה מסויימת של היקף העבודה, פתיחה של עוד שכבה בשוק הפרטי. חזרה כוללת לשגרה – עדיין לא על הפרק.
נתניהו עומד כעת מול מוקש פוליטי אדיר: כל המומחים הרפואיים ממליצים על סגירת ערים חרדיות אך ספק רב שסגר דפרנציאלי כזה יקרה. נתניהו העביר מיוזמתו את הסמכויות לאשר החלטות בדיוק מהסוג הזה מוועדת הקורונה לוועדת חוק חוקה ומשפט - שבראשה עומד יעקב אשר מיהדות התורה. אשר אמנם עוד מיישר קו עם החלטות הממשלה, אבל הסיכוי שהוא ייתן את ידו לסגירה הרמטית של ערים חרדיות נראה נמוך מאוד.
הסוגייה הזו מציבה את נתניהו במצב הזה קשה. הציבור רואה את הנתונים מול העיניים ואם המגמה הזו תמשך יהיה מאוד קשה לשכנע את המגזר הכללי להישאר בסגר - כאשר בציבור הכללי מספרי התחלואה יורדים ובציבור החרדי מספרי התחלואה ממשיכים לעלות.
חברת הכנסת ויו"ר ועדת הקורונה יפעת שאשא ביטון סבורה לעומת זאת שיש להחיל הקלות כבר משבוע הבא. "אנחנו נמצאים באירוע מתמשך", אמרה לאורן וויגנפלד בריאיון למהדורה ראשונה. "הנגיף הזה יישאר איתנו עוד הרבה זמן, אנחנו לא נוכל לראות את האוכלוסייה כלואה בבתים במשך כל כך הרבה זמן. אין מנוס מלהתחיל לבנות שגרת חיים לצד הקורונה".
"אנחנו צריכים להתחיל בשבוע הבא כבר לצאת מחלק מההגבלות", הוסיפה. "במיוחד אלה שאין בהם שום הגיון אפידמיולוגי. אנחנו יודעים שאין שום הגיון אפידימיולוגי בנושא של מרחק של 1,000 מטר או עניין הטייק אוואי". אז מדוע לא עושים את זה? שאשא ביטון התייחסה בעקיפין להפעלת הלחץ של החרדים על נתניהו: "אני חושבת שקושרים יותר מדי דברים מסויימים בדברים אחרים. לא מסוגלים ללכת לטיפול דיפרנציאלי, אנחנו כבר הרבה מאוד חודשים אומרים שצריך לטפל בצורה דפרנציאלית – תעשו את זה".