דוהרים לבחירות - או למהלך דרמטי? שעות ספורות נותרו לתום המועד שבו עדיין אפשר להרכיב ממשלה ולמנוע הליכה לסבב בחירות שלישי בתוך שנה. אם לא תושג הסכמה של 61 ח"כים על מועמד עד ליום רביעי בחצות, הכנסת תתפזר אוטומטית וישראל תלך לבחירות. אם לא יישאר סיכוי לממשלה, הח"כים ינסו לקבוע את מועד הבחירות - במרוץ נגד השעון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
גם בליכוד וגם בכחול לבן טוענים כי אין סיכוי לאחדות, וגם האפשרויות הנוספות - ממשלת מיעוט או ממשלת ימין צרה או הצטרפות של העבודה לגוש הימין - נראות קלושות. הליכוד וכחול לבן סיכמו השבוע על מועד לבחירות - 2 במרס - אך יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין קבע כי הכנסת לא תדון על כך עד מחר (רביעי), היום האחרון לפני פיזור הכנסת האפשרי.
בישיבת נשיאות הכנסת הבהיר אדלשטיין כי אם לא יימנעו בחירות, הכנסת תחוקק מחר בשלוש קריאות את החוק שקורא לקבוע את מועד ההצבעה ב-2 במרס. "גם כאשר נראה שאפסו הסיכויים למנוע את הבחירות המיותרות והיקרות האלו, לא נתחיל את הליך החקיקה לפני יום רביעי, על מנת לאפשר לראשי המפלגות להתעשת בדקה ה 90, רגע לפני שיהיה מאוחר מדי", הסביר.
האם אחד הח"כים ישיג 61 תומכים? כך זה צריך לקרות
התרחיש היחיד שיכול למנוע בחירות – גם אם סיכוייו נראים קלושים – הוא שאחד מ-120 הח"כים יגיש לנשיא חתימות של 61 חברי כנסת שתומכים בו. הבקשה חייבת להיות מוגשת עד ליום רביעי בחצות הלילה. כל חבר כנסת יכול לחתום ליותר ממועמד אחד, אך אם יוגשו שתי בקשות - יהיה עליו להצהיר לנשיא מי המועמד שעליו הוא מבקש להטיל את המשימה. אם לא יעשה זאת, חתימתו תימחק משתי הבקשות.
אם לא תוגש אף בקשה – תרחיש שנראה סביר מאוד כרגע – הכנסת תתפזר אוטומטית בלי צורך בהצבעה. עם זאת, בכנסת ינסו להצביע על מועד הבחירות לפני פיזורה. אם יוגשו ביממה וחצי הקרובות שתי בקשות, הנשיא לא יתחשב בשאלה מי קיבל יותר חתימות – אלא ידרוש הבהרות מהחותמים הכפולים עד שתישאר רק בקשה אחת.
לפי החוק, ריבלין יהיה חייב להטיל את המנדט על המועמד שקיבל 61 חתימות בתוך יומיים - ולהקצות לו 14 יום להרכבת ממשלה: המשמעות היא שהטלת המנדט על אחד הח"כים, גם אם לא תוביל לממשלה, יכולה לדחות את מועד הבחירות בשבועיים. אם הח"כ שיקבל את המנדט ייכשל, הכנסת תתפזר אוטומטית – ולא תינתן אפשרות לח"כ אחר לנסות להרכיב ממשלה.
איל ינון, היועץ המשפטי של הכנסת, הבהיר לאור השאלות בכנסת כיצד עובדת "תקופת 21 הימים" שבה אנחנו מצויים, לאחר שנתניהו וגנץ נכשלו בהרכבת הממשלה. "שלב זה יסתיים ביום רביעי, 11.12.2019 בשעה 24:00. לרשותו של חבר הכנסת שהוטל עליו התפקיד להרכיב ממשלה בשלב זה יעמדו 14 ימים בלבד". ינון הבהיר: "אם גם שלב שלישי ואחרון זה לא יוביל להרכבת ממשלה, הכנסת תתפזר באופן אוטומטי ויתקיימו בחירות בתום כ- 90 ימים".
לדבריו, "תכלית הסעיף היא למנוע, ככל הניתן, קיומן של בחירות טרם זמנן על ידי מתן הזדמנות אחרונה לחברי הכנסת, היודעים כבר כי כשלה 'דרך המלך' לכינון ממשלה, להביא בכל זאת להרכבתה של ממשלה לפני התפזרות הכנסת ויציאה לבחירות נוספות".
לפי המסמך ששלח היועץ המשפטי לכנסת, המועמד שיקבל את המנדט יכול עדיין להציג ממשלת מיעוט: "לא נדרש רוב מיוחד של 61 חברי כנסת לשם קבלת אמון הכנסת, די בכך שהתומכים בכינונה רבים יותר מן המתנגדים לה". עוד ציין ינון כי "חתימתו של חבר כנסת על בקשה לנשיא אינה מחייבת אותו בהצבעת האמון במליאת הכנסת".
איך ומדוע סיכמו בכנסת על 2 במרס?
במצב הנוכחי, מועד הבחירות על פי חוק הוא 90 יום מפיזור הכנסת, כלומר ב-10 במרס, יום שלישי. אלא שהתאריך הלועזי הזה נופל על י"ד אדר - חג פורים. למרות שאין שום איזכור בחוק שאוסר לקיים את הבחירות בתאריך הזה, התאריך הפך ללא רלוונטי.
אם לא 10 במרס, מסתמנות שתי אפשרויות: להקדים את יום הבוחר - או דווקא לדחות אותו. בכחול לבן העדיפו תאריך שיהיה כמה שיותר קרוב, בליכוד מנגד רצו שהתאריך יהיה רחוק יותר. בתחילה במערכת הפוליטית כיוונו ל-3 במרס, אבל אז גילו שמדובר ביום הזיכרון לחללי צה"ל שמקום קבורתם לא נודע.
לצורך הקדמת הבחירות, הח"כים יהיו חייבים להעביר חוק ברוב של 61 חברי כנסת בשלוש קריאות - והדבר יכול לקרות עד לפיזור הכנסת מחר בחצות. תאריך אפשרי נוסף שהוצג הוא 25 בפברואר, אבל בליכוד התנגדו בשל הסמיכות לפריימריז לראשות המפלגה שלא ישאיר זמן לקמפיין בחירות.
יו"ר הוועדה המסדרת, ח"כ אבי ניסנקורן (ליכוד), הבהיר אתמול את הנימוקים לקיום הבחירות לכנסת ה-23 ב-2 במרס: "הבחירות ייערכו 82 ימים מיום פיזור הכנסת, ולא כעבור 90 יום. זהו המועד הקרוב ביותר שהצלחנו להגיע אליו".
תאריך נוסף שנשקל הוא 17 במרס, מועד שלכאורה היה מוסכם על כולם - אבל גם הוא התגלה כבעייתי משום שזהו יום פטירתו של רבי אלימלך מליז'נסק, מגדולי החסידות. החרדים מתנגדים, כי להערכתם מספר העולים לקברו שבפולין נאמד במנדט אחד.