ההכרזה של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו על כך שממשל טראמפ חוזר בו מהעמדה של ממשל אובמה וכי ההתנחלויות "אינן סותרות את החוק הבינלאומי", הגיעה אמש (שני) בהפתעה וזכתה לתגובות נלהבות מלשכת ראש הממשלה ומגורמים נוספים במערכת הפוליטית, אבל ההצהרה לא צפויה לשנות באופן דרמטי את מעמדן הבינלאומי של ההתנחלויות.
בכיר משרד החוץ לשעבר והמשפטן אלן בייקר, סבור שמדובר ב"שינוי טוטאלי של העמדה הרשמית של ארה"ב", אך גם לדעתו בית המשפט הישראלי לא ימהר לאמץ את ההחלטה, ועל כן המשמעות היא מוגבלת למדי.
"עד עכשיו העמדה של ארה"ב הייתה מבוססת על חוות דעת משפטית של יועץ ממחלקת המדינה משנות ה-70 ולפיה ההתנחלויות לא חוקיות", אמר בייקר בשיחה עם חדשות 12. "היועץ התבסס על מבט מאוד צר של הדין הבינלאומי, וכעת זה מבוסס על ראייה רחבה הרבה יותר".
בייקר הזכיר כי בית הדין של האיחוד האירופי קבע אך לאחרונה כי יש לסמן את המוצרים שמגיעים מההתנחלויות מאחר שהן אינן חוקיות, וכי כעת העמדה האמריקנית שונה מזו האירופית: "מדובר בגיבוי של ממשל ארה"ב לגבי חוקיות ההתנחלויות".
עם זאת, אומר בייקר, "בג"ץ אף פעם לא קבע שההתנחלויות אינן חוקיות. השופטים תמיד אמרו שזה מחייב דיון נפרד ולא התקיים דיון בנושא".
"אין ספק שזה יכול לעזור למי שרוצה לטפח את מפעל ההתנחלויות"
לעומת בייקר, פרופסור רובי סיבל, מומחה לדין בינלאומי מהאוניברסיטה העברית, סבור שהעמדה של ארה"ב לא באמת עברה שינוי דרמטי כעת. לדבריו, "ארה"ב לא אמרה שההתנחלויות בלתי חוקיות כבר הרבה זמן. ב-78' הייתה חוות הדעת של מחלקת המדינה שהן לא חוקיות, אך בתחילת שנות ה-80 הם שינו את העמדה שלהם".
לדבריו, מאחר שפומפאו לא אמר באופן מובהק שההתנחלויות הן חוקיות, הרי שאין בכך שינוי מהותי.
גם סיבל ציין כי בג"ץ "נמנע מלהיכנס לשאלה אם ההתנחלויות חוקיות או לא. הוא קבע שתפיסת קרקע פרטית היא בלתי חוקית אבל לא התייחס לשאלה אם עצם ההתנחלויות הן בלתי חוקיות. אני מניח שזה ימשיך להיות העמדה של בג"ץ ולפיה מדובר בסוגיה פוליטית".