ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב היום (שישי) לסירוב של "כחול לבן" למתווה האחדות שהציע. נתניהו האשים את המפלגה בחבירה למפלגות הערביות - "צעד אנטי-ציוני שיסכן את ביטחוננו", טען שגנץ הולך שבי אחרי לפיד ש"רק רוצה במפלתו", ותקף את ליברמן - "הדבר האחרון שמעניין אותו זה דת ומדינה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ראש הממשלה החל את הפוסט בקריאה לממשלת אחדות: "הממשלה היחידה שאפשר להקים לאור תוצאות הבחירות היא ממשלת אחדות לאומית רחבה. בלי פסילות, בלי חרמות, עם שותפות אמיתית בין כל המפלגות שמאמינות במדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".
"גנץ מסרב לאחדות", הזהיר נתניהו. "גנץ, לפיד וליברמן מסרבים להתחייב שלא יקימו ממשלת מיעוט שתוקם בתמיכת חברי הרשימה המשותפת. מנהיגיה וחבריה הבולטים של הרשימה המשותפת הביעו שוב ושוב תמיכה בטרור, הערצה למחבלים, וסירבו לגנות פגיעה בחיילים ובאזרחים ישראלים".
"הקמת ממשלת מיעוט שנשענת על הרשימה המשותפת היא צעד אנטי-ציוני שיסכן את ביטחוננו", כתב נתניהו. "מצער שגנץ הולך שבי אחרי לפיד וליברמן. לפיד - שרק רוצה במפלתו. ליברמן - שהדבר האחרון שמעניין אותו זה דת ומדינה, אחרי שפעל ב-20 השנים האחרונות בשותפות הדוקה עם החרדים ושמונחה על ידי שיקולים משונים".
נתניהו המשיך: "גנץ, אל תתן את ידך להקמת ממשלה מסוכנת לישראל. אזרחי ישראל מצפים מאיתנו להקים ממשלת אחדות לאומית רחבה שתשמור על מדינת ישראל ותבטיח את עתידנו".
אביגדור ליברמן הגיב להאשמותיו של נתניהו: "כנראה שבזמן ששעון החול יורד כלפי מטה, היאוש ברחוב בלפור עולה כלפי מעלה. ההסבר ההגיוני היחיד שעולה בדעתי הוא, שנתניהו החליט להחזיר את המנדט לנשיא במוצ"ש ולכל המאוחר ביום ראשון". לאחר מכן האשים ליברמן את ראש הממשלה ב"זיכרון סלקטיבי", וציין מספר אירועים מעברו הפוליטי.
מוקדם יותר הבוקר הגיב יו"ר כחול לבן, בני גנץ, לראשונה בקולו להצעת האחדות שהעביר אליו ראש הממשלה נתניהו. גנץ נאם בנהריים במסגרת אירוע 25 שנים לחתימת הסכם השלום עם ירדן והבהיר כי בהצעה "אין פרטים של שותפות אמיתית". לדבריו, נתניהו "לא מפנים את רצון העם" וכי הוא מסרב לקיים אחדות במלוא הרצון.
"מי שקרא את הפרטים של ההצעה של נתניהו לא יכול שלא לראות שבעצם אין שם פרטים של שותפות אמיתית, אלא הזמנה לכחול לבן – שהיא הסיעה הגדולה בכנסת, לכבות את השרפות מהממשלה הנוכחית", אמר גנץ באירוע.
גנץ הוסיף: "ראש הממשלה אימץ לאחרונה את עניין האחדות, אבל הוא מסרב הלכה למעשה לקיים אותה במלוא הרצון ובמלוא הכנות האסטרטגית והפוליטית – בדיוק כפי שעושים שלום. לא בשביל להציע הצעות כדי שלא יהיה מהן כלום".
יו"ר כחול לבן המשיך: "נוסח ההצעה והתכנים שלה מצביעים על מחדלים רבים של הממשלה הקודמת. במקרה הטוב זה ספין, במקרה הרע זו מנהיגות שלא מפנימה את רצון העם בבחירות הקודמות והאחרונות. אנחנו נמצאים זה חודשים רבים במדינה שמוחזקת כבת ערובה באמצעות ממשלה שלא מסוגלת לתפקד באמת".
עיקרי המתווה:
ביטחון - יורכב קבינט פריטטי שיעביר החלטה תוך שישה שבועות על תוכנית רב-שנתית עדכנית לביטחון ישראל, כולל החלטה להעברה מידית של תקציב השנה הראשונה עוד לפני העברת תקציב המדינה.
כלכלי - הממשלה תאשר יעד גירעון מוסכם ושינוי סדר עדיפות תקציבי לאור הצרכים הביטחוניים הדחופים. תקציב המדינה יועבר לא יאוחר משלושה חודשים ממועד הקמת הממשלה.
חברתי - הממשלה תגבש הסכמה על צרכים חברתיים חיוניים שיתוקצבו בתקציב המדינה.
דת ומדינה - הסטטוס קוו יישמר לשנה הראשונה, ומיד עם הקמת הממשלה יוקם צוות שיגבש הסכמות בנושא. בנפרד, מיד עם הקמתה, הממשלה תביא את חוק הגיוס המתוקן על פי "מתווה אטיאס" להצבעה, ותאפשר חופש הצבעה סיעתי בנושא.
מדיני - נתניהו וגנץ יביאו בפני הממשלה עמדה משותפת ביחס לתוכנית המאה של נשיא ארה"ב טראמפ, כאשר תוצג, וביחס להחלת הריבונות הישראלית על בקעת הירדן וצפון ים המלח.
על פי ההצעה החדשה בממשלה יהיה קיפאון בענייני דת ומדינה - בלי חקיקה דתית חדשה. תקום ועדה בין מפלגתית שתבחן כל הצעה. חוק הגיוס יובא לאישור תחת "מתווה אטיאס" - הנוסח של משרד הביטחון, אבל היעדים בהחלטת ממשלה ולא בחקיקה ראשית, מתווה אליו ליצמן התנגד בעבר.
עוד על פי המתווה, טבלת יעדי הגיוס תאושר בנפרד בהחלטת ממשלה. גם סעיף שקובע כי החוק ייפקע אם לא יעמדו ביעדים יועבר להחלטת ממשלה.
ככל הנראה הסכמתם של החרדים לשבת עם לפיד היא ההצעה שבא מהם. עוד נתניהו הציע לראשי בלוק הימין להסמיך אותו ואת גנץ להכריע בענייני עסקת המאה של טראמפ שצפויה להתפרסם בתקופה הקרובה.