כמה אנשים באמת הגיעו להפגנת התמיכה אתמול (שלישי) בראש הממשלה בנימין נתניהו ברחבת מוזיאון תל אביב? נכון לאתמול בלילה, תלוי את מי שאלתם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מאחר שבשנים האחרונות נמנעת המשטרה ממתן הערכות לגבי מספר המשתתפים בהפגנות, בין היתר על מנת שלא לאפשר לנתונים אלה להפוך לכלי ניגוח פוליטי, הדבר מאפשר לכל צד - המפגינים והמתנגדים להפגנה - להציג נתונים סותרים ובעיקר לייצר מספרים מנופחים. כאשר אמש המנעד היה רחב ביותר ונע בין 3,000 ועד ל-15 אלף מפגינים.
כך למשל, צייץ אתמול בטוויטר יועצו של נתניהו, טופז לוק, "15,000 אלף איש! עם ישראל חי" - לצד תמונה של הרחבה מלמעלה; באתר ynet דווח כי מספר המפגינים עומד על 8,000 איש; בהארץ ובמעריב עמדו המספרים על "אלפים בודדים"; ובאתר וואלה על 2,000 איש.
עם זאת, לפי בדיקת "גלובס" הנשענת על הערכות בחברות הסלולריות, המספר המדויק של המפגינים עמד על כ-7,000 איש. מדובר במספר שנאסף בשיטות בדיקה מתקדמות, ושלפיהן ניתן לקבוע באופן כמעט מוחלט את מספר המשתתפים ואת התפלגותם לפי שעות. כאשר גם הפעם המשטרה נמנעה מפרסום כמות המשתתפים.
מדוע לא מבוצע האומדן באמצעות שימוש בטכנולוגיות קיימות? בעיקר בגלל בעיות של פגיעה בפרטיות הלקוחות. עם זאת, איסוף הנתונים על ידי חברות הסלולר לא מהווה פגיעה בפרטיות הלקוחות, מאחר שהמערכת היא אנונימית. הנתונים שנתקבלו הושוו לנתוני הנוכחות באותו מועד בשבועות האחרונים, באותו מיקום, ומהם נוטרלו מספר הלקוחות הקבועים של אותה חברה באותו אזור.
סיבה נוספת לפערים בהערכות היא שבניגוד להפגנות והתכנסויות בכיכר רבין למשל, שם יכולה המשטרה והמארגנים לדעת פחות או יותר את כמות האנשים על רקע ניסיון העבר - ברחבת מוזיאון תל אביב אין מספיק ניסיון מצטבר של הפגנות דומות. מסיבה זו נעשה הפעם איסוף הנתונים וניתוחם באמצעות חברה סלולרית, בצורה של עבודה מקיפה ומעמיקה.
הכתבה המקורית פורסמה ב"גלובס"