שבוע וחצי לפני הבחירות, אישרה היום הממשלה (ראשון) את חוק המצלמות בתום ישיבה סוערת. באופן חריג, היועץ המשפטי מנדלבליט הצטרף לדיון והביע את התנגדותו לקידום הצעת החוק. ההחלטה התקבלה פה אחד. נתניהו: "נביא את הנושא לחקיקה כדי שהבחירות הקרובות יהיו נקיות". מנדלבליט: "צריך לעשות את זה נכון ובהליך תקין".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במקביל לאישור, בממשלה לא ממתינים ומתכוונים לקדם את חוק המצלמות בהליך מזורז. לחדשות 12 נודע כי ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) יעמוד בראשות ועדה מיוחדת שתפעל לקידום החוק. ההצבעה עצמה בכנסת בקריאה ראשונה תתקיים מחר, ובקריאה שניה ושלישית ביום רביעי. 

בחלקו הסגור של ישיבת הממשלה, אמר נתניהו: "אני מבין למה לפיד, גנץ וליברמן מסכימים עם הרשימה המשותפת נגד פיקוח במצלמות על הקלפיות, כדי לאפשר זיופים וגניבת בחירות. אני לא מבין למה הגורמים המשפטיים מעלים טיעונים טכניים מופרכים במקום להתייצב בעד שמירה על טוהר הבחירות, במקום לעשות את תפקידם".

מצלמות בקלפיות מונעות גניבת בחירות!

— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) September 8, 2019

נתניהו התייחס לנושא בפתח ישיבת הממשלה: "טוהר הבחירות הוא מיסודות הדמוקרטיה. הדרך הטובה ביותר למנוע זיופים בבחירות היא להציב מצלמות בכל הקלפיות ולאפשר פיקוח של המשקיפים ממפלגות יריבות האחת על השנייה. ביקורת הדדית של כל המפלגות, זוהי מהות השקיפות בדמוקרטיה ואחד היסודות החשובים ביותר לשמירה על שלטון החוק. לכן, מצלמות בקלפיות בידי משקיפים הן אמצעי מתבקש לסייע בשמירה על טוהר הבחירות".

היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט, מנגד, הביע את התנגדותו במהלך הישיבה: "אני בעד מצלמות אבל צריך לדעת לעשות את זה נכון ובהליך תקין. כיוון שיו"ר ועדת הבחירות אמר שזה יביא לאי סדרים, אני גם נגד". השרים, מנגד, תקפו את היועץ המשפטי: "אתה שלחת אותנו להליך חקיקה, לא ייתכן שתתנגד עכשיו".

 

 

מנדלבליט הגיב: "יש בעיות לוגיסטיות משמעותיות, הכל נארז ונשלח כבר לפקחים".

העימות בישיבת הממשלה הסוערת נמשך, והצעקות נשמעו גם אל מחוץ לחדר הדיונים: 

אקוניס למנדלבליט: "ראינו איך הגנת עליי בבג"צ יעל אמיתי"

מנדלבליט: "זה לא הנושא, אבל אם אתה רוצה - אפשר לפתוח את זה כאן"

נתניהו, דופק על השולחן: "לא להתפרץ!"

השרים האריכו בדבריהם במהלך הדיון בנושא, נתניהו בתגובה הקצה להם זמן: "הנאום הכי מוצלח שלי באו"ם היה של 2 וחצי דקות". השר אקוניס הגיב: "מאז האו"ם לא היה נאום מוצלח? לא צריך להגזים".

שר המשפטים אוחנה: "יש פה עניין של משילות. לא סביר שנקבל פשוט את הטענה שיש זיופים ולא נעשה דבר כדי למנוע זאת".

השר יריב לוין למנדלבליט: "אתם כבר יודעים שיש זיופים ועושים פעולות נגד זה. אתם בעצמכם אומרים את זה. אבל אתם כנראה מעדיפים מצב שיהיו זיופים מאשר חקיקה שתמנע את זה".

שר המשפטים אוחנה: "המחלוקת הצפויה תתנהל בכל הכבוד הראוי. אני מכבד מאוד את היועץ המשפטי לממשלה הן ברמה האישית והן ברמה המוסדית. עם זאת, אין פירושו של דבר שנכפיף את ראשנו בהכנעה גם כשאנחנו סבורים אחרת". 

"אנו כופרים מכל וכל ברמת הדרמה שמנסים לשוות לחוק. המטרה: צמצום מחלוקות והרתעת זייפנים. הזייפנים - יורתעו. הבוחר תם הלב - לא. הצעת החוק איננה משנה את כללי המשחק, ממש כפי שמצלמות המהירות והצמתים לא שינו את כללי התנועה, אלא איפשרו לאכוף אותן".

ישיבת ממשלה, ישיבת קבינט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
ישיבת ממשלה, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

בפתח הישיבה, נתניהו הסביר: "החוק המוצע קובע שהמצלמות יתעדו את אולם הקלפיות ולא את ההצבעה מאחורי הפרגוד. חשאיות ההצבעה תישמר בקפדנות. כבר ב-2013 אמר השופט אליקים רובינשטיין, שהיה אז יושב ראש ועדת הבחירות: "יש צורך לחשוב על מצלמות" - ולגבי הבחירות האחרונות, אמר יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, השופט מלצר, שתופעת הזיופים היא בעיה אמיתית. ובכן, בעיות צריך לפתור, ובעיות בבחירות חייבים לפתור לפני הבחירות. מתי רוצים שנפתור את זה, אחרי הבחירות?".

נתניהו ומנדלבליט (ארכיון (צילום: חדשות)
נתניהו ומנדלבליט, ארכיון | צילום: חדשות

ראש הממשלה התייחס להסתייגויות של גורמי המקצוע והיועץ המשפטי לממשלה: "אין צורך בהיערכות מיוחדת, אין צורך בהכשרה מיוחדת ואין צורך בציוד מיוחד. כל משקיף יכול לצלם עם הטלפון הסלולרי שלו. הרי זה מה שקורה בכל המרחב הציבורי שלנו: כל אחד מצלם, הכל בסטורי, כל מכולת מתועדת במצלמות - אז דווקא את אולם הקלפיות אי אפשר לצלם? מצלמות בקלפיות לטוהר הבחירות זה פשוט, זה הוגן, זה שקוף וזה צודק".

ועדת הקלפי בבחירות (צילום: דניאלה שטרית, פלאש 90)
מצלמות יתעדו את ועדת הקלפי? אילוסטרציה | צילום: דניאלה שטרית, פלאש 90

נתניהו סיכם: "אי אפשר להסביר מדוע מגבילים את הצילום דווקא במרחב הציבורי היחיד שמחייב שקיפות יותר מכל מקום אחר. אנחנו נביא את הנושא לחקיקה כדי לוודא שהבחירות הקרובות יהיו נקיות, מפוקחות ומדויקות, כפי שאזרחי ישראל מצפים מאיתנו".

בתום ישיבה של כמה שעות, אישרה הממשלה פה אחד את הצעת החוק למרות התנגדות היועץ המשפטי מנדלבליט.

נתניהו: "אני רודן? בדיחה! היום הכל מצולם, הכל בסטורי"

בפרסום ברשתות החברתיות, התייחס ראש הממשלה לסערה סביב הניסיון לאשר את חוק המצלמות - כשבוע לפני הבחירות. "אני, שמבקש לשמור על טוהר הבחירות ולמנוע זיופים, מכונה על ידי לפיד וגנץ כ"רודן"", כתב. "ומנגד מי שמתנגדים לשקיפות ולמנוע זיופים בבחירות, מציגים את עצמם כ'דמוקרטים'". 

בפתח ישיבת הממשלה אמר השר יריב לוין, שתומך באישור החוק: "מכבדים את דעתו - אבל הוא יועץ ולא בא במקום הממשלה".

מנגד, חברת הכנסת סתיו שפיר התראיינה לגל"צ וטענה שקיימת אפשרות שנתניהו מבצע "תרגיל" בניסיון להיפטר ממנדלבליט. שפיר לא הבהירה אם המהלך נעשה בשיתוף היועמ"ש או ללא עזרתו. מנדלבליט מיהר להגיב בחריפות להתבטאות: "הדברים מופרכים ומוכחשים באופן מוחלט. מוטב שלא היו נאמרים".

 

 

מדובר במצב תקדימי, שבו הממשלה יוזמת ומאשרת חוק למרות שהיועץ המשפטי לממשלה, מי שאמור לייעץ לה בנושאים מהסוג הזה, מתנגד לכך. השלב הבא באישור החוק תהיה הכנסת, וגם שם יהיה צורך בשבירת הכללים הקיימים לצורך אישורו. כבר כמה חודשים שהכנסת לא מחוקקת חוקים חדשים, וזאת בשל ההבנה כי לא מעלים חוקים בתקופת ממשלת מעבר בלי הסכמת האופוזיציה.

על פי ההערכות, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין צפוי להיענות ללחץ שמגיע מלשכת ראש הממשלה ולהעלות את חוק המצלמות להצבעה, זאת למרות שהדבר נוגד את הכללים הפרלמנטריים המוכרים ועל אף ההתנגדות המשפטית לנושא. בכחול לבן שקלו תחילה להחרים את הדיון, אולם כעת נראה שהם נוטים להגיע ולהתנגד לחוק בניסיון להפיל אותו.