>> להאזנה לכל הפודקאסטים של "אחד ביום" הקליקו כאן
ברוח התקופה, דרך שיחת וידאו, נשיא ארה"ב הטרי הודיע בנאום למנהיגי אירופה - "ארה"ב חזרה". היא חזרה לשתף פעולה עם העולם, להוביל בזירה הבין-לאומית ולשמש דוגמה ליתר המדינות. עיניה של אנגלה מרקל לא ברקו ככה כבר ארבע שנים. אבל יש מקום אחד שאליו ארה״ב עדיין מנסה לחזור - הסכם הגרעין עם אירן.
ביידן רוצה את ההסכם, מדינות אירופה רוצות אותו, הרוסים והסינים רוצים אותו, אבל יש מנהיג אחד שממש מתעב את הרעיון - בנימין נתניהו. ראש הממשלה כינס דיון אסטרטגי ראשון בעניין לנוכח ההתפתחויות, ויכול להתנחם בינתיים בעובדה שהדרך למשא ומתן על הסכם הגרעין נראית, כרגע לפחות, מורכבת ממה שאפשר היה לצפות.
באירן בירכו על הפרידה מטראמפ, אבל אל מול מה שנראה כמו החלום הוורוד שלהם - חמינאי נוקט באסטרטגיה מפתיעה. הוא דורש שארה"ב תעשה את הצעד הראשון ותסיר את כל הסנקציות, ואף דורש תקופת מבחן שבה יוודא שהיא אכן עמדה במילתה. מנגד, גם העמדה של ביידן ברורה: קודם חזרה לתנאי ההסכם המקורי והפסקת ההפרות האירניות, ורק אחר כך הקלות.
והיום (חמישי) בפרק של "אחד ביום": אהוד יערי, האיש שנמלט מטהרן רגע לפני המהפכה, מסביר לנו מאיפה נובעת האובססיה האירנית לפצצת גרעין, איך טהרן משתמשת ביריבות עם ישראל כדי לקדם אסטרטגיה רחבה במזרח התיכון - ומה בעצם רוצה השליט העליון של אירן עלי חמינאי?
פרק חדש של "אחד ביום", הפודקאסט היומי של N12, יעלה לאוויר בכל יום - ראשון עד רביעי - באתר N12 ובכל אפליקציות הפודקאסטים.
שושלת מפוארת, מנהיג אפור
אהלן אהוד. בוא נחזור ל-1989, חמינאי נכנס לתפקיד השליט העליון, איזו אירן הוא מקבל?
"כבר אז, זו אירן ששרויה בהתנצחות ובעימות כמעט עם כל שאר העולם. הוא מקבל מדינה בשלטון אנשי דת, שמלקקת את הפצעים אחרי שמונה שנות מלחמה איומה עם סדאם חוסיין וטילים שנוחתים על טהרן. כך זה התחיל, והיום הוא רואה את המציאות בדיוק כמו אז. הוא לא בא להתחבק עם האמריקנים, להפך. המסר שלו הוא תקיף: 'אם תדחקו אותנו כמו חתול אל הקיר, נשלוף ציפורנים'".
ומאיפה מגיעה הגישה הלעומתית הזו?
"זה שילוב של שני דברים: הרצון להביא לתחייה מפוארת של האיסלאם - שנמצאת בירידה כבר מאות שנים וכולם מכירים בכך - והעבר והחלום האימפריאלי של אירן מימי השושלות הגדולות. האירנים הם אומה שמייצגת ציביליזציה עתיקה ומפוארת, הם עם חכם מאוד ומוצלח מאוד. אך יחד עם זאת, חמינאי עצמו ורבים סביבו, הם אנשים בינוניים. המנהיג העליון של אירן הוא דמות חיוורת, בינונית, אפורה. הוא לא יודע לנאום כמו שצריך, אין לו מסרים שמלהיבים דמיון של צעירים".
אולי הוא מנהיג אפרורי, אבל לא נרתע מלהתריס.
"נכון, אבל צריך לזכור שאירן לא נלחמה מחוץ לגבולותיה כבר 200 שנה והיא לא מתכוונת להתחיל עכשיו. הם יודעים להתחרות ולהתנגד בלי להגיע לחילופי המהלומות. לכן, אתה רואה את האירנים מפעילים אחרים כל הזמן ונלחמים באמצעות שליחים. מאוד חשוב להם לא לסכן את אירן. גם במסגרת ההגבלות שמוטלות שם יש דעת קהל ועיתונות שמבטאת יפה את ההתנגדות להרפתקאות מעבר לגבולות. חמינאי מדבר על מדיניות של 'סבלנות אסטרטגית'. בפרסית אומרים 'יאבש יאבש', לא רצים".
בתור המומחה לענייני ערבים, כמה מהזמן שלך מוקדש לאירן?
"החלק שלה הולך וגדל מפני שהפעילות שלה נעשית יותר אינטנסיבית ורחבה. היות והעולם הערבי שוקע בתוך התנוונות וקריסה פנימה, ויש מיליוני אנשים שנותרו ללא תעסוקה וללא תקווה, אירן ממלאת את החלל שנוצר ולכן צריך להקדיש לה הרבה מאוד זמן. למען האמת, אני מצטער שלא צחצחתי את הפרסית שלי כי הפעם האחרונה שנכנסתי לשם הייתה לפני הרבה שנים, והייתי צריך להימלט בעזרת האמריקנים".
מעניין, מה עשית שם?
"היינו בצילומים בטהרן ועלינו לקבר מרדכי ואסתר. זה היה בסוף 1978, ההפגנות כבר היו באוויר וגורמים רשמיים התחילו להתרחק מאיתנו. היה אמור להיות לי ריאיון עם השאה, המלך של אירן, אבל הוא נדחה ואז בוטל, ובסופו של דבר היינו צריכים לקבל עזרה בשביל לעלות על המטוס ולצאת משם. מאז לא הייתי שם".
אתה עוד תחזור לשם?
"אני מתפלל שכן. הייתי שם הרבה פעמים ויש לי על הזרוע קעקוע שעזר לי להתחזות למוסלמי ולהיכנס למקומות שרציתי. אני מתגעגע לאירן ובטוח שטהרן שאני זוכר היא לא טהרן של היום".
לקריאה נוספת:
>> בלי להזכיר את ישראל, ביידן בנאום מדיניות החוץ: "אמריקה חזרה"
>> נתניהו יקיים דיון אסטרטגי ראשון בנושא הסכם הגרעין עם אירן
>> אירופה לאירן: "עלייך לשתף פעולה עם הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית"