>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

במשך עשרות שנים יצאו בני נוער ישראלים במסגרת בית הספר למסע זיכרון במחנות ההשמדה בפולין. לא פעם עלו סימני שאלה לגבי אספקטים שונים של אותן משלחות - אבל אלו המשיכו להיות חלק מעצב ועיקרי מחווית התיכון והישראליות של התלמידים. בתקופת הקורונה המסעות נאלצו להיפסק אך גם כאשר השמיים שוב נפתחו, מדינת ישראל לא החזירה אותם. הסיבה, מורכבות שהתעוררה מול פולין ביחס לתכנים שמקבלים בני הנוער הישראלים במהלך הטיול.

"הפולנים טוענים הרבה זמן שהמשלחות הישראליות שמגיעות לפולין מקבלות תמונה חלקית בלבד של המציאות לגבי מה שהתנהל במלחמת העולם השנייה בזמן השואה", מסביר כתבנו המדיני ירון אברהם. "הם טוענים שהמסעות מנציחים רגשות שליליים כלפי הפולנים וכלפי פולין כאומה, ושהדבר העיקר שמוצג בפני אותם נערים זו הפריזמה של מחנות הריכוז, של רגע ההשמדה. של המחנות שבנו הנאצים על אדמת פולין, ושלא נותנים מספיק ביטוי לסיפורי הגבורה של פולנים שקרו במלחמה". 

"הפעם באחד ביום": כתבנו ירון אברהם, דיקאן אוניברסיטת בן גוריון באילת פרופ' יניב פוריה ומדריך המסעות לפולין אורי מייזלמן, על השורשים לסכסוך מול הפולנים, מה בכל זאת החשיבות של נוכחות באותם המחנות, והאם יש דרך נוספת ללמוד על השואה ולזכור אותה.