>> להאזנה לכל הפרקים של הפודקאסט "אחד ביום" לחצו כאן


סער או בנט? העבודה או מרצ? נתניהו או המשותפת? יממה לפתיחת הקלפיות, וההערכה היא שכחמישה מנדטים עדיין תלויים באוויר בין השאלות הללו. במערכת בחירות כמו הנוכחית, כזו שעלולה להיות מוכרעת על חודם של כמה אלפי קולות - יש לכך משמעות אדירה. ולכן, ביממה הקרובה ישקיעו המפלגות את מרב המאמצים בגיוס הקולות הצפים אליהן, בתקווה לשבור את השוויון בין הגושים ולהגיע להכרעה.

לפי הסקר האחרון, ארבע מפלגות נמצאות באזור הסכנה - בדיוק מעל אחוז החסימה. אם בסופו של דבר אחת מהן תישאר מחוץ לכנסת, מספר עצום של קולות ייזרקו לפח והמפה הפוליטית תשתנה לחלוטין. מצביעים רבים שנאמנותם נתונה בדרך כלל למפלגות הגדולות מבינים את זה, ושוקלים לתת כתף לחברות הקטנות בגוש. גם ההתלבטות בין סער לבנט מטרידה לא מעט מצביעי ימין - ועשויה לקבוע מי יהיה ראש הממשלה הבא.

"ההתלבטות שלי היא בין בנט לסער", מספר למשל אוריאל, בן 29 מתל אביב. "אני מרגיש שאלה שתי מפלגות שהקווים האידיאולוגיים שלהן מקבילים לשלי. ההבדל הוא בשאלת ביבי או לא ביבי. מצד אחד אני יכול להזדהות עם העמדה המוסרית של בנט, שאומר 'רוצה להחליף אותו, אבל אם העם יבחר בו אני מרכין את ראשי בפני הדמוקרטיה'. לעומת סער, שאומר 'הגיעו מים עד נפש', וככה גם אני מרגיש. זו שאלה גדולה, אני עדיין מתלבט". 

אלעד שמחיוף (צילום: חדשות 12)
צילום: חדשות 12

מעבר להתלבטות בין המפלגות, על בסיס אידאולוגיה או שיקולים אסטרטגיים, קיימת התלבטות בעלת משקל נוספת - ההחלטה אם בכלל להגיע לקלפי. בעוד ששיעור הצבעה גבוה מסייע למפלגות הגדולות, שיעור הצבעה נמוך מגדיל את מספר הקולות הנדרש כדי לעבור את אחוז החסימה - ומקשה על אלה שנאבקות בתחתית. בהסתכלות על מדינות אחרות שניהלו מערכות בחירות בצל הקורונה, למפלגות הקטנות יש סיבה לדאגה.

אז מהן הדילמות העיקריות של המתלבטים? למה דווקא בבחירות האלה הכוח שלהם הוא המכריע? ואיך ינצלו המועמדים את היממה האחרונה כדי למשוך אותם אליהם? בפרק החדש של "אחד ביום": ירון אברהם על הקרב האחרון במלחמה על הקולות הצפים, וכמה בוחרים מסבירים למה כל כך קשה להם להחליט איזה פתק לשים בקלפי. האזינו