מאיר דגן היה אחד מראשי המוסד הכי בולטים, הכי דומיננטיים, הכי זכורים. הוא עמד בראש הארגון בתקופה קריטית, כעשור, מ-2002, תחת שלושה ראשי ממשלה: שרון, אולמרט ונתניהו. דגן היה אחד שיודע. הראיונות המרתקים שהעניק לקראת מותו לבמאי דרור מורה מתפרסמים רק עכשיו, חושפים פרק מרתק בתולדות ארגון הביון הישראלי ובתולדות המדינה.
"תקשיב, אני חולה סרטן ואני לא מפחד מכלום. אני לא עושה שום דבר בשביל למצוא חן בעיני אף אחד", אמר מאיר דגן בסדרת הריאיונות, "מה שמעניין אותי זה מדינת ישראל. מה שמעניין אותי זה עם ישראל".
"רק פסיכופתים נהנים מזה"
"לי היה מבחן שקראתי לו 'מבחן דן דגן', לבני קוראים דן דגן. אני תמיד שואל את עצמי אם הבן שלי היה בסיטואציה הזו, האם הייתי שולח אותו?", סיפר דגן למורה. "זו הדרך שבה המחשתי לעצמי את המהות של לשלוח אדם למרכז הסכנה ולמרכז האיום. דע לך, להרוג אנשים מטווח קצר זה תענוג מפוקפק. היחידים שנהנים מזה הם פסיכופתים".
מורה, במאי ויוצר הסדרה "דגן: המלחמה האחרונה" שמשודרת ביס דוקו ובסטינג, מספר: "זה היה הריאיון של חייו, שבו הוא מספר את סיפור חייו, ובאמת מסיר מעליו פילטרים, ונותן את האני מאמין שלו".
העימות סביב התוכנית לתקיפה באיראן
כראש מוסד המשימה העיקרית שבה עסק דגן, בסודיות מוחלטת כמובן, הייתה המאמץ לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית. "כשבנימין נתניהו חוזר להיות ראש הממשלה, הוא מתחיל להחצין את האיום האיראני, מדבר עליו בראש חוצות ומאיים שהוא מתכוון לתקוף - גם הוא וגם שר הביטחון שלו אהוד ברק", שחזר דגן, "אני לא מצליח להבין את ההיגיון של מה שהם מציעים".
לדבריו, "ההחצנה הזו מביאה את האיראנים לעירנות גבוהה מאוד למה שקורה אצלנו - מביאה אותם לדחף לשדרג את יכולותיו של חיזבאללה, מביאה אותם למציאות שבה הם מחזקים את הקשר שלהם עם הסורים, והם מנסים לחזק את הקשר עם כלל הגורמים השיעים במזרח התיכון. כלומר, אנחנו משלמים על האסטרטגיה, נקרא לזה, של הדיבור הגלוי הזה בהיבטים מאוד בעייתיים. היום זה כבר לא סוד: כל מערכת הביטחון הייתה נגד תקיפה, נקודה. אחת הסיבות העיקריות להתנגדות שלנו הייתה שהמחיר הוא כבד מדי, רב מדי, והוא איננו מבטיח תוצאה חד-ערכית".
האיש שהיה ראש המוסד, אלוף במילואים, בעל עיטור העוז, שהתפקד גם לליכוד, זעם כבר אז על התנהלותו של נתניהו: "הוא יוצר אתגר ואיום על מדינת ישראל, אבל השיקולים שמנחים אותו הם שיקולים פוליטיים. פוליטים פנימיים. שאלתי את עצמי את השאלה - מה קורה אם ראש הממשלה מחר נותן פקודה לתקוף? האם אנחנו מבצעים אותה? התשובה היא כן, בכלל לא דיון. אני החלטתי שאני מתפטר מיד מתפקידי".
והוא הוסיף ותקף: "כמעט כל ראשי ממשלת ישראל שהיו, כשהם עמדו בין אינטרס אישי שלהם לבין אינטרס של המדינה, האינטרס של המדינה גבר. שני אנשים שהם היו ראשי ממשלה, אני מודה שבתוכי היה לי איזשהו ספק אם עומדת טובת מדינת ישראל לנגד עיניהם: אחד זה אהוד ברק, והשני זה בנימין נתניהו". הבמאי מורה מסביר: "אני לא חושב שהוא האמין שההנהגה הישראלית תגיע לשפל המדרגה כפי שהיא הגיעה, לאן שהיא הגיעה. דגן לא העריך את נתניהו, ואני אומר את זה בלשון המעטה".
"אפסים מנהלים היום את המדינה"
בריאיונות שצולמו לסדרה אמר דגן: "צריך מנהיג בסדר גודל, תסלח לי עם ביצים מה שנקרא כמו שצריך, שצריך לקבל החלטות קשות, להסתכל לציבור הישראלי בעיניים, ולהגיד 'א', ב', ג' - זה המצב, זה התמונה, זה מה שאני מציע, לפה אני מוביל'. אין אחד כזה. האפסים האלה שמנהלים היום את המדינה, הם מסוגלים לעשות את זה?"
"כשיש לך מנהיגות חלשה, שהיא נעה כשבשבת ברוח אל מול מה שנתפס אצלהם כדעת קהל, והם לא מוכנים להוביל - להוביל זה לקחת את העם למקום שהוא לא היה בו", הסביר דגן את משנתו. "אין לך מנהיגות כזו. וכשאין לך מנהיגות כזו, והעם חצוי, אז אתה עוסק בטקטיקה. אתה לא יכול לגבש אסטרטגיה. בשביל לגבש אסטרטגיה אתה צריך דמויות, כמו בן-גוריון, כמו אריק (שרון) או כמו רבין. כל האחרים מדברים, לא יוצא מזה כלום. איזה מנהיגות יש לך היום?"
גם שנה לפני מותו, בריאיון ל"אולפן שישי", היה זועם ומודאג: "היום אני מודה שמפאת גילי, והמרחק והניסיון שצברתי, יש לי סימני שאלה קשים: האם ההנהגה הישראלית מובילה אותנו, באמת, לביצור ביטחונה של מדינת ישראל?", אמר אז.
"ספקות לגבי יכולתה של ישראל לשרוד"
ומורה נזכר: "יש סיפור יפה שהוא סיפר, שפעם אחת הוא בא לתדרך את נתניהו בבית, ושרה הצטרפה אליהם. הוא אמר 'אני מפסיק את התדריך כאן', וביבי אמר לו 'תשאיר, שרה היא שותפת סוד'. הוא (דגן) אמר 'אני מצטער, לא עברה תדריך ביטחוני, אני לא אמשיך לדבר'. הוא יצא, והוא ידע שמאז הוא לא יוזמן יותר לבית ראש הממשלה, הוא לא מאושר על ידי המשפחה".
"פתאום אחרי 7 באוקטובר הדברים ששוחחנו עליהם, שדגן חשש מהם, פתאום קיבלו משנה תוקף", אומר מורה. "נניח הקטע הזה שהוא מדבר על השנאה בין הימין לשמאל". ודגן אמר בצילומים לסדרה: 'אנחנו יותר לא מדינה אחת עם מטרה אחת משותפת, אלא עם קבוצות שורות סקטוריאליות, שכל אחד יש לה מטרה בפני עצמה. ואם המציאות הזאת תימשך לאורך זמן, אני מודה, בפעם הראשונה יש לי ספקות לגבי יכולתה של מדינת ישראל לשרוד במציאות כזו'". לפי מורה, "אני בטוח שאם הוא היה רואה את מה שמתרחש היום, במיוחד לדעתי עם השבויים והנעדרים, זה היה שורף אותו מבפנים".
"פגענו בחמאס? קשקוש, תסלח לי"
כששומעים את דגן בסדרה החדשה, קשה להאמין שהוא מדבר שנים לפני המהפכה המשפטית, שנים לפני המלחמה. קשה להאמין עד כמה הדברים שאמר אחרי "צוק איתן", הסכנות שעליהן דיבר והתריע כבר אז, התגשמו ב-7 באוקטובר 2023.
"אני לא מבין עד היום מה היו היעדים, חלק מהיעדים נולדו במהלך הדרך", אמר בנחרצות. "ההגדרה הפילוסופית המעולה של ראש הממשלה הייתה פגיעה בחמאס. זה ביטוי קשקוש, תסלח לי - כלומר, אם צה"ל היה פוגע בשלושה אנשי חמאס, היינו מבצעים את המשימה. פגענו בחמאס. אבל צריך שהמשימה האסטרטגית תהיה ברורה. מה אתה רוצה להשיג? ומה שלא פחות חשוב זה אסטרטגיית היציאה, שצריך לתכנן אותה. זה לא ראיתי".
"תסלח לי שאני מתרגז קצת", אמר דגן למורה. "לא ראיתי מלחמות טובות. כולם מדברים על שמחת הניצחון, אני מודה שבכל האירועים האלה של שמחת הניצחון לא חשתי ניצחון. כי אתה ידעת את מי אתה הולך לקבור. אני לא מאחל את זה לאף אחד".
ניצחון גם לא היה במלחמה של דגן נגד הסרטן. השיחה האחרונה איתו צולמה שלושה שבועות בלבד לפני שנפטר. "אני בחיים לא ביקשתי כלום מהמדינה, שום דבר. ככה זה בדור שלנו", אמר, וכשנשאל אם הוא רוצה לעצור השיב "כן".
תחקיר: קוראל סוויסה
הסדרה התיעודית "דגן: המלחמה האחרונה" משודרת בימים אלה ביס דוקו ובסטינג TV.