סא"ל (במיל') י' מכיר היטב את רובע הדאחיה בביירות: כטייס מסוקי קרב במלחמת לבנון השנייה ב-2006, הוא תקף מטרות רבות של חיזבאללה באזור וראה מקרוב איך ה"קריה" של צבא הטרור נהרסת עד היסוד. חלקים נרחבים ממעוז חיזבאללה נחרבו, בניינים רבי-קומות שוטחו והמכה התודעתית הדהדה בבירה הלבנונית שנים ארוכות.
18 שנים אחרי כן, הוא שוב מול הדאחיה. הפעם לא מלמעלה, אלא מבור השליטה של חיל האוויר, שלוש קומות מתחת לאדמה. שם, במדור ביירות, הוא מתכנן מיומה הראשון של המלחמה את המערכה בדאחיה: חיסול צמרת חיזבאללה והרס שיטתי של ארסנל הרקטות, הטילים והכטב"מים שלו – התוצאה המיידית של התכנונים שהפכו למציאות.
"ב-2006 זה היה אחרת לגמרי", משחזר י', ראש מדור ביירות ותשתיות, בריאיון למגזין N12. "המשוואה הייתה פשוטה – על כל פגיעה בחיפה, מפציצים רבי קומות בדאחיה. היום אנחנו במקום אחר לגמרי. כל תקיפה היא ממוקדת, מתוכננת, חלק ממערכה שלמה. אני לא נעול במשוואות ולא פוקדים עליי בהתאם למשוואה. אנחנו לא רק מגיבים, אנחנו יוזמים ומפרקים את היכולות של הארגון באופן שיטתי. יש לי תוכנית עבודה לגריעת כל המטרות הצבאיות המופללות בדאחיה".
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
מאז תחילת מבצע "חיצי הצפון", המדור בראשותו של י' תכנן והוציא לפועל יותר מ-100 תקיפות של מטרות טרור אסטרטגיות מתחת לדאחיה: "כבר חלפנו על לבנון השנייה בסערה, בטח אחרי השבוע האחרון", מציין ראש המדור. "כמותית עברנו מזמן את התקיפות בדאחיה ב-2006, ומהותית אנחנו תוקפים אך ורק רכיבים צבאיים מופללים בעלי ערכיות. אנחנו לא מתעסקים במשרדים ריקים ולא מעניינים, אלא רק בתשתית של מחסנים, של מפעלים ושל מפקדות בעלות ערך".
ואכן, רובע הדאחיה שינה צורה בחודשים האחרונים וההרס באזור חסר תקדים. בצה"ל מעריכים כי מאז תחילת המערכה גרע חיל האוויר יותר מ-90% מאמצעי הלחימה האסטרטגיים של חיזבאללה בפרבר השיעי, כולל מחסני ענק של טילי חוף-ים ומפעלי ייצור מתחת לאדמה. רק בשבוע שעבר הותקפו 50 מטרות טרור בשטח של שני קילומטרים רבועים, בהן גם בית שהייה שהיה של מזכ"ל חיזבאללה המחוסל חסן נסראללה, כך לפי צה"ל.
"90% ממה שהיה ידוע לנו כבר נגרע", מתאר י'. "מה שנכנס דרך הברחות מסוריה ומה שמנסה לצאת מהדאחיה לכיוון הדרום – את כל זה אנחנו גורעים בכל שעה. אין לנו חסם כרגע מלהמשיך לעשות את זה. אני יכול להגיד שטרום 'חיצי הצפון' ובוודאי טרום מלחמת חרבות ברזל, לא חשבנו שניתן יהיה לתקוף בעוצמה כזאת ובדיוק ובכמות כזאת בדאחיה. בתור מי שב-2006 עוד עשה את זה מהאוויר, לא האמנתי שנגיע לסדר תקיפות כזה".
הטילים שאיימו על אסדות הגז
מי שמחזיק ב"תיק הדאחיה" בחיל האוויר הוא צוות מצומצם של אנשי מילואים וקצין סדיר אחד, במדור שהוקם לפני כשלוש שנים בעקבות תחקירי מלחמת לבנון השנייה. "אפקט הדאחיה מהדהד כבר מ-2006 בקרב כל הלבנונים וגם בקרב הארגון עצמו", מסביר סג"ם א', קצין מדור ביירות. "זה לא אומר שלא היה עיסוק בדאחיה לאורך השנים, אבל נפלה ההבנה שצריך מדור ייעודי שבונה ומתכלל את תוכניות התקיפה. הדאחיה היא לא לבנון. זה מקום אחר לגמרי וההתעסקות בו שונה".
בחודשים הארוכים שחלפו מתחילת חילופי האש בחזית הצפונית ב-8 באוקטובר – אז החל חיזבאללה לתקוף את יישובי הצפון – הלכה היחידה וחידדה את תוכניותיה המבצעיות, את שיטות התקיפה ואת אופן הפעולה. התכנונים יצאו לפועל מתוך שיתוף פעולה הדוק עם גורמי חטיבת המחקר השונים, שאחראים על איתור ואפיון המטרות מלכתחילה ובמהלך המערכה, ועם ענף חקר ביצועים של חיל האוויר, שכולל מתמטיקאים ופיזיקאים שתפקידם לחקור ולנתח מראש את מבצעי החיל השונים.
"אנחנו מדברים על אזור בגודל של תל אביב, עם כ-900-800 אלף תושבים", מסביר סא"ל (במיל') י'. "כל בניין שלישי הוא בניין צבאי מופלל, עם תשתיות טרור החל מהתת-קרקע, דרך מחסנים בקומות הקרקע ומחסנים שמצאנו והתפוצצו גם בקומות עליונות יותר של בניינים, ועד לשלל מפקדות שגרה וחירום. תחשוב על הקריה כמפקדה צה"לית, אבל הדאחיה היא קריה מבוזרת".
כשהמודיעין זיהה תוכניות של כוח רדואן לפלוש לגליל, ניתן האות – וחיל האוויר החל לממש את התוכניות המבצעיות שגובשו במשך שנים. תחילה היה זה מערך טילי חוף-הים מתוצרת איראן, שהופצץ בלילה שלאחר תקיפת המפקדה המרכזית של חיזבאללה וחיסולו של נסראללה. מדובר בטילים מתקדמים שאיימו על חופש הפעולה הימי של צה"ל ובעיקר על שדות הגז. הייתה זו הפעם הראשונה שבה דובר צה"ל בערבית אביחי אדרעי קרא לתושבים באזורים שונים בביירות להתפנות מבתיהם.
המחסנים, בגודל של 5,000-4,000 מטרים רבועים כל אחד, היו פזורים ברחבי הדאחיה מתחת לבניינים רבי-קומות. הפעולה החלה בתקיפה ממוקדת של פתחי התת-קרקע. "אלה שטחים תמימים למראה, ירידות לחניונים של בנייני מגורים", מתאר י'. "אלא שהירידות האלה לא משמשות לא את הבניינים ולא לחנייה – מדובר במחסני נשק".
באמצעות כלי טיס מאוישים מרחוק עקבו בתאי השליטה בחיל האוויר אחר כל הפתחים, ושיגרו לעברם חימושים קטנים כדי למנוע בריחת משאיות. "באחד הפתחים התפתחה שרפה, והגיעו אמבולנסים וכבאית", מספר ראש המדור. "דאגנו להרחיק את האזרחים ואת האמבולנסים ולפנות את השטח. רק אחרי שהם גמרו להתפנות, תקפנו את המחסן הזה".
בגלל כמות הטילים האדירה, הפיצוצים היו עזים בהרבה מעוצמת החימוש, וחלק מהמקומות בערו במשך יומיים. בסך הכול, הושמדו במהלך אותו לילה שישה נכסים של הטילים הללו, שהיוו סדנאות ייצור, אחסנה ואחזקה מתחת לרבי-קומות עם עשרות רבות של טילי חוף-ים. לאחר התקיפה נותרו לחיזבאללה רק מספר טילים לא שמישים וטילים קצרי-טווח.
משם המשיכו התקיפות אל מפעלי ההסבה והייצור התת-קרקעיים של הטילים המדויקים – מתחמים בשטח של בין ארבעה לחמישה דונמים שהוסתרו מתחת לארבעה עד שישה בניינים רבי-קומות. כאן היה מדובר במפעלים נייחים. את רובם המכריע גרע חיל האוויר עד היום.
"מדובר במערכה שתוכננה במשך מעל שנה, יום אחר יום", מתאר סג"ם א'. "אתה כבר מכיר את המקום אחרי חודשים של איסוף מודיעין ותצפיות על המבנים. זה מתחיל במודיעין על תכניות של כוח רדואן לפשיטה לצפון, ממשיך בתקיפת שישה מתחמי תת-קרקע של טילי חוף-הים, אחר כך מפעלי כטב"מים ונ"ט, מפקדות ומשרדי מטה, וכשאתה חושב שכבר אין אמל"ח לתקוף – אתה מגיע לבנקים ולכסף של חיזבאללה. זו קובייה שאתה מקיף מכל הכיוונים, לא מאפשר לה להשתקם ולא מאפשר לה לדעת מאיזה כיוון תבוא בפעם הבאה".
פצצה אחת, מקסימום תוצאות
מאז החלו התקיפות, הדאחיה שינתה את פניה לחלוטין. "אין ספק שמרגע התקיפה המשמעותית הראשונה, לב הדאחיה התרוקן", מסביר י'. "כשלב הדאחיה מתרוקן, הרובעים העוטפים מתמלאים בתושבים שמתפנים מהמרכז. זה מגדיל את האתגר, אבל אנחנו יותר בעניין של ההישג ופחות בשאלה לאן הם יזוזו. אנחנו ממשיכים לגרוע את כל מה שנדרש גם באזורים המאוכלסים, באותה טכניקה מדויקת".
למרות מיקומה של הדאחיה בביירות, היא הפכה ליעד יומי של צה"ל שבו חוסלו שורת בכירי חיזבאללה. בחודשים האחרונים חוסל במקום מנהיג הארגון חסן נסראללה. לפניו חוסלו בדאחיה גם סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס סאלח אל-עארורי, בכיר חיזבאללה פואד שוכר, ראש מערך המבצעים של הארגון איברהים עקיל ויורשו של נסראללה, האשם ספי א-דין.
מאז מלחמת לבנון השנייה התפתחו היכולות המודיעיניות וההתקפיות של צה"ל, ולכן התקיפות הנוכחיות מתבצעות באופן ממוקד הרבה יותר. "במהלך המלחמה, עוד לפני שתקפנו את התקיפה הראשונה בדאחיה, צירפנו מהנדסים לצוות מתוך הבנה שמי שיודע לבנות יודע לפרק", מתאר י'. "כאן מגיעה מיומנות ומקצועיות שחידדנו לקצה – איך מצד אחד משתמשים בחימוש מינימלי, גם מתוך כלכלת חימוש וגם מתוך הרצון למזער נזק לא נדרש, ומצד שני מביאים את מקסימום התוצאה".
כך, בתיעוד מאחת התקיפות האחרונות, ניתן לראות פצצה כבדה אחת שמכוונת ליסודות הבניין. היא חודרת למרכז היסודות ומקריסה את המבנה מהרעדת הכלונסאות – כך שהבניינים הסמוכים נותרים על תילם. "סוג הבנייה בלבנון שונה מעזה", מסביר י'. "הלבנים עבות וקשות יותר לחדירה. לכן, אנחנו מתאימים את עצמנו כדי להשיג מקסימום תוצאות עם מינימום חימוש". בחיל האוויר מדגישים כי לאחר כל תקיפה מתבצע תהליך למידה מעמיק, במטרה לשפר את הדיוק ולחסוך בחימוש.
באחת התקיפות נדרש היה להפיל בניין בן שש קומות שמשמש כמחסן נשק של חיזבאללה, במרחק מטרים ספורים ממבני מגורים. "תכננו את המטרה ואת מהלך המבצע במערכת ייעודית של חיל האוויר, טרם היציאה להתקפה, וכך יכולנו להקפיד על הפרטים הקטנים ביותר", מספר סג"ם א'. "השלב הזה הוא קריטי – גם בשביל הצלחת המשימה וגם בשל המורכבות במקום אזרחי".
באמצעות פצצה מדויקת אחת במשקל טון, המכונה "ברד כבד", הצליח חיל האוויר להגיע אל מחסן הנשק שהוסתר מתחת למבנה. "הפצצה הייתה מאוכנת ב-GPS, וכך כבר בשלב תכנון התקיפה, הוחלט לאן מכוונים את הפגיעה", מפרט הקצין, "משם, היא מקבלת את הנ"צ המדויק, ובעזרת הדמיה תלת-ממדית, מאתרת את מיקום הנפילה הרצוי, הקומה הספציפית והגובה הנכון".
הודות למערך התרעה מדויק ופינוי אזרחים שיטתי, כמעט שלא נוצר "נזק אגבי" לבניינים סמוכים או לעוברי אורח. "הדאחיה התחילה להתרוקן עוד לפני התקיפה הראשונה", מספר י'. "כשהתחיל הירי לחיפה והקריות, התושבים הבינו שאנחנו בדרך אליהם. היה להם ברור שאחרי שסיכלנו את הנהגת חיזבאללה, הארגון יתקוף לעומק שטח ישראל והדאחיה תהיה היעד הבא".
המבוכה של דובר חיזבאללה
מתחילת המערכה בדאחיה, לאחר חיסול נסראללה, תקף חיל האוויר עשרות מטרות בתהליך של "פינוי ממוקד". כל תקיפה מלווה בהתרעה מוקדמת. דובר צה"ל בערבית מפרסם הודעות ברשתות החברתיות ומתריע לאזרחים להתרחק 500 מטר מהמטרה המתוכננת. במקביל, מכלול אזהרת האוכלוסייה המטכ"לי שולח הודעות קוליות וסמס מרחביות, וממפה את כל המבנים הרגישים באזור – בתי חולים, בתי ספר, כנסיות ומסגדים.
"בדאחיה אנחנו רואים דווקא היענות גבוהה מאוד בקרב האוכלוסייה", מספר סג"ם א'. "האוכלוסייה מתחילה לסמוך על ההודעות של דובר צה"ל. התושבים נעמדים במרחק שהצבא מגדיר, מחכים לתקיפה ומצלמים אותה. עד כדי כך הם סומכים על מה שאנחנו מוציאים".
ואכן, התוצאות מדברות בעד עצמן. "אנחנו עומדים על אפס נזק אגבי מהתקיפות האלה", מציין סג"ם א'. "זה נתון די מדהים אל מול ההישגים הפונקציונליים שגרענו לארגון". הוא מצביע על הפער בין התנהלות חיזבאללה, שבחר למקם את תשתיות הטרור שלו מתחת לבניינים אזרחיים, לבין המאמצים של ישראל למזער פגיעה באזרחים. "חיזבאללה קורא לעצמו מגן לבנון, אבל די להביט באופן שבו בנה את תשתיות הטרור שלו בשנים האחרונות – מתחמים תת-קרקעיים ענקיים מתחת לבנייני מגורים. הוא לא מגן על לבנון, אלא משתמש באזרחיה כמגן אנושי לתשתיות הטרור שלו".
לצד התקיפות המתוזמנות היטב, מתמודדים במדור ביירות גם עם מטרות "ניהול קרב" – כאלה המתגלות במודיעין זמן אמת. "בעולם התכנונים של חיל האוויר, כל מטרה עוברת תהליך מקצועי ומדויק", מתאר י'. "התהליך מתחיל בתכנון ראשוני, תוך שיתוף פעולה עם חקר ביצועים, במטרה להבטיח תכנון איכותי התואם את ההישג הנדרש. לאחר מכן, עוברת המטרה בקרות מקיפות – הן בתכנון והן בחקר ביצועים. אפילו מטרה שתוכננה תוך 30 דקות עוברת את כל השלבים הללו".
כך היה לפני חודש כשדובר חיזבאללה, מוחמד עפיף, ערך מסיבת עיתונאים בניסיון להפגין עסקים כרגיל. "הגיעה הנחיית הפיקוד העליון לפגוע בקרבת מסיבת העיתונאים ולשבש אותה", משחזר ראש המדור. "מצאנו את המטרה הקרובה ביותר הרלוונטית ובתהליך של פחות משעה המטוסים היו כבר מעל המטרה".
העיתונאים נאלצו לקפל את ציודם ולברוח. עפיף עצמו חוסל השבוע בתקיפה במרכז ביירות, כשמטוס קרב הטיל פצצה על בניין הנהגת מפלגת הבעת' בו שהה. "זה משהו שבעבר לא אנחנו, ובוודאי לא מקבלי ההחלטות בדרג הצבאי או בתאי השליטה בחיל אוויר, חשבו שניתן לבצע. אף אחד לא חשב שניתן לפגוע בתשתיות תת-קרקעיות תוך קריסת המבנה כולו, כאילו מדובר בסיוע מיידי לכוח לוחם".
מתעורר באמצע הלילה וממריא לדאחיה
ממש כמו סא"ל (במיל') י' במלחמת לבנון השנייה – סגן א', טייס קרב בן 24 מתל אביב, מביט על ביירות מלמעלה. "מהקוקפיט אנחנו פחות רואים בעיניים את הדברים", הוא מסביר. "אני משתמש בכל המכשירים והמערכות שלי כדי להתחבר לשטח. בסוף אני מסתכל מלמעלה, רואה את כל העיר, רואה סמן שמראה לי את הנ"צ של המטרה, אבל זה לא מספיק מדויק. הדיוק עצמו קורה בתכנון המדוקדק במטה המבצעי של חיל האוויר".
לפני שנה וחצי הגיע סגן א' לטייסת 133 המפעילה את מטוסי ה"בז" (F-15) הוותיקים. ב-7 באוקטובר הוא היה עדיין בתהליכי הכשרה. "תקיפות בדאחיה בביירות זה לא משהו שחשבתי שאזכה לעשות בשנים הקרובות", הוא אומר. "פעם אלה היו תקיפות של טייסים מנוסים מאוד. היום, בגלל הצורך והחשיבות, יש לנו כבר מספיק ניסיון מבצעי". מאז תחילת המלחמה הספיק לבצע כ-45 גיחות תקיפה: "ביחס לכמות הטיסות הכלליות שיש לי על המטוס, האחוזים הם משוגעים".
בשבוע שעבר תקף, עם סגן מפקד הטייסת, חדרי תכנון של חיזבאללה ושני מחסני אמל"ח במרתף בניין שפונה בדאחיה. מרגע קבלת ההוראה ועד ההמראה חלפו 30 דקות בדיוק. "קיבלנו את ההוראה באמצע הלילה כשישנתי בטייסת", הוא מתאר. "בדקתי את הדברים החשובים – מטוס, חימוש ומיקום התקיפה, ומשם המראנו".
שלוש פצצות הוטלו על המטרה בביירות והמשימה הושלמה. במקום לחזור לנחיתה בתל נוף עם החימוש שנותר, הופנו המטוסים לסייע לכוח בדרום לבנון שנזקק לתקיפה מיידית. המטרות שם לא תוכננו מראש אלא התקבלו באוויר. "שתי גזרות בלילה אחד, שעה וחצי של טיסה", הוא מתאר. "זו הייתה טיסה מעניינת מאוד".
התקיפות בדאחיה שונות מאלה בדרום לבנון. "בביירות מדובר בתקיפות של מבנים גדולים מאוד והשמדה של הרבה אמל"ח, והתכנון מורכב יותר", מסביר סגן א'. בשל כך, הוא עובד בתיאום הדוק עם מדור ביירות: "אני בתקשורת רציפה מולם, מקבל את המטרות ומנסה לשאוב כמה שיותר מידע". בדרום לבנון, לעומת זאת, מרבית המשימות הן תקיפות סיוע לכוחות הקרקע – וגם האיומים שונים: "אנחנו צריכים לשמור על עצמנו. זו התמודדות יום-יומית, ממש מתעדכנים על זה כל הזמן".
מבחן המציאות
בינתיים, בקומה מינוס שלוש בקריה, העבודה רחוקה מסיום. כשסג"ם א' נשאל אם יגיע הרגע שבו לא יישארו מטרות רציניות לתקיפה בדאחיה, הוא משיב בנחרצות: "גרענו כמות יפה מאוד והנתונים מרשימים – אבל התשובה היא לא. תמיד יישארו מטרות ואנחנו נמשיך לגרוע ככל שנידרש את האמל"ח ואת התשתיות האסטרטגיות של הארגון". לדבריו, אמ"ן פועל כל העת לייצר מטרות חדשות, בשיתוף פעולה הדוק עם המדור. "חיזבאללה מנסה להסתגל למצב, אבל אנחנו עובדים כל הזמן עם המודיעין כדי לפגוע ישירות בארגון ובמקומות שמהם הוא פועל".
למרות הפעולות המוצלחות של חיל האוויר והפגיעה המשמעותית בכוח האש של חיזבאללה, בידי צבא הטרור נותרו לפחות 20% מיכולות הירי שלו, כך אומרים בצה"ל. בצבא לא התיימרו להשמיד את כוחו הצבאי של הארגון, אך גם שם יודעים היטב כי את תוצאות המערכה בצפון יקבעו תושבי הצפון, הדורשים שמה שהיה לפני 7 באוקטובר – לא יחזור על עצמו.
"אנחנו בימים דרמטיים בהקשר של המערכה בצפון", אומר סא"ל (במיל') י'. "בל נשכח שהדרמה הגדולה עוד לפנינו בדרום. יש לנו שם 101 חטופים וזה משהו שלא ניתן לציין שום דבר בלעדיו". עם זאת, הוא מדגיש, "אני לא חושב שללא האפקטיביות והלחץ של התוכניות שאנחנו מוציאים לפועל בדאחיה, היינו עומדים היום בפתחו של משא ומתן להסדר. יש בזה בהחלט סוג של סיפוק".