דצמבר 2023. באגף המודיעין של צה"ל נפלה ההבנה שחיזבאללה מתקשה להשיג הישגים של ממש מתוך לבנון ושארגון הטרור פונה לחזית הסורית כדי לשלח משם פעולות שונות נגד ישראל. בצבא זיהו את ההזדמנות – ואז ניתנה הפקודה: לסכל פעילים ב"תיק הגולן".

"תיק הגולן" היא יחידה של חיזבאללה שעיקר ייעודה הוא פעילות נגד ישראל מתוך רמת הגולן הסורית. היחידה, שהחלה את דרכה כחשאית, היא למעשה שלוחה מבצעית שהוקמה סביב השנים 2018–2019 כתוספת לכוח רדואן של חיזבאללה, שעיקר התשתיות שלו בגבול של לבנון עם ישראל.

בצה"ל אומרים שאותו סיכול בדצמבר היה המכה הקשה ביותר שספג "תיק הגולן" מאז הוקם. באוגדה 210, שחלק מאחריותה הוא המרחב של רמת הגולן וחלקים מתחומה של לבנון, מסבירים שבאותה הפעולה חוסלו ארבעה פעילי טרור. שלושה מהם היו לבנונים והרביעי היה סייען סורי.

זירת חיסול של פעילים ביחידת תיק הגולן
"שמנו את 'תיק הגולן' על הכוונת". זירת חיסול פעילים ביחידה העוינת

סיירת המטכ"ל של חיזבאללה ברמת הגולן

האתגר במקרה הזה גדול, שכן יחידת "תיק הגולן" הייתה מלכתחילה ממודרת באופן מלא גם מאנשי חיזבאללה כדי שלא תיפגע יכולת ההפעלה שלה, ומטעמי ביטחון מידע. ובמילים אחרות: מזכ"ל ארגון הטרור הלבנוני חסן נסראללה רואה ביחידה מעין "סיירת מטכ"ל" ברמה.

ייעוד היחידה הוא פעילות ברמת הגולן הסורית ולא בלבנון, והיא מורכבת משכבת פיקוד לבנונית ומפעילי חיזבאללה שעושים את שירותם המבצעי בסוריה. אומנם מרכז חייהם של הפעילים בלבנון, אבל עיקר פעילותם המבצעית היא בסוריה, וכך פועלים גם מפקד היחידה, אבו חסין סאג'ד (כינויו של עלי מוסא דקדוק), וקציני המטה שלו, כוח האדם של היחידה והמודיעין. 

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

כדי ששכבת הפיקוד הלבנונית תוכל לפעול שלא במדינת האם שלה, היא זקוקה לסיוע ולגורם שיכניס אותה למקומות שבהם אזרח לבנוני לא יכול להסתובב, או שהוא לא באמת מכיר. הגבול בין סוריה ללבנון פרוץ והמעבר הוא חוקי, ולכן אין בעיה עקרונית שאזרח סורי יגיע ללבנון ולהפך. הבעיה מתחילה בהגעה מאזור דמשק לחזית הגולן. אזרח סורי פשוט שעושה את הדרך מדמשק לקוניטרה הישנה ולהפך ייתקל בדרך בכ-20 מחסומים שנועדו לוודא שלא מגיעים גורמי ג'יהאד העלולים לאיים על החיים בדמשק, בעיקר בהקשר הרחב יותר של מלחמת האזרחים במדינה.

זירת חיסול של פעילים ביחידת תיק הגולן
המכה הקשה ביותר שספג "תיק הגולן". זירת החיסול

בנוסף, הנחת המוצא היא שבקרב גורמים שונים במשטר הסורי יש מי שעוזר לפעילים לבנונים להגיע לחזית, בין שמדובר ביד חופשית ובין שבקבלת אישור. לכל הפחות, המשטר הסורי מודע לפעילות ציר איראן–חיזבאללה ברמת הגולן.

כך, למשל, כדי שפעילי "תיק הגולן" יוכלו להניח מטען על גדר המערכת מול מוצבי צה"ל לאורך הגבול, הם חייבים לקבל עזרה מפעילים סורים בני המקום, תושבי רמת הגולן הסורית. לכן יש לא מעט כפרים שיש בהם פעילות של היחידה, מחַדר שבצפון (במורדות המזרחיים של החרמון) ועד משולש הגבולות הדרומי באזור ג'מלא. 

כך עובדת השיטה

שיטת הפעולה של "תיק הגולן" די פשוטה. חייהם של הפעילים הסורים בני המקום די דלים, ותנאי המחיה שלהם בסיסיים ביותר מבחינת אוכל, מים, דלק וכסף. כשמגיע פתאום גוף לבנוני עשיר אל אותו אזרח סורי שמרוויח מעט כסף, הגוף הלבנוני מציע לשלם לו הרבה – ומצליח לרתום אותו לפעולה. למעשה זו הייתה השיטה של "תיק הגולן" במשך שנים: גיוס סורים שגרים בחזית באזורים שנמצאים מול מוצבי צה"ל כדי שאלה ידווחו על פעילות הצבא בקו הגבול ודרומה.

נוסף על כך, אמצעי הגיוס פשוטים ביותר. לפעמים הוא נעשה בשיטת "חבר מביא חבר", לעיתים מספיק שהפעיל הסורי יקבל משימה פשוטה כמו לעמוד על גג בית או על תל קרוב במשך כמה שעות, ולעיתים רועה צאן תמים למראה נשלח לגבול כדי לצלם. חלק מהפעילים נשלחים לשכור בתים סמוך לגבול ואחרים נשכרים כסייעני לוגיסטיקה להעברות ממקום למקום. החברים ב"תיק הגולן" מקבלים "יומן תצפית" ותיעודים של פעילות צה"ל: מתי מגיע סיור, איך יורדים מג'יפ ועוד, ומכאן מחליטים פעילי הטרור הלבנונים על השיטה המבצעית המתאימה שתשמש אותם למתווי טרור נגד צה"ל.

זירת חיסול של פעילים ביחידת תיק הגולן
זירת חיסול של פעילים ביחידת "תיק הגולן"
 

חסן דקדוק, הבן של מפקד יחידת תיק הגולן שחוסל
"אם לא היינו מחסלים, בסבירות גבוהה היינו חוטפים פיגוע". חסן דקדוק וקאסם סולימאני

המכה הקשה ביותר שספגה היחידה

בצה"ל מציינים כי בגולן הסורי יש לא מעט גורמי פח"ע, לא כולם באותה בשלות מבצעית ובאותן היכולות. במיפוי שנעשה לאחרונה עלה ארגון "תיק הגולן" לא מעט, ובצבא הבינו שזה הגוף שאמון על שילוח פיגועים מרמת הגולן לתחום ישראל ולפגיעה בחיילים ובאזרחים, אם באמצעות הנחת מטענים ואם במתווי ירי צליפה, נ"ט ודברים אחרים.

עלי מוסא דקדוק, מפקד יחידת תיק הגולן
עלי מוסא דקדוק, מפקד יחידת תיק הגולן

בתוך פרק זמן קצר יחסית הבין צה"ל מה התחיל להיבנות מעבר לגבול הסורי. "שמנו את תיק הגולן על הכוונת, והמטרה היא לפרק אותו", אומר גורם בצה"ל. "אנחנו עוד לא שם, אבל מתקרבים. הבנו שכדי לפגוע בו אנושות אנחנו צריכים לפגוע בפעילים הסורים בחזית".

כחלק מהניסיון לפרק את "תיק הגולן" ולחסל את חבריו, השיטות של הצבא מגוונות ולא תמיד אגרסיביות. כך, למשל, מוטלים כרוזים ובהם שמות הפעילים, ואלה נחשפים כסייענים של חיזבאללה בגבול. פעולה כזו יכולה להביא לכעס ולנידוי מצד בעלי תפקידי מפתח בכפר, עד כדי לחץ חברתי שבגינו פעיל זוטר לא יסכים לעבוד יותר אצל חיזבאללה גם בעבור בצע כסף.

מלחמת חרבות ברזל

בחודשי המלחמה הראשונים זיהו באגף המודיעין שחיזבאללה מתקשה להשיג הישגים של ממש בלבנון ומחפש במגוון דרכים, שיטות ואמצעי לחימה להביא להרג חיילי צה"ל גם בגבול סוריה, בין השאר באמצעות "תיק הגולן". "עקבנו אחרי שלושה פעילים לבנונים והערכנו שהם בשלב של איסוף מודיעין לפני מבצע במרחב מסוים ברמת הגולן, איסוף שמטרתו להבשיל לידי מבצע עתידי של אותה יחידה", חושף הגורם בצה"ל לראשונה את מה שאירע בתחילת חודש דצמבר.

"להערכתי, אם לא היינו מחסלים את החוליה הזאת בדצמבר, בסבירות גבוהה היינו חוטפים פיגוע ברמת הגולן בתוך פרק זמן של חודשיים", מוסיף הגורם בצה"ל. אחד מהמחוסלים בחוליית התצפיתנים הוא חסן דקדוק, הבן של עלי מוסא דקדוק – מפקד היחידה.

למעשה, "תיק הגולן" ספג מכה קשה מאוד בדצמבר. בפעם הראשונה מאז הוקמה היחידה, נהרגו פעילים לבנונים שלה ברמת הגולן, צעד שהביא להמשך התרופפות הקשר בין השכבה הלבנונית לשכבה הסורית הפעילה. בנוסף, זו הפעם הראשונה מאז 2014 שמבוצע חיסול של פעילים לבנונים בחזית הסורית, ואפשר לומר שחרבות ברזל הביאה איתה הזדמנויות מבצעיות גם בחזית זו.

בהמשך לחיסול בחודש דצמבר, היו לצבא גם פעילויות אחרות לסיכול המזימות של "תיק הגולן", כמו מעצרים. בחודש ינואר הוביל מידע מודיעיני לבית של עית' אל-עבדאללה, פעיל שגיסו גייס אותו, והוחלט לבצע תצפית קבועה על מתחם המגורים שלו. כמה ימים לאחר מכן נסע עבדאללה ברכבו, ובמקרה חצה קו חביות ממזרח לקו הגבול ברמת הגולן – ונכנס לשטח הריבוני של מדינת ישראל. אל-עבדאללה הגיע לאותה הנקודה במשך כמה ימים ברציפות, ובתגובה ביצעה אחת היחידות המיוחדות נוהל קרב חפוז, נכנסה למארב בשטח על קו הגבול ועצרה אותו.

הפעיל שנעצר בגבול סוריה-ישראל (צילום: דובר צה"ל)
עית' אל-עבדאללה, הפעיל שנעצר בגבול סוריה–ישראל והביא מודיעין על יחידת "תיק הגולן" | צילום: דובר צה"ל
יחידת תיק הגולן של חיזבאללה
יחידת תיק הגולן של חיזבאללה

בתוך פחות מיממה אחרי שנעצר ותוחקר הודה אל-עבדאללה לפני אנשי יחידה 504 שהוא פעיל סורי של ארגון חיזבאללה שמוצב בגבול. "מהרגע שהודה, הוא סיפר לא מעט פרטים. הם עזרו לנו להתרחב גם מבחינת האיסוף וגם מהבחינה המבצעית, בנוגע לפעילים אחרים שגרים בסביבתו", הוסיף הגורם בצה"ל.

בצבא אומרים כי אותו פעיל חשף שמות של אנשים, ולא פחות חשוב מכך, חשף את שיטות הפעולה – את דמות המפעיל הלבנוני שלו, את תדירות ההגעה של הלבנוני אליו, את המשכורת שהוא מקבל, ואיך פועל ציר העברת המודיעין, המידע והדיווחים לחיזבאללה. בעקבות פרטים שמסר התקבל מידע מסייע נוסף.

בצל הפעולות של צה"ל נגד "תיק הגולן", לא מן הנמנע שהפעילים הלבנונים הבכירים, שפוגשים את אלה הסורים שבקצה, מבינים שהם נתונים למעקב ומנסים "להתמים" את הפעילות שלהם – דבר שסביר שמייצר אתגר לצה"ל.

גורמים באמ"ן טענו בשיחה עם N12 כי כל פעולה שתידרש מ"תיק הגולן" לא תיעשה בלי אישורים מלמעלה, עד לרמה הכי פרטנית שיש. המשמעות – אם מחר בבוקר יהיה אירוע צליפה של היחידה ברמת הגולן, הנחת המוצא היא שנסראללה עצמו אישר את הפעולה, כמו שהוא מאשר פעולות בלבנון. כל פעולה של חיזבאללה היא ריכוזית מאוד, ואם ב"תיק הגולן" ירצו לקדם פעולה שתכליתה הרג חייל ברמת הגולן או פציעתו, הם יידרשו לקבל אישור מחיזבאללה ולפעמים אפילו מאיראן, שכמובן מודעת לקיום הארגון וליכולותיו.

כל המידע בכתבה אושר לפרסום בידי הצנזורה הצבאית