"הוא מתנהג כאילו הוא הנשיא-המשותף ומוודא שכולם יודעים את זה", אמר לרשת NBC מקור בסביבת נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ על המיליארדר והיזם אילון מאסק. בחוגים מסוימים בארה"ב כבר מכנים אותו "הנשיא מאסק". ואכן, עוד טרם כניסתו של טראמפ לכהונתו השנייה כנשיא ארה"ב, עושה רושם שכוחו של האיש כשחקן פוליטי רב-עוצמה רק עולה, דבר שעשוי לשנות את המוסכמות בכל הקשור לגבולות הכוח ויחסי הון–שלטון, ולהוביל להשפעות מרחיקות לכת על הפוליטיקה האמריקנית והגלובלית.
מאסק מעולם לא נרתע מאור הזרקורים. החל בניסיונו לשנות את העולם הפיננסי (בחברת הפינטק PayPal), עבור בהובלת מהפכה בשוק המכוניות (טסלה) והמיזמים השאפתנים בחלל (SpaceX וסטארלינק) וכלה בניסיון ליצור סדר חדש בעולם התקשורת באמצעות רכישת X (לשעבר טוויטר). אך כל אלו לא הספיקו לאיש העשיר בעולם, ובשנה האחרונה ברור שהציב לעצמו יעד חדש – פוליטיקה – ובינתיים נראה שגם בתחום זה נחל מאסק (53) את אותה הצלחה מסחררת שהשיג בעסקיו.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
"הנשיא האמיתי"?
במהלך קמפיין הבחירות של טראמפ, וביתר שאת לאחר ניצחונו של המועמד הרפובליקני בבחירות, הפך מאסק לאחת הדמויות הקרובות אליו ביותר. לפי דיווחים בארה"ב, השניים מבלים יחד שעות ארוכות מדי יום. מאסק משתתף בשיחות על מינויים ולעובדיו חלק ניכר בבניית הממשל. לפי דיווח בניו יורק טיימס, הוא אף גר בתקופה האחרונה באחוזת מאר-א-לאגו, מאות מטרים ממקום מגוריו של טראמפ.
התפקיד הרשמי שאליו מונה מאסק זוטר למדי – ראש המחלקה ליעילות הממשל, תפקיד שהוא חולק עם היזם ויווק רמסוואמי. מאסק עצמו אינו יכול להתמנות לנשיא משום שלא נולד בארה"ב, כפי שהחוקה האמריקנית מחייבת.
בחודשיים שלאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות הוכיח מאסק שלוש פעמים את הכוח הפוליטי שצבר. ראשית, זמן קצר לאחר הניצחון, הוא החל להתלוות לטראמפ במפגשים ובשיחות עם מנהיגים בעולם. בין היתר, התלווה היזם לפגישותיו של הנשיא הנבחר עם נשיא צרפת עמנואל מקרון ועם ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני, והשתתף בשיחות טלפון עם עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ועם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. מדובר במהלך חסר תקדים, בהתחשב בכך שמאסק אינו נושא בתפקיד רשמי והוא צפוי להתמנות, רשמית לפחות, לתפקיד זוטר יחסית.
בכיר לשעבר בממשל אובמה אמר לרשת NBC ש"הוא לא מצליח לתפוס" את העובדה שמאסק מתלווה לטראמפ במפגשים בין-לאומיים. קולות אחרים בארה"ב הביעו חשש כבד מפני ניגוד העניינים שהוא מצוי בו – עסקיו מתנהלים במדינות רבות שחלקן עוינות את ארה"ב, בזמן שהוא משתתף בפגישות כחלק מהממשל האמריקני המיועד.
"קודם כול זה ההון – מאסק הוא התורם הגדול ביותר בעידן המודרני"
עו"ד עידו דמבין, מומחה לפוליטיקה אמריקנית
במקרה אחר הובילה התערבותו של מאסק לדרמה פוליטית בארה"ב, שכמעט הביאה לידי השבתת הממשל. מחוקקים אמריקנים משתי המפלגות היו קרובים לאישורו של חוק תקציב זמני, אך המיליארדר החליט להביע את התנגדותו ברגע האחרון – ובעוצמה האופיינית לו. מאסק פרסם יותר מ-100 פוסטים ברשת X וכינה את הצעת התקציב "נוראה", "פושעת", "מזעזעת", "חסרת מצפון", "משוגעת", ו"פשע משוגע". טראמפ, שעד אותה נקודה לא הביע את עמדתו על הצעת התקציב, מיהר ליישר קו עם עמיתו ואמר שההצעה "מגוחכת ויקרה מדי". המהלך הוביל לנפילתה בקונגרס.
נפילת הצעת התקציב גרמה לכאוס זמני במפלגה הרפובליקנית, והממשל האמריקני כמעט נכנס להשבתה, שהייתה מקפיאה את רוב פעילותו. בימים שלאחר מכן נמצא פתרון, שנתמך בידי מאסק, ואושר בקונגרס. לאחר המקרה, טענה חברת הקונגרס הדמוקרטית ברברה לי ברשת CNN: "מאסק מנסה לקחת את התפקיד של נשיא לא נבחר, ונראה שטראמפ מציית להוראות שלו".
"מאסק משפיע מאוד"
האבק עוד לא שקע מסערת התקציב ומאסק כבר זיהה הזדמנות נוספת להשפיע על הדיון הציבורי ולהפגין את כוחו הפוליטי. היזם התעמת עם פעילים מוכרים ומשפיעים בימין הקיצוני בארה"ב, בשר מבשרו של הבייס של טראמפ, והביע תמיכה במתן אשרות עבודה זמניות (H-1B) שמשרתות את חברות הטכנולוגיה הגדולות. חלק מהבייס של טראמפ מתנגד לאותן ויזות כחלק מהתנגדות רחבה יותר להגירה לתחומי ארה"ב. מאסק עצמו שהה במדינה באמצעות אשרה מסוג H-1B לפני שהפך לאזרח בה.
"הסיבה שאני בארה"ב, לצד כל כך הרבה אנשים חשובים שבנו את SpaceX, את טסלה ומאות חברות אחרות שהפכו את ארה"ב לחזקה יותר, היא ויזת H-1B. קח צעד אחורה ולך תזד***. אני אלך למלחמה על הנושא הזה שכמותה אתה בכלל לא מבין", הבהיר מאסק בעידון האופייני לו ברשת X. בשלושה ימים צייץ המשקיע הגדול לפחות עשרות פעמים נגד מתנגדי הוויזות, חלקם אף היו מקורבים לטראמפ בעבר.
The reason I’m in America along with so many critical people who built SpaceX, Tesla and hundreds of other companies that made America strong is because of H1B.
— Elon Musk (@elonmusk) December 28, 2024
Take a big step back and FUCK YOURSELF in the face. I will go to war on this issue the likes of which you cannot…
וגם הפעם, לאחר שקבע מאסק את הטון וסלל את הדרך, החליט טראמפ להתייצב לימינו. "תמיד אהבתי ויזות. השתמשתי בהן הרבה פעמים, זו תוכנית מעולה", אמר הנשיא הנבחר, והבהיר שתמיכתו של מאסק שווה לו יותר מריצוי הזרם הניצי של תנועתו.
"קשה להתעלם מהיקף ההשפעה שיש למאסק על עיצוב מדיניות ארה"ב", אומר עו"ד עידו דמבין, מומחה לפוליטיקה אמריקנית וכותב הבלוג "מר דמבין הולך לוושינגטון". "מאסק משפיע מאוד – רואים את הנוכחות שלו במאר-א-לאגו, באירועים עם טראמפ, בפגישות בקונגרס ובפגישות של הנשיא הנבחר עם מנהיגי עולם".
דמבין מסביר את מקורות ההשפעה של מאסק על טראמפ: "קודם כול זה ההון – מאסק השקיע כמות מפלצתית של כסף בטראמפ, הוא התורם הגדול ביותר בעידן המודרני ואין דומה לזה. דבר שני, יש לו השפעה אדירה כבעלים של רשת X, יש לו תפוצה יותר מלכל חברי הקונגרס גם יחד, וגם יותר מלטראמפ. כמו כן, מאסק ניהל חלק מקמפיין השטח של הנשיא הנבחר – זה פעל והקנה לו המון הון פוליטי".
האם יהיה סוף טוב לרומן בין השניים?
הרחשים שלפיהם מאסק הוא "הנשיא האמיתי" לא חמקו מאוזניו של טראמפ. הנשיא הנבחר אף התייחס לכך ישירות באירוע שהשתתף בו בפיניקס: "לא, מאסק לא ייקח את הנשיאות. אני יכול להגיד לכם שהוא לא עומד להיות נשיא, ואני בטוח שהוא לא יכול להיות – הוא לא נולד בארה"ב".
למרות התייחסותו של טראמפ, ועל אף יחסי הקרבה יוצאי הדופן בין שני המנהיגים, יש מי שמטילים ספק בכך שה"רומן" בין השניים יזכה לסוף טוב. זאת במיוחד לנוכח הנטייה של טראמפ להחליף בתדירות גבוהה את סביבתו הקרובה: לנשיא הנבחר היו ארבעה יועצים לביטחון לאומי בכהונתו הראשונה. מיותר לציין שגם מאסק אינו ידוע במזג פייסני ורגוע.
"אם מסתכלים על העבר של אנשים שיש להם אגו ואישיות גדולים והיו לצד טראמפ, אי אפשר לשלול שזה יוביל לפיצוץ", מספר ל-N12 ד"ר יונתן פרימן, מומחה ליחסים בין-לאומיים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ומוסיף: "אני חושב שאם טראמפ ירגיש שמאסק עושה דברים מעבר למנדט שלו, הדרכים שלהם ייפרדו".
"אם מסתכלים על העבר של אנשים שיש להם אגו ואישיות גדולים והיו לצד טראמפ, אי אפשר לשלול שזה יוביל לפיצוץ"
ד"ר יונתן פרימן, מומחה ליחסים בין-לאומיים, האוניברסיטה העברית
גם דמבין מספק הערכה דומה: "זה כנראה קצת מרגיז את טראמפ שאנשים אומרים שהוא לא הנשיא באמת. הם שני מיליארדרים שמאוד רוצים להשפיע – האגו כבר שם, צריך רק את הניצוץ שידליק את הוויכוח. אני לא יודע מה יגרום לפיצוץ, אבל בהגדרה יהיו פערים בין מאסק לטראמפ. השאלה היא אם הפער הזה יוביל לפיצוץ, אני משער שהסיכוי שהם יחזיקו יחד ארבע שנים נמוך".
המאבק ב"וירוס השמאלני"
הפעולות וההתבטאויות של מאסק מאפשרות לגבש תמונה של כוונותיו. מהצהרותיו עולה שהוא מתכוון להשתמש בכוחו כדי להתמקד בשלושה תחומים עיקריים: יעילות הממשל וחיזוק המגזר הפרטי, שינוי התקשורת ומאבק בתרבות הפרוגרסיבית.
טראמפ מינה את מאסק לעמוד בראש המחלקה ליעילות הממשל (DOGE), שנועדה לייעל את הליכי הממשל ולהגשים את אחד העקרונות החשובים ביותר למאסק – צמצום ההתערבות הממשלתית וחיזוק המגזר הפרטי. "ככל שהממשלה גדולה יותר, כך יש פחות חירויות פרט. כשבדקתי ראיתי שיש 428 סוכנויות ממשלתית. למה לעזאזל צריך 428 סוכנויות? למה צריך אפילו 100? זה משוגע. חיוני לשנות את זה ולהחזיר את חירויות הפרט, זה יביא שגשוג ואושר", סיכם מאסק את תפיסתו בנושא.
"אחד הדברים העיקריים באג'נדה של טראמפ הוא להחליש את המעורבות של השלטון בחיי היום-יום. גם כי השלטון כביכול יעיל פחות וגם כי המגזר הפרטי יכול להוביל להרבה הצלחות, כמו שהוא בעצמו הוכיח", מתאר פרימן.
כשמאסק רכש את טוויטר לפני כשנתיים הוא הדגים את תפיסת היעילות שלו: במהלך בזק פיטר המיליארדר 6,000 עובדים, שהם 80% מכוח האדם בחברה. פרימן מתייחס גם למטרה אחרת שלו: "דבר משמעותי שני שמאסק ניסה לשנות הוא הנושא של התקשורת. הוא ניסה לשדר באמצעות X שהציבור צריך מקורות מידע אלטרנטיביים ושצריך לשבור את המעגל הפורמלי של התקשורת".
כדי להגשים מטרה זו רכש מאסק את רשת המיקרו-בלוגינג טוויטר והנהיג בה שינוי דרמטי שנועד, לתפיסתו, לאזן אותה ולשפר את חופש הביטוי בה. "כל המטרה של רכישת X הייתה להחזיר את הקול לעם", נימק מאסק בעבר והדגיש את הצורך לאזן את הרשת החברתית: "בזמן שפעילי שמאל קיצוני ששלטו בטוויטר ביצעו צנזורה קיצונית על קולות בימין, לא הייתה שום צנזורה על קולות בשמאל". היזם הגדיר עצמו פעמים רבות כתומך בחופש ביטוי מוחלט וכמתנגד לצנזורה מכל סוג.
זירה אחרת שבה נאבק מאסק היא רחבה ואמורפית יותר: המאבק במה שהוא מכנה "וירוס ה-Woke" – ערכי השמאל הפרוגרסיבי בארה"ב. היזם התחייב "להשמיד את וירוס התודעה של ה-Woke", ובמאות פוסטים שפרסם בחשבון ה-X שלו הביע התנגדות לעמדות פרוגרסיביות בנושא גזע ומגדר. נראה שאת המטרה הזאת מנסה מאסק להשיג באמצעות ההשפעה האדירה שיש לו ברשתות – יש לו 210 מיליון עוקבים ברשת X, יותר מלכל חשבון אחר.
"מאסק ניסה לשדר באמצעות X שהציבור צריך מקורות מידע אלטרנטיביים – ושצריך לשבור את המעגל הפורמלי של התקשורת"
ד"ר יונתן פרימן
השפעה חובקת עולם
כוחו של מאסק, בדומה לזה של הנשיא הנבחר, רחוק מלהיות תחום לגבולות ארה"ב. עסקיו חובקי העולם (במיוחד סטארלינק וטסלה), מעמדו כמהפכן, הפופולריות שלו בציבור, ההון האדיר שלו והשפעתו על נשיא ארה"ב הנבחר מקנים לו השפעה כמעט חסרת תקדים בכל רחבי העולם. "מאסק לא עוצר בארה"ב – הוא בדרך להפוך לכוח גלובלי. הניצחון של טראמפ בבחירות הופך אותו למותג מנצח", קובע דמבין.
בשנים האחרונות סיפק מאסק דוגמאות רבות לכוחו הבין-לאומי הרב, וכן לנכונותו להיפגש עם מנהיגי העולם ולהתעמת עימם. כבר בימיה הראשונים של פלישת רוסיה לאוקראינה ביקשה קייב ממיזם סטארלינק, שבבעלותו של מאסק, שיסייע במתן שירותי אינטרנט לווייניים למדינה; הוא הסכים, והשימוש של האוקראינים במיזם התרחב מאוד במכונת המלחמה שלהם.
"הוא אחד מעשרת האנשים הכי משפיעים על הגיאו-פוליטיקה העולמית, והיחיד שהוא לא פוליטיקאי בכיר"
עו"ד עידו דמבין
בברזיל התעמת מאסק עם שופט בית המשפט העליון שהורה ל-X לציית לחוקים מקומיים שמגבילים שיח שנאה ברשת. מאסק כינה את השופט "דיקטטור" ו"וולדמורט הברזילאי", וסירב לשתף פעולה. רק לאחר שהוקפאה פעילות הרשת במדינה התרצה מאסק, הסכים להתגמש ונקט צעדים כדי לעמוד בחוקים המקומיים.
היזם הצבעוני אף ביקר בישראל כחודשיים אחרי 7 באוקטובר. הוא סייר בכפר עזה בליווי ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא הרצוג. ישראל קיימה גם היא מגעים עם מאסק בנוגע לשימוש בסטארלינק. לפי דיווח בניו יורק טיימס, שר הביטחון לשעבר יואב גלנט כינה אותו "קלף לא צפוי", ופקידים ישראלים חששו שהוא עלול להדליף מידע רגיש למדינות אחרות.
לאחר התערבותו המוצלחת בפוליטיקה האמריקנית, בתקופה האחרונה הביע מאסק תמיכה בכמה מנהיגים מהימין הקיצוני באירופה. המשקיע שיבח את מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD) וקבע: "רק היא יכולה להציל את גרמניה". הדברים עוררו סערה בגרמניה, והממשלה המקומית האשימה אותו בניסיון להתערב בבחירות במדינה. את הפוליטיקאי הבריטי מהימין נייג'ל פרג' כינה מאסק "התקווה האחרונה של בריטניה", ובממלכה דווח שהוא שוקל לתרום לו 100 מיליון דולר. במקביל תקף טראמפ חזיתית את ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר והאשים אותו בצביעות בדרדור הממלכה ל"ברית המועצות".
"מאסק משחק בבמה הבין-לאומית ויש לו השפעה על סוגיות בוערות בעולם", מנתח פרימן, ודמבין מוסיף: "הוא אחד מעשרת האנשים הכי משפיעים על הגיאו-פוליטיקה העולמית, והיחיד שהוא לא פוליטיקאי בכיר".
המהפך של מאסק
ההשקעה של מאסק במניה של טראמפ כמועמד לנשיאות השתלמה לא רק מבחינה פוליטית, אלא גם מבחינה כלכלית. היזם השקיע 277 מיליון דולר במסע הבחירות של טראמפ, יותר מכל תורם אחר. מאז ניצח טראמפ בבחירות זינק הונו של מאסק ב-170 מיליארד דולר, בעיקר בזכות העלייה בשווי המניות של החברות שלו, כך לפי דיווח בוושינגטון פוסט. לפי בלומברג, הונו הכולל של מאסק עומד על 442 מיליארד דולר – מה שהופך אותו לאיש העשיר בתבל.
"הוא לא תמיד היה כזה", אומר דמבין, ומסכם בחמש מילים את המהפך שעבר המיליארדר האמריקני. בתחילת דרכו השמיע מאסק קול שונה לגמרי בקשר לעמדותיו הנוכחיות. "עד לפני כמה שנים הוא היה סוג של ליברל, עמדות קלסיות של יזם מעמק הסיליקון", מוסיף דמבין. מאסק התבטא בעיקר לגבי הצורך לטפל במשבר האקלים ולהבטיח את עתידו של המין האנושי, ואמר בעצמו שהוא הצביע בעקביות למפלגה הדמוקרטית, כולל לנשיא היוצא ג'ו ביידן לפני ארבע שנים.
אך סביב 2020 היה אפשר להבחין בשינוי בעמדותיו הבסיסיות של האיש העשיר בעולם. נראה שהשינוי הגיע בעיקר בעקבות שינוי המין של בתו, שהכריזה שהיא לא רוצה שום קשר עם אביה. המיליארדר בעצמו קשר בין הצעד של בתו ובין המהפך הפוליטי שלו, ואמר: "הבן שלי מת, נהרג בידי וירוס התודעה, ה-Woke".
בזמן מגפת הקורונה החל מאסק להפיץ מידע מפוקפק עליה והתבטא יותר ויותר נגד הגבלת חופש הביטוי ובגנות גופי התקשורת הגדולים. הקו הביקורתי שנקט התעצם בהדרגה והוביל לרכישת X, שאותה קיווה כאמור להפוך ל"פלטפורמה לקידום חופש ביטוי ברחבי העולם", לדבריו.
"יש לו תפקיד רשמי בממשל והוא היועץ של טראמפ לענייני הכול. זו שבירה של החומה הדמיונית שבין ההון לשלטון. יש לו כוח חסר פרופורציה"
עו"ד עידו דמבין
הנקמה בביידן
אך ייתכן שהקש ששבר את גב הגמל היה דווקא של נשיא ארה"ב עצמו. ב-2021 החל ממשל ביידן בתוכנית לעידוד ייצור מכוניות חשמליות ושימוש בהן, בזמן שטסלה, שבשליטת מאסק, ייצרה 66% מהמכוניות החשמליות בארה"ב. בוול סטריט ג'ורנל דווח שבאותם ימים ביקש היזם להיפגש עם ביידן, אך הנשיא סירב מתוך חשש שהדבר יפגע בו פוליטית, נוכח יחסיו הרעועים של היזם עם איגודי העובדים.
אך העלבון של מאסק לא הסתיים שם. כשביידן ערך אירוע מיוחד לחתימה על צו נשיאותי שמקדם מכוניות חשמליות – הוא הזמין את המנכ"לים של כל חברות ייצור המכוניות הגדולות, מלבד את מאסק. בטקס אמר ביידן למנכ"לית ג'נרל מוטורס שהיא "חשמלה את תעשיית הרכב", ו"הובילה" את מהפכת הרכב החשמלי. זאת למרות שטסלה שבבעלות מאסק ייצרה יותר מכוניות מכל חברה אחרת. בעיתון הניו-יורקי דווח שהוא זעם.
הנקמה של מאסק, בדמות התמיכה בטראמפ וההשפעה האדירה על השיח בארה"ב, הגיעה שלוש שנים מאוחר יותר. היום, השילוב של קרבה למנהיג של המעצמה החזקה בעולם, עם הון אדיר, עם שליטה על חברות בעלות משמעויות אסטרטגיות לאנושות ועם תפוצה תקשורתית אדירה מציב את מאסק בעמדה חסרת תקדים של כוח והשפעה.
השאלה היא אם במקרה של מאסק הכוח הגדול מביא איתו גם תחושת אחריות גדולה. דמבין טוען שהכוח האדיר שבידי היזם והמשקיע עשוי להתברר כמסוכן: "מאסק לא דופק חשבון לאף אחד והוא מאמין שבעל המאה הוא בעל הדעה. זה לא חדש שמיליונרים ומיליארדרים מנסים להשפיע על הפוליטיקה, אבל עכשיו הוא מפר את כל הכללים ומנסה להשפיע במובן הכי פרקטי וישיר. יש לו תפקיד רשמי בממשל והוא היועץ של טראמפ לענייני הכול. זו שבירה של החומה הדמיונית שבין ההון לשלטון. זה ניסוי שיכול להתברר כטרגדיה. לא משנה מי המיליארדר, לא בטוח שאתה רוצה אותו כל כך קרוב לעמדת שלטון. מאסק הוא בעל כוח חסר פרופורציה לכל אדם שהוא לא נשיא. במדינות בעולם מסתכלים עליו בפחד", מסכם דמבין.