בשבוע שעבר עלתה חברת הכנסת נעמה לזימי לדוכן, מול כנסת כמעט ריקה, והתייחסה לתחקיר עובדה על שרה נתניהו. אלא שאז היא הבחינה שנציג הממשלה במליאה הוא השר אבי דיכטר. היא החליטה להפנות אליו שאלה, שמעסיקה רבים, מאז שנכנס לחיים הפוליטיים: "לא יודעת אם תענה לי, אבי דיכטר, אבל אני רוצה לשאול אותך - למה אתה בכנסת? למה אתה במערכת הפוליטית? ומה קרה לך בדרך?"
דיכטר בהחלט ענה. בלי להתבלבל הוא שלף מילות חנופה והתרפסות: "להשתלח כך באישה שבמשך 30 שנה, תקשיבי טוב, 30 שנה, היא אשתו של נבחר ציבור, משרת ציבור, רוב הזמן ראש ממשלה. אני אומר לך - את לא בקרסוליים שלה".
הפוליטיקאי אבי דיכטר הוא חידה שאפילו חבריו הקרובים ביותר לא מצליחים לפתור. איך הפך מי שהיה לוחם נועז בסיירת מטכ"ל, שב"כניק אמיץ וראש שב"כ עטור שבחים, לאדם שמוכן לעשות כמעט הכול למען הקואליציה שבה הוא חבר ולמען ראש הממשלה ורעייתו.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
"אבי דיכטר היה אמיץ מאוד בקרב, גם בשב"כ, גם בסיירת מטכ"ל - וכנראה שהרבה פחות בזירה הפוליטית", טוען ניצב בדימוס דוד צור, לשעבר מפקד מחוז תל אביב במשטרה. אפרים הלוי, לשעבר ראש המוסד, מוסיף: "היום (בפוליטיקה) הוא שונה ב-180 מעלות", ושלום ירושלמי, פרשן פוליטי בזמן ישראל, טוען: "אבי דיכטר היה כוכב ענק בשב"כ שנכנס לפוליטיקה והלך ודעך בהדרגה, עד כדי כך שהוא כמעט התאדה".
"הדגים בצעירותו כישורי מנהיגות"
אבי דיכטר בן 72, נשוי, אב לשלושה וסב לשמונה. הוא גדל באשקלון בן של ניצולי שואה, התנדב לסיירת מטכ"ל - ובין היתר שירת תחת פיקודם של יוני נתניהו ואהוד ברק. מיכה קובי, חברו של אבי דיכטר ולשעבר בכיר בשב"כ, מספר: "הוא איש אמיץ, נועז, מוכשר ביותר. הוא היה, לדעתי, אחד החיילים המצטיינים בסיירת מטכ"ל בתקופת הסדיר שלו - איש שכבר בצעירותו הדגים כישורי מנהיגות".
והוא מוסיף ומספר: "עסקנו במבצעים מעבר לגבול. מבצעים הרואיים, נועזים. באחד המבצעים שהיו באזור מסוים במזרח התיכון היינו בעמדת חולשה, נקרא לזה כך, כאשר גם היו נפגעים. אבי חילץ בקור רוח את כל הכוח, והכוח הגיע בשלום למדינת ישראל. זה היה אחד המבצעים ההרואיים שמדינת ישראל ידעה אי פעם".
אחרי השחרור דיכטר הצטרף לשב"כ, שירת בתפקידי שטח בעיקר בעזה ובלבנון, וזכה בצל"ש על פעילותו. "אבי הגה את כל הרעיון של חיסול יחיא עיאש, 'המהנדס'", מספר קובי. "הוא האיש שהתווה את התוכנית, האיש שפיקד על התוכנית".
וצור נזכר: "בשנת 1992, כשאני הייתי מפקד הימ"מ, אז הרבה מאוד פעילויות לסיכול פח"ע באזור הדרום ורצועת עזה בעיקר היו תחת אחריותו של אבי שהיה ראש המרחב. הוא איש מאוד מקורי, אמיץ, עם יכולות באמת מרשימות בעולם הזה של מודיעין וסיכול".
דיכטר מגיע לעמוד בראש השב"כ בתקופת האינתיפדה השנייה וגל הפיגועים, שגובה מחיר דמים כבד. הלוי מספר: "לפי המסורת ראש המוסד היה יושב ראש ועדת ראשי שירותים. ישבנו יחד בוועדה הזאת ונפגשנו פעם בחודש. הוא היה ענייני, הוא לא היה קיצון - מקצוען כן".
וצור מדגיש את הדומיננטיות של דיכטר באותם ימים: "אני חושב שאחד הדברים הנזקפים לזכותו זה גדר ההפרדה, שהוא לחץ לכך מאוד-מאוד. כל הזמן הוא דיבר על הדבר הזה וצריך לומר - הוא בסוף הביא את אריק שרון לקבל החלטה בניגוד לתפיסה הפוליטית שלו, הייתה לו השפעה גדולה מאוד, אני חושב, על אריק שהעריך אותו מאוד".
"הוא היה בגדר כוכב על"
זמן קצר אחרי שסיים את כהונתו כראש השב"כ ב-2005 הוא זינק לביצה הפוליטית, והצטרף למפלגת קדימה של אריאל שרון. ירושלמי משחזר: "הוא היה בגדר כוכב על - אבי דיכטר נחשב ובצדק לראש שב"כ שהצליח בכל מה שהוא עשה. כשהוא סיים את השירות שלו בשב"כ כולם שאלו לאן הוא הולך ומתי הוא נכנס, מי יזכה בו ראשון. זאת אומרת, הוא כבר נחשב נכס אלקטורלי".
כבר בתפקיד הראשון שלו מונה לשר לביטחון פנים תחת אהוד אולמרט כראש ממשלה. "אני זוכר את הכניסה של אבי, עם הרבה מאוד נאמר ציפיות, ובמובן הזה תקווה", נזכר צור, "כי בסך הכול אבי בא מהעולם הזה. אבל איפשהו בהתחלה כבר התחלנו לפגוש את אבי הפוליטיקאי, פחות את הנושא המקצועי".
ב-2008 טען דיכטר שאם קדימה חפצת חיים, היא צריכה להחליף את אולמרט בצל חקירותיו: "ההיבט הערכי של כל הפרשייה הזו מחייב אותנו להחליף את ראש המפלגה, לצאת להרכבת הממשלה עם ראש אחר". וירושלמי מספר: "כאשר הוא ראה שמתחילות להתנהל חקירות נגד ראש הממשלה אהוד אולמרט, הוא כינס מסיבת עיתונאים ואמר - 'האיש הזה לא יכול להמשיך בתפקידו', זה מראה לך איפה הוא היה פעם ואיפה הוא היום".
אולמרט אכן התפטר, דיכטר ניסה להתמודד על הנהגת קדימה ואחרי שנכשל עבר לליכוד ומונה לשר להגנת העורף בממשלת נתניהו השנייה. לפי ירושלמי, "ברגע שאתה נכנס לליכוד, אסור לך להרים את הראש, בטח לא יותר מדי. הוא נאלץ ללמוד את השפה של הליכוד - להיות כנוע ולהגיד שאני ברגע זה מסיים את הקטע העצמאי שלי והופך להיות ת"פ ראש הממשלה נתניהו ומנהיג הליכוד, ואין לי שום דרך אחרת".
יוזם חוק הלאום
חוק הלאום הוא כנראה הבולט ביותר שדיכטר יזם ודחף, וגם אחד השנויים ביותר במחלוקת שכנסת ישראל חוקקה. רבים הופתעו שדווקא הוא קידם חוק שלכאורה מכשיר גזענות ואפליה, כולל של חבריו לנשק מהחברה הדרוזית. אחרים הסיקו שזו דרכו לקרוץ למתפקדי הליכוד.
"אני חשבתי שהמהלך הזה הוא מהלך מאוד חמור, מאוד קיצוני ומאוד מזיק למדינת ישראל", מצהיר הלוי. "זה תוקע טריז בינינו לבין הדרוזים, אנשים שהם אזרחי מדינת ישראל, שהם משרתים בצה"ל. זאת עדה ששילמה - גם במלחמה הנוכחית - מחיר לא קטן של אבדות, ומאוד התפלאתי שהוא זה שהוביל את המהלך הזה".
וירושלמי טוען: "כאשר אתה רוצה להתקדם בתוך הליכוד, כאשר אתה רוצה להצליח בפריימריז, אז אתה מחוקק חוק שבסופו של דבר אכן הוכיח את עצמו, כי נדמה לי שאחר כך הוא הגיע למקום העשירי בפריימריז אחרי חוק הלאום. זה הזניק אותו קדימה, אבל אני לא חושב שהיה כאן שום דבר מעבר למהלך פופוליסטי".
"שלח לעקוב אחרי בן גביר"
עם השבעת הכנסת הנוכחית, כשהיה ברור שחברי הציונות הדתית ועוצמה יהודית יהיו חברים בכירים בממשלה, נדמה היה שמתקרב רגע השבירה של דיכטר - כשראש השב"כ לשעבר מוצא את עצמו צמוד מאוד לשותפים הטבעיים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר - הבדוקאים לשעבר של השב"כ, אבל גם אז הוא גילה גמישות.
"אבי דיכטר כראש שב"כ שלח אנשים לעקוב אחרי בן גביר", מזכיר ירושלמי. "הוא רואה מה איתמר בן גביר מעולל למשטרה, הלא הוא היה שר לביטחון הפנים, והוא לא פוצה פה. זו יכולה הייתה להיות ספינת הדגל שלו, נגד כל מה שמתחולל, אבל הוא לא יעשה את זה כי הוא יודע מה החשיבות של בן גביר בממשלה, ומה החשיבות של בן גביר מבחינת בנימין נתניהו, והוא לא רוצה להכעיס אף אחד".
לא התהפכה לו הבטן?
"אתה מעמיד אותי במבוכה", עונה בכנות חברו מיכה קובי. "אם התהפכה לו הבטן או לא, אני לא יודע, אני גם לא חשתי בזה. אבי איש מאוד נאמן לעקרונותיו, כן? אבי איש ממושמע גם למשמעת פוליטית".
אתה כחבר וכאיש ששירת לצידו בשב"כ, לא שאלת אותו איך זה מסתדר?
קובי: "אני ראיתי בו חבר אישי, השתדלתי שלא לדבר איתו על נושאים פוליטיים".
בשיא ימי הניסיון להעביר את המהפכה המשפטית, ביתו של דיכטר באשקלון הפך למוקד סוער של הפגנות. בין היתר הפגין מול ביתו גם מפקדו בעבר, ראש השב"כ לשעבר כרמי גילון, שסיפר: "כשי פרידה קיבלתי ממנו קופסה ובתוכה שתי ביצים עם הקדשה לכרמי אמיץ הלב, אלה הביצים הגדולות של דיכטר ועכשיו אני חושב שדיכטר זקוק להן יותר ממני".
וגילון לא היה היחיד: 450 מחבריו לשירות מימיו בשב"כ שלחו לו מכתב חריף, שבו קראו לו להפגין אומץ לב אישי וציבורי, ולא לקחת חלק במהלך שהם תפסו כמחטף דורסני להחלשת הרשות השופטת. ומעל כולם בלטו חבריו לצוות בסיירת מטכ"ל - "צוות איתמר" המיתולוגי: לוחמים שהלכו איתו באש ובמים ושלחו לו מכתבים אישיים מדם ליבם בתקווה שיצליחו להשפיע. אבל זה לא עזר. "לא ציפיתי שהוא יתנגד, כי הוא כבר נמצא במה שאריק שרון נהג לקרוא הקוראלס", מסביר הלוי, "אתה בנתיב ואתה לא יכול לסטות מהנתיב".
"לגיטימי לגמרי להפגין, אבל החברים הטובים ביותר שלו שקראו לו עכבר, פחדן, חריאן ובכל מיני קללות בערבית - בזתי להם", אומר קובי. "ראיתי מקרוב, במשך שנים, את ההערכה שהם מעריכים את אבי עד שהחליט מי שיחליט שצריכים להזיז אותו, כדי שהוא יהיה הקול שישנה את המפה הפוליטית".
לא, כי הם חשבו שהוא נותן יד למה שהם תופסים כסיכון הדמוקרטיה הישראלית.
קובי: "מי שחושב בצורה כזאת, תסלח לי, הוא חמור. אבי לא ניתן לעולם להינדוס. אף אחד לא יכול להנדס אותו. אף אחד לא יכול לשנות את דעתו ואת נאמנותו לעקרונותיו. לעולם".
יכול להיות שבתפיסה שלו, השינויים שיריב לוין רצה לקדם במערכת המשפט היו שינויים הכרחיים?
ירושלמי: "זה לא נכון. אתה לא יכול לחשוב ככה אחרי שהיית ראש השב"כ וחינכת את האנשים שם לערכים שעכשיו אתה עובד נגדם".
"שכחת שתפקידך להנהיג"
אחרי שבעה באוקטובר, חבריו לצוות בסיירת החליטו לנתק איתו כל קשר. כך כתב לו חברו הטוב אבי פרחי: "נכשלתי במלחמתי האישית מולך להצלת המדינה. אמרתי לך שהיית פעם סרגל הערכים והיושרה של המדינה וזו הזדמנות חייך להנהיג ולהציל את המדינה ולא להתנהג כמו אחרון הפוליטיקאים העלובים. שכחת שתפקידך להנהיג ולא לרצות מצביעי ליכוד. הזלזול באחר, ההתנשאות שהייתה לך ב-8 החודשים האחרונים, הביאה את כולנו לאסון הנורא ביותר שחוותה מדינת ישראל האהובה עלינו. בזה הרגע אני מודיע לך, כשבכי קורע לב פורץ ממני, אני מתפטר ממך!".
בשנה האחרונה, כשנושא הביטחון שלט בסדר היום הציבורי, זה היה הרגע של דיכטר לבלוט - להביא את הניסיון והידע שלו לידי ביטוי, לייעץ ולהוביל. אבל דיכטר הצליח להחמיץ כל הזדמנות: מחוק הגיוס עד חוק פלדשטיין, ההשתלחויות בראשי מערכת הביטחון והניסיון לחזור להפיכה המשפטית - בכל פעם מחדש בחר ליישר קו, אבל אף אחד כבר לא הופתע.
כשנתניהו ניסה לפטר בפעם הראשונה את יואב גלנט, במקום לגבות את שר הביטחון דיכטר הכין את עצמו לתפקיד. אבל גם כשהפיטורים יצאו לדרך בסופו של דבר, נתניהו לא ספר אותו. הוא העדיף את ישראל כ"ץ חסר הניסיון הביטחוני, ובכל זאת דיכטר לא יצא נגד המינוי.
גם בנושא ועדת החקירה דיכטר גמיש: מצד אחד מדבר בעד ועדת חקירה ממלכתית ("המתכונת הראויה, הנכונה והמקצועית כדי לטפל בסוגיה הזו"), ומצד שני לא פוסל פתרונות אחרים שיהיו נוחים יותר לקואליציה. לפי ירושלמי, "דוד בן-גוריון אמר שאתה לא יכול להיות מנהיג בלי מריבה גדולה שעשית. הוא לא עשה שום מריבה, הוא לא נלחם על שום עמדה שלו. ציפו מהאיש הזה להיות מנהיג, לבוא לפוליטיקה כדי לשנות ולא כדי להתכופף ולא כדי להתקרנף".
בסקר שערך עבורנו מנו גבע, 39% הביעו אכזבה מאבי דיכטר ורק 11% אחוזים הביעו הערכה כלפיו. למחצית מהמשיבים לא הייתה כל דעה עליו. בקרב מתפקדי הליכוד - כמעט שוויון בין המאוכזבים למעריכים. כששאלנו מי לדעתך צריך להחליף את נתניהו בבוא היום, דיכטר קיבל רק 3% - נמוך יותר מגלנט, ברקת וישראל כ"ץ. ובכל זאת, בעיני עצמו, הוא כנראה מועמד מוביל: "אני מכוון הכי גבוה. ראש ממשלה? כן. יגיע, בבוא היום זה יגיע", טען בריאיון לאולפן שישי לפני שנתיים.
אתה חושב שיש לו סיכוי?
ירושלמי: "זו שאלה מצחיקה, בחייך. איזה סיכוי יש לו? איזה סיכוי. ראש הממשלה הוא כבר לא יהיה, אני לא בטוח שהוא יהיה עוד שר או ח"כ בעתיד".
תחקיר: נוי ברכה, מאי פכט, קורל סוויסה
תגובת השר אבי דיכטר
"עשרות שנים נלחמתי למען ביטחון מדינת ישראל, ביחד עם אנשים אמיצים ואוהבי ישראל, תוך סיכון חיים של הלוחמים והמפקדים - בשב"כ ובסיירת מטכ"ל. במדינה דמוקרטית כמו שלנו, זכותו של כל אחד להביע את דעתו ולפעול בהתאם לה. אמשיך לעשות זאת על פי אמונתי ואשתמש בכל ניסיוני כדי להגן על עם ישראל בארץ ובעולם. מי שמתקשה לקבל זאת, מוזמן לשתות ממי הים התיכון (ויש מספיק לכולם...)"