"מהר מאוד הבנו שקורה פה אירוע שעוד לא קרה בהיסטוריה של המלחמה", מספר לי רב-סמל ראשון (במיל') א', "חשוב שהעולם ישמע ויידע מה היה שם באמת". א', חוקר שטח ביחידה 504 של צה"ל, נלחם יחד עם סיירת נח"ל בפשיטה שאליה נישאו עיני העולם השבוע – בבית החולים כמאל עדואן שבצפון רצועת עזה.
בכלי התקשורת הבין-לאומיים נחרדו מפשיטת צה"ל על המוסד הרפואי האחרון ששימש את האוכלוסייה האזרחית בצפון הרצועה, אך מתחת למעטפת של "טיפול מציל חיים" גילו כוחותינו כיצד השתמש חמאס בבית החולים כמפקדה וכמקום מסתור: "שמענו מפעילי חמאס על הניצול הציני שהם עשו בבית החולים, וגם ראינו אותו במו עינינו", מסביר החוקר א'.
יותר מ-240 מחבלים עם דם על הידיים אותרו במקום. לפחות 15 מהם חדרו לישראל ב-7 באוקטובר והשתתפו בטבח. "מספר המחבלים שנתפסו פה בבת אחת הוא לא נורמלי – עוד ועוד מחבלים שקשורים ישירות לפעילות חמאס והג'יהאד האיסלאמי", מציין החוקר.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
"קיבלנו מידע שהוא ינסה לזייף פציעה"
ההחלטה לפשוט על בית החולים התקבלה בעקבות מידע מודיעיני על מאות מחבלים שמסתתרים במתחם. רס"ר (במיל') א' משחזר את המבצע: "הכוחות הלוחמים פרצו פנימה והזרימו אלינו מחבלים שנתפסו בבית החולים. אנחנו, החוקרים, פתחנו מעין עמדת 'קבלת קהל', ובעזרת טכנולוגיה ותשאול ראשוני ביררנו מי כל אדם שעומד מולנו. הבחנו בין חפים מפשע למעורבים בפעילות טרור, שצריכים להיכנס לחקירה". שם, הוא מספר, הבין בזמן אמת כמה חריג האירוע בהיקפו.
החקירות של אנשי יחידה 504 – יחידת המודיעין האנושי (יומינט) באמ"ן – נעשות בלייב, בשטח, והמידע שמתקבל מהן משמש מיד את הכוחות הלוחמים: "באותו בוקר עולה מהחקירות שיש בכירים במנגנוני חמאס, עם דם על הידיים, שינסו לברוח מבית החולים באמצעות אמבולנסים. קיבלנו מידע שאחד מהם ינסה לזייף פציעה, ועל בסיסו החלטנו לבדוק את מי שנמצא בתוך האמבולנס", מספר א'.
"עליתי לרחבת האמבולנסים וחקרתי אדם שנראה לי חשוד מהרגע הראשון. הוא נתן לי שם בדוי, הציג תעודת זהות בדויה וסיפר לי שנפצע לפני כמה ימים – אבל שמתי לב שהגבס על היד שלו טרי. גם האנשים סביבו הגיבו לשקר שלו בשפת גוף שחיזקה אצלי את החשדות. הטחתי בפניו שהוא משקר ושאני יודע מי הוא ומה תפקידו".
"הודה שזייף גבס כדי לברוח"
אותו אדם, שהתחזה למטופל חף מפשע עם יד שבורה, היה למעשה מפקד בחמאס. "לפי המידע שלנו הוא היה מעורב בפעולות טרור מ-7 באוקטובר ועד אותו יום. בשלב הזה של החקירה הוא הודה: הרופא, שישב לצידו, זייף את הגבס כדי שהוא יוכל לברוח מהמקום באמבולנס של הסיוע ההומניטרי. הוא סיפר לי את תורת הלחימה של חמאס: הם יודעים שיש סיכוי נמוך שצה"ל יחקור פצועים שמפונים לטיפול ולכן ניסה לנצל את ההזדמנות ולברוח".
עומק הקשר בין הטרור ובין בית החולים מתחיל כבר בשם שניתן לו: כמאל עדואן היה מחבל ארגון פתח שהוציא אל הפועל פיגועים בנהריה ובשוק הכרמל, עד שחוסל בידי צה"ל במבצע "אביב נעורים" בלבנון ב-1973. כאשר פשטו הכוחות על בית החולים והתקדמו בחקירת הפעילים, התגלה כי גם מנהל בית החולים עצמו, ד"ר חוסאם אבו ספייה, הוא שותף מלא לפעילות הטרור של חמאס: בימים אלה מתנהל קמפיין בין-לאומי בקריאה לשחרר את הדוקטור, שקנה לעצמו שם בראיונות לתקשורת ברחבי העולם במהלך המלחמה, וגם בישראל יש קולות שקוראים לבטל את מעצרו.
"הסתובב כמו טווס, חשב שהוא חסין"
"בזמן הפשיטה, מנהל בית החולים ד"ר חוסאם אבו ספייה הסתובב במקום כמו טווס", מתאר סגן (במיל') ד', חוקר שטח ביחידה 504. "הוא היה בטוח שלא יעצרו אותו ושהוא חסין, שהוא מתפעל את האירוע. חקרתי מחבל ועוד מחבל ועוד מחבל – וכולם צעקו לי את שמו של המנהל וביקשו שיבוא לראות אותם ולעזור להם. הבנו שמי שעומד בלב ליבו של האירוע, מי שמארגן את הטרור ואת פעילות חמאס במתחם, הוא מנהל בית החולים בעצמו. בעולם חייבים להבין שיש שיתוף פעולה הדוק וחד-משמעי בין הצוות הרפואי ובין ההנהלה הבכירה של ארגון הטרור: הם מנצלים באופן ציני את העובדה שאנחנו רוצים שלא לפגוע בחסרי ישע, ומשתמשים בפלטפורמה הרפואית להקמת בסיס טרור".
"קיבלנו אינדיקציה שמנהל בית החולים הוא למעשה בכיר בחמאס, אך עבר זמן עד שקיבלנו אישור סופי לעצור אותו", מדגיש רס"ר (במיל') א'. לפי המידע שעלה בתמונת המודיעין, בית החולים שיתף פעולה עם ארגון הטרור ונתן מסתור למחבלים.
"מנהל בית החולים אכן התהלך בשטח כמו טווס, ובשלב הראשון אפשרנו לו להלך כך", מאשר רב-נגד (במיל') ג', מחוקרי יחידה 504 שהיו בפשיטה. ג' הוא מפקד ולוחם בקומנדו הימי (שייטת 13), ומתחילת המלחמה ועד היום הוא משרת במילואים. הוא נלחם בקרב על תחנת משטרת שדרות, וכאזרח סייע לימ"מ לחלץ שוטרים. "ד"ר אבו ספייה ראה את הרופאים שלו 'מופללים' אחד אחד. הוא חשב שלא ייעצר. אנחנו הבנו שזאת רק תחפושת ושהם מחבלים עם דם על הידיים. מנהל בית החולים הבין שהתחפושת כולה נמסה ולבסוף גם הוא נעצר", הוא מציין.
וג' נזכר: "בחקירה הטחתי בו: 'איך זה שבכל העולם הרופאים נשבעים את שבועת הרופא, ורק בעזה תחום הרפואה משמש כמסתור לבסיסי טרור?' בתגובה היתמם מנהל בית החולים ואמר לי בטון חצוף: 'אתם לא תעצרו אותי, אני מוכר בעולם וכולם מכירים אותי. אני סמל'. הוא חושב שהוא סמל, אבל אנחנו מבינים שהוא סמל לטרור".
"המחבל אמר שירדה לו רוח הלחימה"
הפשיטה על בית החולים הושיבה את חוקרי יחידה 504 פנים אל פנים עם מחבלים שביצעו מעשים מחרידים. שאלנו את החוקרים: מה התחושות שעולות בכם כשאתם נמצאים בחדר אחד עם מחבל שהיה שותף לטבח 7 באוקטובר, לחטיפות, לרצח של אזרחים ולהריגה של חיילי צה"ל?
"אני חושב שחוקר מקצועי יודע לעשות את ההפרדה בצורה המיטבית ביותר", עונה סגן (במיל') ד'. "כמה שאתה מרגיש קשה עם הסיטואציה והאדם שעומד מולך עשה דברים נוראים – ההפרדה חייבת להיות ברורה. אם צריך לתת למחבל כוס מים, אוכל, או סיגריה לעשן, ובזכותם הוא ייתן לנו עוד מידע – נעשה את זה. מבחינתנו הדבר הכי חשוב הוא להשיג את המידע".
"אתמול חקרתי מחבל. שאלתי אותו: איך האירוע של המעצרים בבית החולים כמאל עדואן משפיע עליכם?", מוסיף ד'. "הוא אמר שעצם הידיעה שפינו את בית החולים, והוא ראה את החברים שלו יוצאים ונכנעים, הורידה לו את רוח הלחימה והוא לא רוצה להמשיך".
לעומת זאת, יש בעזה מחבלים שרוחם לא נשברה גם לנוכח הפרספקטיבה של תוצאות המלחמה. רנ"ג (במיל') ג' מתאר את ששמע: "בסיום אחת החקירות שערכתי, שאלתי את המחבל: 'עכשיו, כשאתה רואה את כל מה שקרה בעזה מ-7 באוקטובר – פירוק ומיטוט של חמאס וכל מה שקרה ברצועה – האם זה שווה את זה בשביל רצח יהודים?' המחבל בלי למצמץ ענה לי: "כן. הייתי עושה את זה עוד פעם".
"הכול התמוטט לחמאס מול העיניים"
בחקירה אחרת, מחבל שנתפס הסביר לחוקריו את הרציונל שעמד מאחורי 7 באוקטובר: "האמנו שחיזבאללה ואיראן איתנו. עכשיו, כשחיזבאללה איננה ואיראן לא כאן, אנחנו מבינים שאלו היו סתם סיסמאות ואוויר נפוח. ב-8 באוקטובר האמנו שניצחנו את ישראל הגדולה והחזקה. שאין מטוסים ואין צבא ואתם לא תגיעו". רס"ר (במיל') א', ששמע את הדברים מכלי ראשון, מצהיר: "חברי הארגון ניסו להיאחז בתפיסה השגויה הזו במשך תקופה ארוכה, עד שהכול התמוטט להם מול העיניים".
"פעילי הארגון ראו ביחיא סינוואר 'אבי האומה', שיח' יאסין 2.0, כמי שהוביל מהלך היסטורי מבחינתם", מוסיף החוקר. "חיסולו של סינוואר ושל בכירים אחרים חיזק אצלם את ההבנה שישראל מסוגלת לפגוע במנהיגים שלהם. מאז אנחנו רואים שינוי בהתנהלות של חמאס: מינויים סודיים של בכירים לא מתפרסמים מתוך פחד. לעומת זאת, אנחנו רואים גם פעילים זוטרים שחזקים מאוד באמונתם ולא נשברו ברוחם גם לאחר חיסול המנהיג".
לחקירות שנערכות בשטח בזמן אמת יש חשיבות מכרעת בכל הקשור להתפתחות המלחמה. "באחד הימים עם סיירת הנח"ל נקלענו לזירת מטענים והתחלתי חקירה ארוכה של פעיל בחמאס", מספר רס"ר (במיל') א'. "הסברתי לו, 'אתה במשך חודשים מסתתר, אוכל פיתה אחת לכמה ימים ולא ראית את אשתך בזמן שאיסמאעיל הנייה נמצא בחו"ל ונהנה מהכסף'. כשהם מבינים את הניתוק בינם ובין המנהיגים שלהם הם מרגישים כאב. הפעיל הסביר שתפקידו היה להפעיל מטענים על כוחות צה"ל. הוא אומר לי, 'אתה צודק. מנהיגי חמאס בגדו בנו, הם בגדו בנביא מוחמד. אלה שיושבים בגבוה – הנייה ושאר הנהגת חמאס – אני מקלל אותם'".
זה השלב בחקירה שבו הוא היה מוכן לשתף פעולה. באותו יום מסר המחבל מידע קריטי, מידע שסייע להמשך התמרון. "בזכות המידע שהשגנו, יחד עם הקמ"נים (קציני המודיעין) שיושבים מאחור, הצלנו חיים של חיילינו והצלחנו לחסל את המחבלים שארבו לכוחותינו בהמשך הדרך".
"ראיתי באופן גורף אצל כל הנחקרים שבשלב מסוים התחיל להיגמר להם האוויר בריאות", מתאר סגן (במיל') ד': "הם התחילו לאבד תקווה ולסגת. ברגע שצה"ל מגיע, הם מרימים ידיים. כאשר פעילי חמאס מדברים באמת ואומרים את מה שהם חושבים, הם נסוגים. הם מפסיקים להאמין במה שהם עשו ומתחילים להתפרק".
"יודעים להפריד בין אזרח למחבל"
ברשת CNN מתחו השבוע ביקורת על התנהלות צה"ל בתוך בית החולים כמאל עדואן, וציטטו בכתבה תושבי עזה שטענו שהכוחות גירשו מטופלים והורו להם להתפשט ברחוב. "ליחידה יש מערך טכנולוגי ומודיעיני שיודע לעשות הפרדה ברורה בין אזרחים ובין מחבלים", מסביר חוקר השטח סגן (במיל') ד'. "למרות מה שטוענים ברחבי העולם, בעזרת טכניקות וטכנולוגיות אנחנו יודעים לזהות מי חפים מפשע. אותם אנחנו משחררים ונותנים להם מים, מזון וכל מה שצריך. המחבלים שנתפסים נחקרים לפי האמנה של הדין הבין-לאומי", מוסיף רס"ר (במיל') א'.
"התחלנו לאסוף מידע טקטי מהשטח. כשהתברר לנו שיש מאות מחבלים שנדרשים לחקירה, עברנו לחקירות רוחביות של מספר נחקרים גדול בבת אחת", משחזר סגן (במיל') ד'. "פתאום צפו ידיעות שהצטלבו עם נחקרים אחרים ועלו ידיעות אחרות על חדרים מסוימים בתוך בית החולים. זה עזר מאוד לכוח בזמן אמת".
"בזמן החקירה גילינו מקומות נוספים שיש בהם עוד מחבלים", מתאר רנ"ג (במיל') ג'. "הבנו שיש מחבלים שמתחזים לחולים, והגיעו אלינו נחקרים שהתחפשו לרופאים. למדנו שהם מסתירים כמות גדולה של נשק בחדרי החולים".
"הם הבינו שאין להם לאן לברוח"
"מצאנו מחבלים שהתחפשו לנשים, אפילו לאישה עם ילד על הידיים", אומר רנ"ג (במיל') ג'. "ברגישות הנדרשת הנחנו את הילדים בצד ונתנו להם ממתקים. בדקנו שלא הסתננו לנו מחבלים בלבוש נשים ושלא היה ניסיון להסתיר חטופים ולהבריח אותם מהאזור דרך הסיוע ההומניטרי. למרות זאת, מי שבאמת לא קשור לטרור – לא ייחקר, וישוחרר לדרכו".
במענה לטענות על חקירה של אזרחים פצועים מציינים ביחידה כי במקרים רבים שיקרו להם מחבלי חמאס וטענו שהם סובלים מפציעות – כדי לחמוק מהדין. "אנחנו מעבירים אותם בדיקה רפואית ורואים שאין להם שום דבר. לאט-לאט הם מבינים שאין להם לאן לברוח והם מודים", מפרט סגן (במיל') ג'. "בשלב הזה מספרים לנו על כל מה שקורה בבית החולים. חד-משמעית, מכל מחבל חמאס שחקרנו עולה כי בית החולים כמאל עדואן הוא הבסיס הצבאי שלהם: שם הם מתארגנים, שומרים על כל כלי הנשק שלהם ועל המודיעין שהם אוספים. חלק מהחדרים בבית החולים הוסבו לחדרים מבצעיים של חמאס".
"בית החולים כמאל עדואן הוא בסיס התארגנות ותפעול של חמאס, כולל הכנת מטענים, תחמושת ונשק", מבהיר רנ"ג (במיל') ג'. "כל נושא החטופים עבר בבית החולים הזה בתקופות כאלה ואחרות. חמאס נערך בחדרים מבצעיים בתוך בית החולים, ואף אזרח לא נכנס לחדרים האלו".
"שלושתנו היינו בחקירות בבית החולים שיפא, ושם לא היה מספר גדול כל כך של מחבלים שתפסנו ביום אחד כמו אלה שתפסנו בכמאל עדואן", מציינים חוקרי 504. "כמאל עדואן לא באמת שימש בית חולים. הוא שימש תדמית של בית חולים והביאו אליו מטופלים רק בשביל התפאורה. בפועל יש אזורים שלמים שמיועדים רק לכניסה של מחבלי חמאס".
"החוקרים חשבו מחוץ לקופסה והביאו מידע איכותי על מה שקורה בפנים, מה שעזר לכוחות בשטח להיות מאוד מדויקים וממוקדים", מסביר רנ"ג (במיל') ג'. "יחידה 504 הצילה לא מעט חיים של חיילינו. חוץ מחוקרי השטח שנמצאים ממש בקצה הלחימה, מאחורינו יש גב של אגף המודיעין, שתומך בנו מאחורי הקלעים".
"למדנו מהמבצע הזה איך מפקד בחמאס – שבוודאות יש לו דם על הידיים, שניהל מבצעים נגד אזרחים וחיילים – משתמש במודע באמבולנסים כדי לברוח", אומר רס"ר (במיל') א', "ואיך מנהל בית החולים בטוח שהוא לא הולך להיעצר מכיוון שהוא רופא – ואנחנו יודעים שהוא מעורב בטרור בנושאים הכי רגישים שאפשר להעלות על הדעת. צה"ל מכבד את הדין הבין-לאומי וחמאס עושה בדיוק ההפך – הם ינצלו את כל האמצעים כדי לפגוע בנו ולפגוע גם בעם שלהם".
"הרגש לא מנהל אותי", מסכם רנ"ג (במיל') ג' את תחושותיו בחדרי החקירות. "אנחנו מתמללים את המידע כמה שיותר מהר ומעבירים אותו לכוחות בשטח כדי שיוכלו להפיק מתוך המידע הזה את מה שצריך. הרגש היחיד שנשאר לנו הוא זה שמוביל אותנו לאתר כל בדל מידע שיכול לסייע להחזיר את החטופים הביתה או לקבורה בקבר ישראל".
כל הפרטים בכתבה אושרו לפרסום בידי הצנזורה הצבאית.