דמותו של יחיא סינוואר מטושטשת, אך ניתן לזהותו בבירור. הוא צועד במנהרה צרה וחשוכה, חלק מרשת המנהרות האסטרטגיות של חמאס בח'אן יונס. שני ילדיו ואחת מנשותיו לפניו, אחיו איבראהים מוביל את הקבוצה. הם נעים לעבר אחד ממתחמי השהייה הבטוחים שהוכנו מבעוד מועד, כששער ברזל כבד נטרק מאחוריהם. התיעוד הנדיר הזה צולם ב-10 באוקטובר, ימים ספורים לאחר מתקפת הפתע, ונלכד במצלמה שהותקנה במנהרה באורך עשרות מטרים.
באותם ימים הגיע צה"ל לכמה מנהרות דומות שבהן שהה סינוואר ונאלץ להימלט מהן. "היינו קרובים", הודה מפקד אוגדה 98, תא"ל דן גולדפוס, בריאיון לניר דבורי. "היינו במתחם שלו, הגענו למתחם בתת-קרקע, המתחם חם. מצאנו שם גם כסף רב. הקפה עוד היה חם, הנשק זרוק, דקות..."
ואכן, מאז הטבח ב-7 באוקטובר מנהיג חמאס בעזה נמצא במנוסה. מערכת הביטחון משקיעה מאמצים אדירים באיתורו, שטרם הניבו את התוצאה המיוחלת. לעיתים נדמה כי המצוד אחריו מתהדק, ובפעמים אחרות נראה שהוא מצליח להישאר צעד אחד לפני הצבא וקהילת המודיעין.
"אנחנו יותר קרובים אליו מבעבר", קובע שלום בן חנן, לשעבר בכיר בשב"כ. "לפעמים הזדמנויות כאלה צצות בתוך דקה. פתאום מגיעה ידיעת הזהב, פתאום מישהו ראה אותו, פתאום הוא עשה איזושהי טעות. אין ספק שאם נצליח להגיע להזדמנות המבצעית ולמודיעין המתאים - יהיה חיסול".
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
נמצא בתנועה מתמדת
למרות ההערכה האמריקנית שסינוואר לא עזב את מקום מסתורו במנהרות באזור ח'אן יונס מתחילת המלחמה, יש מי שמאמין שמנהיג חמאס בעזה נשאר בתנועה ומשנה את מיקומי המסתור שלו. "הוא צריך לנוע", מעריך בן חנן. "מבוקשים נעים ממקום למקום. הם בדרך כלל לא נמצאים באותו מקום יותר מדי זמן. אם אתה נמצא במקום אחד יותר מדי זמן, יש יותר סיכוי להביא עליך מודיעין".
בן חנן מסביר כי מבוקש מצליח לחמוק רק כשהוא נמצא בתנועה מתמדת, משנה את מיקומו וגם את שיטות ההסתתרות שלו באופן תדיר. "פעם אתה עם חטופים ופעם אתה בתוך אוכלוסייה אזרחית, פעם אתה בתוך שוק ופעם אתה במנהרה, פעם אתה מחופש ופעם אתה לא. השינוי הוא זה שפוגע ביכולת לאסוף נגדך מודיעין מוצק".
בתחילה סברו בישראל שהוא בעיר עזה. היה מי שדיבר על כך שייתכן והוא נמלט יחד עם מאות האלפים מתושבי צפון הרצועה דרומה, מתחפש ומסתיר את זהותו. אלא שאז התגלה הסרטון של סינוואר מימי המלחמה הראשונים והוכיח שמהרגע הראשון מנהיג חמאס בעזה היה בעיר הולדתו ח'אן יונס, סמוך לבית הוריו ולמחנה הפליטים שבו נולד.
"סינוואר מתנהג כרוצח מקצוען", מצהיר מיכה קובי, שחקר את סינוואר שעות ארוכות בכלא הישראלי. "הוא רוצה להציל את עצמו ומתעתע בכולם. הוא יודע לנצל היטב את הידע שלו בנושא ישראל וכיווני המחשבה של צה"ל. הוא הכין את עצמו היטב והכין את המנהרות שבהן הוא היה רוצה להסתתר. הוא קורא אותנו, אבל הוא ייפול. אנחנו צריכים להיות הרבה יותר חזקים וסבלניים כי ייקח לנו זמן".
בראש של סינוואר ונסראללה: איך ישפיעו החיסולים ומה הצעד הבא
לדבריו, המעורבות של סינוואר בשיחות היא למעשה אילוץ, תגובה למה שהוא מכנה "משחק בנדמה לי" של ארה"ב, ישראל, קטאר ומצרים. "הוא לא רוצה עסקה בכלל", הוא קובע. "זה אחד הנבלות הכי גדולות שאני הכרתי אי פעם - נחקר מתוחכם, שקרן, נוכל ונאלח. למה בכלל הוא עשה את העסקה הקודמת? לא בגלל שהוא רצה לעשות עסקה עם ישראל. הוא רצה הפוגה של שלושה שבועות כדי להתארגן מחדש. הוא יצא לשטח, עשה ביקורים בכל מיני מקומות, חילק משאבים ונתן פקודות".
"שומע את הטרקטורים מעליו"
מהרגע הראשון, דמותו של אדם אחד ריחפה כיעד העליון של ישראל. רצחנות חמאס ב-7 באוקטובר ואכזריותו הבלתי אנושית התגלמו באדם אחד. מערכת הביטחון ובעיקר הדרג המדיני חזרו שוב ושוב על המסר, ולא פעם התרברבו שהם קרובים מאוד לתפוס אותו. "כוחותינו מכתרים עכשיו את ביתו של סינוואר", הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו ב-6 בדצמבר. "ביתו איננו מבצרו, והוא יכול לברוח, אבל זאת רק שאלה של זמן עד שנשיג אותו".
התקווה נגוזה במהירות כאשר דובר צה"ל הבהיר שעה לאחר מכן: סינוואר לא נמצא שם, אלא "מתחת לאדמה". באותו החודש, הצהיר שר הביטחון יואב גלנט: "סינוואר שומע כעת את הטרקטורים של צה"ל מעליו, את פצצות חיל האוויר ואת הפעולה של צה"ל. הוא יפגוש גם את קני הרובים שלנו בקרוב". בחודש פברואר היה זה שוב גלנט שהכריז כי "סינוואר נמצא במנוסה מצה"ל. הוא עובר ממסתור למסתור ולא מצליח לתקשר עם כוחותיו".
השבוע, כמעט שנה לאחר תחילת המלחמה, הטון של גלנט השתנה מעט - אך נותר נחוש. "האחים סינוואר לא חסינים - כמו מוחמד דף ומרואן עיסא, הם יעשו את הטעות ונגיע אליהם", אמר השר במהלך הערכת מצב מבצעית בציר נצרים. מי שהציג נימה שונה, אולי בניסיון לרסן ציפיות, היה הרמטכ"ל הרצי הלוי שהזכיר לשרים כי לארה"ב נדרש עשור לחסל את רב המחבלים אוסאמה בן לאדן. "לפגוע בבכירים זה לוקח זמן - את הראש של בן לאדן לקח 10 שנים להביא", אמר בישיבת הקבינט בדצמבר.
ואכן, הכרזות לחוד ומציאות לחוד: המאמצים הנרחבים, המשאבים העצומים והאמצעים המתקדמים - כל אלה טרם הניבו את התוצאה המיוחלת. סינוואר, שהוכרז "בן מוות" שוב ושוב, עדיין בחיים. "לשב"כ יש יכולות מודיעיניות ומבצעיות רבות ומגוונות שבאו לידי ביטוי בשנה האחרונה בסדרה ארוכה של סיכולים ממוקדים וסיכולי פיגועים", אומר ליאור אקרמן, לשעבר בכיר בשב"כ וכיום ראש תחום החוסן הלאומי במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ויו"ר מועצת העם החדשה. "ניתן לצאת מתוך הנחה שגם מיקומיו של סינוואר בשלבים כאלו ואחרים היו ידועים, גם אם לא בזמן אמת".
החמ"ל לחיסול סינוואר
מאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר הפכו המאמצים לאיתור סינוואר למשימה מרכזית של מערכת הביטחון הישראלית. בשב"כ הוקם חמ"ל ייעודי, המאויש בצוותי משימה מיוחדים הפועלים סביב השעון. צוותים אלה, המורכבים ממיטב המוחות בקהילת המודיעין והמבצעים, עוסקים באופן בלעדי במשימת איתור מנהיג חמאס.
המצוד הזה לא מסתכם בהמתנה פסיבית לרגע שבו סינוואר יעשה טעות. "אתה צריך לייצר את הרגע הזה באופן פרואקטיבי באמצעים מודיעיניים ובפעילות בשטח", מבהיר בן חנן. "אתה חוקר אנשים, אתה מפעיל מקורות, אתה מפעיל כלים טכנולוגיים, אתה עושה תרגילי הונאה". מטרת כל אלה היא לייצר מידע מדויק ועדכני על מיקומו. "תמיד יש כיוונים והערכות לגבי מקום הימצאו. החוכמה היא להגיע לנ"צ ב-12 ספרות, שמאפשר לך לפעול בצורה הכי מדויקת ובעיתוי הכי המתאים. זה כבר קצת יותר קשה".
גורמים אמריקנים וישראלים מבינים שסינוואר נטש זה מכבר את התקשורת האלקטרונית, ומסתמך על רשת מסועפת של שליחים כדי לנהל את ארגון הטרור ואת המערכה הצבאית המתמשכת. הקשר הבלתי רציף שלו עם הנהגת הארגון בקטאר מוכר עוד מתחילת המלחמה - נוכח העובדה שהוא עדיין מסתתר כדי לחמוק מהפצצות ישראליות.
"לדעתי ב-90% זה המצב", מעריך בן חנן. "הוא לא ישתמש באמצעים דיגיטליים. כבר שנים שמבוקשים רציניים לא משתמשים באמצעיים דיגיטליים בתקופת המבוקשות שלהם. הם מכירים את האיומים של זה ויודעים שהם לא מודעים לכל היכולות שלנו".
למרות זאת, לפי גורמים אמריקנים שצוטטו בניו-יורק טיימס סינוואר דווקא שוחח עם בכירי חמאס אחרים באמצעות טלפונים סלולריים ולווייניים מהמנהרות בשלבים מוקדמים יותר של המלחמה, ואף צרך חדשות מכלי תקשורת ישראליים.
סימן נוסף להתעדכנותו באמצעים כאלו ואחרים ניתן למצוא בהודעת חמאס שפורסמה השבוע, שלפיה סינוואר שיגר איגרת ברכה לנשיא אלג'יריה לרגל ניצחונו הטרי בבחירות. "כמובן שהוא לא משתמש עכשיו בטלפוניה", בטוח קובי. "הוא יודע שמאזינים לו. הוא יבקש מאחרים להשתמש כשהם כבר מתרחקים ממנו. הוא ימשיך לנהל את חמאס כמה שהוא רק יכול באמצעות שליחים ופקודות".
בתור ראש הלשכה המדינית של חמאס ומנהיג הארגון ברצועה, ובהיעדר דף, עיסא ורבים אחרים מצמרת הארגון, סינוואר נותר בודד יחסית. אולם גם ממקום מסתורו הוא שולט לגמרי בארגון ובניהול המשא ומתן מול ישראל. "כל מאווייו של סינוואר כיום הם להישאר שליט חמאס ברצועה, להמשיך לבנות את הארגון ולשרוד את המלחמה עם ישראל", מסביר קובי. "אבל גם הוא יודע שישראל לא תוותר בשום פנים ואופן. אנחנו נלך על השמדת יכולות. אנחנו ננסה לאתר אותו, למצוא אותו וגם להרוג אותו".
לשרוד או למות
בחודש שעבר חשף הניו-יורק טיימס, מפי מקורות אמריקנים, כי ארה"ב מפעילה צוותים מיוחדים לסייע לישראל ללכוד ולהרוג את מנהיג חמאס בעזה, לרבות ציוד מתוחכם שהביאו עימם, רדאר חודר קרקע, כדי לנסות ולאתר אותו מתחת לאדמה. המידע מהמכ"ם הזה, יחד עם מודיעין שאספה ישראל ממחבלי חמאס שנשבו וממסמכים רבים שנתפסו, שימש לבניית תמונה שלמה יותר של רשת המנהרות הנרחבת של חמאס ברחבי הרצועה.
כשצה"ל התקדם בלחימה התברר כי היקף מערכת המנהרות ומורכבותה, במיוחד באזור ח'אן יונס, עלו בהרבה על ההערכות המוקדמות. ניתוח מסמכי שלל שנתפסו בעזה הראה כי סינוואר, דף ובכירי חמאס אחרים נערכו מראש לאפשרות של תמרון קרקעי נרחב ברצועה. הם הקימו מתחת לח'אן יונס והסביבה מעין "עיר צבאית" תת-קרקעית, מערכת משוכללת של מנהרות ומתחמים שתאפשר להם לשרוד ולהמשיך לפעול גם תחת לחץ צבאי כבד.
"אתה לא בונה 500 קילומטרים של מנהרות ברחבי רצועת עזה אם אתה לא מתכונן לתרחיש שכזה", מדגיש בן חנן. "אלה מנהרות להגנה להסתתרות, לתנועה, לתקופה של מבוקשות ולתמרון קרקעי. כל זה נעשה מתחת לאף שלנו, במקומות מסוימים בצורה שאפילו לא יכולנו לתאר".
לפי דיווחים שונים, גם כשעלו ההצעות להגלותו מרצועת עזה במסגרת עסקה - ובכך להבטיח את שרידותו - סינוואר סירב. "הוא חדור שנאה כזו תהומית ליהודים שלא מעניין אותו כלום", מתאר קובי. "אין לו בעיה להיות שהיד אם הוא יראה שאין לו ברירה, הוא גם אמר לי את זה. הוא לא יברח למצרים ולא יסכים להגליה, לא להצעה של גל הירש ולא להצעה של מישהו אחר. הוא רוצה לשרוד או למות. הוא כבר רואה את עצמו סלאח א-דין אל-איובי, הוא רואה את עצמו כגיבור האיסלאם, גיבור עזה. הוא גם מוכר ככזה".
מתחת לקרקע ולמעלה בבתים
בישראל ובארה"ב העריכו לא פעם שסינוואר מקיף עצמו בחטופים ישראלים, שבהם הוא משתמש כמגן אנושי כדי למנוע מישראל לתקוף אותו. כך, בדיווח של רשת NBC מחודש ינואר, צוטטו גורמים ישראליים שאמרו כי סינוואר ובכירי חמאס אחרים ככל הנראה שהו בשלב מסוים ליד מנהרה עם כלובים שאותרה בח'אן יונס, ושבתוכם הוחזקו חטופים. לדברי הגורמים, היה מדובר בחלק ממעטפת הגנה עבור אותם בכירים, שכללה לצד חטופים גם מחבלי חמאס בדרג נמוך יותר.
"סביר להעריך שסינוואר והנהגת חמאס שהו בסמוך למקום שבו החטופים הוחזקו - ואז עברו הלאה", צוטט אז יהונתן קונריקוס, דובר לשעבר בצה"ל לתקשורת הזרה. "אני חושב שהשהייה הקרובה לחטופים הצילה את חייו יותר מפעם אחת".
"סינוואר כבר ביצע הרבה טעויות בעבר אבל החלטת הדרג המדיני לפני 7 באוקטובר הייתה שלא לפגוע בו למרות שהדבר היה אפשרי, וזאת ממניעים פוליטיים לא ענייניים", סבור אקרמן. "כיום, בעיצומה של לחימה, וכאשר הוא פועל בשיא המידור והחשאיות, הקושי לאתרו הוא כפול ומכופל בשל זהירותו והעובדה שהוא מסתתר ברמת מידור גבוהה מהרגיל ומקיף עצמו בחטופים כחומת הגנה".
אך בן חנן כלל לא בטוח במידע הזה: "אף אחד לא יודע אם הוא יושב עכשיו עם חטופים או לא, אם הוא כל הזמן עם חטופים או רק בחלק מהזמן. להערכתי, זה בכלל לא ודאי שהוא כל הזמן עם חטופים". לדבריו, "סינוואר לא יכול לדעת תמיד מה הכלים שישראל תהיה מוכנה להשתמש בהם או מה היכולת שלה להשתמש בהם ולהפעיל אותם. אני מבטיח לך שהדמיון שלו מפליג למקומות הכי פנטזיונרים שיכולים להיות. ככה זה עם יכולות של מדינה".
הוא מזכיר כי מבוקשים בכירים אחרים כמו מרואן עיסא ומוחמד דף לא הקיפו עצמם בחטופים באופן קבוע. "דף הסתתר בתוך אזור הומניטרי, שבו ידוע שיש לנו מגבלות לפעול. כחלק מהמנוסה שלו הוא החליט בחוכמה שזו תהיה אחת הנקודות. ההיגיון שלו עבד נכון, הוא לא עשה טעות קרדינלית. זה היה יכול להיות סנטימטר ימינה או שמאלה, והמבצע היה נכשל, או שלא היו מתקיימים תנאים שמאפשרים להוציא אותו לפועל. זהו משחק מוחות שבוחן מי מצליח להתגבר יותר מהר על סיטואציה מסוימת. במהלך הזה הוא הפסיד, אבל במהלכים רבים אחרים ידו הייתה על העליונה".
"היינו קרובים אליו, אפילו מאוד"
לא פעם ישראל הייתה על סף הצלחה, אך סינוואר הצליח לחמוק ברגע האחרון. לפי הניו-יורק טיימס, ב-31 בינואר פשטו לוחמי קומנדו על מתחם מנהרות מורכב מתחת לח'אן יונס על סמך מודיעין שהצביע על כך שמנהיג חמאס מסתתר במקום. סינוואר אכן היה במקום, אך נמלט מהבונקר בחופזה כמה ימים מוקדם יותר. במקומו, הכוחות מצאו מסמכים וסכום כסף גדול בשווי של כמיליון דולר.
בריאיון ל"פגוש את העיתונות" לפני כארבעה חודשים, אישר ראש המל"ל צחי הנגבי כי צה"ל היה קרוב מאוד לחיסולו של סינוואר, אך פספס אותו בימים ספורים בלבד. "היינו קרובים אליו, יש האומרים אפילו קרובים מאוד בשלב מסוים. אולי אפילו פחות מכמה ימים", אמר הנגבי.
למרות התסכול נוכח הקשיים בלכידת סינוואר, בישראל מפגינים אופטימיות זהירה לאחר חיסול דף. אם האיש הכי מבוקש בחמאס חוסל, גם חיסולו של מנהיג חמאס הוא רק עניין של זמן. "האיש לא שרד ב-13 שנים האחרונות בגלל שהוא מתחמק כל הזמן מחיסולים, אלא בגלל שרוב הזמן ישראל החליטה שלא לחסל אותו", מבהיר בן חנן. "כל עוד אנחנו נמצאים בשטח, מפעילים כלים מודיעיניים, מבצעים חקירות ומפעילים לחץ - הסיכוי להגיע אליו לעולם יהיה יותר טוב ממה שהיה בעבר. גם אם זה לא מושלם, וזה רחוק בעיניי מלהיות מושלם".
בן חנן מעריך כי בשיא עצימות התמרון הקרקעי, הסיכויים להגיע אל מנהיג חמאס היו גבוהים יותר. "ההיגיון שלי אומר שבמלחמה עצימה יש יותר אפשרויות", הוא מסביר, ומוסיף כי "כשיש הרבה כוחות בשטח ויש אינטנסיביות של סיכולים, ההזדמנויות רבות יותר". לדבריו, "אחת הבעיות של המלחמה הזאת היא שאנחנו לא מחזיקים שטחים". לדעתו, היעדר שליטה מתמשכת בשטח מקל על סינוואר להימלט ומאפשר לחמאס להתארגן מחדש.
אקרמן טוען כי עצימות הלחימה אינה בהכרח גורם מכריע באיתורו של מנהיג חמאס. לדבריו, "מבחינת שיטות הפעולה אין קשר ללחימה עצימה או לא. יכולות שב"כ מופעלות כל הזמן לאיתור מחבלים באמצעים רבים ומגוונים". הוא מדגיש כי סינוואר "הוא בן מוות וחי על זמן שאול", ומעריך כי בסופו של דבר יהיה ניתן להגיע אליו, אם כתוצאה מטעות שיעשה או ממקור מידע אחר.
עם זאת, הוא מזהיר מפני התמקדות יתר במנהיג חמאס עצמו: "סינוואר הוא מנהיג אבל אדם אחד. לא כל המלחמה ויכולות חמאס תלויות בו ובקיומו, וכך צריך להתייחס אליו". לדבריו, "את השיקולים לגבי יעדי המלחמה ואופן ניהולה צריך לנהל ללא קשר למצוד האישי אחריו. ויומו יגיע ללא ספק".
הפרטים המופיעים בכתבה הותרו לפרסום בידי הצנזורה הצבאית.