ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה, היה אמור לנאום אמש (רביעי) בפני מושב הפרלמנט האירופי בשטרסבורג. למרות זאת, הוא ביטל בתחילת השבוע את הנאום, במסגרת הודעה שלו על ביטול כל המחויבויות המדיניות שלו – בשל הסופה "בוריס" שהביאה גשמים עזים ותנאי מזג אוויר קשים במדינות רבות במרכז אירופה, כולל אזהרה לעליית מי נהר הדנובה והצפות בבודפשט. ואולם, קשה שלא לתהות על הסיבה האמיתית להחלטה של אורבן לבטל את הנאום – באחד המקומות העוינים ביותר מבחינתו.

ויקטור אורבן אינו אהוד במסדרונות הפרלמנט ומוסדות האיחוד האירופי גם בזמן שגרה, אבל נדמה שכעת היחסים בינו לבין האיחוד נמצאים בשפל חדש. ב-1 ביולי הפכה הונגריה לנשיאה התורנית של מועצת האיחוד האירופי – תפקיד שכל חצי שנה עובר ברוטציה בין מדינות האיחוד, וקשור ישירות לניהול העקרוני של פעילות האיחוד האירופי. הונגריה היא מדינה חריגה באיחוד – שבתחומים רבים מנהלת מדיניות לעומתית והפוכה לחלוטין מיתר מדינות הגוש. כבר מיומה הראשון של תקופת נשיאותה המשמעות הייתה ברורה: משבר.

בתחילת חודש יולי, ימים אחדים לאחר תחילת הנשיאות של הונגריה, נחשפו הסדקים הראשונים בין הצדדים. נציבות האיחוד האירופי, הזרוע המבצעת של האיחוד, העבירה למדינות החברות מסרים כי תתמוך בחרם על הונגריה בתפקיד הנשיאה התורנית. לפחות חלק מהמדינות בחרו להחרים שורה של פגישות וכינוסים, בדרגים מקצועיים ובדרגים פוליטיים, שאירחה הונגריה בבודפשט. כך למשל, פגישות עבודה בתחומים של הגירה, אקלים, איכות סביבה ועוד – זכו לנוכחות דלה למדי בשל היעדרותן של כמה מדינות.

ג'ורג'ה מלוני, ויקטור אורבן  (צילום: reuters)
בזכותה הסיר את הווטו על התמיכה באוקראינה. מלוני ואורבן בכנס של האיחוד האירופי | צילום: reuters

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

סלע המחלוקת

הונגריה נחשבת לגורם חריג ויוצא דופן באיחוד האירופי. תחת הנהגתו של ויקטור אורבן בשנים האחרונות, היא הפכה לאחת הידידות היחידות ביבשת של רוסיה ונשיאה ולדימיר פוטין. בשעה שהאיחוד האירופי כולו, למעט הונגריה, מאוחד כמעט לגמרי בעמדתו בעד אוקראינה ונגד רוסיה – ויקטור אורבן הוא זה שנמצא שם לסכל באופן כמעט קבוע מהלכים בנושא.

 

ולדימיר פוטין, ויקטור אורבן (צילום: reuters)
ידיד כמעט יחיד של רוסיה באירופה. אורבן עם פוטין בביקורו ביולי במוסקווה | צילום: reuters

הווטו ההונגרי על חבילות סנקציות נגד רוסיה, ולחלופין החלטות על העברת סיוע לאוקראינה הפכו לסוגיה נפיצה בבריסל ובשטרסבורג. אורבן הצליח להעיר את חמתם של מנהיגים רבים בשל עמדותיו הקשוחות, שטרפדו מהלכים רבים שנועדו להתקבל בקונצנזוס. בחודש פברואר הייתה ג'ורג'ה מלוני, ראשת הממשלה הימנית של איטליה, היחידה שהצליחה לשכנע את אורבן לחזור בו במעט מסירוביו העיקשים בנושא – ולהסיר את הווטו שלו על ההחלטה להעביר לאוקראינה תמיכה בסך 50 מיליארד אירו.

מעבר לידידותו העמוקה של אורבן עם פוטין, שנוא נפשם של מרבית המנהיגים באירופה, הוא מתחזק גם קשרים חמים עם אדם נוסף שרחוק מלהיות אהוד ומקובל ביבשת: דונלד טראמפ. המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב, שסביר כי יחזור לבית הלבן בחודש ינואר וזכור לשמצה בקרב מנהיגי אירופה.

תקופת נשיאותו הקודמת של טראמפ אופיינה במתחים רבים עם המנהיגים – החל מנשיא צרפת מקרון, קנצלרית גרמניה לשעבר מרקל, ואחרים. מבחינת מנהיגי המערב – חזרה של טראמפ מהווה במידה רבה סיוט – על רקע תמיכתו ואהדתו לפוטין. רק בשבוע שעבר ציין טראמפ בעימות מול האריס את ויקטור אורבן כאחד מתומכיו הגדולים.

המשולש הזה – אורבן, פוטין וטראמפ – מייצר חרדה גדולה באיחוד האירופי. טראמפ לא טורח להסתיר את התוכנית שלו לסיום המלחמה באוקראינה, אם ייבחר. בעימות הנשיאותי עם קמלה האריס בשבוע שעבר הוא התחמק משאלה מפורשת של המנחה דיוויד מיור אם הוא רוצה שאוקראינה תנצח במלחמה. ג'יי-די ואנס, המועמד לתפקיד סגן הנשיא של טראמפ, חשף בשבוע שעבר כי תוכניתו של טראמפ לסיום המלחמה באוקראינה תחייב את קייב לוותר על השטחים שנכבשו על ידי רוסיה, ותדרוש התחייבות מצידה שלא להצטרף לבריתות בין-לאומיות, קרי נאט"ו והאיחוד האירופי – אג'נדה שמשרתת היטב את פוטין.

מבחינת מרבית מנהיגי אירופה, שאיתנים ומאוחדים בתמיכתם באוקראינה, לפחות כלפי חוץ, מדובר בסכנה אמיתית. בקרב מדינות מזרח אירופה, כמו למשל המדינות הבלטיות ופולין, קיים חשש אמיתי שטראמפ, אם יהיה נשיא, יזנח את מחויבותו לסעיף 5 של ברית נאט"ו – הסעיף הקובע את הסכם ההגנה ההדדית במקרה של התקפה חיצונית, ולא ייחלץ לעזרתן במקרה של פלישה או מתקפה רוסית. בקרב מנהיגי מערב אירופה קיים חשש כי טראמפ יפסיק את התמיכה הכלכלית בברית – מה שיפיל על גבם מעמסה כבדה מנשוא, דווקא בימים של משבר כלכלי גובר.

קמלה האריס ודונלד טראמפ לוחצים ידיים בעימות (צילום: AP)
בדבריו הוא הזכיר את אורבן כאחד מתומכיו הגדולים. טראמפ והאריס בעימות הנשיאותי | צילום: AP

התחיל ברגל שמאל

תקופת נשיאותו של אורבן במועצת האיחוד האירופי נפתחה בסערה. תחילה הוא הגיע לביקור דרמטי בקייב – לראשונה מתחילת המלחמה, ועל רקע יחסים לא חמים בלשון המעטה עם הנשיא זלנסקי. לאחר מכן נפגש עם נשיא סין שי ג'ינפינג בבייג'ינג ועם פוטין במוסקווה, ולאחר מכן גם עם טראמפ באחוזתו שבפלורידה. רצף הביקורים המדיניים הלא שגרתי הזה, בפרק זמן של כמה ימים בלבד – הרתיח את המנהיגים באירופה.

ויקטור אורבן ודונלד טראמפ בפגישה בפלורידה (צילום: רויטרס)
עם טראמפ בפלורידה. הקשר איתו ועם פוטין מייצר חרדה גדולה באיחוד האירופי | צילום: רויטרס

באיגרת מיוחדת ששלח אורבן לשארל מישל, נשיא המועצה האירופית, ולבכירים נוספים באיחוד, הוא הבהיר כי לדעתו המדיניות נגד פוטין היא טעות – ויש לעשות שינוי של 180 מעלות. דונלד טראמפ ידרוש בהקדם שיחות שלום בין אוקראינה ורוסיה אם ינצח בבחירות בנובמבר, וכבר פיתח "תוכניות מבוססות" לשם כך, כתב אורבן במכתב שנשלח לנשיא המועצה האירופית היוצא שארל מישל ולמנהיגים נוספים באיחוד. בשל כך, לדבריו, על האיחוד לפתוח בערוץ תקשורת דיפלומטי ישיר עם רוסיה ולהתחיל במשא ומתן בדרגים בכירים, בשיתוף סין, כדי למצוא פתרון למלחמה. עוד הוא ציין, על בסיס פגישותיו האחרונות עם נשיאי רוסיה, אוקראינה וסין, כי העצימות של המלחמה צפויה לגדול.

מבחינת מנהיגי אירופה אלו היו כמה צעדים יותר מדי. מישל הגיב על מכתבו של אורבן, וכתב: "לא ייתכן דיון על אוקראינה מבלי לערב את אוקראינה", ואמר כי מדיניות האיחוד "היא בדיוק ההיפך" מטענתו של אורבן להארכת המלחמה. "בפעולותיה בנושא, הונגריה מזלזלת בתפקידה כנשיאת מועצת האיחוד האירופי ובשל כך פוגעת באמינות בעיניהן של מדינות חברות אחרות", אמר גורם אסטוני רשמי לאתר "פוליטיקו". "הונגריה לא הייתה צריכה לקבל את תפקיד הנשיאות כעת", אמר דיפלומט אירופי בכיר.

אורסולה פון דר ליין, נשיאת נציבות האיחוד האירופי, אמרה בחודש יולי: "כמה אנשים באיחוד האירופי פועלים לצידה של רוסיה", וכינתה את ביקורו של אורבן במוסקווה "פייסני". במשרד החוץ של גרמניה תקפו את אורבן: "הונגריה כנשיאת האיחוד האירופי הספיקה כבר לגרום לנזק גדול ב-12 ימים בלבד".

ויקטור אורבן, וולודימיר זלנסקי (צילום: reuters)
הגיע לביקור דרמטי בקייב, לראשונה מתחילת המלחמה. אורבן וזלנסקי | צילום: reuters

המשבר מגיע לנקודת רתיחה

למרות הזעם באירופה על הצעדים המדיניים העצמאיים שגילה אורבן בתחילת הנשיאות ההונגרית, המתיחות בין בריסל ובודפשט החלה כבר הרבה לפני כן. "המשבר של האיחוד האירופי והונגריה נמשך כבר שנים", אומרת ד"ר מאיה שיאון צדקיהו, מנהלת תוכנית ישראל-אירופה במכון מיתווים, ומרצה בפורום אירופה באוניברסיטה העברית. "כל תהליך נסיגת הדמוקרטיה בהונגריה הוא משבר ארוך ומתמשך, והיא הראשונה להוביל את המגמה הזאת באיחוד האירופי. כעת אנחנו מגיעים לשיא במתיחות כי המשבר הקיים מתחבר למשבר באירופה במלחמה באוקראינה, על רקע יוזמת השלום העצמאית של אורבן – תוך ניהול מדיניות חוץ עצמאית ומנוגדת לזו של האיחוד האירופי".

"המשבר הדמוקרטי של אורבן מעמיד בסימן שאלה חריף את הערכים שאירופה דוגלת בהם, וברשם דמוקרטיה ושלטון החוק. כעת, עם תחילתה של הנשיאות ההונגרית, הוא קורא תיגר על כל מדיניות החוץ האירופית – זו שבעד אוקראינה, זלנסקי, והעמדות ההתחלתיות במשא ומתן עתידי. למעשה, אורבן בהקשר הזה הוא גיס חמישי לטובת פוטין וסין", מוסיפה ד"ר שיאון צדקיהו.

ויקטור אורבן (צילום: Reuters)
"הוא זקוק לכסף האירופי". ויקטור אורבן | צילום: Reuters

"התפיסה של אורבן היא תפיסה לאומנית שמבקשת לשמר עד כמה שיותר את הריבונות של הונגריה, ובמקביל להישאר חברה מלאת זכויות באיחוד האירופי", אומר רוני לשנו-יער, לשעבר שגריר ישראל לאיחוד האירופי ולנאט"ו. "זה לא תמיד הולך ביחד, כי כשמצטרפים למועדון כמו האיחוד האירופי אתה מוותר על משהו מהריבונות שלך. השאלה הגדולה היא על כמה ריבונות אתה מוותר. רוב מדינות האיחוד, למען הצלחת הקולקטיב, מעוניינות לוותר על יותר ריבונות. אורבן טוען שזה מביא לשחיקת הזהות הלאומית שהוא רוצה לשמר בהונגריה, ולכן הוא רוצה ליהנות מהשפע האירופי מבלי לוותר על מרכיבים בלאומיות ההונגרית".

"האיחוד האירופי מנסה להתמודד עם הונגריה באמצעות סנקציות כלכליות", מסביר לשנו-יער. "אבל זה עובד חלקית בלבד, כי אורבן לא רוצה למתוח את החבל יותר מדי, מכיוון שהוא צריך את הכסף האירופי כדי להישאר בשלטון, וגם האיחוד לא רוצה להבריח את הונגריה, משום שזה יפגע בלכידות, במיוחד אחרי עזיבתה של בריטניה". לדברי לשנו-יער, אם אורבן יעזוב את האיחוד, חוששים בבריסל, הוא "ייפול" לידיו של פוטין, והוא עלול להסב נזק רב. "המשחק משני הצדדים עדין מאוד עם עונשים, מחמאות וליטופים".

רק אתמול פרסם דיוויד פרסמן, שגריר ארה"ב בבודפשט ומבקר חריף של ממשלת אורבן, ביקורת קשה נגד ראש הממשלה ההונגרי. פרסמן אמר כי "הגיע הזמן שהאיחוד האירופי וארה"ב יתחשבנו עם הונגריה" על הבעיות בדמוקרטיה שלה ועל מדיניות החוץ שלה. "שליטתה של מפלגת השלטון בתקשורת ומתקפותיה על ארגוני החברה האזרחית יצרו אווירה של פחד - שגורמת לשחיתות לשגשג ומשפיעה לטובה על שותפי הממשלה, לא רק בבית אלא גם בחו"ל", אמר.

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן עם פוטין במוסקווה (צילום: רויטרס)
העמדות של ראש ממשלת הונגריה מנוגדות למדיניות האיחוד. אורבן ופוטין | צילום: רויטרס

הזעם באירופה – והקריצה לטראמפ

"אנו רואים הדרת רגליים ששולחת מסר מאוד ברור וחד-ערכי של האיחוד האירופי נגד הונגריה", מוסיפה ד"ר שיאון צדקיהו. "הכעס הגדול על אורבן למעשה כבר 'ער' מזמן בשל הרס הדמוקרטיה ושלטון החוק במדינה, אבל עכשיו הוא בשלב שהוא לא רק 'ער' אלא 'יצא מהמיטה' – כלומר עלה מדרגה ומופגן עוד יותר ברמה הציבורית והפומבית – בגלל שהונגריה מכהנת כנשיאה התורנית באופן פוגעני לא רק לערכים אלא גם לאינטרסים של האיחוד, לליבת מדיניות החוץ והביטחון של האיחוד מול רוסיה. הזעם כעת מגיע גם בעקבות 'מסע השלום' שלו, שלא היה מתואם וגלוי עם מדינות האיחוד, אלא היה מנוגד ב-180 מעלות למדיניות האירופית".

נשיאות המועצה של האיחוד האירופי אחראית לקבוע את האג'נדה וסדר היום של הנושאים שעל הפרק. כחלק מהנשיאות של המועצה, הונגריה קובעת את סדר העדיפויות של הנושאים לדיון בתחומים השונים. "בכינוס של המועצה, תיעדוף נושא הסיוע לאוקראינה זוכה למקום נמוך יחסית, והאג'נדה הרוסית מאוד ברורה פה. הונגריה מתעדפת בצורה נמוכה נושא שנחשב לאינטרס של האיחוד", אומרת ד"ר שיאון צדקיהו.

"כשהחלה הנשיאות של הונגריה ב-1 ביולי, ויקטור אורבן חשף את הסלוגן שלו: Make Europe Great Again", מציינת ד"ר שיאון צדקיהו, באזכור מובהק למדי של סיסמת הבחירות של טראמפ. "זו הייתה אצבע בעין של אירופה בהפוך על הפוך. הוא עושה עוד הרבה דברים שנוגדים את המדיניות של האיחוד – למשל הוא לקח הלוואה של מיליארד אירו מבנקים בסין. הוא יוצר לעצמו תלות בסין שמראה באיזה צד של הלחם מרוחה החמאה מבחינתו – ואירופה רואה תלות שכזו בסין בעין לא חיובית".

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן עם נשיא סין שי (צילום: רויטרס)
פתח בסבב פגישות עם כניסתו לתפקיד נשיא האיחוד. אורבן עם נשיא סין שי ג'ינפינג בבייג'ינג | צילום: רויטרס

ההלוואה הזו מגיעה גם כן על רקע המתיחות הארוכה של אורבן עם מדינות אירופה, והקשיים הכלכליים שמדינתו נתונה בהם – בין השאר על רקע עצירת תקציבים של האיחוד האירופי להונגריה בשל סוגיות משפטיות בין הצדדים. "הוא עושה את כל זה למרות שהוא תלוי בתקציבים של האיחוד האירופי. חלק מהתקציבים ההונגריים הוקפאו בשל הביקורת על הפגיעה בשלטון החוק במדינה. בנוסף, הונגריה קיבלה מהאיחוד קנס של מיליון אירו ליום כי היא לא מסכימה לקבל מכסות של מהגרים".

"מוסד הנשיאות של מועצת האיחוד האירופי אמור להיות נטול פניות ולא מוטה", מסבירה ד"ר שיאון צדקיהו. "כראש מדינה, אתה לא אמור להביא את האג'נדה הלאומית והפוליטית שלך ולכפות אותה. אנו רואים שאורבן משחק עם זה ולא נאמן לרוח הדברים ולמוסדות. הוא לא מתאמץ בלשון המעטה להיות לא מוטה, ובמידה מסוימת תוקע אצבע רוסית או סינית בעין של האיחוד האירופי.

יחסים חמים עם ישראל

בעוד שהונגריה נחשבת לחברה לא פופולרית באיחוד האירופי, יש מדינה שרואה בה ידידה, ואפילו למעלה מזה, והמדינה הזאת היא ישראל. במשך שנים מתחזקות ממשלות ישראל, בדגש על ממשלות נתניהו, יחסים חמים וקרובים עם ממשלותיו של אורבן. לאחרונה נהנים בישראל הנאה יתרה מהעובדה שהונגריה מחזיקה בתפקיד הנשיאה התורנית באיחוד, ושולטת בסדר היום ובדיונים שעל הפרק. מצד אחד יש לכך השפעה חיובית גדולה על ישראל, שמצליחה לטרפד החלטות אנטי-ישראליות, אך מנגד יש חשש שההישענות הגדולה על סיוע של הונגריה, שאינה אהודה בעצמה באיחוד, עלולה לפגוע גם ביחס לישראל, שבעצמה זוכה ליחס עוין - לפחות מצד כמה מהחברות בגוש.

בחודש יוני העלה ג'וזפ בורל, הנציג העליון של האיחוד האירופי לענייני חוץ ומדיניות ביטחון, הצעה לדון בהסכם האסוציאציה – הסכם היסוד שמעגן בתוכו את הבסיס לכל יחסי ישראל והאיחוד האירופי בכל הנושאים השונים. בימים שבהם יוקרתה של ישראל באירופה נמצאת בדעיכה בשל המלחמה בעזה, וכמה מהחברות באיחוד אף ניצלו את ההזדמנות להכרה במדינה פלסטינית, עצם ההצעה לדון בהסכם האסוציאציה היוותה סכנה של ממש ליחסים של ישראל עם בריסל. מה שהוסיף לסכנה באותם ימים הייתה זהות המדינה הקודמת שהחזיקה בנשיאות, לפני הונגריה: בלגיה.

ויקטור אורבן ובנימין נתניהו (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90)
"הוא חבר של ישראל ושל ראש הממשלה שלנו". אורבן ונתניהו | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90

בלגיה היא אחת המדינות בעלות היחס הביקורתי והעוין לישראל מבין מדינות האיחוד האירופי, ומנהיגיה התבטאו פעמים רבות נגד מדיניות ממשלת ישראל ואופן ניהול המלחמה בעזה. באותם ימים בחודש יוני, שר החוץ ישראל כ"ץ הנחה שלא להתייצב לדיון שקבע בורל תחת נשיאותה של בלגיה. בישראל הוחלט למשוך זמן – ולחכות שבועות בודדים – עד ל-1 ביולי, אז תחל הנשיאות התורנית של הונגריה, ידידת ישראל. בירושלים הביעו שביעות רצון כי תחת נשיאותה של הונגריה לא קודם הדיון על הסכם האסוציאציה, ולמעשה הנושא ירד מהפרק, לפחות כעת – מכיוון שבורל מסיים את תפקידו בחודש הבא.

"היחסים שלנו עם הונגריה לא נותנים לנו נקודות חיוביות באיחוד האירופי", אומרת ד"ר שיאון צדקיהו. "זה משרת אותנו עד לרמה מסוימת, למשל ביכולת להטיל וטו על החלטות. יש לישראל כעת אינטרסים כבדי-משקל מול האיחוד האירופי, למשל העובדה שאירלנד וספרד העלו לדיון את אפשרות השעיית הסכם האסוציאציה בעקבות מה שהם תיארו כהפרת זכויות אדם".

"השעיית הסכם האסוציאציה הוא נושא שלא יוכל לעבור, נכון לעכשיו – בזכות מדינות ידידותיות לישראל כמו גרמניה וצ'כיה", היא מסבירה. "ההישענות שלנו על הונגריה היא כמו אצבע בעין של בריסל. אנחנו נראים לא טוב כשהונגריה היא זאת שעומדת לצידנו – גם בלגיטימציה שאנחנו יכולים לגייס בנושאים נוספים. נוכל להשיג הישגים דומים תוך צבירת פחות נקודות חובה אם ננסה להישען יותר על תמיכה של מדינות כמו גרמניה וצ'כיה".

ויקטור אורבן, ג'וזפ בורל (צילום: reuters)
בארץ חיכו שהשני יסיים את תפקידו. אורבן עם ג'וזפ בורל (מימין) | צילום: reuters

תסכול באירופה

"הוא חבר של ישראל ושל ראש הממשלה שלנו. דיפלומטית הם עוזרים לנו ובהחלט מסייעים בבריסל", אומר לשנו-יער. "יש פה שאלה איזו מדינה ישראל רוצה להיות. דעתי היא שעלינו להיות מדינה מערבית-ליברלית שמכבדת זכויות אדם ופרט, ויודעת לסבול גם עמדות שאינן נוחות לממשלה ולרוב הציבור. פה אנחנו בחרנו את הצד הלא נכון לדעתי".

"מצד שני", הוא מסביר, "אפשר להבין את הצורך של ישראל להיעזר באדם כמו אורבן, מפני שהרבה פעמים מדינות באיחוד האירופי נוקטות בעמדות לא הוגנות לישראל, ומתעלמות מהקשיים הייחודיים של ישראל כדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון מול אויב שביצע את 7 באוקטובר. זאת התלבטות אמיתית של ישראל מה לעשות במצבים כאלה, בסופו של דבר אנחנו רוצים להיות כמו דנמרק ולא כמו הונגריה. אנחנו רוצים מערכת משפט חזקה, עיתונות חופשית, פוליטיקאים שטובת העם לנגד עיניהם ומאבק אמיתי בשחיתות. את זה לא תמצא בהונגריה, ואני מקווה שכן תמצא את זה בישראל".

"אורבן קרוב מאוד לישראל, הוא חשוב לנו במאמצים של ישראל למנוע מהלכים של האיחוד נגדנו", אומר לשנו-יער. "הוא לא בהכרח עושה את זה מאהבת ישראל, שכן חלק מהרטוריקה שלו אנטישמית". הוא מסביר כי אחד המפתחות להצלחה הפוליטית של אורבן בהונגריה היא רטוריקה דמונית ואנטישמית נגד איש העסקים היהודי ג'ורג' סורוס.

מי מאיים על הדמוקרטים? סורוס (צילום: רויטרס, חדשות)
"אורבן נוקט נגדו רטוריקה אנטישמית". איש העסקים היהודי-הונגרי ג'ורג' סורוס | צילום: רויטרס, חדשות

פקיד אירופי ששוחח עם מגזין N12 חשף כי קיים לא מעט תסכול בקרב חברות האיחוד כלפי הונגריה, וגם כלפי ישראל שטורחת להתהדר ביחסים הטובים שלה עם בודפשט. לדבריו, יש בבריסל תסכול עמוק מההתנהלות של הונגריה, וגם תסכול מההישענות של ישראל על התמיכה שלה. יחד עם זאת הוא הבהיר כי הדברים לא מאיימים לפגוע בישראל בטווח המיידי.

הוא הסביר כי למרות התסכול באירופה על היחסים החמים בין ירושלים ובודפשט, לא צפויה פגיעה בישראל. אף אחד לא חושב להעניש את ישראל על כך, הסביר. "אף אחד לא יגיד שמכיוון שאתם חברים של ההונגרים והם מגינים עליכם בבריסל, אז אנחנו נעניש אתכם. היחסים בין האיחוד לישראל מבוססים אך ורק על היחסים עצמם ולא על ההתנהגות של חברים של ישראל בתוך האיחוד".

אופוזיציה מבית

המתיחות של אורבן וממשלת הונגריה עם האיחוד האירופי מגיעה מבחינתו בשעה שהוא חווה אתגר פוליטי מבית שטרם נראה כמותו במהלך תקופת שלטונו ב-14 השנים האחרונות. פטר מגיאר, לשעבר בעל בריתו ומקורבו של אורבן, הפך למועמד החדש והמבטיח של האופוזיציה בהונגריה. לראשונה מזה שנים ארוכות, רבים ממתנגדי הממשלה הקשוחה והאגרסיבית בבודפשט מרגישים כי הפעם ביכולתם להביא לשינוי של ממש.

פטר מגיאר (צילום: reuters)
מנהיג האופוזיציה שנושף בעורפו של אורבן. פטר מגיאר מביא סיוע לבי"ח לילדים בקייב | צילום: reuters

בפרק זמן קצר של חצי שנה בלבד הצליח מגיאר לצבור שיעורי תמיכה גדולים, תוך שהוא מארגן עצרות פוליטיות אדירות בנוכחות עשרות אלפי בני אדם. האדם שהיה נשוי לשרת המשפטים של אורבן בעבר, ומאיים לחשוף סודות אפלים על התנהלותו של אורבן ושל הממשלות בראשותו, הולך וצובר תאוצה פוליטית – ומציב לראש ממשלת הונגריה החזק והדומיננטי יריבות ואתגר שהוא לא חווה מזה שנים רבות.

גם בבחירות לפרלמנט האירופי ביוני השיג מגיאר תוצאות מדהימות מבחינתו, בטח ביחס למצב הפוליטי בהונגריה ולפרק הזמן הקצר שעבר מאז פריצתו המטאורית. בנאום שאורבן שמח מאוד לבטל אתמול בפרלמנט בשטרסבורג, הוא היה אמור להתייצב לראשונה פנים אל פנים מול מגיאר. זה אמור היה לקרות ממש לאחר שבסקר שנערך בהונגריה בשבוע שעבר הצליח איש האופוזיציה הצעיר לצמצם את הפער ביניהם למינימום – והשיג 39% תמיכה, לעומת 43% לראש הממשלה.