מתוך המסוק מציץ קנה ארוך של נשק, וכל האירוע נראה כמו סצנת קרב. אבל במי הולכים לירות פה? הנה הוא יוצא מהסבך. קול ירייה נשמע באוויר והקרנף נופל.

איפה הוא? הם שואלים, ומחפשים בסבך את הקרנף. שש דקות חלפו מאז שחץ ההרדמה שנורה מן המסוק, ננעץ בישבנו. עצוב לראות את בעל החיים הקדום הזה, הגדול והחזק, כשהוא אבוד לגמרי. הכרתו מתערפלת במהירות, והוא ייכנע בלי לדעת למי ולמה. הוא מובס. אחרי שעיניו כוסו, עכשיו גם דוחפים לו אטמי אוזניים.

למה אתם מכסים את העיניים?

"אנחנו מכסים את העיניים כדי להגן עליהן, כי אנחנו ננסר את הקרן, ויש קרני UV, יש אבק. אז אנחנו מכסים כדי לצמצם גירויים. גירוי ויזואלי מהתהליך. אותה סיבה עם האוזניים", מסביר הווטרינר ד"ר בן מולר.

בן מפעיל מסור חשמלי. זו פעולה אלימה, אבל היא לא תכאב לקרנף. הקרן שלו אינה רקמה חיה. בעיקרון זה כמו לגזור שיער או ציפורניים.

 

המסוק באוויר (צילום: חדשות 12)
יורים בקרנפים חיצי הרדמה. המסוק באוויר | צילום: חדשות 12

 לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

הקרן ששווה רבע מיליון דולר

בשווקים המחתרתיים במזרח הרחוק, קרן שלמה של קרנף בוגר, כזאת ששוקלת חמישה קילוגרם לפחות, נמכרת ברבע מיליון דולר. מחיר התחלתי. ארגוני פשע מנהלים את הסחר הבין יבשתי בקרניים. הארגונים משלמים לפואוצ'רס, כך נקראים הציידים הלא חוקיים, אשר מסתננים לשמורות הטבע באפריקה, והורגים את הקרנפים - בשביל הקרניים.

 

תופסים את הקרנף (צילום: חדשות 12)
תופסים את הקרנף. מכסים לו את עיניים כדי להגן עליו | צילום: חדשות 12

אז כדי שהחבר'ה הרעים לא יהרגו את הקרנף, החבר'ה הטובים מקדימים אותם ומורידים לו את הקרן. הם מנסרים את הקרן. הקרן הזאת שוקלת רק קילו ושווה בין חמישים לשבעים אלף דולר בסין ובווייטנאם. תיכף תבינו מדוע הקרן קטנה יחסית, אבל לפני כן נספר שאת מבצע הניסור הבוקר הפיק ארגון "שימור ללא גבולות'" (Conservation Beyond Borders).

את הארגון, שמתקיים מתרומות ופועל להצלת בעלי חיים בסכנת הכחדה, הקימה ומנהלת הישראלית ניקול בנג'מין-פינק.

 

 

"אחרי שהבנתי שהפואוצ'רס מתאכזרים בצורה כזאת לקרנפים", היא מספרת, "מצאתי את המטרה שלה אני צריכה להקדיש את חיי".

כמה שנים הארגון שלך כבר עושה את זה?

"מ-2013".

אז כמה קרנפים כבר ניסרתם?

"ניסרנו מאות קרנפים".

מה הסיפור עם הקרן של הקרנף? למה היא שווה כל כך הרבה?

"כל זה נובע מהאמונה או מהנורמה התרבותית שאם אתה אוכל חיה אתה מקבל את הכוחות שלה, ומשם זה התפתח לאפרודוזיאק".

אפרודיזיאק – כלומר חומר שמעורר את התאווה, ומגביר את האון המיני.

"יש גברים בסין ובווייטנאם שבעצם מסניפים את הקרן של הקרנף, בצורת אבקה. הם קונים בערך קילוגרם אחד, הם חותכים ממש לפרוסות פרוסות פרוסות, והם ממש טוחנים את זה לגרגירים ומסניפים את זה בדרך כלל במסיבות. והם משתמשים בזה כמו שגברים משתמשים בוויאגרה".

וזה עושה את אותו אפקט?

"זה ממש חשוב להגיד שזה ממש לא עושה את אותו אפקט. בגלל שחברות הפארמה באמת נכנסו ועשו את הניתוח הכימי ובאמת גילו שהחומר שממנו עשויה הקרן של הקרנף זה קראטין. כלומר האפקט זה בדיוק אותו אפקט כמו שתקבל אם תסניף ציפורניים, תאכל לי את השיער, אין לזה אפקט".

ניקול בנג'מין-פינק (צילום: חדשות 12)
"החלטתי להקדיש לזה את החיים שלי". ניקול בנג'מין-פינק | צילום: חדשות 12

"יש גברים בסין ובווייטנאם שבעצם מסניפים את הקרן של הקרנף, בצורת אבקה. הם קונים בערך קילוגרם אחד, הם חותכים ממש לפרוסות פרוסות פרוסות. הם משתמשים בזה כמו שגברים משתמשים בוויאגרה"

ניקול בנג'מין-פינק, מקימת ארגון "שימור ללא גבולות"

מכינים מזה אפילו תרופה לסרטן

קשה לשכנע שהאמונה מטומטמת. יש אפילו תרופות לכאורה מאבקה של קרן קרנף, תרופות שמתיימרות לרפא סרטן. העונש על הרג קרנף עשוי להיות עשר שנות מאסר - אבל הקטל נמשך. ארגוני הפשע משלמים לצייד מקומי רק מאתיים דולר עבור קרן אחת, אבל בשביל הסכום הזה עניי אפריקה מוכנים לעשות הרבה מאוד. 

"לפעמים אני קצת מתבייש להיות בן אדם. לפעמים מה שהם עושים לחיות האלה, אתה פשוט לא יכול להאמין שבן אנוש יעשה זאת, זה פשוט נורא"

איאן נובאק, פקח ראשי, שמורת הטבע בלולי, דרום אפריקה

"הציידים מגיעים מכל הקהילות סביב האזור, במיוחד ממוזמביק", אומר איאן נובאק, פקח ראשי, בשמורת הטבע בלולי, בדרום אפריקה, "הם נכנסים לאזור הזה, וחוזרים כל הדרך למוזמביק".

הכל ברגל?

"כן, 60-70 ק"מ בלי בעיות, הם מביאים איתם מספיק אוכל, לפעמים לעשרה ימים, והם נמצאים בשטח כמה שצריך. יש להם רובה בקליבר גדול, והם יירו בקרנף, וכשהקרנף קורס, הם עם סכין או גרזן יחתכו את הקרן, יכניסו לתיק, וילכו".

"הציידים פועלים בלילה. לא פעם הם מפסיקים לירות אחרי כדור אחד בלבד, כדי להקטין את הסיכוי שפקחי השמורה יגיעו אליהם. הם גודעים את הקרן כולה כשהקרנף עדיין בחיים, ומשאירים אותו למות", הוא מספר. "לפעמים אני קצת מתבייש להיות בן אדם. לפעמים מה שהם עושים לחיות האלה, אתה פשוט לא יכול להאמין שבן אנוש יעשה זאת, זה פשוט נורא".

 

הקרנף בלי הקרניים  (צילום: חדשות 12)
אחרי ההסרה הם קמים והולכים, לא מרגישים שחסר להם משהו. הקרנף בלי הקרניים | צילום: חדשות 12

 הגורים בוכים בלילה

סרטון ביוטיוב מציג סצנה טראגית של קרנף גור שמנסה לינוק מאימו המתה. הגור האומלל הזה הוא עוד בר מזל כי הציידים השאירו אותו בחיים.

 

 

"אם יש גור שמתעקש להפריע להם, ומתעקש להגן על אימא שלו אז הם גם יכולים להרוג אותו, אם הוא מנסה לנגוח", אומר אוריה שושני מישראל, שהתנדב במשך שנה במרכז לשיקום חיות בר בדרום אפריקה, וטיפל גם בגורי קרנפים יתומים.

אוריה שושני  (צילום: חדשות 12)
"קרנף גור יכול לשתות 50 ליטר חלב ביום". אוריה שושני | צילום: חדשות 12

"לישון עם גורי קרנפים זה כיף, אבל זה גם מאוד מאוד מעייף, כי אתה לא יכול לישון, וגם יש מחשבות מה אם פתאום יגיעו ציידים לפה וינסו לקחת קרנפים"

אוריה שושני, טיפל בקרנפים יתומים

"קודם כל המטרה היא לגרום לו לינוק ולאכול את החלב מהבקבוק ולפעמים לוקח שבועיים עד שהם בכלל מוכנים", הוא מספר על הטיפול בקרנפים היתומים.

כמה ליטר חלב שותה גור קרנפים?

"תלוי בגיל, אבל הוא גם יכול לשתות 50 ליטר ביום"

"הם צריכים הרבה תחזוקה", הוא ממשיך לספר. "כשהם מגיעים והם נורא נורא קטנים אי אפשר לעזוב אותם. הם צריכים טיפול צמוד 24/7. בטבע הם היו כל הזמן ליד האימא, הם היו רגילים למגע, אז הם כל הזמן צריכים להרגיש מוגנים".

"רוב מקרי הציד מתרחשים בחושך", הוא מתאר, "לכן גם הקרנפים מקשרים את החשכה לטראומה ולכן בדרך כלל כשיורד הלילה אתה תראה שקרנפים יתחילו להילחץ הם יצרחו הם יבכו. הם יתעוררו כל 15-20 דקות ויתחילו לקרוא לאימא שלהם. זה אומר שמישהו חייב להיות לידם כל הזמן. לישון איתם באותו מקום".

כן, ישנת עם גור קרנף?

"בטח, זה כיף, אבל זה גם מאוד מאוד מעייף, כי אתה לא יכול לישון, וגם יש מחשבות מה אם פתאום יגיעו ציידים לפה וינסו לקחת קרנפים".

 למה הקרנפים צריכים את הקרן?

הקרנף הלבן הצפוני האחרון בעולם חי בקניה. שמו היה סודאן. כל בני תת המין שלו כבר הוכחדו בציד הפרוע. בשנותיו האחרונות הגנו שומרים חמושים 24/7 על הקרנף הבודד. במרץ 2018 סודאן הגדול, שהגיע לגיל המופלג ארבעים וחמש, הזכר האחרון בשושלת של חמישים וחמישה מיליון שנה, עבר מן העולם. 

ניסור הקרן  (צילום: חדשות 12)
בשמורות שכל הקרנפים מנוסרים, מספרם עולה. ניסור הקרן | צילום: חדשות 12

ניסור הקרניים - כדי לעצור את הקטל - הוא אמצעי נואש, אבל אפקטיבי, ובשמורות שכל הקרנפים מנוסרים, מספרם עולה.

 "אנשים חושבים שהקרנפים צריכים את הקרן כדי להתגונן מפני אריות", אומר נובאק הפקח. "הם אומרים 'או עכשיו האריות יתפסו אותם'. אבל אם אתה שוקל שני טון, ואתה רץ ב-50 ק"מ לשעה, והדבר הזה מתנגש בך, קרן או לא קרן אתה כבר תדע מזה".

אז בשביל מה הם צריכים את הקרן?

"כשהזכרים בקרב טריטוריות, לעתים קרובות הם דוקרים זה את זה וזה נגמר במותם. אז כשאנחנו מנסרים קרניים אנחנו מסלקים את שני האויבים הכי גדולים של קרנפים שזה בני אדם וקרנפים אחרים. אז עכשיו כשהם נלחמים זה שמפסיד הולך הביתה".

"ההרגשה רעה ממה שאנחנו עושים", מודה נובאק, "אבל הוא לא ימות. ובכמות של החיות שנותרו אנחנו צריכים לעשות ככל שביכולתנו כדי להשאיר את כולם בחיים".

"מבחינה ביולוגית, הקרנפים משתמשים בקרן כדי להראות לכל הזכרים הסובבים 'תראה אני יותר חזק', ועל מנת להתרבות רק עם הזכר הזה", מסבירה ניקול.

אז בעצם עד היום מי שזכה להזדווג עם הנקבות זה הזכר עם הקרן הכי גדולה מאז שניסרתם לכולם את הקרניים הגודל כבר לא קובע?

"הגודל לא קובע"

את משחקת אותה אלוהים? מיליוני שנות אבולוציה נתנו לו את הקרן הזאת הוא כנראה צריך אותה.

"המין האנושי גרם לירידה המשמעותית במספרם, הכניס אותם למצב של חיה בסכנת הכחדה, אז אני חושבת שהחלק הקטן שלי הוא לתת להם באמת סיכוי לחיות. לתת לילדים שלנו ולנכדים שלנו סיכוי לראות קרנף בבר, באפריקה".

אבל בלי קרן?

"אם זה המחיר, אז זה כן, בלי קרן. למרות שכמו הציפורניים הקרניים גדלות".

 

 

 

כל שנה וחצי צריך להוריד את הקרן

זה לוקח חמש שנים לגדל קרן עד האורך המקסימלי. הקרנף שלנו כבר נוסר לפני שנה וחצי, ולכן הקרן הפעם שוקלת רק קילוגרם אחד.

אז הקרן הגדולה והקרן הקטנה נוסרו והבסיס לוטש קצת. הקרניים יגדלו מחדש ועוד שנה וחצי יחפשו את הקרנף הזה ירדימו אותו מהאוויר וינסרו שוב.

"ובינתיים הוא חי עוד שנה וחצי", אומרת ניקול

אתה חושב שהקרנף יודע שאין לו קרן?

בן: "הרבה פעמים הם פשוט מתעוררים וקמים כאילו כלום לא קרה. אני חושב שהם בכלל לא יודעים שיש להם קרן. מבחינה אנטומיית הם לא רואים את הקרן. אני חושב שהם מרגישים אותה, אבל לא רואים אותה".

הקרן שנוסרה תועבר לחדר כספות מיוחד של המדינה, שם אוגרים את כל הקרניים עד שיוחלט מה לעשות איתן.

בני אדם משקיעים מאמץ לא מבוטל כדי להציל קרנפים, מפני בני אדם אחרים שיורים בהם למוות באדישות. לך תבין את האנושות. מותר לקוות שבימי חיינו יסתיים השיגעון הזה של ההסנפה, והקרנף יזכה לגדל קרן שלמה. בסוף זה הסמל של המין הזה, ומה זה קרנף - אם אין לו קרן על האף.