עוד לפני שיושב ראש המחנה הממלכתי בני גנץ עלה על הפודיום בחדר סיעתו ביום רביעי בערב, ראשי הקואליציה כבר ידעו מה הוא עומד לומר: הצעה לחוקק במשותף גרסה מרוככת של עילת הסבירות תמורת התחייבות לחוקק את שאר הרפורמה בהסכמה. גנץ הניח בפניהם את המלכודת המושלמת - בדיוק מה שהבטיח נתניהו לביידן. אם נתניהו יסרב, יהיה ברור שהיו אלה דיבורים מן השפה אל החוץ. 

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

בסביבת נתניהו התלבטו. כבר מזמן מרגישים שם שכל העסק נופח מעבר לכל פרופורציות. כשכל זה קורה ביום שבו נשיא המדינה הוא זה שנואם בשם המדינה בפני שני בתי הקונגרס, המחיר מוחשי במיוחד. בסביבת נתניהו החלו לגשש בעדינות האם השותפות הקואליציוניות יסכימו לבחון את העניין. ציר איתמר בן גביר - יריב לוין נכנס לפעולה. הוא מיד נתן לשאר בכירי הקואליציה להבין שיהיה תג מחיר תקשורתי ופוליטי לכל נסיגה.

עוד לפני שנתניהו הוציא הגה, מקורבי בן גביר כבר תדרכו שכל פשרה בעניין הסבירות תהיה כניעה לסרבנות ולממשלה אין מנדט להתקפל. בצד השני הבינו מיד שאין שום טעם למגעים גם כך, כי הקואליציה לא תתייצב מאחוריהם. אחרי 40 דקות גם ראש הממשלה נתניהו יישר קו וסתם את הגולל על ניסיון ההידברות: הוא הזמין את גנץ לשבת בלי תנאים מוקדמים, אותו הטריק הישן והטוב מהזירה הפלסטינית. הניסיון לחדש את השיחות כשל. ציר בן גביר-לוין רשם ניצחון.

אלא שמאחורי הסיפור הזה עומד משהו עמוק יותר. בסביבת נתניהו היו מוכנים לשקול את העניין כי גם ההמשך קרץ להם - קידום החקיקה בהסכמה. נתניהו אומנם נכון לתת לבייס את הישג החקיקה לגבי עילת הסבירות, אבל ההמשך הוא כבר סיפור אחר לגמרי. נתניהו, גפני ובכירים נוספים בקואליציה בשלים לחשב מסלול מחדש - כלשון מאמר המערכת של יתד נאמן. בן גביר ולוין, לעומת זאת, כבר הבהירו השבוע שהם רואים בסבירות רק את "הסלטים" שקודמים למנה העיקרית. הם רוצים את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים כדי שלקואליציה תהיה שליטה מלאה בחלק מהמינויים (חלק תמנה האופוזיציה), ועל ידי כך תוכל הקואליציה לשלוט במינוי נשיא בית המשפט העליון.

איתמר בן גביר, ישראל כ"ץ, יריב לוין ובנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הציר שרשם ניצחון. בן גביר ולוין בכנסת עם נתניהו, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

 

נתניהו הבטיח לביידן שהפגרה תנוצל להידברות, ויהיה מדויק יותר לומר שכל אחד מהמחנות בתוך הקואליציה שלו ינצלו אותה כדי להיערך לקרב הגדול באמת - שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. אגב כאן כבר מצפה לבן גביר&לוין קרב קשה בהרבה: לא רק את נתניהו הם יצטרכו הפעם לשכנע אלא שורה ארוכה של גורמים בתוך הקואליציה שמתנגדים לנוסח המסתמן, ובעיקר למחיר שיגבה סבב נוסף של התכתשות בחברה הישראלית.

ההשפעה האמיתית של עילת הסבירות

דבר חריג אירע השבוע: במקום שהקואליציה תתגאה בפני בוחריה בגודל ההישג שהיא מביאה לשיטתה - ביטול מוחלט של עילת הסבירות לנבחרי הציבור - בימים האחרונים עושים חלק מחברי הקואליציה כל מאמץ לגמד את המהלך. "על עילת הסבירות שורפים את המדינה?", "זה רק חלק קטנטן מהרפורמה" וכיוצא בזה.

אכן, לא מדובר במהלך בסדר גודל של שליטה פוליטית במינוי השופטים אבל בהחלט מדובר בדרמה גדולה. הרי הממשלה לא הסתפקה בביטול עילת הסבירות להחלטות הממשלה שקובעות את מדיניותה, מהלך שראוי לבחון, אלא על כל החלטה של שר באשר היא - גם אלו שמתבצעות הרחק מעיני הציבור. הסיבה שחלקים בקואליציה מנסים לגמד את הדרמה היא רק כי הם מנסים למנוע מנתניהו לדרוש מהם להסתפק בכך.

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

ולמה זה כל כך משמעותי? בחדרים הסמוכים לוועדת החוקה בכנסת מתקדמים בימים אלה שורה של חוקים שייתנו לשרים סמכויות רבות, וכבר היום לא בדיוק חסרות להן כאלה. ההחלטות שיקבלו במסגרת החוקים האלה יהיו חסינים מעילת הסבירות. השרה מאי גולן למשל מקדמת חוק לפירוק הרשות לקידום מעמד האישה, והקמת גוף שיוכפף לה ישירות. האם מאי גולן או מי שיבוא אחריה יוכל לקום מחר בבוקר ולהביא לפיטורי העובדים? עד כמה השרה תוכל להתערב בשיקול הדעת של אנשי המקצוע? או לרתום אותם למשימות פוליטיות? כל הדברים האלה נופלים במתחם הסבירות. אחרי אישור החוק השרים כבר לא יצטרכו להוכיח שהם פועלים בסבירות, ולא נותן משקל מוגזם לשיקולים הפוליטיים.

בוועדת החוקה למשל מקדמים חוק שישנה את הרכב הוועדות שבוחרות את רבני הערים והשכונות. לשר הדתות ולרבנות תהיה השפעה אדירה על בחירת הרבנים המקומיים. גם בחוק הזה המוטיב החוזר הוא שהשר יקבל המון כוח. כך למשל הוא יוכל להחליט האם צריך רב נוסף בעיר גדולה, הוא יוכל לכפות מינוי רב שכונה על שכונה שבכלל לא רוצה בכך, הוא יקבע את היקפי המשרות של הרבנים וכמובן ימנה את הדיינים שיעמדו בראש ועדת הבחירות של הרבנים. גם ההחלטות האלה יוגנו מפני עתירות על סבירות. 

אגב, בניסיון להעניש את ההסתדרות הרפואית, שמחתה השבוע, הכניסה ועדת הבריאות ברגע האחרון תיקונים בחוק שמגדיר מי יכול להיות עוזר רופא. כך למשל נקבע כי לא המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית תבצע את ההכשרה לעוזרי הרופא, אלא גוף שיקבע שר הבריאות - זאת אף שברור כי זה הגוף המתאים ביותר. אחרי אישור החוק, גם ההחלטה הזו של השר לא תוכל להיפסל בטענה של אי-סבירות. שר התקשורת מקדם בימים אלה רפורמה שתתן לו השפעה אדירה על השוק? אותו עיקרון תקף גם כאן.

במילים אחרות - ביטול עילת הסבירות על החלטותיהם, כפי שקובע הנוסח הנוכחי, היא מכפיל כוח למהלכים שכבר מתקדמים בימים אלה ומכוונים לאותו היעד - הגדלה משמעותית של כוחם של השרים.

החוק לביטול עילת הסבירות, ועדת החוקה (צילום: אייל מרגולין, יונתן זינדל, פלאש 90)
ביטול עילת הסבירות היא מכפיל כוח למהלכים שייתנו לשרים עוד כוח. ההצבעה בוועדת החוקה, השבוע | צילום: אייל מרגולין, יונתן זינדל, פלאש 90

מה יעלה בגורל השיחות בבית הנשיא

תחילה - תיקון עוול: בתודעה הציבורית השתרש הנרטיב שגנץ ויאיר לפיד היו אלה שנטשו את השיחות בבית הנשיא ואילו נתניהו היה מעוניין להמשיך אותן. לא בדיוק. גנץ ולפיד טעו טעות מרה כשהציבו את הקמת הוועדה לבחירת שופטים כתנאי לחידוש השיחות, גם אחרי שקארין אלהרר נבחרה. הם רצו להעניש את נתניהו על התרגיל שניסה לעשות להם, אבל בפועל נתנו לו פתח מילוט והענישו את עצמם. נתניהו יכול היה להקים את הוועדה בתוך ימים, ולחדש את השיחות, אבל ניצל את ההזדמנות להתקדם חד-צדדית, ואף להאשים את השניים בפיצוץ השיחות.

השאלה הגדולה היא מה יהיה אם ביטול הסבירות יעבור בנוסח הנוכחי. גורמים ביש עתיד ובמחנה הממלכתי טוענים שהפעם יהיה זה באמת גט כריתות לשיחות. הם עדיין המומים מכך שנתניהו ניצל את השיחות איתם כדי להכשיר את הקרקע למהלך, ועוד בטענה שהסכימו לנוסח דומה. בשתי המפלגות טוענים שבסבב הבא נתניהו ידבר עם עצמו, אלא שגם הם מבינים שהוא עלול לזמן משבר בסדר גודל שטרם הכרנו - ועם הכוח, גם זה של האופוזיציה, באה אחריות.  

דפנה ליאל, תמונה חדשה לפרשנות, 2023 (צילום: שרון גבאי)
דפנה ליאל, פרשנות | צילום: שרון גבאי

סיקור נרחב: