הקרביים של "מכונת ההסתה" שמפעילים ראשי ארגון הטרור – מרחוק: אזרחי ישראל לא צריכים תזכורת לאיום שנשקף מחמאס בכל הגזרות – משיגורי הרקטות ששבו לחיינו בסבב האחרון ועד הפיגועים וניסיונות הפיגועים בשורת מוקדים ברחבי המדינה. האיום הזה, שממשיך לאתגר את ישראל מכמה חזיתות במקביל, מתודלק כל הזמן. מה שנראה לעיתים כהתארגנות ספונטנית או אקראית של מחבלים, למעשה מונע בידי בכירי חמאס: ניתוח של השב"כ, שנחשף כאן לראשונה, קובע כי תנועת חמאס "יצרה מכונת הסתה" שמטרתה "שטיפת מוח" שתביא להסלמה מול ישראל – ומראה כיצד הובער השטח ברמדאן האחרון, לפניו וגם אחריו.
"הזאב הבודד" שיוצא לרצוח יהודים והופך לשהיד נחשב לקשה לאיתור, לכאורה בלי השתייכות או רקורד בעייתיים. אך בפועל מדובר בדמות, נרטיב שארגון הטרור העזתי מטפח, מלבה ומסית לפעולה – באמצעות סרטוני "הדרכה" לביצוע פיגועים, הדהוד ושתילת מסרים, פייק ניוז וגם באמצעות כלי תקשורת שזוכים ללגיטימיות. "הפצת תכנים אלו התבצעה במסגרת פרופילים ייעודיים ברשתות החברתיות ולאחר מכן הודהדו התכנים בפלטפורמות תקשורת נוספות של חמאס", ציינו בשב"כ, כפי שמתפרסם הערב (חמישי) לראשונה במגזין N12.
ההסתה הגלויה – והלמידה מדאעש
בשב"כ מבהירים כי לא מדובר בהסתה שמבצעים יחידים, אלא ב"מערכה סדורה, מאורגנת, אגרסיבית ועתירת משאבים מצד חמאס, שמטרתה להניע ולהסית ציבורים נרחבים ביהודה ושומרון ובישראל לאלימות ולטרור". ההסתה, שמהווה חלק משיטת הפעולה של חמאס מאז הקמתו, עברה "מקצה שיפורים", עם השראה מדאעש ומאל-קאעידה: "הסתה זו אינה אלמנט חדש, אך ישנם שינוי ושדרוג משמעותיים באופן ובהיקף שבהם חמאס עושה בה שימוש". על ההשראה מדאעש ואל-קאעידה נכתב בשב"כ: "מודל הסתה זה מתבסס על ייצוג מעוות ומוקצן של נרטיביים דתיים, דה-הומניזציה של האחר וטכנולוגיות הפצה המונית ובראשן הרשתות החברתיות".
לפי אנשי השב"כ, המודל שמשרת את הג'יהאד העולמי הותאם לזירה הפלסטינית – וכך נוצרה "מכונת ההסתה". בהקשר המקומי, ההסתה הזו שמה דגש על דה-הומניזציה של יהודים והאדרה של שהידים ופיגועים. בשירות הביטחון מזהים כי המטרה היא להקצין את הנרטיב בקרב קהלי היעד ולהוביל להסלמה. הדרך לעשות זאת היא שימוש ב"נרטיבים רגישים" מצד הציבור הפלסטיני – שחרור אסירים, תנאי האסירים בכלא – כפי שגם פרשת מותו של ח'דר עדנאן מוכיחה – וכמובן מסגד אל-אקצא. "מכונת ההסתה של חמאס מנצלת את הרשתות החברתיות לשם העברת סרטונים ותכנים ויזואליים קצרים, שמתפשטים במהרה ברשתות החברתיות", ציינו בשב"כ.
כך הנהגת חמאס מושכת בחוטים
"הנהגת חמאס הבכירה, ובכלל זה איסמעיל הניה, סאלח עארורי ויחיא סינוואר לוקחים חלק ישיר ומרכזי בהסתה", מדגישים בשב"כ. "הבכירים עושים שימוש בראיונות, הצהרות ורשתות חברתיות כדי להסית בגלוי לפיגועים ולאלימות ולהפיץ 'פייק ניוז' ודיס-אינפורמציה במטרה להצית סוגיות רגישות בהתאם לנרטיבים שנקבעו, כגון עליית יהודים למסגד אל-אקצא".
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
במערכת הביטחון עוקבים בדריכות אחר המסרים המופצים ברשת. הניתוח של השב"כ מצביע על כך שמאחורי אותן קריאות מסיתות עומד "מערך הסברה ארגוני עתיר ניסיון וממון", שאליו נרתמים כל מערכי התנועה: משרד ההסברה המדינית של חמאס, הנחשב לראש הפירמידה של מערך ההסתה – בתמיכתו של איסמעיל הנייה, מנהיג חמאס העולמי – ובשיתוף פעולה נרחב עם מנהיגי הארגון בגזרות השונות.
"מערך ההסברה מורכב מפונקציות רבות, חלקן בעלי התמחויות ייעודיות", ציינו בשב"כ ושמו דגש על "פונקציות אשר מנטרות את הלך הרוח בחברה הישראלית ומעבירות את המידע למשרדי ההסברה לקביעת תוכנית הפעולה". עוד הדגישו כי "מכונת ההסתה בראשות משרד ההסברה המדינית הינה מערכת רב-שכבתית המאפשרת לארגון תשתית אפקטיבית להשתלטות הנרטיב התקשורתי והציבורי הפלסטיני ולעיצובם – ואף השפעה על השיח בעולם הערבי הרחב יותר".
דמויות המפתח – והמסרים ש"נשתלים"
הדמות המרכזית שמניעה את המערך, לפי השב"כ, היא בכיר חמאס עזת א-רשק, המתגורר בטורקיה. אחראי תיק ההסברה הוא בכיר במערך המדיני של חמאס, עלי עאמודי: הוא נחשב ליד ימינו של יחיא סינוואר עד שקיבל את תפקידו הנוכחי. עאמודי היה מעורב ברצח רכז השב"כ נעם כהן ז"ל ב-1994 ברמאללה, ושוחרר בהמשך בעסקת שבויים. דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עוביידה, מוזכר כמי שמסייע לעאמודי – לצד גופי הסברה "ממשלתיים" מעזה.
גם שמו של סינוואר לא נפקד מהניתוח, ועליו נכתב כי הוא אחראי לפעולות ה"הסברה" במרחב עזה. עוד שותפים לפעולות מנגנון ההסתה, משרד ההסברה של האסירים ו"מדור התיעוד ההיסטורי", שבין היתר מפיץ תכנים שמאדירים פיגועים משמעותיים שהתרחשו בעבר. בראש "מרחב הגדה", שמנסה להלהיט את השטח ביהודה ובשומרון, עומד בכיר חמאס סאלח עארורי, ובראש מערך ההסברה בגדה עומד נזמי אשתייה, שמנהל את פעילותו מאיסטנבול: "מתוקף תפקידו מנהל אשתייה צוות נרחב של אנשי תקשורת, צלמים, אנשי מדיה חברתית וכן משפיעני רשת שעוסקים בהכנת התכנים ובשתילתם בפלטפורמות רלוונטיות".
אבל איך בכלל הופך ה"רעיון" של מכונת ההסתה לתוכנית ביצוע? בשב"כ הסבירו כי התהליך מתחיל בקביעת נרטיב – מהלך שלו שותפים בכירי התנועה. לאחר גיבוש המסר המסית מתחיל "קמפיין אגרסיבי" שנועד להדהד אותו – מפיהם של דוברי חמאס מוכרים במרחבים השונים – פַוזי ברהום, חאזם קאסם ועבד א-לטיף אל-קנוע, שמהווים את מערך הדוברים הרשמי של חמאס – אחד מ"מנועי ההסתה המרכזיים", לפי ההסבר.
את התהליך משלים קמפיין ברשת, שנועד לחזק את המסרים ולהרחיב את קהל היעד. במקביל, מערכת כלי התקשורת של התנועה – ערוצים שמופעלים בידי חמאס – פועלת לפי המסרים של ראשי ארגון הטרור. אחת הדרכים לכך היא תגובה מהירה לאחר פיגועים, בניסיון להאדיר את המחבלים – ובמטרה ליצור "חקיינים".
"הפרסומים – לצורך התססת הרחוב"
הניתוח שחובר בשב"כ מחדד כי לחמאס יש "מערך נרחב ומורכב של כלי תקשורת, אתרים, פלטפורמות רשתיות ו'עיתונאי בית'". מהמחקר עולה כי ברשתות החברתיות חמאס "מצליח לפרסם הסתה אגרסיבית ונרחבת תחת כיסוי של דיווח חדשותי, תוך ניצול המרחב המאפשר של הרשתות החברתיות".
כך, למשל, ערוץ הלוויין אל-אקצא ממומן בידי חמאס ומפעיל גם את סוכנות שיהאב ושידורי רדיו: "הערוץ מהווה כר פורה להסתה ולהדהוד המסרים של התנועה", נכתב. באתר א-רסאלה, הנחשב לביטאון הרשמי והמוכר של חמאס, מופצת הסתה הכוללת "שבח לשהידים ולמפגעים, תמונות של גופות ועידוד פעילות התנגדות". גם סוכנות הידיעות SAFA, המזוהה עם חמאס, מפרסמת קריאות לפיגועים ול"הליכה בדרך השהידים". חמאס מפעיל את רשת אל-קסטל כבר שלוש שנים, ובשב"כ מזהים כי "תכלית הפרסומים היא התססת הרחוב לאירועי מחאה ואלימות והגברת הזיקה לחמאס ולמסריו. רשת זו עושה שימוש ציני ומניפולטיבי בסוגיית אל-אקצא לטובת קידום מטרות חמאס".
לצד "עיתונאי הבית", שמפיצים מסרים של חמאס, גם מובילי דעה בציבור הפלסטיני הם חלק מהקמפיין – כ"מכפילי כוח" שמהדהדים את המסרים. בשב"כ מצביעים על כך שמשרד ההסברה של חמאס עומד בקשרים קרובים עם אל-ג'זירה וערוצים בין-לאומיים אחרים, שנחשבים "אוהדים" למסרים של חמאס: "על בסיס קשרים אלו משרד ההסברה מצליח להשפיע על הנרטיב המוצג בערוצי התקשורת, לעצבו ולקדם בין השאר נרטיבים פרו-חמאסיים ואנטי-ישראליים, אשר במקרים רבים כוללים הסתה ו'פייק ניוז'", נכתב.
"חיילי המקלדות" של חמאס
אספקט אחר בקרב על התודעה הוא מה שמכונה "הצבא האלקטרוני של חמאס": לפי השב"כ, ארגון הטרור הצליח להעמיד "צבא של חיילי מקלדת שמקדם את אסטרטגיית ההסתה שלו באופן שוטף וגם למול אירועים ספציפיים כדוגמת פיגועים או התרחשויות בהר הבית". לחלק מאותם "חיילי מקלדת" יש "יכולות הפקת תוכן גבוהות – קריקטורות, סרטונים, גרפיקות, ממים – וניסיון בפעילות ברשתות חברתיות". כך מצליחים בתנועה לשלוט בנרטיב ולגרום לכך שתוכני ההסתה והפייק יהיו ויראליים.
המחקר שנעשה בנושא בשב"כ מראה איך המערך הזה מלבה את השטח ומשווה בין חודש רמדאן שהסתיים לא מזמן – לבין אירועי השנה שעברה. "עם תחילת תקופת רמדאן 2022 החלה 'מכונת ההסתה' של חמאס לפעול במלוא עוצמתה כדי לנצל את ההקשרים הדתיים של התקופה להקצנת השיח", נכתב. "הנשק המרכזי של 'מכונת ההסתה' של חמאס היה הפצת פייק ניוז נרחב ויצירת התחושה כי 'אל-אקצא בסכנה' תוך קריאה למוסלמים להגן על המסגד. אחד מסיפורי הכזב המרכזיים שדחפה מכונת ההסתה של חמאס סיפר על עלייה צפויה של יהודים להר הבית לטקס דתי בערב ליל הסדר – אף שישראל הבהירה כי עלייה כזאת לא תתקיים ואין מדובר בשינוי של הסטטוס קוו".
המסר המרגיע מישראל לא הצליח להתגבר על התוכן המסית: "חמאס פעל באופן אגרסיבי בעזרת הצהרות בכירים והדהוד פייק ניוז בשופרות ובכלי התקשורת של חמאס במטרה להנחיל את הנרטיב שאל-אקצא בסכנה". התנועה הכניסה את הציבור באיו"ש ובירושלים "לסבב של מהומות ואלימות אשר בסופו של דבר הביאו לחילול המסגד".
לצד הלהטת הרוחות סביב הר הבית, בחמאס מיהרו לנצל את הפיגועים הקשים באותה תקופה כדי לקדם את האינטרס העצמי של הארגון. "הפיגועים אשר בוצעו בבאר שבע ובחדרה, למרות שבוצעו בידי מזוהי דאעש, נוכסו על ידי חמאס לטובת קמפיין ההסתה. מכונת ההסתה של חמאס התנפלה על פיגועים אלו, כמו גם על הפיגועים בבני ברק ותל אביב, והניעה סביבם מנגנון אגרסיבי, מהיר ואפקטיבי של ניכוס לחמאס, האדרה וקריאה לפיגועים נוספים".
הקמפיין ברמדאן שנכשל שנתיים רצופות
עוד עולה מניתוח האירועים כי "תנועת חמאס לא עצרה את פעילות ההסתה שלה גם כאשר הוטל סגר על ג'נין ועודדה את הצעירים לצאת ולהקריב את עצמם. כל פעיל שנהרג שימש את חמאס כדי להעצים את ההסתה ואת מעגל הדמים". לקראת סוף רמדאן בשנה שעברה נשא סינוואר את הנאום שבו הצהיר כי "חרב ירושלים לא תוחזר לנדן" – וקרא לתושבי הגדה ולערביי ישראל "להיות מוכנים להגן על אל-אקצא". בשב"כ קובעים כי "הקמפיין לא צלח ולא שחזר את הצלחת 'שומר חומות' מבחינת חמאס ולא הניע לפעילות טרור משמעותית".
ומה קרה השנה ברמדאן? "מה שהיה הוא שיהיה", אומרים בשב"כ. כבר בדצמבר 2022 התחילו בתנועה להכין את השטח להסלמה: במהלך נאום לציון 35 שנה להיווסדותה המשיך סינוואר להזהיר שישראל "תייהד" את אל-אקצא וקרא לפלסטינים ביהודה ובשומרון להיערך ולהתאחד: "מי שלא ייזום היום, יתחרט מחר", הצהיר. סביב חודש רמדאן המשיך חמאס להדהד אירועים כדי לחזק את המסר: "מכונת ההסתה המשיכה למחזר מסרים כפי שהועברו בשנים האחרונות – במיקוד לסוגיות מסגד אל-אקצא, פגיעת כוחות הביטחון באזרחים פלסטינים, הדהוד פיגועים וקריאה לפעילות אלימה בקרב האוכלוסייה".
המסקנות של השב"כ מההתנהלות של חמאס ברורות: "נראה כי מבחינת חמאס, בדגש על ההנהגה ברצועת עזה, ההסתה והדיס-אינפורמציה הן 'הנשק האופטימלי' לליבוי הקצנה, אלימות וטרור בשטחי ישראל, איו"ש וירושלים – לצד שמירה על היציבות והשקט ברצועת עזה".
הניתוח מסתיים בהצהרה ברורה על הכוונה להילחם במכונת ההסתה עד חורמה – ואיך ניתן לעשות זאת: "מערכת הביטחון נלחמת למניעה, לסיכול וללחימה עיקשת בפלטפורמות ההפצה וערוצי התעמולה של חמאס – יש מאמץ מערכתי לסגירת ערוצים מסיתים והסרת תוכני הסתה, ויחד עם פרקליטות ישראל ומשטרת ישראל אף מוגשים כתבי אישום נגד יוצרים ומפיצים של תוכן פיקטיבי של גורמים בעלי אינטרס ללבות את השטח".
נדרש טיפול שורש, אם כן, כדי לפגוע באפקטיביות של "מכונת ההסתה" – שמנסה כל העת להבעיר את הגזרות. הדרך לבלימת ההסלמה הבאה – או לעצירת "הזאב הבודד" הבא – חייבת לכלול גם מאבק עיקש ב"חיילי המקלדת" של חמאס.