הקולות שעלו מהקשר בזמן מבצע לחיסול המחבל שרצח את האחים הלל ויגל יניב ממחישים עד כמה אלה היו רגעים דרמטיים. "תמונת מצב סדר גודל של ארבעה, אולי חמישה הרוגים עד כה, עדיין יש מגע", נשמע אומר אחד המפקדים בשטח. אחר הוסיף: "קוד לחץ, להפעיל לחץ, ירי מסיבי, לפגוע חזק, להגיע לבלגיה להיות מוכנים לגרמניה, לאט לאט, אבל לבצע ירי מדויק הם חוטפים שם אש משמעותית. כרגע ביצוע של ירי מטאדורים לכיוון האיתור, אנחנו ממשיכים בפינוי הפצוע, המשך על פי תוכנית".
זה קרה לאור יום, במקביל, בשתי גזרות שנחשבות מהנפיצות ביו"ש. כוחות של צה"ל ושב"כ פעלו נגד המחבל שרצח את האחים הלל ויגל יניב בפיגוע בחווארה. בשכם - נעצרו בניו שסייעו לו בביצוע הפיגוע - ובג'נין חוסל המחבל עצמו. מאחורי מהלך כזה שעות של עבודה מאומצת מאחורי הקלעים - מודיעינית ומבצעית, שהובילה בסופו של דבר לפעילות שהפתיעה אפילו את מי שידע שמחפשים אותו.
מהרגע שהתרחש הפיגוע, הוקם צוות משימה מיוחד שכלל דסקאים ואנליסטים, רכזים שאחראים על תא השטח של חווארה, אנשי מבצעים ומעטפת טכנולוגית. המטרה הייתה להגיע כמה שיותר מהר לקצה חוט. החמ"ל הזה עבד ממש 24/7, עם אותם אנשים. הם לא התחלפו, כי הם המומחים באותו תא שטח.
צוות המשימה העביר הערכה באופן רציף של ניתוח נתיב הבריחה, וגם עסק בהפעלת מקורות מודיעין. בסופו של דבר הייתה סגירת מעגל שבאמצעותה הגיע צוות המשימה אל הבית שבו המחבל בג'נין, ובניו בשכם הסתתרו. סגירת המעגל התאפשרה בזכות שילוב של טכנולוגיה, מודיעין, היכרות עם השטח ועבודה של רכזים.
זו לא הייתה הפעם הראשונה שצה"ל פועל לאור יום במבצע "שובר גלים", שהתחיל לפני כשנה בזמן ממשלת בנט-לפיד ונמשך גם בימים אלה. עם זאת, נדמה שהוא היה מהמשמעותיים שיצאו לפועל. בג'נין, כוחות של צה"ל, ימ"מ ושב"כ הצליחו לכתר את הבית שבו הסתתר המחבל – ולאחר חילופי אש – 6 מחבלים נהרגו, בהם גם עבד אל-פתאח ח'רושה, שרצח את הלל ויגל. במחנה הפליטים עסכר שבאזור שכם, נעצרו שני בניו של המחבל שסייעו לו להימלט על ידי כוחות שב"כ ויחידת דובדבן. הכול כאמור קרה במקביל, בשעות אחר הצוהריים.
הפעילות במקביל - והרגעים שהכריעו את המבצע
אחת המורכבויות של הפעילות הייתה ההכרח לבצע אותה במקביל – בשתי גזרות שונות לחלוטין, כשרמת החיכוך גבוהה מאוד. בצה"ל הבינו שאם יגיעו למחבל לפני שיגיעו אל הבנים שלו, הם ירצו לבצע פיגוע. וכך להפך - אם יגיעו לבנים לפני שיתפסו את האב, הוא ייצא לפגע. למעשה, המטרה של צה"ל בלכידת מבוקשים היא שהם לא ירגישו מבוקשים. ברגע שהם מרגישים מבוקשים, קשה לתפוס אותם. על כן, הם קיבלו החלטה שעוצרים אותו ואת בניו ביחד, במבצע דו-חטיבתי.
בג'נין כוחות כיתרו את האיתור של המחבל, ובשכם כוחות דובדבן ושב"כ כיתרו את האיתורים של הבנים שלו. ההבנה הייתה שאם הבנים ייעצרו לפני האב, האב יידע ויברח וכך להפך. הדבר הצריך שיתוף פעולה של חטיבת מנשה, שבגזרתה, בג'נין, הסתתר המחבל עצמו, עם חטיבת שומרון, שבגזרתה, בשכם, הסתתרו הבנים.
מפקד חטיבת שומרון קיבל שיחה ממפקד חטיבת מנשה שהכוח שלו סגור על המבנה בג'נין. ברגע הזה, הכוח בשכם יצא לפעולה, ובתוך כ-10 דקות גם הוא סגר על הבית. בזמן הזה, בשכם לא מספיקים להבין שמתנהל בג'נין ברגע זה קרב יריות במקום שבו מסתתר האב. כוח דובדבן סגר על הבית של הבנים בשכם בזמן שסיירת גולני ביצעו בידוק לנכנסים לאיתורים. בפחות מ-20 דקות, הבנים נעצרו, והכוח החל בנסיגה לאחור.
שני הבנים שנתפסו הופתעו מאוד ברגע שראו את הכוחות בפתח ביתם. בשלב הזה, אנשי שב"כ מהמבצעים מצטרפים, ומתחילים בתשאול במקום. בבתים הבנים לא אמרו כלום, אבל אחר כך בחקירה אחד מהם הודה בסיוע. הוא עזר לו ברכישת הנשק וסייע בנהיגה.
המודיעין שהוביל אל המחבל
למבצע שתואר קדמה עבודה מודיעינית משולבת של צה"ל והשב"כ. מתברר כי אחרי הפיגוע, המחבל ניסה לקחת טרמפ במנוסה. מי שהסיע אותו הבין ככל הנראה שהוא עלול להסתבך, והשאיר אותו בצד הדרך. את המידע הזה הבינו בחטיבת שומרון, והעבירו לשב"כ. מהרגע הזה השב"כ נטל אחריות על העבודה המודיעינית, והוא גם זה שסגר מעגל בסופו של דבר.
מי שליוו את הכוחות במודיעין בזמן אמת וסייעו להם להתמודד עם המבצע, היו חיל האיסוף הקרבי. בכל איתור היה צוות שהכיר את המשימה במדויק לפני שהגיע לאיתור, ואסף מידע מקדים. הלוחמים תצפתו על האיתורים בדקות שלפני הפעילות, ולא זיהו משהו חריג.
בזמן הפעילות לוחמים מזהים המון חילופי אש וחמושים. הם מכווינים את הכוחות, ומסייעים להם בהבנת השטח. כך גם בנסיגת הכוחות - לוחמי האיסוף זיהו היכן ישנן התקהלויות וחסימות של צירים, והכווינו את הכוחות. הכול מתאפשר בזכות ניתוח מראש של הצירים וכל מרחב הפעולה והבנה שלו.
ההסלמה הביטחונית ביהודה ושומרון
המבצע המורכב והמוצלח הזה בא על רקע מתיחות ביטחונית בכלל הגזרות. כך למשל, לאחרונה התחיל לפעול צה"ל בעיר יריחו, עיר שבעבר נחשה לרגועה וככזו שצה"ל כמעט לא פועל בה. יש מקומות שזו הפעם הראשונה ש"חייל ירוק" (לא מסתערב) דרכו בהן. יש עיניים ויש רמת ערנות וחשדנים מאוד מאוד לגבי זה בהמון זירות.
אחד המוקדים הנוספים באזור הוא כביש הבקעה, שבו אירעו לאחרונה שורת פיגועים שלא קרו בו בשנים האחרונות. החל מפיגוע הירי על אוטובוס בחודש ספטמבר האחרון שבו נפצעו שישה, דרך הפיגוע שבו נרצח אילן גנלס בסוף פברואר האחרון – ועד הפיגוע שבו נרצחו האחיות מאיה ורינה די. מדובר בגזרה חדשה שעל צה"ל להתמודד איתה, על רקע ההסלמה שמתרחשת גם ככה בכל הגזרות.