ההגנה על הגבולות מפני איומיים ביטחוניים - וגם הברחות כלי נשק וסמים - היא משימה כבדה, רבת משקל ויום-יומית. סכומי עתק מושקעים - גם בידי ארגוני טרור וגם מצד גורמים עבריינים - בניסיון לחדור לישראל ולהבריח לתוכה אמצעים מסוכנים. האירוע הביטחוני הקשה היום (שבת) בגבול מצרים, שבו נפלו לוחמת ושני לוחמים, מהווה תזכורת נוספת אפשרית לכך: המצרים טענו כי האירוע החל כאשר שוטר מצרי ירה לעבר מבריחי סמים, באזור שבו תחום ההברחות מגלגל יותר ממיליארד שקל בשנה.
האתגר הגדול בולט במיוחד גם בגבול הארוך ביותר של ישראל, עם השכנה ירדן. לפני כמה ימים נתפס בעל חנות אופניים ברמאללה, ובחקירה התברר למה היה צורך לעצור אותו במהרה: הוא היה מייבא אופנים מארה"ב ובתוך המכלולים של האופניים היו מוחבאים חלקים של רובה M16, ואת כלי הנשק שהיה מרכיב הוא היה מוכר לפלסטינים. שיטת הברחה חדשה שהתגלתה גם היא לאחרונה מתנהלת בדרך "תמימה" עוד יותר: מכולה מלאה בנעליים עושה את דרכה מקטאר לנמל אשדוד. הפלסטיני שמשחרר את המכולה מוכר את הסחורה ברמאללה, בשכם או בחברון וכך משלשל לכיסו כ-40 אלף דולר - כסף שנועד לביצוע פיגוע.
השיטה הזו, שבה הסחורה מתקבלת במתנה, נועדה להזרים כסף למימון טרור בשטחים ומהווה בעיה שקשה מאוד להתמודד איתה. היא רשומה "על שמו" של בכיר הג'יהאד סאלח ערורי, שיושב במלונות פאר בדמשק, בלבנון, בטורקיה - לא מפסיק לדחוף להוצאת פיגועים ולתדלק את ההתנהלות הזו עם כספי טרור. לצד השיטות האלו, מזהים בישראל גם העברות כספים בביטקוין שאותם השב"כ מנסה לשבש דרך פעולות סייבר: מדובר בתהליך קשה אך נרשמות בו גם הצלחות.
ערורי מנסה כל הזמן להחדיר נשק שובר שוויון לתוך הרשות הפלסטינית ובעיקר RPG, כדי "לתקוע" את הג'יפים של צה"ל: פגיעה של RPG בכלי רכב צבאי במהלך מבצע מעצרים הוא כבר אירוע דרמטי שעלול להסתיים בנפגעים ובהרוגים. לצד זאת, מזהים כל הזמן מאמץ להתחיל ולייצר רקטות, כדוגמת הרקטה בשומרון שהתגלתה לפני כשבוע. גם אם מדובר ברקטה פרימיטיבית בעלת יכולות נמוכות, זהו אירוע דרמטי וצריך להתייחס אליו ככזה.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
מהלך נרחב בגבול הבקעה
אלו הם רק חלק מההתפתחויות של תעשיית הברחת הנשק לישראל. ובגבול הבקעה נמצאים בימים האלה במהלך רחב, שנועד לשנות את פני הגדר ולנסות ולצמצם ניסיונות חדירה והברחה לשטח ישראל. מתברר שזו תעשייה של ממש, והיא רווחית עד כדי כך שמשפחות פשע משני צידי הגבול עוסקות בכך והתופעה הזו הולכת ומתרחבת.
פרויקט "תנופה בגבולות" הוקם במטרה לחזק את ההגנה בגבול ירדן, למגר את הברחות כלי הנשק ולשלול פוטנציאל של חדירת ארגון טרור דרך הגבול. עד כה כבר חוזקו מנגנוני ההגנה בגבול, התעצמו ושופרו אמצעי הניוד והאיסוף. ארגון המרחב מחדש לצורך תפיסת ההברחות דורש הקמת מערך תצפיות, מכ"מים וחיישנים שמזהים ומתריעים על כל תנועה חשודה בקרבת הגדר. לכך מצטרפים רחפנים תרמיים, מארבים ושדרוג של יחידת "מטילן" של מג"ב לצורך סיור, מארבים ומרדפים: ליחידה יש כלי רכב יעודיים ומוסווים שנועדו לנסיעת שטח.
במקביל נעשים מאמצים גדולים לאתר את הנשק שכבר הגיע ליהודה ושומרון: רק בשבועיים האחרונים בוצעו שלושה מבצעים - במחנה הפליטים בלאטה, בעקבת ג'בר ובנור א-שמס - למציאת אמצעי לחימה. ב-2022 נתפסו יותר מ-250 כלי נשק בצורה זו, והתגלה היקף רחב של חלקי נשק ותחמושת. אך זהו כנראה רק קצה הקרחון.
שורת יחידות שותפות למאמץ בגבול: יחידות חטמ"ר הבקעה, יחידות החטמ"ר, יחידת מתיל"ן, יחידת יג"ל, בלשי מחוז ש"י ויחידת מגן. הסבתם האחרונה של גדודי החי"ר לגדודים מרחביים, שמתמקצעים ומתמחים בתוואי השטח בגבולות, גם היא למטרת סיכולי ההברחות והטרור בגבול. בשנה האחרונה התופעה מתרחבת - כפי שמעידים הנתונים וגם "מחירון ההברחות" שמתפרסמים כאן לראשונה.
ב-2022 נתפסו יותר מ-500 כלי נשק וסוכלו מעל ל-25 הברחות. מדובר בעלייה חדה לעומת 2021, שבה נבלמו 10 הברחות ונתפסו 143 נשקים. ב-2020 נתפסו 119 כלי נשק. השנה, לשם השוואה, נתפסו כבר 367 רובים ואקדחים שהוברחו מירדן - ועוד לא הגענו למחצית השנה.
רווחים עצומים לסוחרי הנשק
וזהו לא השינוי היחיד בשטח: דגש רב שמים על השילוב בין כוחות הביטחון. בהתאם להחלטת ממשלה הוקם דסק שמתאם בין פיקוד המרכז למשטרת ישראל, במטרה לצמצם את תפוצת האמל"ח ביהודה ושומרון ואת העברתו לעורף הישראלי. הדסק הבין-ארגוני נועד לתכלל את כל המידע שמתקבל מהמשטרה: השילוב בין המודיעין ליכולות מביא לתפוקה ולתוצאות משמעותיים בתחום. גם הברחות סמים נתפסות כך: בצה"ל רואים בכל הברחה אירוע ביטחוני לכל דבר.
הנשק מגיע מכל רחבי המזרח התיכון אבל בעיקר מעיראק ומסוריה לירדן. מכיוון שיש ביקוש גבוה בישראל וביהודה ושומרון, מנגנון ההברחות מנתב את האמל"ח כעת לכאן. משפחות פשע בירדן ובישראל משתפות פעולה והקימו מנגנון שינוע, כלי רכב, מקומות אחסנה ואיסוף מודיעין - מנגנון שמתחיל בגבול המזרחי של ירדן ונמשך עד לבקעה הישראלית. מדובר בתשתיות פליליות שיצרו קשר עם ערבים ישראלים ועם פלסטינים בשטחים שקולטים את הנשק בצד הישראלי.
"מחירון" כלי הנשק ביהודה ושומרון:
- M16 - בין 85 אלף שקל ל-100 אלף שקל
- M16 "מוסב" - בין 40 ל-65 אלף שקל
- אקדח גלוק - בין 30 ל-50 אלף שקל
- רובה ה"קרלו" הפופולרי - בין 2,000 ל-5,000 שקל
- רובה קלצ'ניקוב - 35 אלף שקל
"מחירון" כלי הנשק בישראל:
- M16 - כ-80 אלף שקל
- M16 "מוסב" - 45 אלף שקל
- אקדח גלוק - כ-46 אלף שקל
- רובה "קרלו" קרוב ל-6,000 שקל
מדובר ברווחים עצומים: הסוחר ישלם על רובה M16 בירדן 25 אלף שקלים וימכור אותו ביהודה ושומרון בפי 4. אקדח עולה לסוחר הירדני 10 אלף שקלים, וגם עליו הסכום שיתקבל יהיה גבוה פי 4 לפחות. וכך גם לגבי רובה קלצ'ניקוב, שעולה בירדן 15 אלף שקלים - ביהודה ושומרון הוא יימכר ב-35 אלף שקלים ובישראל יטפס מחירו עוד יותר. הכדאיות אם כן גדולה: בישראל ובגדה מוכנים לשלם והרבה, וזהו שוק של היצע וביקוש - ומחיר ששווה להסתכן עבורו.
"מחירון" כלי הנשק בירדן:
- רובה M16 יעלה 25 אלף שקל
- אקדח - 10 אלף שקל
- רובה קלצ'ניקוב - 15 אלף שקל
מודיעין, תצפיות ומארבים
אז איך מסכלים? מודיעין, תצפיות ומארבים - יחידת מטילן של מג"ב תפסה רק בחצי השנה האחרונה כ-300 רובים ואקדחים בזכות מארבים, הסתוות ומרדפים שכללו גם שימוש בירי עד שהצליחו לשים את ידם על המבריחים. כל זאת לצד שיתוף פעולה הולך ומעמיק עם כוחות הביטחון הירדניים שגם להם יש אינטרס לעצור את התפשטות התופעה. אצלם מדובר במאפיה אלימה ומאורגנת – משפחות פשע מקומיות שעוסקות בהברחת אמל"ח וסמים בגבול עיראק וסוריה, ועכשיו מעורבים בזה גם השב"כ והמשטרה - זו כבר לא רק בעיה של צה"ל.
ההברחה הכי מפורסמת הייתה בחודש שעבר - כשחבר הפרלמנט הירדני עימאד אל-עדוואן נעצר במעבר אלנבי עם קרוב ל-200 אקדחים ורובים. בחקירת שב"כ הוא הודה כי מאז פברואר בשנה שעברה ביצע אל-עדואן 12 הברחות של סחורות שונות אל תחומי המדינה תוך ניצול דרכונו הדיפלומטי. בין היתר הבריח חבר הפרלמנט הירדני לישראל ציפורים ויונים, סיגריות אלקטרוניות וזהב. עוד עלה כי מתחילת השנה הנוכחית הוא הבריח בכמה הזדמנויות אמצעי לחימה מירדן לשטחי ישראל.
בחקירה התברר עוד כי אל-עדוואן ביצע את ההברחות בשל בצע כסף, אחרי שנקלע לחובות בשל הימורים: עבריינים בירדן זיהו את מצוקתו והוא גויס לביצוע המשימה. ההחלטה של ארגוני הפשיעה בירדן להשתמש בחבר הפרלמנט הירדני נבעה מהקושי ההולך וגובר להבריח נשק בגבול. ומכיוון שהביקוש גדל, הם חיפשו דרכים יצירתיות להברחה לישראל.
חפש את המטמון
בצה"ל מזהים שתי שיטות הברחה עיקריות: הראשונה נקראת בשם קוד "חפש את המטמון" – מבריח ירדני חוצה את הנהר ומטמין את כלי הנשק בצד הישראלי, לפעמים כחבילה אטומה מתחת למים. מן הצד הישראלי מגיע ה"קולט", שיודע מבעוד מועד על המיקום המדויק, אוסף את החבילה וחוזר איתה לשטח הישראלי. זה מצריך תיאום מדויק מראש: המבריחים משתמשים באפליקציות כמו טלגרם ומשתמשים בקודים כדי להעביר מסרים בין הפעילים.
השיטה השנייה נקראת "זרוק וסע" – מבריחים חוצים את נהר הירדן, זורקים מעבר לגדר את חבילת כלי הנשק והקולט בצד הישראלי נמלט עם האמל"ח לפני שמגיע הסיור הצבאי. באחד המקרים אותר פועל פלסטיני שעבד באחת המובלעות החקלאיות הישראליות מעבר לגדר. המבריחים סימנו אותו כבעל פוטנציאל לגיוס, והוא עבד עבורם והיה קולט עבורם את הנשק ומעביר אותו לאחיו שמתגורר בכפר הפלסטיני זוביידת הסמוך.
אף אחד לא חשד בו - אפילו היה לו מפתח לשער בגדר כדי שיוכל להגיע לחלקת התמרים שבה עבד. לבסוף הוא אותר בידי רחפן של צה"ל כשהוא מעמיס שקים לתוך המכונית של אחיו. יחידת מטילן הוקפצה והצליחה לתפוס את השניים, כשברשותם 61 אקדחים.
ולא רק בנשק מדובר. לאחר שנתיים נתפסו גם סמים בגבול: זה קרה לפני שבועיים כאשר תצפיות של צה"ל זיהו את ההברחה והקפיצו את המשטרה. בתום מרדף ארוך שנמשך עד גבעת אבני ממערב לטבריה וכלל ירי חי נתפס הרכב ובו 1,000 כדורי אקסטזי. המבריחים, בדואים המתגוררים בפזורה סמוך לדימונה, זיהו גם הם את הפוטנציאל ויצאו מאזור הפעולה הרגיל שלהם.
אל מול התפשטות תופעת ההברחה וה"קהלים" החדשים שמשתתפים בפעילות, בצה"ל ובשב"כ ובמשטרה ממפים את כל שרשרת הסחר באמל"ח – סוחרים, קונים ומבריחים, הישראלים והפלסטינים. באחרונה החלו לבצע מעצרים של פעילים מרכזיים שעוסקים בסחר בנשק ברחבי יהודה ושומרון בעקבות המידע המודיעיני שנאסף. בשנה האחרונה הוקמו בפיקוד המרכז ובפיקוד הדרום חמ"לים משותפים ובהם נציגי צה"ל, משטרת ישראל, שב"כ וגורמים נוספים שמתמחים בעולם ההברחות, מייצרים תמונת מודיעין מדויקת בזמן אמת - ומגבשים מענה אופרטיבי אחוד ומשותף למול האתגרים וניסיונות ההברחה.
כך זה עובד: במשך חודשים בונים תיק על ה"יעד" - מבוקש שאותו מתכננים לעצור: מיהו, היכן הוא גר, מה הרקע המשפחתי שלו, לאיזה ארגון הוא משתייך, איפה הוא צפוי להיות כשהכוחות מגיעים לשטח - וכמובן באיזו עבירה הוא מופלל. באותו הרגע נפתח המרדף במטרה להשיג כמה שיותר פרטים על המבוקש. גופי המודיעין של צה"ל, השב"כ והמשטרה מנהלים ביחד את המידע על המבוקשים שנמצאים בגזרה. בהמשך מתאימים את המשימה עבור היחידות המבצעות: השיקולים נעשים לפי רמת הרגישות של הפעילות, אופי הכפר שאליו הם נכנסים, רמת הסיכון והיכולות הדרושות בשביל לבצע את המשימה - ורק אז נשלחים הכוחות למעצר.
המבצע של הסוכן הסמוי "שופל"
בחודש מרץ האחרון יצאו במערכת הביטחון למבצע נרחב - פעילות של סוכן משטרתי סמוי, שכונה "שופל", בקרב סוחרי אמל"ח בלתי חוקיים ברחבי יהודה ושומרון, מזרח ירושלים ומרכז הארץ. בעקבות ההפעלה, מאות שוטרים ולוחמי מג"ב עצרו 25 סוחרים פלסטינים ותושבי יהודה ושומרון. בנוסף אליהם, נעצרה אישה שניצלה את אזרחותה הישראלית כדי להעביר חלק מהסוחרים במחסומים ולהבריח את אמצעי הלחימה ברכבה.
פעילות הסוכן החלה במחנה הפליטים שועפאט והמשיכה לאזורים במרכז הארץ. במהלך הפעילות, שנמשכה כשמונה חודשים, ביצע הסוכן עשרות עסקאות נשק, כשהוא רוכש 31 כלי נשק ותחמושת תואמת - 22 אקדחים מסוגים שונים, תשעה רובי סער מסוג M-16 וגם שלושה רימוני רסס. על פי החשד, חלק מכלי הנשק הוברחו מחוץ לגבולות ישראל.
ולא רק צה"ל פועל בגזרה: בחודש ינואר הרג צבא ירדן 27 מבריחי סמים סורים בכמה אירועי הברחת סמים שהתרחשו במקביל בגבול ירדן-סוריה. חיסול המבריחים הללו התרחש לאחר תקופה ארוכה שבה נוצר מעין "כביש מהיר" של הברחות סמים, מסוריה לכיוון ירדן. תחילה היה מדובר רק בסמים, אבל במהלך החודשים האחרונים החלו תשתיות המבריחים הללו להבריח גם כלי נשק והשלטונות בירדן החליטו לצאת למבצע סיכול נרחב. למרות הסיכולים בשני צידי הגבול, משפחות פשע וגופי טרור ממשיכים לנסות להסתכן ולהרוויח בגדול, והאיום שנשקף מכלי הנשק הללו הוא אתגר מהותי, לא פחות מכך.