מגדלים עצומים ועליהם מערכות מכ"מ, לצד חוות של אנטנות רדיו וצלחות לוויין. מסלולי המראה ונחיתה ארוכים, מפקדות ובונקרים, עמדות תותחים וסוללות נ"מ - לצד האנגרים למטוסי קרב ומנהרות ייעודיות להצבת טילים בליסטיים. גם שכונות מגורים, מתוכננות בקפידה למי שהוצב לשרת בהם - כל אלו נגלים בתמונות נדירות - וחושפות את בסיסי הצבא הסודיים שהקימה סין בים סין הדרומי.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
איכות התמונות מצליחה לשרטט את המאמץ העצום והמשאבים האדירים שהשקיעה סין בשרשרת האיים המלאכותיים שהוקמו על שוניות טבעיות. זה קרה באחת הנקודות הגאו-אסטרטגיות החשובות ביותר בים סין, "איי ספראטלי" - אזור שהפך סלע מחלוקת ומוקד למתיחות מתמדת.
על האזור נאבקת סין עם חמש מדינות החולקות איתה את השטח הימי בשכנות: וייטנאם, הפיליפינים, מלזיה, נסיכות ברוניי וטייוואן. כולן תובעות ריבונות על חלקים שונים מהים, לרבות כ-750 שוניות, ריפים ואיים קטנים שעל פי ההערכות קיים בהם פוטנציאל גדול להימצאות שדות נפט וגז. לים סין הדרומי חשיבות כלכלית רבה שכן שליש מהמטען הימי בעולם עובר דרכו, מתחת לקרקעיתו עשויים להימצא מצבורים גדולים של גז ונפט - ומתקיים בו דיג מסחרי רב.
מי שהביא את התיעוד הנדיר משם, שמראה עד כמה סין פיתחה את היכולות שלה באזור, הוא צלם עטור פרסים - עזרא אקאיאן (Ezra Acayan), שמתגורר בפיליפינים. בעזרת מטוס חכור הוא הצליח להתקרב לאיים המלאכותיים ולתעד מקרוב ובאיכות גבוהה מאוד את מה שתמונות הלוויין הרבות לא הצליחו להראות.
לא ברור כיצד הסינים אפשרו את התקרבות המטוס לאזור, ומדוע לא הופל. אבל התיעוד הזה מעניין מאוד את גופי הביון במערב ובמיוחד את האמריקנים. התמונות, שפורסמו במגזין "WAR ZONE", היו מועמדות לפרס פוליצר היוקרתי. אקאיאן אמר פעם שכצלם הוא מנסה לצלם "תמונות חשובות", כאלו שיכולות להשפיע על הסביבה, וניכר שהתיעוד החדש הצליח לשפוך אור על תהליך חשוב שהיה נסתר מן העין.
הפרויקט של הנשיא שי
הקשב העולמי מופנה כיום במידה רבה לאוקראינה ורוסיה, למלחמה הקשה שגולשת גם למדינות אחרות. בו בזמן סין משלימה פרויקט בן כעשור לחיזוק אחיזתה בשרשרת האיים. תחת הנהגתו של הנשיא שי, שזכה לכהונה נוספת ולכוח עצום, סין הצליחה לבנות תשתיות מרשימות באיים המלאכותיים שיצרה.
בתמונות נראים כדורי המכ"מ הגדולים שהוצבו בכל פינה על מגדלי בטון ענקיים - וגם עמדות התותחים שנועדו להגן מפני איומים אווירים כמו טילי שיוט, מטוסים ומזל"טים. אותם תותחים נועדו גם לספק הגנה מפני כלי שיט שינסו להתקרב לשרשרת האיים. בתמונות אחרות נראה נמל התעופה שנבנה באחד מהאיים, על גבי שונית שהורחבה בעבודת נמלים של התזת חול והצבת סלעי ענק וקורות בטון שאפשרו את הרחבתו והגדלתו לצורכי סלילת המסלול.
המסלול מוקף בהאנגרים ובמגדל פיקוח, ובקרבת מקום תועדו חפצים שנראים כאנטנות תקשורת ועוד מגוון של כיפות. מעבר לנמל, נראית סדרה נוספת של מגדלים בעלי כיפות ומבנה דמוי מוסך בעל ארבע דלתות על משטח בטון. השימוש המדויק של המוסכים הללו אינו ברור, אך כפי שמעריכים מומחים מערביים ניתן לאחסן בהם טילים, בליסטיים וטילי שיוט, ומטוסי קרב.
על אחד המסלולים נראה מטוס התרעה ובקרה מוקדמת של חיל האוויר הסיני מדגם KJ-500: מטוסים אלו נועדו לאיסוף מודיעין ולציד צוללות. לא רחוק משם נראים מבני מגורים ומנהלה, וגם בריכה ומגרשי ספורט. התמונות נותנות מושג טוב עד כמה גדול נמל התעופה: ניתן להציב בו בשעת חירום עשרות מטוסי קרב ומפציצים. גם ספינות מלחמה וסירות מהירות נושאות טילים נגד כלי שייט הוצבו באיים.
מיקום אסטרטגי
נראה שהתשתית שנבנתה בשרשרת האיים נועדה להסתיר את המערכות הניידות האלה כשהן אינן בשימוש. מדובר במיקום אסטרטגי עבור סין, מה שמסביר את ההשקעה וההצטיידות: ים סין הדרומי הוא אחד מנתיבי התעבורה הימית החשובים והעמוסים בעולם. כשליש מהסחר הימי העולמי עובר דרכו, כמו גם מרבית הנפט והגז המיובאים לסין וליפן.
צבא ארה"ב רואה בסין את האיום הגדול ביותר והמתקדם ביותר מבחינה אסטרטגית. הצי האמריקני פועל באזור העצום הזה של האוקיינוס השקט כדי לאתגר את ההתפשטות הסינית באזור ולשמור על חופש השייט בנתיבי הסחר הימיים של ים סין הדרומי. זה גם הוביל באחרונה לכמה מפגשים ימיים מתוחים מאוד. שורת הבסיסים הצבאיים הגדולים שהקימה סין בארכיפלג האיים המלאכותיים שלה נועדה לייצר הרתעה ולהגן על מה שהיא רואה כאיום על מרחבי הים השייכים לה.
בשל חשש משינוי במאזן הכוחות, ארצות הברית שלחה לאזור מפציצי B-52 וספינות של הצי האמריקני במטרה להבהיר לסין שבכוונתה להישאר הכוח המוביל באזור גם "בעשרות השנים הבאות", ושהיא "תטוס, תשוט ותפעל בכל מקום שהחוק הבין-לאומי מתיר". מנגד, סין חזרה והדגישה שפניה לשלום, ודרשה מארצות הברית לחדול מלהתערב בו.
אין ספק שמדובר בעליית מדרגה במתח האזורי: שכנותיה של סין חוששות ובצדק, הן ממהלך מהיר תוקפני מול טייוואן והן מ"זחילת" הענק הסיני לעברן. מהתמונות משתקפת בבירור היערכות משופרת וכך גם יכולות הגנה אווירית וגילוי, לצד אמצעי תקיפה מדויקים ארוכי טווח מכל הסוגים. היעדרה של רוסיה מהמשחק יכול בתנאים מסוימים, ובתמיכת ממשלת ישראל, לסייע גם לתעשייה הישראלית למיצוב נכון מול המתחרים מקוריאה ומדינות נוספות באזור.
השבוע תיעד אקאיאן את המתיחות באזור - מכיוון אחר: מטוסי קרב אמריקניים השתתפו בתרגיל יחד עם חיל האוויר הפיליפיני. "פטרולים משותפים של הפיליפינים וארה"ב בדרום הים הסיני עשויים להתחיל בהמשך השנה, כך לפי דיפלומט פיליפיני בכיר", הוסיף. "ההתרחשות הזו קורית בזמן מתיחות רבה באזור, ובעקבות המחויבות של ארה"ב להגן על מנילה ממתקפה דרך הים".
סין פתחה בשיחות דיפלומטיות עם הפיליפינים ושר החוץ שלה ביקר לאחרונה במדינה, אך במקביל היא גם מאיימת במרומז בשימוש בכוח. לאחרונה נקלעה לכמה עימותים עם ארה"ב סביב הפעילות הצבאית באזור. "יהיו השלכות חמורות לכך", איימו בבייג'ינג לאחר שמשחתת אמריקנית עברה באזור האיים - אך התרגילים והסיורים במעורבות ארה"ב נמשכים.