כלי השיט הקטנים שטו במהירות ללוע הארי, השעה הייתה ארבע לפנות בוקר ואף אחד לא הבחין בהם מתקרבים. כעשר סירות מהירות נשלטות מרחוק חדרו לתוך נמל סבסטופול בחצי האי קרים, שם עוגנות ספינות המלחמה של צי הים השחור הרוסי.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
כלי השיט הקטנים היו עמוסים בחומר נפץ וחמושים במצלמות שמשדרות למפעיליהם תמונות וידאו בזמן אמת. הם אפשרו למפעילים שלהם להיכנס באין מפריע לנמל ולכוון את כלי ההרס אל המטרות הרבות שהמתינו שם – ספינות מלחמה רוסיות ובראשן אוניית המלחמה הרוסית "אדמירל מקארוב", הנחשבת כעת אחת מספינות הדגל החשובות ביותר של צי הים השחור הרוסי, בייחוד לאחר הטבעתה של ספינת המלחמה "מוסקווה" בחודש אפריל.
בזו אחר זו התפוצצו הסירות, גורמות להרס במקום. במקביל החלה מתקפה של מל"טים מתאבדים על מטרות בחוף. עכשיו הרוסים התעוררו, ראשית ניסו לפגוע בכלי השיט החמקניים, אך כשלו, הם השתמשו במסוקי תקיפה בניסיון לעצור את המתקפה, ולבסוף החליטו להוציא את הצי לים הפתוח בניסיון להציל את אוניות המלחמה, שם חיכו להם כלי שיט בלתי מאוישים מתאבדים נוספים, שפגעו בחלק מן הספינות.
מלחמת רוסיה אוקראינה סיקור נרחב ב-N12:
- מאות לוחמים שארה"ב אימנה – גויסו לצבא רוסיה
- "עובדה": תחת אש, מול המצלמה – זלנסקי מדבר
- הרוסים הסיגו יחידות צבא מאזור חרסון
- אוקראינה ממשיכה להתקדם – רוסיה מפוצצת גשרים
- הרצוג יחשוף: רוסיה משתמשת בכטב"מים איראניים
- רוסיה: עוצרים את הסכם התבואה בים השחור
מה תוצאות המתקפה קשה לדעת באמת, כיוון שאף צד לא דיווח נתוני אמת, אבל בהחלט אפשר להעריך ולומר שחזינו באירוע ראשון מסוגו – מתקפת נחיל כשב"מים (כלי שיט בלתי מאוישים) חמקנים בפעם הראשונה בשדה הקרב. למהלך הזה יש השפעה עצומה לא רק בנזק, אלא גם בתודעת האויב: תחושת החדירות וההבנה שאין מענה מספק לסוג כזה של מתקפה.
GeoConfirmed Investigation.
— GeoConfirmed (@GeoConfirmed) October 29, 2022
What happened in Sevastopol, Crimea?
A @GeoConfirmed thread.
We gathered a lot of footage en we will number our tweets xx/
Thx @TilmanPlan4Risk for this picture.
01/ pic.twitter.com/bJ4A3rcp1P
In the afternoon other interesting footage emerged.
— GeoConfirmed (@GeoConfirmed) October 29, 2022
Footage from USVs (Unmanned Surface Vehicle) that were roaming the harbor and the sea near Sevastopol.
Here one was targeted by a helicopter.
Video 04
12/ pic.twitter.com/0Z3Ri3YSCd
החזון: 42 אלף לוויינים
המתקפה הזו מעידה על יכולת טכנולוגית ומודיעינית גבוהה מאוד, ונראה שהאוקראינים נדרשו לסיוע מבעלות בריתה במערב כדי להוציא לפועל מתקפה מתוחכמת כל כך. היכולת להפעיל כלים כאלה לטווחים ארוכים מאוד, ולהעביר וידאו בזמן אמת, מעידה על כושר הקמת תקשורת לוויינית שמתגברת על התקפות של לוחמה אלקטרונית בזירה. ואלה יכולות מתקדמות מאוד.
דובי רז, היסטוריון צבאי וטכנולוגי שבחן את ממצאי התקיפה, כותב שבדק את תמונות הכשב"ם וזיהה את מערכת התקשורת שהותקנה בו – אנטנה שנראית בדיוק כמו אנטנות לווייניות של חברת סטארלינק, מיזם למתן שירותי אינטרנט לווייני המופעל על ידי חברת SpaceX האמריקנית שייסד אילון מאסק.
חזונו של המיזם הוא לספק גישה לאינטרנט לווייני לרוב שטחי כדור הארץ באמצעות שיגור מערך של כ-42 אלף לוויינים. מספר הלוויינים ששיגרה החברה, נכון לספטמבר 2022, עומד על כ-3,400 לוויינים. רז בדק גם את אזורי הכיסוי של סטארלינק בעולם וגילה שהם מצהירים רשמית שכיסוי של מערכות ימיות באזור הים השחור אכן פועל מתחילת הרבעון האחרון של 2022.
Video 07
— GeoConfirmed (@GeoConfirmed) October 29, 2022
In this footage we see a USV filming the attack on probably another USV. The same or another one is unclear. At 06 seconds you see in the left corner the explosion.
17/ pic.twitter.com/hLhhtTdGZp
In this video you see the attack on an Admiral Grigorovich-class frigate. According to @CovertShores (9 May 22) only the Admiral Makarov matches this class for the Black Sea fleet.
— GeoConfirmed (@GeoConfirmed) October 29, 2022
The footage stops when the USV seems to impact on the vessel, it likely exploded.
Video 08
19/ pic.twitter.com/vIlHCl4aOF
חיזבאללה והתקיפה הימית בסגנון איראני
יש קושי גדול מאוד לגלות כלי קטן כל כך וחמקן ומהיר, לוחך גלים, ומכיוון שקשה לאתר אותו, קשה מאוד להשמיד אותו. את הפרט הזה מבינים עכשיו רבים ברחבי העולם, ובואו נתמקד במזרח התיכון לרגע. ישראל פרסה מערך חיישנים מעל למים ומתחת למים בכמה נקודות בים התיכון בדיוק בשל כך, בעיקר בקו הגבול הימי בצפון. המערך יכול לאתר כשב"מים חמקנים אם ינסו לחדור למרחב הימי של ישראל בקרבת החוף. מכאן ההתעקשות של ישראל מול לבנון שלא להזיז את "קו המצופים" – אותם 5 ק"מ בקרבת החוף סמוך לראש הנקרה, וסביב אסדת הגז כריש, שכבר החלה להפיק השבוע גז.
חיזבאללה החל בשנים האחרונות לפתח יכולות תקיפה של כלי שיט מאוישים ולא מאוישים מהירים, בהתבסס על תורת לחימה שפיתחה איראן – נחילים של סירות תקיפה ונפץ מהירות. במסגרת הדוקטרינה האיראנית מופעלת מסה של כלי שיט מהירים שנעים בבת אחת לעבר כלי שיט ותוקפים אותו. כמה מהם יושמדו, אך אחרים יפגעו במטרה ויטביעו אותה. איראן מפתחת בגלוי טכנולוגיה ואמצעי לחימה למשימות ימיות ואף כלי שיט על-מימיים ותת-מימיים, שהועברו לידי חיזבאללה כחלק ממרוץ ההתחמשות למערכה עתידית נגד ישראל.
יירוט מל"טים של חיזבאללה מעל אסדת כריש ביולי האחרון:
אחד מכלי השיט המרכזיים שאיראן מפתחת כדי להוציא לפועל את דוקטרינת הנחילים הוא הזולפיקאר (Zolfaghar). זהו כלי שיט שאורכו 17 מטרים, משקלו 22 טונות – והוא נע במהירות של 40 קשר. הזולפיקאר חמוש במגוון אמצעים. יכולותיו הודגמו בתרגיל תקיפה איראני על ספינה שדימתה נושאת מטוסים אמריקנית במפרץ.
במסגרת המערכה בין המערכות (מב"ם) שמנהל צה"ל ברחבי המזרח התיכון הוא אוסף מידע על יכולות האויב: אילו אמצעי לחימה עומדים לרשותו וכיצד יכולה ישראל להציב מולם מענה יעיל. במקביל, בדומה למה שמתחולל בסוריה, הוא מנהל את "מדיניות הקו האדום", שלפיה ישראל לא תשלים עם הברחת אמצעי לחימה מתקדמים לידי חיזבאללה. מסיבה זאת שותפה באחרונה ישראל בהקמת צוות ייחודי, חשאי ומסווג לצד מדינות המפרץ וארצות הברית וישראל – "צוות 59" שמו.
מדובר בצוות משימה שמורכב מכלי שיט וטיס בלתי מאוישים. כלים אלה מצוידים במצלמות, מכ"מים וחיישנים; הם מופעלים מרחוק ואוספים מודיעין על כלי טיס, שיט וצוללות במרחבי הים. הצי החמישי של ארצות הברית בחר להקים באחרונה את הצוות המתקדם בבחרין – נמל הבית של האמריקנים במפרץ – כחממה טכנולוגית שהפכה לכוח מבצעי עם בניית יכולת חדשה, שילוב של בינה מלאכותית ומערכות בלתי מאוישות. יותר ממאה כלים לא מאוישים – סירות מהירות, רובוטים על-ימיים ותת-ימיים וחיישנים צפים שנפרסו בים ועוקבים אחר תנועות כלי שיט איראניים.
הכלים משדרים מידע בזמן אמת לחוף ולכלי טיס שחגים באזור. הם פועלים יחד בחיבור של המערכות האוויריות, העיליות והתת-מימיות הבלתי מאוישות ומשלבים חיישנים שונים ברשת אחת גדולה יותר, מה שיכול לעזור לכוח המשימה להשיג מודיעין איכותי בזמן אמת. חלק מהכלים האלה חמושים ויכולים לתקוף מטרות בים ובחוף.
יש כאן ניסיון להביא מענה רחב, רב-מדינתי לבעיה שמתפתחת גם באזור שלנו. שדה המערכה באוקראינה הופך לשדה ניסויים במערכות נשק חדישות, וכל העולם מסתכל ולומד.