כשסועאד א-שמסי הייתה רק בת 17, היא הבינה שבכוונתה לשבור את תקרת הזכוכית ולהפוך למהנדסת המטוסים הראשונה באיחוד האמירויות – אלא שגם הסביבה הקרובה אליה ביותר ניסתה להשתיק אותה ולהניא אותה מהמסלול הלא שגרתי. אך סועאד, כמו מהנדסת אמיתית – מצאה לעצמה את הדרך ולא אפשרה לאיש להשתיק את החלום הגדול שלה. היא השמיעה את הקול הייחודי שלה בתחום שנחשב לגברי והוכיחה שאפשר גם אחרת: היום היא לא רק מהנדסת האווירונאוטיקה הראשונה באמירויות אלא גם בכירה בפרויקט החלל של אבו דאבי.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
"לא הייתי ילדה רגילה שמשחקת בבובות"
"אהבתי לשחק במטוסים ומכוניות, לא הייתי ילדה רגילה שמשחקת בבובות ורוצה להתאפר", נזכרת א-שמסי, בת 37, ברגע שבו חלמה על קריירה עם מטוסים. "אמרתי למשפחה שלי שאני רוצה להיות מומחית בעולם התעשייה, וכשהייתי בכיתה י"א כבר החלטתי שאני רוצה להיות מהנדסת מטוסים – להיות האישה האמירותית הראשונה בתחום הזה כדי לשנות את התמונה, את המנטליות ואת ההסתכלות על נשים. למה אישה לא יכולה להיות בתחומים כמו תעופה וחלל?" אומרת סועאד, אימא לשני ילדים המתגוררת בדובאי.
"בכיתה י"א כבר החלטתי שאני רוצה להיות מהנדסת מטוסים – להיות האישה האמירותית הראשונה בתחום הזה כדי לשנות את המנטליות וההסתכלות על נשים. למה אישה לא יכולה להיות בתחומים כמו תעופה וחלל?"
המהנדסת סועאד א-שמסי, בכירה בפרויקט החלל של אבו דאבי
איך הגיבה המשפחה כשסיפרת לה שאת רוצה להיות מהנדסת מטוסים?
"בני המשפחה שלי אמרו לי 'תחזרי לישון', הם חשבו שאני פשוט חולמת. כולם מסביבי תהו: 'איך אישה יכולה להיות מהנדסת תעופה?' אמרו לי: 'את לא תינשאי אף פעם, אף אחד אף פעם לא יקבל אותך, את לא גבר'".
זה תסכל אותך?
"זה תסכל אותי מאוד. למה אישה לא יכולה לבחור את הדרך שלה ואת החלומות שלה? תמיד עניתי שאין מילון בעולם שבוחר את החלומות של אישה".
האמירות השליליות האלו הצליחו לערער אותך? מה זה עשה לך?
"התגובות השלילית מהמשפחה שלי וגם מהחברה שסביבי גרמו לי להיות יותר בטוחה בעצמי, לעבוד קשה כדי להגשים את החלום הזה ולהוכיח להם שמה שהם חושבים זה לא נכון. זה רק גרם לי לרצות את זה יותר".
אף שסועאד נתקלה בקיר ברזל בדרך, כשהחליטה שלא ללכת בתלם – היא שאבה השראה דווקא מאימא שלה, שהשפיעה מאוד על חייה. לדבריה, כאם חד-הורית שגידלה לבדה ארבעה ילדים – היא לימדה אותה להיות אישה בעלת עמוד שדרה והפכה אותה לאדם שהיא היום.
"בני המשפחה שלי אמרו לי 'תחזרי לישון', הם חשבו שאני פשוט חולמת. כולם מסביבי תהו איך אישה יכולה להיות מהנדסת תעופה. אמרו לי: 'את לא תינשאי אף פעם, אף אחד אף פעם לא יקבל אותך, את לא גבר'"
המהנדסת סועאד א-שמסי
א-שמסי עובדת בתעשיית האווירונאוטיקה כבר כמעט שני עשורים, מאז מלאו לה 19, ומעידה על עצמה שהתחום הזה שינה אותה לטובה. "אני עובדת בשתי חברות תעופה מהגדולות בעולם כבר 18 שנה", היא מספרת בחיוך. "זה הפך אותי לסבלנית יותר, לחזקה יותר וגרם לי להבין איך כל סביבה שונה".
איך מתייחסים אלייך כאישה שעובדת בתחום שנחשב למאוד גברי?
"זו סביבה שנשלטת בידי גברים, וכשאני מצליחה מאוד בתעשייה הזו, זה גורם לאנשים לכבד אותנו כנשים יותר ולהבין ש'אם אני יכולה לחלום את זה – אני יכולה לעשות את זה'. זה עוזר לי לתמוך בכל אישה, לא משנה מה הדת או הלאום שלה, בתעשייה האווירית או בכל תעשייה אחרת".
יותר משנתיים מאז שנחתמו הסכמי אברהם, א-שמסי עדיין מתרגשת בכל פעם שהיא נתקלת בישראלים בדובאי ושמחה על שיתוף הפעולה ההולך ומתרחב בין שתי המדינות. "אנחנו מדינה של סובלנות ושל שלום, אף פעם לא הייתה לנו בעיה עם ישראלים", היא מדגישה. "בזכות ההסכם קל יותר לדעת על התרבות של האחר, לקבל אתכם במדינה שלנו ולהפך. זה יותר כלכלי, תיירותי, תרבותי ופתוח בינינו".
"אנחנו מדינה של סובלנות ושל שלום, אף פעם לא הייתה לנו בעיה עם ישראלים. בזכות ההסכם קל לקבל אתכם במדינה שלנו ולהפך. זה יותר כלכלי, תיירותי, תרבותי ופתוח בינינו"
המהנדסת סועאד א-שמסי
"כאישה פקפקו ביכולות המקצועיות שלי"
אם חלמתם להיות מקורבים למשפחת המלוכה ולחוות את החיים בארמון שבו העושר בלתי נגמר, דעו שזה אפשרי בבית המלוכה של איחוד האמירויות, שמשאיר אבק לבית המלוכה הבריטי. ד"ר ארשי איוב זוירי, בת 32 מאבו דאבי, משמשת יועצת מיוחדת למשפחת המלוכה – בעיקר בתחום ההשקעה בארה"ב, אירופה ואסיה. משרה שלא שומעים עליה כל יום, תפקיד שמיצב אותה כאחת הנשים החזקות והמובילות באמירויות.
"אין יום אחד שזהה לקודמו בעבודה שלי עם משפחת המלוכה, אני תמיד מחפשת לגוון ולהתאים את האג'נדה שלי לחזון של איחוד האמירויות – זה נותן לי מוטיבציה עצומה להמשיך", היא אומרת. ארשי, שמתגוררת באבו דאבי, מקפידה לעקוב אחר ההתנהלות של השיח' מוחמד בן זאיד אאל נהיאן, נשיא איחוד האמירויות, ומאמצת את העקרונות החזקים שטבועים במנהיגות שלו. "הפופולריות של האמירויות בעולם היא ככל הנראה שיקוף של מעמדה כמדינת מופת ומקלט באזור".
מה סוד ההצלחה שלך?
"אני תמיד מוכנה ליפול ולהיכשל. כישלון הוא קשה, וכולנו בדרך כלל רוצים להימנע ממנו, זה הטבע האנושי. אבל כדי להתעלות מעל השאר אתה צריך כישלון. לעולם לא תשיג את התוצאות הטובות ביותר עד שתיכשל כמה פעמים ותדחוף את עצמך לצאת מאזור הנוחות שלך. הלמידה הכי טובה היא מניסוי וטעייה חוזרים".
מעבר לתפקיד הנחשק שהיא ממלאת בבית המלוכה, ארשי בעלת ניסיון עסקי עשיר כמנכ"לית של חברות מובילות והיא עומדת מאחורי מהלכים מהותיים בארבעת העשורים האחרונים, כך שמונחים כמו "חדשנות", "יזמות" ו"מסחר" אינם זרים לה ומתגלגלים לה טבעי על הלשון. היא עוסקת בתעשיית הנפט והגז, הבריאות, הביוטכנולוגיה ואפילו בקיימות, שהפכה לנושא שקרוב לליבה.
"בגיל 17 התחלתי לעסוק בפעילות יזמית ולהתנסות בה. כמובן, הכניסה לנושא לא קלה ומצריכה מאמץ וסבלנות. עסקים זו התחייבות במשרה מלאה"
ארשי איוב זוירי, יועצת השקעות בכירה בבית המלוכה
"בגיל 17 התחלתי לעסוק בפעילות יזמית ולהתנסות בה. כמובן, הכניסה לנושא לא קלה ומצריכה מאמץ וסבלנות", היא אומרת. "עסקים הם עולם של אנשים ומערכות יחסים, לא משנה באיזה תחום, וזו התחייבות במשרה מלאה. כל הזמן צריך להסתכל פנימה ולחשוב בצורה חדשנית כדי להוביל פעילויות שממנפות את הפוטנציאל שלנו".
מה צריך כדי להצליח בתחום האינטנסיבי הזה?
"כדי להיות טובה, צריך לעבוד הכי קשה ולרדוף אחרי מה שנראה בלתי אפשרי שוב ושוב. לוותר זו לא אופציה וגם כשנדמה לי שהגעתי לגבול שלי, זו רק ההתחלה. צריך לחפור עמוק ולמצוא את האומץ לדחוף את עצמי עוד קצת. צריך לדחוף את עצמך, משמעת ונחישות".
מתי למשל נפלת והחלטת לקום בכל הכוח?
"מבחינה מגדרית – מצאתי את עצמי נלחמת בסטריאוטיפים בתעשייה, פקפקו ביכולות הטכניות והמקצועיות שלי בגלל שאני אישה. למדתי שכדי לנהל שיחה עם עמיתיי הגברים, אני צריכה להתעניין יותר בספורט, לקרוא על מכוניות ועל פוליטיקה – וזה עוזר לי לפתח שיחות איתם. למדתי לספוג ביקורת ולא לתת להערות להוריד אותי".
כמי שמשלבת ביום-יום בין מגוון רחב של תחומים בתחום המסחר והמגזר העסקי, ארשי מצביעה על כך שחשוב "ללמוד לנתח מה יכול להשתבש – דברים משתבשים כל הזמן, לא משנה עד כמה אתה חכם וחרוץ".
ארשי היא גם חסידה של יוזמות ירוקות ומציינת כי הן כיום ניצבות בקדמת הבמה בהשקעות בין-לאומיות. "כיום, גם קבוצת ההשקעות שלי וגם משפחת המלוכה לא משקיעות יותר בחברות מזהמות אל ממקדות את מרב המשאבים בחברות ירוקות בעלות מודעות סביבתית. רק כקולקטיב נוכל להשפיע על שיקום יערות ועל יוזמות ירוקות לעתיד טוב יותר".
"מבחינה מגדרית – מצאתי את עצמי נלחמת בסטריאוטיפים בתעשייה. למדתי שכדי לנהל שיחה עם עמיתיי הגברים אני צריכה להתעניין יותר בספורט ובמכוניות ולמדתי לספוג ביקורת ולא לתת להערות להוריד אותי"
ד"ר ארשי איוב זוירי
"הקדשתי לבתי את ספרי הראשון"
זהרה דרוויש, בת 44 מדובאי, היא הוכחה חיה לכך שאפשר להיות יזמית מצליחה וגם להצליח בדבר שנדמה שונה כל כך – מעבר להיותה אשת עסקים בכירה, היא סופרת ופעילה למען זכויות נשים.
"אני יזמית ומחשיבה את עצמי כאישה בעלת כובעים רבים", היא מסבירה. "אני עובדת בבנק גדול ומוכר באיחוד האמירויות ועוסקת בטכנולוגיית המידע. במקביל, אני מארגנת אירועים, כותבת ומדברת על מסחר ורווחים כדי לעורר מוטיבציה בקרב אנשים".
למה בחרת ללכת בדרך הזו ולא בתחום בטוח יותר?
"אני בן אדם ששונא שגרה, וזה מה שגרם לי להרבות בתחומים שאני עוסקת בהם. כשהייתי צעירה חלמתי להיות הבוסית והמנהלת של עצמי, אבל ברגע שנולדו לי הילדים – זה הפך למשהו מסוכן. נדרשתי לגייס את כל הכוחות והניסיון שלי כדי להגיע לרמת הכנסה ראויה שתבטיח את עתידם".
ומה משך אותך לכתוב?
"הכתיבה הייתה שם מאז שהייתי קטנה, אבל נהגתי לכתוב ולהניח לזה. כשהגיעה בתי הבכורה לעולם, מצאתי את עצמי כותבת והקדשתי לה את הספר הראשון שלי כי לא יכולתי להניק אותה. מאז העניין הזה נשאר לי בראש עד היום שבו בתי עימתה אותי עם האמת, וכדי להתנצל לפניה – כתבתי ספר של מכתבים לבתי".
זהרה מסבירה שכשילדה את בתה הבכורה, היא לא יכלה להניק אותה בשל אלרגיה חמורה שממנה סבלה, שבעקבותיה נאלצה לקבל תרופות שמנעו ממנה להניק. לאחר מכן, כשנולדו שאר ילדיה, היא הניקה אותם ושמרה בסוד את העובדה שאת בתה הבכורה לא הניקה – היא לא רצתה שתגלה שהיא היחידה שלא ינקה. אולם בגיל 10 גילתה בתה על כך והדבר פגע בה מאוד.
זהרה ניסתה להסביר לבתה את הסיבות לכך, אך היא התקשה לקבל אותן. לכן החליטה לכתוב את הכול בספרה והקדישה לה אותו. הספר אפשר לזהרה להתנסח בצורה נכונה יותר ולכתוב דברים שבעל פה לא הצליחה להסביר לבתה ולכן הוא מוקדש לה לפני הכול, לפני שהוא פונה אל נשים נוספות.
"זה היה רגיש, במיוחד עבורי כאשת המפרץ שיוצאת ומדברת על הנקה בפומבי. אבל המשפחה שלי עודדה אותי ודחפה אותי לתת את כל מה שיש לי, לקום ולהמשיך לכתוב ללא הגבלת זמן"
זהרה דרוויש, יזמת, סופרת ופעילה למען זכויות נשים
איך בתך היום? האם זה עדיין מפריע לה?
"היא היום בת 15 ומתכוננת לסיום התיכון בשנה הבאה, יש לה שאיפות טובות לעתיד. השבח לאל, העבר לא השפיע עליה לרעה – אלא היא התחזקה", מציינת זהרה בעיניים נוצצות. "אני כל כך אוהבת אותה, אנחנו כמו חברות ולא רק אם ובת. הילדים שלי הם ההשראה שלי לכל דבר".
לא חששת לכתוב בפומבי על הדבר הכי אישי שלך כאישה? נראה שזה די חריג בנוף של איחוד האמירויות.
"זה היה רגיש, במיוחד עבורי כאשת המפרץ שיוצאת ומדברת על הנקה בפומבי. אבל המשפחה שלי עודדה אותי ודחפה אותי לתת את כל מה שיש לי, לקום ולהמשיך לכתוב ללא הגבלת זמן".
איך השילוב בין הקריירה לחיי המשפחה?
"המשפחה היא עמוד התווך ואני מחלקת את חיי בין העבודה לבין הבית והילדים. זה להתמודד עם הרבה בעיות, אבל לדעת להתמודד איתן בגאווה. בשונה מבעבר, יש אצלנו יותר נשים שעובדות, ובהן יש נשות עסקים, רופאות ומהנדסות. עודדתי את בתי להפוך למחליקה האמנותית הראשונה בגילה באמירויות, והבן שלי אוהב מחשבים – אני מעודדת אותו ליצור משחק משלו".
"אני רואה את הנוכחות הישראלית בדובאי בכל מקום – במסחר, בבתי הספר ובהשקעות", אומרת זהרה בגאווה ובוחרת, לסיום, כמי שמוצאת במילים אוויר לנשימה, להעביר מסר יצירתי: "החיים שלכם הם סיפור, לא של קווים ישרים, סיפור של עקומות, של פניות ושל מעידות. אם אתה לא מתקדם ומשתנה – אתה לא חי".
"המשפחה היא עמוד התווך ואני מחלקת את חיי בין העבודה לבין הבית והילדים. זה להתמודד עם הרבה בעיות, אבל לדעת להתמודד איתן בגאווה. בשונה מבעבר, יש אצלנו יותר נשים שעובדות, ובהן יש נשות עסקים, רופאות ומהנדסות"
זהרה דרוויש
מנכ"ל חברת SE, אילן ירון, שיזם את ועידת נשים ועסקים ה-7 שהתקיימה היום (חמישי) בדובאי, בהשתתפות יותר מ-250 נשות עסקים מובילות מישראל ומאיחוד האמירויות, מסר: "הוועידה שימשה פלטפורמה ליצירת נטוורקינג עסקי נשי בן מדינות המפרץ לישראל ויצרה שיתופי פעולה משמעותיים".
"איחוד האמירויות מדורגת במקום הראשון בעולם בייצוג נשים בפרלמנט, בזכות הנהגת המדינה, שהתמקדה באופן מרכזי בשוויון נשים ובזכויותיהן, וכתוצאה מכך פרצה גבולות עתיקים", הוא מוסיף. "היום נשים באיחוד האמירויות ממלאות תפקידים משמעותיים המעצבים את הכלכלה והחברה העתידיות שלנו".