פקודת המבצע הזו לא זכתה לכותרות גדולות. גם אחרי שהמבצע התרחש, במקביל לסבב הלחימה בעזה, בקושי סופר מה באמת קרה שם – ואת השם שלו עדיין אסור להגיד. אז, כמו היום, החשאיות – וגורם ההפתעה – היו גורם מכריע בהצלחתו. רגע אחרי שמבצע "עלות השחר" בעזה הסתיים במהירות וערפל הקרב התפזר, התברר מה אירע במקביל: מנהרת טרור של חמאס בצפון הרצועה, שכבר חצתה לשטח ישראל, נאטמה והושבתה.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
המנהרה הזו נחפרה במשך זמן רב מצפון רצועת עזה. כבר לפני יותר משנה, במבצע "שומר החומות", היא הותקפה, אך העבודות התחדשו. התוואי חצה לתוך שטח ישראל אך החופרים לא הצליחו לעבור את המכשול הביטחוני החדש – ולכן עוד לא היו יכולים לסכן את היישובים במרחב. בצה"ל זיהו את הפעולות ואת ההזדמנות – והמנהרה הוצאה מכלל שימוש.
פרויקט המנהרות של החמאס - סיקור N12:
- הותר לפרסום: צה"ל אטם מנהרת טרור של החמאס
- המכשול שמחסל את פרויקט מנהרות הטרור של חמאס
- בתוך מנהרת הטרור הכי מסוכנת של חמאס
- סינוואר הכריז: ישראל לא הצליחה להשמיד את המטרו
"מבצע מאתגר"
"זה המבצע האחרון שלנו שהתפרסם ממש במהלך מבצע 'עלות השחר' – מבצע תת-קרקעי מאוד מאתגר, שבו היחידה שלנו איתרה את המרחבים האלה", משחזר מפקד יהל"ם, אל"ם א', בשיחה ראשונה מאז הפעולה שהוכתרה בהצלחה – ובקרוב יוענק ללוחמיה צל"ש מיוחד בזכותה.
"זה מרחב שאתגר אותנו לאורך כל המבצע – היחידה שלטה בכל התת-קרקע הזה, חקרה אותו והביאה בסוף את פתרונות ההשמדה למבצע, שקרה ממש אחרי 'עלות השחר'", מספר רס"ן ז', מפקד פלגה ביחידה. "מדובר במרחב שהביא את כל היכולות של היחידה לקצה, ובסופו של דבר היא קיבלה על זה את פרס 'מגן דרומי' של מפקד פיקוד הדרום ממש לפני ראש השנה".
"זה מרחב שאתגר אותנו לאורך כל המבצע – היחידה שלטה בכל התת-קרקע הזה, חקרה אותו והביאה בסוף את פתרונות ההשמדה למבצע, שקרה ממש אחרי 'עלות השחר'"
רס"ן ז', מפקד פלגה ביחידת יהל"ם
"בתקופה האחרונה זיהינו מאמצים לשיקום תוואי המנהור הישן, ולאחר ביצוע חקר, איתרנו את המנהרה בעלת שתי ההסתעפויות", סיפר מפקד אוגדת עזה היוצא תא"ל נמרוד אלוני רגע אחרי המבצע. השבחים של אלוני ושל מפקד פיקוד הדרום האלוף אליעזר טולדנו, שיעניק ללוחמי יהל"ם את הצל"ש, חושפים טפח מהמלחמה הסודית של צה"ל במנהרות התת-קרקעיות בצפון ובדרום – ואנחנו קיבלנו הצצה איך היא נראית מעל הקרקע ומתחתיה.
יהל"ם – יחידה הנדסית למשימות מיוחדות – היא יחידת עילית ששייכת לחיל ההנדסה הקרבית (חה"ן). באופן נדיר היחידה מוכשרת גם כיחידת קומנדו מובחרת, אף על פי שאינה שייכת לחיל הרגלים. מדובר בסמכות ההנדסית הגבוהה ביותר בצה"ל – והתפקוד שלה מול כל מנהרה הוא גורלי.
"אנחנו פועלים במרחב עם מגוון יכולות בתת-קרקע – איתור, מיפוי והשמדה", מסביר גורם בכיר. "הלוחמים מתאמנים על יכולות מיוחדות רבות – מפריצה הנדסית ועד חבלה התקפית; מסילוק פצצות, סיור ומודיעין הנדסי ועד לגולת הכותרת בשנים האחרונות – לוחמת מנהרות. היחידה עוסקת בפריצה 'חמה' ו'קרה' לכל מיני מרחבים".
"הלוחמים מתאמנים על יכולות מיוחדות רבות – מפריצה הנדסית ועד חבלה התקפית; מסילוק פצצות, סיור ומודיעין הנדסי ועד לגולת הכותרת – לוחמת מנהרות"
גורם בכיר
ביהל"ם מתגאים בכך שיש להם "היכולת הגבוהה ביותר בצבא למפות, לאתר ולהילחם בתת-קרקע". היכולות הללו באות לידי ביטוי במאבק בכל מנהרת טרור מעזה – ובמיוחד במבצע "מגן צפוני", שבו הושמדו שש מנהרות חיזבאללה. "גם ממלחמות עבר יש לנו הרבה מסקנות על החשיבות של הלחימה שלנו, בפרט על החשיבות של מניעת חטופים בתת-קרקע", מסביר גורם בכיר בצה"ל.
פעולות נגד התעצמות מדינות אויב וארגוני טרור
כמו יחידות מובילות רבות בצה"ל, גם ביהל"ם טרודים במב"ם – המערכה שבין המערכות, אותה פעילות צבאית שנועדה להחליש את האויב. "אלו פעולות נגד התעצמות מדינות אויב וארגוני טרור, כדי לסכל פעולות התקפיות שלהם. המב"ם כוללת מכלול פעולות חשאיות בחתימה נמוכה", מציין גורם בכיר. את השגרה המתוחה יכול להפר בכל רגע מידע על מנהרה נוספת – יכולות היחידה לפעול בתחום הביטחון השוטף הן קריטיות. "אנחנו עובדים כל הזמן, מסביב לשעון, בכל הממדים עם יכולות גבוהות, בעזרת לוחמים שעברו הכשרה ארוכה ביותר", מסבירים ביחידה.
"היחידה הזו היא הסמכות הכמעט בלעדית לטיפול במגוון נושאי הנדסה, כולל סילוק פצצות. היחידה פועלת בתחום הסיור ההנדסי וגם במיקוש חבלה מיוחד", אומר גורם בכיר. עוד מתברר שביחידה גם מתמחים בזיהוי הנשק הביולוגי והכימי ובנטרולו – כך, למשל, הם בודקים נפלים של שיגורים בעומק ישראל.
"מדובר בפעילות מבצעית בכל עולמות הפעולה או מצבי הפעולה של הצבא", מסביר גורם בכיר. "בביטחון השוטף, בשגרה כמובן, בחירום וגם במלחמה – בכל אחד מהמצבים האלה באופי שונה, כשהמאפיין הוא פעולות מיוחדות שמביאות לידי ביטוי איכות מאוד גבוהה". ויש גורם אחד חשוב לא פחות, אומר הגורם הבכיר: "הדבר הכי מיוחד ביהל"ם הוא האנשים, יתרון אנושי בלתי רגיל – היחידה דורשת מהאנשים שלה להיות ברמת לוחמה גבוהה, עם מקצועיות ברמה מאוד מאוד גבוהה, כל אחד במקצוע שלו, מכיוון שהיחידה עובדת כמעט כסמכות בלעדית בתחומים האלה".
"לצד ערכים, זו יחידה מיוחדת שעומדת בקו אחד עם שאר יחידותיו של הצבא, ויש משמעות בלהיות לוחם ביחידה מיוחדת, זה קודם כל להיות איש עם ערכים", מוסיף הגורם הבכיר. "לוחם אצלנו הוא איש שבא לתרום למדינה, איש שתחושת השליחות ממלאה אותו. הדבר הכי מיוחד ביחידה הוא האנשים שלנו – יוזמים, יצירתיים, חותרים למגע, עם תחושות שליחות וברק בעיניים לבצע כל משימה, מהמורכבות ביותר שאתה מכיר, באופן המיטבי ביותר". גורם בכיר הוסיף כממתיק סוד: "על רוב הפעולות אי אפשר לדבר בכלל. היחידה עובדת יום ולילה, בעיקר לילה".
אבל איך נראית הפעילות בשטח? אחד הבכירים מסכים לספר: "היחידה מסלקת פצצות בכל רחבי הארץ – אנחנו פועלים בכל גזרות הלחימה בשיתוף עם הכוחות וגם במבצעים עצמאיים וסילוק תחמושות. החל מתחמושת שהיא נפל ועד מטענים בגזרות השונות". הלוחמים זוכים, כיאה לשנת 2022, לסיוע מיוחד. "כל זה קורה בעזרת שימוש נרחב ברובוטים. היחידה טכנולוגית מאוד ומשתמשת בחיבור של ההון האנושי לכלים הטכנולוגיים, כדי לנטרל זירות מטענים", ולפי בכיר אחר, הלילה האחרון במבצע "עלות השחר" הוא דוגמה מובהקת לכך: היחידה יצאה למבצע ל"זיכוי" כל הרקטות שנורו לישראל במהלך העימות. "זה מבצע שבעצם כמעט מתחיל בתחילת הלחימה והוא מסתיים אחריה, כדי לנקות את כל התחמושות האלו – פעולה מקצועית מאוד שהתכלית שלה היא לוודא שהמרחבים בעוטף עזה, היישובים והקיבוצים נקיים מכל מיני נפלים שכאלה".
אבל לא רק בחזית הדרום הם עסוקים. "במבצע 'שובר גלים' יהל"ם פורצת לרכבים ולבתים ביהודה ושומרון יחד עם הכוחות וכמובן פועלת לחילוץ מטענים בדרך אל היעד בסמטאות, וגם ל'זיכוי' מטענים ליד היעד", מספר גורם בכיר ומוסיף: "במבצע 'שובר גלים' היא מנטרלת מטען כל לילה". אבל כמובן גולת הכותרת היא הבלימה של המנהרות, חלקן עוד לפני שהן חוצות לישראל.
מפקד פלגת סָמוּר (לשעבר סמו"ר – סליקים ומנהרות) ביחידה, רס"ן ז', מספר ברמיזה על טיפוס מעל מים וגשרים – פעולות המיוחסות ליחידה. על סיירת יעל הוא מספר: "הם עוסקים בתחומים מאוד ספציפיים שהמכנה המשותף שלהם הוא סיור הנדסי ומודיעין הנדסי ברמה מאוד גבוהה. היתרון שלה הוא בחיבור בין מודיעין להנדסה".
איתור הנפלים באמצעות רחפן
אחת הפלוגות ביחידה היא פלוגת ס"פ (סילוק פצצות): מדובר בכוח המיוחד של צה"ל לנטרול ולהשמדה של מטעני חבלה של האויב – וגם פצצות מתוחכמות, ראשי קרב של רקטות וטילים – ולטיפול בתחמושת. במהלך מבצע "עלות השחר" ולאחר סיומו הגיעה הפלוגה לעשרות מוקדי נפילות של רקטות, פצצות מרגמה וטילים, כדי לחקור ו"לזכות" את האזור, בעזרת רובוטים וטכנולוגיה ייעודית. בזירה הם בודקים את הרסיסים וגם מחלצים את הרקטות מהבורות שנוצרו. גם בחפצים חשודים, כמו עפיפונים וזרי בלונים שחשודים כממולכדים, היחידה מטפלת: רחפן מיוחד מזהה את המיקום של החפץ החשוד ורובוט מביא את החפץ לעמדה שבה לוחמי היחידה חוקרים אותו בזהירות ובדיוק.
"הדבר המרכזי הם הכוחות במרחב התת-קרקע", מדגיש רס"ן ז'. "מה שהיה במבצע 'מגן צפוני' – אני חושב שלא צריך להרחיב, אבל היחידה הובילה וביצעה באופן מאוד מרשים את המבצע להשמדת שש המנהרות של חיזבאללה, מהתכנון המבצעי ועד להכנת בניין הכוח. זה התרחש במשך תקופה ארוכה, כדי להביא יכולת שהייתה עד אז בדרום לצפון – ועד כדי הוצאתו לפועל של מבצע משמעותי להשמדת כלל המנהרות".
כאמור, עד למבצע "מגן צפוני" התמקדה היחידה בעיקר בדרום, שם חמאס וגם הג'יהאד האיסלאמי חופרים במשך שנים ארוכות. חמאס אף הצליח ליצור את מערך ה"מטרו" – המנהרות הפנימיות המסועפות, שהפכו לאיום וכתוצאה מכך גם למטרה לתקיפות צה"ל. "יהל"ם פועלת יום ולילה בפיקוד הדרום – חמאס, כמו שאתה יודע, חופר מנהרות, ואנחנו עדיין פועלים למען הגנה על העוטף ממנהרות", הוא מצהיר.
"אנחנו כבר לא מדברים על מנהרות התקפיות, אנחנו מדברים על מנהרות שהן במרחבי הרצועה", מדגיש רס"ן ז'. "מובן שהמכשול התת-קרקעי שהוקם לאחרונה נותן מענה ניכר להגנה, אבל יש שכבה נוספת שהיא פעולת התקפה כדי להגן על המרחבים שלנו, כמו המבצע לפגיעה במנהרה", מדגיש הקצין בסיפוק. "אני אגיד לך שהיחידה מומחית בכל מה שקשור לתת-קרקע – משלב האיתור, החקר והמיפוי ועד שלב ההשמדה. במקביל למבצעים האלה היחידה פועלת להמשך מענה או טיפול באתגר התת-קרקע באוגדת עזה ובפיקוד הדרום, יש לא מעט מבצעים שהיחידה עושה בתחום הזה – נשאיר את זה בכותרת הזו, כי לא כל הדברים מתפרסמים".
"לא מדובר על מנהרות התקפיות, אנחנו מדברים על מנהרות שהן במרחבי הרצועה. מובן שהמכשול התת-קרקעי שהוקם לאחרונה נותן מענה ניכר להגנה, אבל יש שכבה נוספת שהיא פעולת התקפה"
רס"ן ז'
עולם של סודות
בהצצה נוספת לחיים מתחת לאדמה, אומר הקצין: "תת-קרקע זה עולם שכל הזמן מתפתח וכל הזמן יש בו אתגרים חדשים, האויב כל הזמן פועל לשכלול המנהרות שלו ואנחנו נדרשים ומחויבים להתמודד עם זה. יש לנו היום עליונות מוחלטת בתת-קרקע, זו לא רק היחידה – זה צה"ל שמחזיק ביכולות משמעותיות ומקיים עליונות בתת-קרקע, לצד זה שהאויב תמיד ימשיך לאתגר אותנו ואנחנו תמיד נהיה חייבים להשתפר, ללמוד ולייצר פתרונות נוספים כדי לשמר את העליונות הזאת".
רס"ן ז' לא לוקח את כל הקרדיט לעצמו וללוחמי יהל"ם: "להצלחה הזאת יש שותפים רבים, זו לא רק יחידת יהל"ם – אי אפשר להביא הישגים בלי שותפים – היחידות הטכנולוגיות, הפיקוד המרחבי, האוגדה והחטיבות ועוד יחידות נוספות עוזרים לנו. הכול מגיע לנקודת הקצה כדי להביא את הטיפול המיטבי לאתגר הזה. אומנם היחידה היא היחידה המבצעית שמובילה את המבצע, אבל כולם שותפים להצלחה.
תושבי הדרום והצפון יכולים לישון בשקט? אין מנהרות מתחת לבית שלהם?
"אנחנו מחזיקים בעליונות", משיב רס"ן ז'. "היחידה במבצע 'מגן צפוני' סיכלה את כל המנהרות ההתקפיות של חיזבאללה, אין להם יותר מנהרות התקפיות בצפון, היחידה חתומה על ההישג הזה – ובפיקוד הדרום אנחנו עובדים יום ולילה כדי לתת מענה לאתגר הזה. מערכת האמצעים ושכבת ההגנה שנמצאות בפיקוד הן אירוע בלתי רגיל, מהמכשול לצד פעילויות יום-יומיות – בעיניי זה נותן מענה מיטבי לבעיה הזאת של התת-קרקע, ותושבי הדרום יכולים להיות שקטים".
אבל מעבר לטכנולוגיה, בעיניו של רס"ן ז' הסיפור של היחידה שונה לחלוטין: "זה חיבור של שותפים רבים עם יחידה מבצעים עם יכולת אנושית בלתי רגילה. אין איזה אמצעי אחד שאני יכול להגיד שהוא עושה את העבודה, זה חיבור בלתי רגיל, איכות אנושית שבסוף מביאים מטרה משותפת. אני חושב שכדי שזה לא ייעלם, היחידה עושה הרבה דברים שהם לא רק תת קרקע – אנחנו עובדים במבצע 'שובר גלים' וגם באוגדה 80 לסיכול הברחות ועובדים גם בפיקוד הצפון, היחידה היא באמת יחידה רלוונטית שפועלת בכל המצבים בכל גזרות הלחימה".