"אני יודעת שבגן הייתה הערה אחת - אולי זה התחיל שם". סיון מנסה להיזכר ברגע שבו ההתנהגות של בתה דנה (שם בדוי) התחילה להשתנות, כבר בגיל 6. "בחודשי הקיץ הילדה לא רצתה ללכת לים. המעבר בין חורף לקיץ היה לה מאוד קשה, היא לא רצתה ללכת עם בגדים קצרים. בכיתה ב' היא הגיעה למצב שהיו ימים מאוד חמים והיא הלכה עם בגדים ארוכים", סיפרה. הסיבה הייתה שיעור יתר - וככל הנראה גם הביקורת מהסביבה על המראה שלה. כשדנה הגיעה לגיל 7, האם החליטה שהגיע הזמן לפעול. 

ניסית לברר איתה למה? צחקו עליה?

"אני לא יודעת, היא לא שיתפה אותי. ברגע שהבנתי שקשה לה מאוד לשחרר את זה וזה משהו שבאמת מפריע לה, אז החלטתי שפה צריך לעשות מעשה. לעשות משהו שיגרום לה להרגיש בנוח עם עצמה ועם הגוף שלה. שעווה לא הייתה פתרון כי היא בסך הכול ילדה וסף הכאב שלה הוא מאוד נמוך. אז הבאתי אותה להתייעצות אצל קוסמטיקאית". 

ודנה היא ממש לא היחידה. מתברר שיותר ויותר ילדות וילדים מטופלים בהסרת שיער, בשיטות שעד לאחרונה היו שמורות למבוגרים בלבד - ובראשן הלייזר. הורים רבים מדווחים על שעירות יתר, מצוקה או הערות חוזרות ונשנות, ונוקטים פעולה.   

"בחודשי הקיץ הילדה לא רצתה ללכת לים. בכיתה ב' היא הגיעה למצב שהיו ימים מאוד חמים והיא הלכה עם בגדים ארוכים"

סיון, אימא לבת 7 שעברה הסרת שיער

קוסמטיקאיות שעוסקות בתחום האסתטיקה שאיתן שוחחנו נחשפות גם לסיפורים האישיים, בין אם זה מאימא שמשתפת במה שהבת והבן חווים או מהילדה עצמה - שמטיפול לטיפול מפתחת מערכת יחסים עם המטפלת. ייתכן שגיל ההתבגרות מקדים להגיע - או הלחץ החברתי - אך השורה התחתונה ברורה: "לפחות 10 מבררים בחודש על לייזר בגיל 8-7 וגם 6 לפעמים".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

"הגנה על הילד מטראומה שאנחנו עברנו"

רויטל מירושלים עוסקת בתחום הקוסמטיקה כבר קרוב ל-35 שנה - והיא שמה לב שהמגמה משתנה והגיל רק יורד. "יש הרבה ביקוש בגילי 10-7. בהרבה מקרים אני שמה לב שהם ממש מתעניינים אם יש אחרים שעושים בגיל הזה או שהם 'המוזרים היחידים' שבודקים - יש פה גם עניין חברתי". היא מסבירה: "אני לא ממהרת לקבל אותם בגיל הזה כי עדיין יהיו שינויים הורמונליים בהמשך, אבל אני כן מקבלת ילדים שהמצב הנפשי שלהם לא טוב בעקבות השיער".  

"אם זה גובל במצב נפשי אני מעדיפה כן לקבל ולעשות ופשוט מעדכנת מראש את ההורים שאנחנו לא יודעים כמה טיפולים זה יימשך, אבל אנחנו עוזרים לילד מבחינה נפשית", היא מבהירה. "יש גם הורים שמעודדים: לפעמים ילד בן 7 לא תמיד מבין, מעליבים אותו והוא יותר מופנם או שקט ולא מבין. אז ההורים מבינים את הבעיה ובאים אליי ואומרים 'תראי, הילד נראה זוועה, בואי נעשה משהו'. אני חושבת שזה יותר בא ממודעות של ההורים מאשר מכך שהיום יותר שעירים, גם קצת הגנה על הילד מטראומה שאנחנו עברנו".

יד של ילדה בת 7 לפני טיפול לייזר
"התביישה להיכנס לבריכה כי יש לה שערות בידיים". בת 7 לפני טיפול בלייזר

את שמה לב לבושה שהילדות חוות כשהן מגיעות לטיפול?

"ההתחלה היא לא פשוטה אבל בהמשך הן מתרגלות. מי שכבר מגיעה עם האימא ומכירה אותי אז לא, אבל יש כאלו שמגיעות מפרסומים והן כן מתביישות ואפילו מגיעות עם בגד ים ולא רוצות להוריד. אני דורשת שהורה יהיה נוכח בזמן הטיפול". 

"יש הרבה ביקוש בגילי 10-7. בהרבה מקרים אני שמה לב שהם ממש מתעניינים אם יש אחרים שעושים בגיל הזה או שהם 'המוזרים היחידים' שבודקים"

רויטל, קוסמטיקאית מירושלים

"הן מוכנות לזה אם יפסיקו להציק ולהעליב"

ואיך האימהות מגיבות?

"כולם מפוחדים. אבל במחיר הנפשי, בתמורה לזה שיפסיקו להציק ולהעליב אותן, הן גם מוכנות לזה. אם ילדה יכולה ללבוש גופיה ולא ללכת עם גולף ושרוול ארוך בקיץ זה היה שווה את זה, שווה את הכסף ואת המאמץ". 

סיון, אימא של דנה, מסבירה איך זה נראה מהצד של ההורים: "אנחנו נמצאים לגמרי בזמנים אחרים. יש היום הרבה יותר מודעות, הנראות היא שונה, הילדים חשופים לדברים אחרים. אני לא חושבת שזה מה שגורם לילדות להתבגר היום מהר יותר. אני חושבת שזה משהו אסתטי לחלוטין. ובסוף - רציתי את הטוב ביותר בשביל הבת שלי". 

אחרי הטיפולים היה שינוי התנהגותי?

"ברור. עם השינוי הזה ההתנהגות השתנתה. היא קיבלה ביטחון והיא מתלבשת אחרת היא לובשת בגדים שבנות אחרות לובשות כמו מכנסונים וגופיות, הולכת לבריכה. גם אם היא לא שמה לב בגלל גילה הצעיר, זה בהחלט השפיע". 

הסרת שיער לילדים
"ראיתי שהיא באמת רוצה לשים שרוול ארוך גם שאין צורך"

"היא הייתה מתבאסת לשים חולצות קצרות"

גם אודליה שמעה מבתה טוהר בת ה-10 ששיער הגוף מציק לה: "זה התחיל ממש להפריע לה בסביבות גיל שמונה. נסענו לחופשה והיא אמרה לי שהיא התביישה להיכנס לבריכה כי יש לה שערות בידיים. בכלל בקיץ היא הייתה מתבאסת לשים חולצות קצרות בגלל השיער בידיים. היא כל הזמן טפטפה שהיא רוצה להסיר את השערות וכל הזמן ניסיתי להניא אותה מזה בטענה שהיא עוד קטנה ובדרך כלל עושים את זה לקראת בת המצווה. אמרתי לה גם שזה טבעי ושיש לכולם שערות. אפילו הייתי אומרת לה שאני בעצמי לא מורידה שערות בידיים ולא מתביישת בזה".

רגליים של ילדה בת 10
"הן יודעות להגיד בגיל הזה איזה אזורים מפריעים להן". בת 10 שהגיעה להסרת שיער

אז איך בכל זאת השתכנעת?

"היום הילדים שלנו מתבגרים יותר מהר ממה שאנחנו התבגרנו. המודעות שלהם הרבה יותר גבוהה בעיקר חברתית, מבחינת מראה תמיד יש להם את החשש שיגידו משהו. כשהיא הייתה בת עשר הרגשתי שהיא כבר בשלה לעבור הסרת שיער - בכל זאת זה לא נעים. המשפט הראשון של טוהר אחרי שיצאה מהטיפול היה "אימא מתי הולכים לים?". היא הייתה בעננים מבחינת ביטחון".

אודליה וטוהר, בתה בת ה-10
"כשהיא הייתה בת עשר הרגשתי שהיא כבר בשלה לעבור הסרת שיער". אודליה ובתה טוהר

 

"היא כל הזמן טפטפה שהיא רוצה להסיר את השערות וכל הזמן ניסיתי להניא אותה. אפילו הייתי אומרת לה שאני בעצמי לא מורידה שערות בידיים ולא מתביישת בזה"

אודליה, אימא של טוהר בת ה-10 שעברה הסרת שיער

"אחרי הטיפול היא התחילה להתגנדר"

לילך (שם בדוי), הבת של רונית, סיפרה לה בכיתה א' שהילדים בכיתה מעירים ומציקים לה - גם בנים וגם בנות. "היא שיתפה אותי שזה מפריע לה. וראיתי שהיא באמת רוצה לשים שרוול ארוך גם שאין צורך", היא מספרת. "ראיתי שיש לה שיעור יתר אבל לא אמרתי כלום, עד שזה לא בא ממנה לא אמרתי כלום".

ומה עשית?

"מבחינתי לא הייתה התלבטות בכלל. השאלה הייתה איך - לא אם. שעווה זה נורא ואיום, זה כואב, אין שום סיבה להכאיב. גילוח זה נורא ולא רציתי שיעשה לה צמיחה יותר מוגברת. אז פניתי ללייזר - זה נותן לנו חודש וחצי שקט וזה גם כבר דילל את זה. היה שינוי התנהגותי, הילדה התחילה ללכת עם חולצה קצרה". 

לא חששת שהיא תתבגר מוקדם מדי? תהפוך ל"אישה קטנה" בגיל נורא צעיר?

"זה נכון, לא חששתי מזה, אבל אני רואה שזה קורה. שמתי לב פתאום אחרי הטיפול שהיא מתחילה להתגנדר וזה השפיע על הביטחון העצמי שלה, אבל אני ממתנת את זה, אחרי הכול היא ילדה, היא לא מודעת למה היא עושה. אני פה כדי להשגיח אבל לא אוריד לה את הביטחון העצמי". 

אז מבחינתך זה היה שווה את זה?

"אני לא מצטערת לרגע, אין צורך שהיא תעבור 'תסבוכים'. הרי בסוף היא תעבור גם ככה הסרת שיער אז מה זה משנה כמה שנים קודם? יש מספיק עוגמת נפש היום אז פשוט חסכתי ממנה. זה כל כך זניח אז לא צריך לעשות סיפור גדול". 

הסרת שיער (צילום: 123rf)
"הילדה לא צריכה להיות חלקה, אלא נורמלית לגילה". טיפול הסרת שיער | צילום: 123rf

 

"הרי בסוף היא תעבור גם ככה הסרת שיער אז מה זה משנה כמה שנים קודם? יש מספיק עוגמת נפש היום אז פשוט חסכתי ממנה. זה כל כך זניח אז לא צריך לעשות סיפור גדול"

רונית, אימא לילדה שעברה הסרת שיער

"מה, מותר להסיר שיער בגיל כזה?"

בין הילדות הרבות שמגיעות לטיפולים, ישנם גם בנים קטנים שהוריהם לקחו אותם להסרת שיער על אף גילם הצעיר. אור (שם בדוי) הוא רק בן 5.5. מהיום שנולד הבחינו הוריו כי הוא שעיר מאוד בכל חלקי גופו. כשהתייעצו עם רופאים שונים נאמר להם כי המצב שלו לא חריג והשיער צפוי לנשור עם הזמן - אולם זה לא קרה. "ההחלטה הגיעה ברגע שבדקתי אם הילד מעוניין. ברגע שקיבלתי אישור שזה לא מסכן את הילד למרות גילו הקטן הדבר נעשה", סיפרה האם שיר (השם המלא שמור במערכת).

הילד הבין לקראת מה הוא הולך?

"ברגע ששאלתי את הילד אם הוא רוצה להיות בלי שערות הוא מיד השיב שכן ואמר "אימא, אני לא רוצה שערות". זו הייתה החלטה שלי ושל בעלי, אבל לפני התהליך שיתפתי את הילד והסברתי לו שזה יותר יפה ויותר אסתטי".

הוא סבל מהצקות כלשהן?

"הוא אף פעם לא אמר לי שהציקו לו, אבל אני חושבת שבגיל הזה אתה לא מודע לזה עדיין. יכול להיות מאוד שהיו הצקות והוא לא שם לב לזה. לי בתור אימא זה הציק מספיק. בני הדודים שלו למשל היו שואלים למה יש לו הרבה שערות. בשנה שעברה היינו בחופשה משפחתית וילדה בסביבות גיל 11 הייתה בבריכה ואמרה לאימא שלה 'תראי כמה שערות יש לילד'. פה הבנתי שזה מציק לסביבה וכשהילד יגדל הוא יבין שזה לא נורמטיבי. רציתי לחסוך ממנו את אי הנעימות לפני כיתה א'". 

הסרת שיער לילדים
"הוא אמר 'אימא, אני לא רוצה שערות'". ילד שעבר טיפול הסרת שיער

שיתפת את הסביבה שאת פונה לטיפול להסרת שיער?

"שיתפתי משפחה קרובה, את הגננת והסייעת. התגובה הראשונה שקיבלתי מכולם הייתה 'מה, מותר בגיל כזה?' ותמיד עניתי שאם לא היה מותר בגיל כזה לא הייתי עושה ומסכנת את הילד. ביררתי ושאלתי לפני, הייתי אצל אנדוקרינולוג שאמר לי שזה יחזור לו בגיל ההתבגרות. שאלתי אם זה מסכן את הילד והוא ענה לי 'חד משמעית לא". יצאתי משם, שלחתי הודעה לקוסמטיקאית אם אני יכולה לבוא היום, היא אמרה שכן והייתי פשוט מאושרת". גם כיום היא מאושרת: "יש שיח בין הורים על הנושא וברגע שידעו שעשיתי לבן שלי קיבלתי רק ביקורות טובות. חלקם קבעו תור לילדים שלהם אז אני חושבת שאני את שלי עשיתי".

ואיך היה הטיפול? עדיין מדובר בילד קטן שלא מבין מה הולכים לעשות לו בגוף

"הטיפול הראשון היה טיפול לא קל. הוא חשש ,הוא פחד, הוא לא הבין למה הוא צריך משקפיים, למה צריך לשים ג'ל על האזורים שבהם צריך לעשות טיפול, הוא היה קצת שוקיסט. הידית הייתה לו קרה, שמו לו ג'ל ולא היה לו נעים. בנוסף החדר היה קר והוא רצה רק את אבא שלו. שרנו לו שירים בזמן הטיפול וניסינו להצחיק אותו, הקוסמטיקאית הייתה כל כך סבלנית והביאה לו ממתקים ושוקולדים. בלילה של הטיפול הוא בא אליי ואמר לי 'אימא תודה רבה שלקחת אותי להוציא את השערות', בכיתי מהתרגשות. יום למוחרת הוא הלך לגן והגננת שלחה לי הודעה כל כך מרגשת ששוב בכיתי מהתרגשות".

שפם של ילדה בת 9
"רוצות להוריד גבות ושפם כי צוחקים עליהן בבית הספר". ילדה בת 9 שהגיעה להסרת שפם

 

"הבנתי שזה מציק לסביבה וכשהילד יגדל הוא יבין שזה לא נורמטיבי. בלילה של הטיפול הוא בא אליי ואמר לי 'אימא תודה רבה שלקחת אותי להוציא את השערות', בכיתי מהתרגשות"

שיר, אימא לילד בן 5.5 שעבר הסרת שיער

"99% מגיעות לפה בבושת פנים"

אל מול ההורים שבתחילה מודאגים ולאחר מכן חשים הקלה, אנשי ונשות המקצוע מסבירים שלא מדובר בפתרון קסם. "הלייזר לא יעיל לטווח ארוך", מספרת לימור, קוסמטיקאית מחדרה שמתמודדת גם היא עם הביקוש הרב בגילי בית ספר יסודי ואפילו גן. "זה קוסמטי בלבד, הן קונות איכות חיים ובאות לדלל מטיפול לטיפול במקום שעווה וגילוח. מה שקורה זה בעיקר שבנות נורא שעירות אחרי כמה טיפולים מגיעות לכמות שיער של ילדות בגיל שלהן - ואז זה נראה הרבה יותר טוב כי הן נראות כמו כל הילדות לגילן".

והיא מחדדת את ההבדלים: "שעווה זה כואב ומדי שלושה שבועות צריך לעשות ולפני שאת יכולה להוריד את צריכה אורך מסוים, ואז שוב לפני ההורדה יש לך שיער ואת מתביישת. ויש גילוח שזה קשוח. אני אומרת לכולן שזה לא יעיל לטווח ארוך. לפעמים אני ממש אומרת לאימא 'הילדה לא צריכה להיות חלקה, אלא נורמלית לגילה'. רק מגיל 14 ומעלה זה מתחיל להיות יעיל יותר לצמיתות". 

לימור סלמה, לימור מרכז יופי וקוסמטיקה החולית 7, חד
"לפעמים האימא אומרת 'לא צריך ידיים' והן מתעקשות, למרות גילן הצעיר". לימור סלמה, קוסמטיקאית מחדרה

על הילדות שבאות לטיפול היא מספרת: "הן מתביישות מאוד - 99% מגיעות ממש בבושת פנים. האימהות עוזרות כי הן רוצות אבל פשוט מתביישות וגם קצת פוחדות, זה תלוי גיל - הקטנות יותר, גיל 6 למשל, מפחדות מהמכשיר. הן מפחדות אפילו מהג'ל, הן לא ממש מבינות גם מה קורה סביבן, רק אומרות שהשיער מפריע להן. אנחנו מתייחסות לזה בעדינות, הן עוברות היכרות איתי ועם המטפלת של הלייזר ותוך כדי התהליך הן נפתחות לאט לאט".  

"זה קוסמטי בלבד, הן קונות איכות חיים ובאות לדלל מטיפול לטיפול במקום שעווה וגילוח. אחרי כמה טיפולים הן מגיעות לכמות שיער של ילדות בגיל שלהן"

לימור, קוסמטיקאית מחדרה

"גיל 6 זה חלק יותר קטן מהמטופלות, אבל יש לא מעט ילדות בגיל הזה שמגיעות", היא מדגישה. "הרוב מגיעות בגיל 11-9, שזה גיל מאוד מוקדם ולפני שהן קיבלו וסת. בגיל הזה הן הרבה פחות מתביישות - הן מגיעות ויודעות בדיוק מה הן רוצות". 

כן? ילדה בת 9 יודעת להגיד מה היא רוצה מבחינת הורדת שיער בגוף שלה?

"חד משמעית, היום זה לא כמו פעם. הן יודעות להגיד בגיל הזה איזה אזורים מפריעים להן, והן בטוחות שהן רוצות להיות חלקות - בכל הגוף לפעמים. לפעמים האימא אומרת 'לא צריך ידיים' והן מתעקשות, למרות גילן הצעיר, שהן רוצות להוריד שיער בידיים ואומרות שזה מפריע להן'. 

המקרים שאת נתקלת בהם באים יותר מההורים או מהילדות?

"יש מודעות מאוד מאוד גדולה לשיער. הקטנות יותר באות כי צוחקים עליהן, הן לא רוצות ללבוש קצר, לא מכנסיים קצרים, האימא מגלה כשהילדה מתארגנת בבוקר שיש בעיה והיא מנסה לדובב אותה. אחר כך הן מתקשרות אליי ב'שושו' ואומרות לי 'אני אביא אותה אלייך, תנסי לדובב אותה, אולי לך היא תספר'. הילדות מגיעות ובאמת הרבה פעמים אני נותנת להן דוגמה את הבת הקטנה שלי שבכיתה ב' וכבר אני עושה לה גם טיפול. לאט לאט הן נפתחות ומספרות בדרך כלל שצוחקים עליהן והן מתביישות". 

הסרת שיער (צילום: 123rf)
"רציתי לחסוך את אי הנעימות לפני כיתה א'" | צילום: 123rf

"אין צורך לעשות טראומה לילדה שמפחדת"

אבל, לימור מסבירה, יש גם מקרים הפוכים: "יש אימהות לילדות בנות 10-9 שאומרות לי 'הבת שלי חופרת לי, אני לא מבינה למה צריך בגיל הזה - אנחנו לא עשינו בגיל הזה', זה בדרך כלל מה שאני שומעת מהן".

היה לך מקרה שבו לא טיפלת בילדה שהגיעה לטיפול?

"כן בהחלט. היו לי מקרים שהילדה לא הייתה בשלה, הייתה בפניקה ושחררתי אותה, אמרתי לאימא 'קחי את הילדה, שבוע-שבועיים היא תתכונן נפשית'. אין צורך לעשות טראומה לילדה אם היא מפחדת מהמכשיר". מלבד המקרים יוצאי הדופן הללו, לימור מספרת על התגובות החיוביות: "הילדה לאחר הטיפול מרוצה, הביטחון עולה, משוויצה הרבה פעמים. הולכת עם קצר".

רויטל אלקסלסי קוסמטיקה בטכנולוגיה מתקדמת, ירושלים
"מקבלת ילדים שהמצב הנפשי שלהם לא טוב בעקבות השיער". רויטל אלקסלסי, קוסמטיקאית מירושלים

יש גם מי שממש מסרבת לקבל בגיל מאוד צעיר - למרות הביקוש. חן שטרית, קוסמטיקאית מבת ים, נשאלת פעמים רבות על טיפולי הסרת שיער לילדות מתחת לגיל 10, והתשובה שלה ברורה: "ההורמונים בגיל הזה לא תקינים. גם בגילאי העשרה יש עליות וירידות ברמת ההורמונים אז בטח שבגיל צעיר ואצל בנות לפני שהן קיבלו וסת סדירה. אם כבר אני מטפלת בילדים, זה באזור בית השחי - זה אזור קטן ואני לא ממליצה לעשות שם שעווה בגלל בלוטות הזיעה, ואף אימא לא רוצה שהילדה שלה תהיה מחוברת לסכין גילוח. ויש ילדות בנות 8 שאני מקבלת ללייזר באזור הזה כי שוב - ביקוש לא חסר".

"יש לי פה גם ילדות בכיתה א' שמגיעות עם אימהות ורוצות להוריד גבות ושפם כי צוחקים עליהן בבית הספר והילדה לא מרגישה בנוח וזה פוגע לה בביטחון", היא מודה. "אנחנו לא התעסקנו בזה בתקופתנו, אבל היום זה אחרת לגמרי. מדובר בהחלט בדור מודע יותר, אין ספק שהרשתות החברתיות מאוד משפיעות היום. מה שרואים שם זה נשים חלקות, רזות - ילדות רואות את זה ומה הן יחשבו? שככה צריך להיראות. זה גורם להם לרצות לעשות".  

ויקו&חן שיטרית, החשמונאים 13, בת-ים
"ביקוש לא חסר". חן שטרית, קוסמטיקאית מבת ים

 

"אנחנו לא התעסקנו בזה בתקופתנו, אבל היום זה אחרת לגמרי. מדובר בהחלט בדור מודע יותר, אין ספק שהרשתות החברתיות מאוד משפיעות היום"

חן, קוסמטיקאית מבת ים

 "האימא סיפרה שצוחקים עליו בגן"

לא רק הקוסמטיקאיות מוצפות בתלונות ובפניות. "אני נתקלת המון בהורים לילדים בגילי 9-6, במקרים חריגים גם פחות, שמגיעים לקופה להתייעץ מה אפשר לעשות עם מה שהם קוראים לו 'שיעור יתר' לילד", מסבירה ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור במחוז דן-פ"ת בכללית. "הייתה לי אפילו אימא לילדה בת 4 וחצי ששאלה איך אפשר להוריד לילדה שיער. כששאלתי אותה אם כבר בגיל הזה זה מפריע לילדה והיא ענתה 'כן, לדעתי צוחקים עליה'. הגיעה אליי אימא של ילד בן חמש וחצי וסיפרה לי שצוחקים עליו בגן בגלל שיער בגב'.  

ד"ר להבית אקרמן (צילום: אלון שפרננסקי)
"למה לא ללכת להוריד בלייזר אם אפשר להקל על הכאב". ד"ר להבית אקרמן | צילום: אלון שפרננסקי

"צריך לזכור את החשיפה ברשתות החברתיות שיש היום, הילדים צורכים מודלים לא תמיד אידיאליים", היא מסבירה. לשאלה אם קיימת מניעה רפואית להסרת שיער בגיל צעיר, היא עונה: "אין מניעה ואין שום סכנה בהסרת שיער. אם שואלים אותי אני אומרת שאפשר לעשות, אין אם זה מפריע, אין סיבה שהילדה תסבול. המריטה זה סבל, למה לא ללכת להוריד בלייזר אם אפשר להקל על הכאב".

האם מדובר בדור יותר שעיר?

"אין מידע בספרות על שיער יתר בשנים האחרונות. זה גם היה פעם - פשוט לא שמנו לב. אני לא רואה את זה כשיעור יתר, זה תמיד היה ופשוט עכשיו שמים לב. אני רופאה כבר 20 שנה ואני לא רואה שהדור הזה יותר שעיר", היא משיבה. 

"אין מניעה ואין שום סכנה בהסרת שיער. אם שואלים אותי אני אומרת שאפשר לעשות, אין אם זה מפריע, אין סיבה שהילדה תסבול"

ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור במחוז דן-פ"ת בכללית 

"תפקיד ההורים - לעזור להם לקבל את עצמם"

אחד הגורמים שמובילים את הילדים וההורים לכורסת הטיפולים הוא במקרים רבים הביקורת מהחברה, החשש "מה יגידו" או הצקות בפועל. ד"ר שרון פלגי, פסיכולוגית ראשית במכבי שירותי בריאות, מפנה את האצבע כלפי דימויי הגוף שבולטים בתרבות: "בתוך החברה המערבית יש שני כוחות שפועלים - דימוי היופי האידיאלי בחברה המערבית הוא נשים רזות, חלקות, רזות, מה שאנחנו מכנים 'ברביות'. מדובר על מראה לא טבעי. והיום, גם כאשר אנחנו כאילו בעידן יותר פתוח ומתקדם, הדימוי הזה הוא מאוד חזק ומשפיע. מהצד השני יש את הכוח החברתי - הרצון שיאהבו אותנו, יראו אותנו, יקבלו אותנו". 

"בתור מבוגרים, אנחנו גם רוצים ללמוד לאהוב את עצמנו, את הגוף שלנו, וכהורים יש לנו את התפקיד כלפי הילדים שלנו - לעזור להם לקבל את עצמם", היא מדגישה. "היום אנחנו חיים בעולם בו את הכול ניתן להחליף: אם פעם היינו מתקנים מכשיר חשמלי היום אנחנו ישר קונים חדש - הדפוס הזה מחלחל לכל תחומי החיים. חלק מהתפקיד שלנו כהורים זה דווקא ללמד את הילדים לקבל את עצמם כפי שהם, לעזור להם לאהוב את מי שהם לפני שהם רצים לשנות". לדבריה, "הכוח המתחרה זה לשמור על הילדים שלנו וכן לעזור להם להשתלב חברתית, כי אנחנו יודעים שלעג חברתי או בושה אישית גורמים למצוקה נפשית וזה בהחלט משהו שאף הורה לא ירצה שיקרה לילד שלו". 

ד"ר שרון פלגי
"חשוב גם ללמד לקבל ולאהוב את מי שאני". ד"ר שרון פלגי

"בעידן הרשתות החברתיות הילדים חשופים להמון מידע מגיל מאוד צעיר, ולאידיאל יופי מוקצן וצריך לזכור - מה שהילד רואה זה מה שהחברה כולה רואה", מציינת ד"ר פלגי. "הילדים חשופים לעולם של מבוגרים, ילדות רואות בטיק טוק נערות גדולות מהן וזה מעלה אצלן שאלות 'איך רואים אותי?'. עידן התמימות מתקצר בעקבות הטכנולוגיה של ימינו, והעיסוק בדימוי גוף הוא בשלב מוקדם יותר". 

"הילדים חשופים לעולם של מבוגרים, ילדות רואות בטיק טוק נערות גדולות מהן וזה מעלה אצלן שאלות 'איך רואים אותי?'. עידן התמימות מתקצר בעקבות הטכנולוגיה של ימינו, והעיסוק בדימוי גוף הוא בשלב מוקדם יותר"

ד"ר שרון פלגי, פסיכולוגית ראשית במכבי שירותי בריאות

שוחחנו עם אימהות שסיפרו שכן היה שינוי התנהגותי אצל הילדה אחרי טיפול לייזר, שזה תרם לביטחון

"אני חושבת שמה שבונה ביטחון זה בעיקר היכולת לקבל את עצמי ולאהוב את עצמי - זה תהליך פנימי", היא טוענת. "הסרת שיער כן יכולה למנוע חוויה של בושה או מקרים לא נעימים של הצקות - אבל זה לא מה שבונה ביטחון. לפעמים אצל ילדים אנחנו רואים את הביטוי הרגשי דרך התנהגות למשל, ילד שלא ישן או נוטה לבכות הרבה, עצבנות, מופנמות, ולא דרך מילים ותקשורת, זאת אומרת שהילד במצוקה והוא לא יודע להגיד שהוא במצוקה". 

מה היית ממליצה להורים? 

"לדבר עם הילד על מי שהוא ומה שהוא. ללמוד מתי כן צריך לעשות שינוי ומתי אפשר לעשות עבודה פנימית של קבלה עצמית. התפקיד של ההורים הוא למצוא את האיזון - לחנך ככה שלא נעשה כל הזמן שינויים, אחרי כל שינוי נרצה שינוי אחר, זה לא ייגמר. למרות הרצון להגן על הילד, חשוב גם ללמד לקבל ולאהוב את מי שאני. להקנות לילד כלים להתמודדות עם הסביבה".