בימים שבהם ממשלת בנט מיטלטלת ומאיימת להתפרק, אחד הלוחשים על אוזנו והמקורבים אליו ביותר הוא יועץ התקשורת שלו מתן סידי בן ה-26, שבגילו הצעיר צריך להתמודד עם משבר פוליטי ותקשורתי. סידי החל את דרכו לצד בנט כחייל משוחרר בגיל 22, ומאז הוא צמוד לבנט ומנהל מטעמו את הקשר עם אמצעי התקשורת במשרדים שבהם כיהן, בארבע מערכות הבחירות שסחררו את המערכת הפוליטית בשנים האחרונות - וכעת גם במשבר הנוכחי, שהחריף רק השבוע.
זו לא הפעם הראשונה שמוטלת על כתפיו של סידי אחריות כבדה: בסוף 2017 מינה אותו בנט, אז שר החינוך, לדוברו האישי בגיל 22 בלבד. בגיל 23 מונה על ידי בנט לתפקיד דובר שר הביטחון וב-2020, עם הקמת ממשלת נתניהו-גנץ, מונה ליועץ התקשורת של מבקר המדינה. בחודש יוני אשתקד, עם השבעתו של בנט לתפקיד ראש הממשלה, החל לשמש כדובר ראש הממשלה - והוא הצעיר ביותר בתפקיד מאז קום המדינה.
פחות משנה עברה, וסידי עצמו לא עוצר: מלבד דובר ראש הממשלה, סידי גם משמש כמנהל מערך התקשורת של משרד ראש הממשלה וזרועותיו, בהן המוסד, המועצה לביטחון לאומי, מערך הסייבר הלאומי והמועצה הלאומית לכלכלה. מפגישותיו של בנט עם מנהיגים בעולם, דרך הביקורים ההיסטוריים בבחרין ובאיחוד האמירויות ועד פסגת התיווך אצל פוטין במוסקווה - סידי מופקד על המשימה המורכבת והרגישה של ניהול התקשורת עבור ראש ממשלת ישראל, ונדרש להבנה ובקיאות בשורה ארוכה של תחומים - כלכלה, חקיקה ופוליטיקה לצד סוגיות ביטחוניות ומדיניות רגישות.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 - לחצו כאן
סידי הוא לא היחיד - יותר ויותר פוליטיקאים בוחרים להקיף את עצמם בדוברים וביועצי תקשורת שטרם נשקו לגיל 30. תומר הסהס (26), הדוברת ויועצת התקשורת של שרת הפנים איילת שקד, החלה את דרכה בחטיבת דובר צה"ל כחיילת וכקצינה. עם שחרורה מונתה לדוברת של ח"כ יואב קיש ולאחר מכן גויסה למערך התקשורת של קמפיין הליכוד בבחירות לכנסות 22 וה-23. עם הקמת ממשלת נתניהו-גנץ, חיפשה את דרכה וקיבלה הצעה לעבוד עם שקד, אז חברת כנסת מימינה שנותרה באופוזיציה.
"מאז עברו שנתיים - זה הרבה מאוד בחיים של דוברים ופוליטיקאים", היא מתגאה. "אני מסתכלת ימינה ושמאלה ורואה דוברים שלא שורדים יותר מכמה חודשים. זה מקצוע קשוח מאוד, שואב וסוחט - ואתה חי חיים של אדם אחר באופן מלא. החיים שלי סובבים סביב איילת שקד. אני עושה את זה באהבה ונהנית מאוד, אבל זה קשוח ולא פשוט".
"צעירה? הדבר האחרון שמאפיין אותי"
על אף גילה הצעיר והצורך שלה להתמודד עם עיתונאים מבוגרים, מנוסים ומתוחכמים, הסהס לא מתלוננת ותולה את זה ששרדה בתפקיד בבוסית שלה. "יש בינינו קשר מיוחד והיא בוסית מדהימה. לפעמים אני יוצאת מוקדם מאוד בבוקר, חוזרת ב-23:00 בלילה ותוהה איפה החיים שלי. אבל אני נהנית מאוד ואומרת לעצמי שלא אוכל למצוא בוסית כמו איילת. זאת היא, היא מחזיקה אותי בתפקיד. חד-משמעית".
"לפעמים אני יוצאת מוקדם מאוד בבוקר, חוזרת ב-23:00 בלילה ותוהה איפה החיים שלי. אבל אני נהנית ואיילת מחזיקה אותי בתפקיד. חד-משמעית"
תומר הסהס (26), דוברת שרת הפנים, איילת שקד
"לא למדתי באוניברסיטה", מגלה הסהס. "דובר צה"ל היה בית הספר הכי טוב לתקשורת עבורי. למדתי שם את כל מה שאני יודעת. בעולם התקשורת הדבר הכי חשוב הוא ניסיון ולכן כשהגעתי לכנסת ראיתי הרבה מאוד אנשים שהגיעו מדובר צה"ל. אלה אנשים שמשתחררים חדורי מוטיבציה, עם ידע רב, ובעיקר עם הרבה ניסיון. הם מכירים את הכתבים, יודעים לתפעל את האירוע, לא צריך להסביר להם מאפס מה זו שאילתה, איך נראית מסיבת עיתונאים ואיך נראה תדרוך. אלה אנשים שכבר שוחים בבריכה הזאת ולכן זה לא היה לי מוזר".
גילה, היא מדגישה, לא היווה אישיו בקבלתה לעבודה. "ה'טייטל' של צעירה זה הדבר האחרון שמאפיין אותי בתפקיד. אני קודם כל מקצועית. לפני הכול אני בעלת ניסיון ורק אחר כך אני גם צעירה. לא לקחו אותי כי אני צעירה אלא כי אני יודעת להביא קבלות. זה לא שאיילת משאירה אותי בגלל הגיל ונותנת לי הזדמנות. בסוף, אלה החיים שלה וזו הקריירה שלה, ואם אני לא אהיה טובה ומקצועית אז אני פשוט לא אהיה".
"אנחנו מדלגות ממשבר למשבר"
כשהיא נשאלת על הטלטלה הנוכחית, שהגיעה עשרה חודשים לאחר הקמת הממשלה, היא מודה: "אנחנו מדלגות ממשבר למשבר". "במהלך השנתיים האחרונות ניהלנו יחד לא מעט משברים ואתגרים", היא אומרת, "החל מהקמת הממשלה, דרך חוק האזרחות שהצלחנו להביא לניצחון אחרי חצי שנה של מלחמה ועד האירוע המורכב עם האזרחים האוקראינים, וכעת במשבר הפוליטי הנוכחי".
"אנחנו כבר מתורגלות ומיומנות", היא ממשיכה, "ולכן מבחינתי המשבר הפוליטי החדש בהיבט התקשורתי מנוהל בשליטה. אבל ללא ספק כל אירוע מביא איתו אתגרים חדשים. ברור שהשמירה על המיצוב והתדמית שלה זו מטרת העל מבחינתי. התמרון העדין בין הרבה מאוד מגבלות, על אחת כמה וכמה בממשלה מגוונת כזו, הוא האתגר האמיתי".
בקואליציה חוששים: רע"ם הציבה דרישות מרחיקות לכת כדי לפרק את הממשלה
"אין מנוס מבחירות": המהלך של סמוטריץ' לפיזור הכנסת
מסמך הדרישות של עבאס לבנט לביטול ההקפאה: התנאים - והקשר לאיילת שקד
מאחורי הקלעים של החלטת רע"ם להקפיא את החברות
התוכנית של הקואליציה לפתרון המשבר הפוליטי
השיחה של סילמן וקארה שפוצצה את המגעים להתפרקות ימינה
רה"מ בנט בריאיון לחדשות 12: "המשותפת לא תהיה בממשלה או בקואליציה"
בנט משנה כיוון ומודה בשיחות סגורות: "האסטרטגיה לא עבדה, נחשוב איך מתקנים"
"יצא לי לעבוד מול אנשים בגיל של סבא וסבתא שלי"
גם גל בז'רנו (26), הדוברת ויועצת התקשורת של שרת התחבורה ויו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי, נכנסה לעולם הדוברות עם גיוסה לדובר צה"ל. "שם נחשפתי לראשונה לעולמות הדוברות ולעבודה עם התקשורת - גם הישראלית ובהמשך גם הבין-לאומית. בדובר צה"ל הבנתי לראשונה מה זה אומר לדברר גוף, ובעיקר מה הכלים והמגבלות שבמסגרתן אני צריכה להשיג את המטרה שלי".
עם השרה מיכאלי היא התחילה לעבוד לפני כמעט שלוש שנים, כשזו שבה לכנסת ובנתה מחדש את הצוות שלה. כשהיא נשאלת מה כוללת העבודה שלה, היא משיבה: "יותר קל לשאול מה לא כוללת העבודה שלי. זאת עבודה שמתפרסת לאורך, לרוחב ולעומק של כל תחום, ובעיקר במקרה שלי כשמדובר בשרה שהיא גם חברת כנסת אין כמעט תחום שאין לה נגיעה אליו - בין אם זה ספורט, משפט, ביטחון, דת ומדינה, כלכלה וכמובן הראייה המגדרית שהיא ליבתית בכל אחד מהתחומים האלה".
את הערך המוסף שלה בז'רנו לאו דווקא מייחסת לגיל: "אני חושבת שהכול יחסי ופרסונלי, ודווקא לא רוצה להיכנס להגדרות שיש בהן מן הגילנות. אני מכירה דוברות ודוברים מוצלחים שעובדים במקצוע הזה כבר שנים ומצד שני כאלה שהם שנים בתחום ועדיין לא מבינים את כללי המשחק. אני חושבת שהערך המוסף שאני מביאה לאו דווקא קשור לגיל שלי, אלא לעובדה שביחס לגיל שלי הספקתי לצבור הרבה ניסיון מעשי בתחום הדוברות וזה מאפשר לי להכניס את עצמי לסיטואציות שאולי יש מי שיפתחו עליהן עין ויגידו 'מה היא עושה פה?'".
נתקלת בתגובות שליליות בהיבט הזה?
"לא נתקלתי. ויותר מזה, יוצא לי לעבוד הרבה מאוד עם עיתונאיות/ים או גורמי מקצוע במשרד התחבורה שחלקם יכולים להיות בגיל של ההורים וסבא וסבתא שלי, ואף פעם לא חוויתי תחושה של זלזול או חוסר כבוד בגלל הגיל שלי. יש אנשים שתמיד יהיה חשוב להם להדגיש שהם 'יותר שנים ממך בתחום' כי זה כנראה מכסה להם על איזה חוסר, אבל זו כבר לא שאלה של גיל – אולי של דברים אחרים".
יש חסרונות לגיל?
"לא. דוברות זה מקצוע שאפשר לעשות בכל גיל ובכל מצב משפחתי בעיני. השאלה היא כמה את מוכנה להקריב ולתת מעצמך למען העבודה".
"זאת עבודה שמתפרסת לאורך, לרוחב ולעומק של כל תחום, ובעיקר במקרה שלי כשמדובר בשרה שהיא גם חברת כנסת אין כמעט תחום שאין לה נגיעה אליו"
גל בז'רנו (26), דוברת שרת התחבורה, מרב מיכאלי
"העיתונאים לא יודעים בן כמה אני"
שימי ראין (23), כנראה הדובר הפוליטי הצעיר ביותר במשכן, היה פעיל בליכוד עוד לפני גיוסו לצה"ל וסייע למפלגה במערכות הבחירות. עם שחרורו, החל לעבוד כעוזר בלשכתו של סגן שר הבריאות הנכנס דאז, ח"כ יואב קיש, שביקש להרחיב את הצוות שלו. "לא היה לי תפקיד מקצועי", הוא מספר. "הייתי נוהג, מסכם ישיבות ועושה כל מה שצריך. מהר מאוד התקרבתי ליואב ברמה האישית, הפכתי לאיש סודו ונסעתי אתו כל היום. באופן טבעי, התחברתי אליו והתפתח אמון".
עם חילופי הממשלות והליכת הליכוד לאופוזיציה לאחר 12 שנות שלטון רצופות, קיש, שהפך לחבר כנסת מן המניין, נאלץ להיפרד מחצי מעובדי לשכתו. "יואב עשה חישובים ואמר לי: 'תקשיב, אני רוצה אותך איתי. אתה איש צוות נאמן. תבוא ותהיה דובר'. מאז עברו תשעה חודשים שבהם אני אחראי על כל עולם התקשורת ויחסי הציבור - החל מכתיבת נאומים, דרך תיאום ריאיונות ועד לתפעול הפלטפורמות הדיגיטליות. אני מדבר עם עיתונאים ונמצא עם יואב כל היום".
גם במקרה שלו, ראין מדגיש כי הגיל לא שיחק תפקיד בכל הקשור למינויו לדובר. "יואב רצה לרוץ איתי שנים קדימה. בפוליטיקה, בניגוד למקומות אחרים בעולמות הדוברות והתקשורת, הנאמנות שלך והיכולת שלך להישאר בונקר כשצריך - הרבה יותר חשובות מהיכולת המקצועית שלך. הרבה יותר חשוב שתהיה שחקן נשמה מאשר דובר טוב. גם דובר טוב יכול מחרתיים למכור אותך, להדליף ולגרום לך נזק - אז הכי חשוב שתהיה נאמן ומסור, ושתדע ללכת עם הבוס שלך עד הסוף. כשחבר כנסת לוקח דובר צעיר ורוצה ללמד אותו וללכת אתו לאורך שנים - זה הרבה יותר חזק מלהביא דובר כפלסטר לשנה".
"בפוליטיקה הנאמנות שלך והיכולת שלך להישאר בונקר כשצריך - הרבה יותר חשובות מהיכולת המקצועית שלך. הרבה יותר חשוב שתהיה שחקן נשמה מאשר דובר טוב"
שימי ראין (23), דוברו של ח"כ יואב קיש
"העיתונאים לא יודעים בן כמה אני", הוא מודה. "אני לא מדבר איתם על הדברים האלה וגם נראה קצת יותר מבוגר מהגיל שלי. בעולם הזה צריך המון ניסיון ואת זה יש יותר לוותיקים, אין מה לעשות. לוקח הרבה זמן לייצר קשרים אישיים וטובים עם עיתונאים, וללמוד איך להגיב או למי לתת חשיפה מסוימת. אבל כמו בכל דבר - לומדים את המקצוע. זה משהו שבא עם הזמן".
"לא מדברים רק למבוגרים שחוו כבר את הצרות של החיים"
הסהס מייחסת את ריבוי הצעירים המתרוצצים במסדרונות הכנסת להבנתם את המילניאלים והסוגיות הבוערות להם. "בצוות שלנו יש צעירים ומבוגרים - ואני הכי צעירה. כשאני חוזרת הביתה אני שומעת מה מפריע לחברים שלי, על מה הם מדברים, מה מטריד אותם ומביאה גם את הקול הזה שהוא קול לא פחות חשוב. זה לא שאנחנו מדברים רק להורים או למבוגרים שחווים כבר את הצרות של החיים. אנחנו מדברים גם לחבר'ה צעירים שמטריד אותם איך ירכשו דירה בעוד כמה שנים ומטריד אותם מה שקורה בעם שלנו ובחברה שלנו".
במה השרה מתייעצת איתך?
"בהכול. בסוף זה עניין של אופי. בזכות מערכת היחסים שנוצרה ומכיוון שהצלחתי להוכיח את עצמי ולהיות דמות משמעותית מאוד עבורה - אז כמובן שאני הדוברת ויועצת התקשורת שלה אבל לא רק. אני מביעה את דעתי בנושאים פוליטיים, בקבלת החלטות במשרד וגם המהפך האופנתי שלה חתום על שמי. אני כבר די חולשת על הכול".
אמרת שצעירה זה מה שהכי פחות מגדיר אותך אבל סביר להניח שדוברים מבוגרים לא היו מתעסקים בסטיילינג.
"יש מצב. הגיל שלי ללא ספק מוסיף רוח אחרת, גם בדינמיקה. אני נועזת יותר, מוסיפה רוח חיים ומתעסקת בדברים שנוגעים לקהל הצעיר. אולי בגלל שאני צעירה אני גם מרשה לעצמי יותר ואולי גם יותר חצופה. יש לי כבוד גדול לאיילת ואני מאוד מעריכה אותה, אבל זה שאני צעירה וחוצפנית לפעמים מאפשר לי להיות 'אקסטרה'. לא לחסוך ממנה גם במקומות שבהם אנשים אחרים היו אומרים - זה הגבול. זה מה שאני חושבת שמאפשר לי להוציא ממנה את המקסימום".
"זה שאני צעירה וחוצפנית לפעמים מאפשר לי להיות 'אקסטרה'. לא לחסוך מאיילת גם במקומות שבהם אנשים אחרים היו אומרים - זה הגבול"
תומר הסהס
-את לא נזהרת להעביר ביקורת?
"איילת הרבה מאוד שנים בפוליטיקה והעבודה בינינו נעשית בשיתוף. אם לא הייתי משפיעה ולא הייתי מביאה הצעות שבמקרים רבים גם מתקבלות - לא הייתי במקום שבו אני נמצאת. איילת רוצה לידה אנשים שמביאים ערך מוסף ולא עציצים או פסלים שיהיו יס-מנים. להיפך, אף אחד מהאנשים שלצדה הוא לא יס-מן. אנחנו אומרים את דעתנו ועומדים עליה".
איך ניגשת למשל לנושא הלבוש? זה יכול להתפרש אפילו כמעליב.
"איילת, ייאמר לזכותה, יודעת בדיוק במה היא טובה ובמה פחות. היא אישה יפה מאוד, יש לה דעות מוצקות, היא מדברת יפה מאוד והרגשתי שבתחום האופנה היא פשוט עושה לעצמה עוול, שהיא יכולה להוציא מעצמה פי אלף אבל היא לא שם. היא שמה בגדים בגזרות לא נכונות, בצבעים לא נכונים, עם שילובים לא נכונים. הכול היה פשוט לא נכון. ניגשתי אליה, אמרתי לה את זה והיא ישר ענתה: 'באהבה. יאללה, תגידי מה נכון ואני איתך במהלך הזה'. אנחנו עוברות כבר שנתיים מהפך די משוגע. היא מקשיבה מאוד, מתייעצת ובמה שהיא פחות טובה הכי משחררת ונותנת לי להוביל. זה לא מובן מאליו, בטח לא עבור אנשים שעברו דרך בחיים שלהם וסומכים עליי במאה אחוז".
"היא שמה בגדים בגזרות לא נכונות, בצבעים לא נכונים, עם שילובים לא נכונים. ניגשתי אליה, אמרתי לה את זה - ואנחנו עוברות כבר שנתיים מהפך די משוגע"
תומר הסהס
"יודע מה מדליק את התקשורת"
רביע באדר אומנם כבר בן 35 - אך בעולם הדוברות הפוליטית הוא בהחלט נחשב "צעיר". בניגוד לדוברים רבים במשכן הוא דווקא לא שירת בצבא בדובר צה"ל, אלא כלוחם. עם שחרורו, אזר אומץ והתדפק על דלתות רדיו צפון במעלות, ביקש לעבוד בכל תפקיד שרק אפשר והחל לשמש כטכנאי בתחנה. זמן קצר לאחר מכן, עבר לרדיו 103FM, החל להפיק תוכניות ובמהלך השנים שימש כעורך הראשי של תוכניות רבות בתחנה - משי ודרור, דרך רינה מצליח ועד בן כספית וינון מגל.
אחרי 15 שנה בעולם התקשורת, באדר החליט לעבור לזירה הפוליטית ועם הקמת הממשלה מונה לדובר וליועץ התקשורת של שר הרווחה מאיר כהן. "תמיד ישב לי בראש שהמעבר לפוליטיקה יקרה מתישהו", הוא מודה. "היו לי הצעות בעבר אבל לא הייתה שעת כושר וחיכיתי למשהו רציני. בממשלות הקודמות היה לי קשה להיכנס כי אני לא מזוהה עם הצד הפוליטי של הליכוד ושל הימין. כשהוקמה הממשלה, נוצר החיבור עם מאיר. עשינו ריאיון שבו דיברנו על הכול חוץ מעל התפקיד ונוצרה כימיה כבר מהרגע הראשון".
הקפיצה למים העמוקים אפשרה לבאדר לראות את עולם התקשורת שאותו הכיר היטב - מזווית שונה לגמרי. "מהעיתונאי שמביא את החדשות ומנסה להוציא מהפוליטיקאים את הכותרת אתה עובר לצד השני שבו אתה צריך לשמור על הפוליטיקאי שלך. יש ערך בזה שאתה יודע איך התקשורת עובדת, מה מעניין אותה, מה מדליק אותה, ומה יכול לגרום לה לפעמים לשתף איתך פעולה ולהתגייס למטרה שלך".
"מהעיתונאי שמביא את החדשות ומנסה להוציא מהפוליטיקאים את הכותרת אתה עובר לצד השני שבו אתה צריך לשמור על הפוליטיקאי שלך"
רביע באדר (35), דובר שר הרווחה, מאיר כהן
"הבנתי שבלי טיקטוק, פשוט לא אבין את הטרנדים"
מלבד הבנת התקשורת המסורתית שמלווה את חלק מהדוברים הצעירים מהשירות בדובר צה"ל, לא ניתן להתעלם מהשליטה האבסולוטית שלהם בעולמות הניו-מדיה שמאפשרים לפוליטיקאים לדלג לא פעם מעל משוכת העיתונאים.
"אני יכול להסתכל על זה מהכובע שלי כעיתונאי לשעבר שעובד היום כדובר", מסביר באדר. "יש כוח הרבה יותר משמעותי היום למה שאתה עושה בדיגיטל ולאיך שאתה מנהל את הדברים ברשתות החברתיות. זה לא שאין אנשים מבוגרים יותר ששולטים בזה בצורה מדהימה, אבל עיקר הכוח נמצא אצל הצעירים. ובכלל, הצעירים הם אנשים חרוצים שבאים עם אש בעיניים, עם רעב ורוצים לכבוש את העולם. ההתעניינות שלהם בפוליטיקה חזקה יותר, זה מלהיב אותם, זה מרתק אותם".
גם בז'רנו, שהשרה שלה, מיכאלי, מקפידה לתחזק עמוד טיקטוק פופולרי, מכירה ביתרון של הדור שנולד לתוך הסושיאל - אך מודה שלפעמים אפילו היא מתקשה להדביק את הקצב. "עולמות הניו-מדיה מתפתחים כל הזמן וכמה שאני שולטת בהם - יום אחרי תצוץ אפליקציה חדשה ואני אצטרך להתאים את עצמי לעולם חדש של מושגים ותוכן. זה קרה לי עם הטיקטוק. הבנתי שאם אני לא אצרוך את האפליקציה אני פשוט לא אבין את הטרנדים, מה עובד ומה לא".
"לשמחתי", היא ממשיכה, "למדתי הרבה מהאחראית אצלנו בצוות על הטיקטוק, שכן היא קצת יותר צעירה ממני, אבל אני מאמינה שכל פלטפורמה אפשר ללמוד אם רק מתמידים וטיקטוק היא דוגמה מושלמת כי היום אני כבר מבינה ויודעת איך לצלם, במה להתמקד ובמה לא, מה יכול להיחשב קרינג' ומה לא, ככה שאני חושבת שהיכולת ללמוד דברים חדשים מהר היא ללא ספק יתרון שיש לי כמי שגדלה אל תוך העולמות האלה של הניו-מדיה כילדה וכנערה מתבגרת".
"למדתי הרבה מהאחראית אצלנו בצוות על הטיקטוק, שהיא קצת יותר צעירה ממני. היום אני כבר יודעת איך לצלם, מה נחשב קרינג'. יש לי יתרון כמי שגדלה אל תוך העולמות של הניו-מדיה כילדה וכנערה מתבגרת"
גל בז'רנו
מעורבות הפוליטיקאים בעמודיהם הרשמיים משתנה, לדבריה, מאדם לאדם. "אני אפילו לא חושבת שאפשר להכניס את זה למגמה כלשהי מרוב שזה אינדיווידואלי לכל פוליטיקאי/ת. אני מכירה דוברים שסיפרו לא פעם איך הפוליטיקאי שלהם צייץ על דעת עצמו והם היו צריכים לנהל את המשבר שזה יצר, ואני יודעת שיש גם פוליטיקאיות/ים שאפילו לא יודעים מה עולה ברשתות החברתיות שלהם ונותנים עצמאות מלאה לדובר/ת. אני מאמינה בדרך האמצע של מעורבות משמעותית, אבל בידיעה שהתפעול, הניהול והאחריות הם בסופו של דבר עליי. כמובן שזה גם קשור ליחסי האמון והקרבה".
- עמר בר-לב פיטר את הדובר שלו לאחר הסערה בטוויטר
- "לא אישרתי את הציוץ": השר לביטחון הפנים עמר בר-לב בריאיון
- יום קודם הכחיש, אחר כך בר-לב הודה שאישר את פרסום הציוץ: "פשוט הייתי לא מרוכז"
גם המוטיבציה של הדוברים הצעירים, סבורה הסהס, משחקת תפקיד. "האנרגיות והמשאבים של החבר'ה הצעירים הם כנראה יותר גדולים משל החבר'ה המבוגרים יותר. האנרגיות שאני יכולה להקדיש היום הן הרבה יותר גדולות מאדם נשוי שבשעה 16:00 כבר צריך להוציא את הילד מהגן. בכל יום אני יוצאת עם סכין בין השיניים למלחמה אמיתית על השם של איילת, על צדקת הדרך שלה ועל ההישגים שלה. יש מצב שאני יכולה להרשות את זה לעצמי כי אני צעירה וכי יש לי את האנרגיות. אולי פוליטיקאים רוצים לידם אנשים צעירים ורעננים שמוכנים להילחם יחד איתם ולתת את כל כולם".
בז'רנו לא בהכרח מסכימה: "יש מפלגות בכנסת שרוב הדוברים שלהן הולכים שנים אחורה מבחינת הוותק. זה מאפיין מאוד את מי שהיו בשלטון הרבה שנים לדעתי. כשנמצאים בשלטון התחלופה פחות גבוהה. לעומת זאת, במחנה שלנו שעד היום היה באופוזיציה, יש תחלופה ושינויים תדירים יותר. עכשיו כשאנחנו בממשלה אני מאמינה שהדוברים והדוברות הנוכחיים ימשיכו יותר זמן עם הח"כ/ית או השר/ה, מה שיהפוך אותם אוטומטית ליותר ותיקים ומנוסים".