ארוחות משותפות, צחוקים עד השעות הקטנות של הלילה וסיפורי אהבה לוהטים הם רק חלק מההילה הזוהרת של חיי השותפים לדירה. אבל המציאות עשויה להיות קרובה יותר לחיים של עבריינים בתא כלא מאשר לאנרגיות סקסיות בסגנון הסדרה "חברים". כי מה זאת בעצם דירת שותפים אם לא פיסת נדל"ן מתפוררת, שבה חיים זה לצד זה, בצפיפות שאינה תורמת לבריאות הנפשית, אנשים צעירים שעדיין לא פיתחו רמת היגיינה בסיסית או כישורים חברתיים סבירים. בתנאי מחיה שכאלה, אין פלא שהחיים המשותפים הופכים לפעמים לסרט אימה של ממש - עם שותפה עירומה שמשתלטת על הסלון או שותף שמחליט יום אחד לפרק את כל הבית עם פטיש.
"היא צרחה עליי לקחת את הדברים שלי ולעוף"
"הייתי בת 19 והשותפה שלי הייתה בת 30", מספרת אלה (שם בדוי, כמו כל השמות בכתבה), היום היא בת 21 ומתגוררת עם שותפה בתל אביב. "נכנסתי לדירה והיא לא הסכימה להחתים אותי על חוזה. היא אמרה שבהתחלה אני איכנס לחודשיים ואז אני אוכל לחתום. הדירה היא של דודה שלה והייתה לה עמדת כוח".
אלה מספרת שהשותפה הטילה עליה שורה של איסורים: "לא לעשן או לא לעבוד במטבח וכל מיני דברים כאלה", שהיא בעצמה הפרה באופן תדיר: "היא עשתה דברים שלי היה אסור", היא אומרת וזה ממש לא הכול. "הייתי חוזרת הביתה ורואה אותה עירומה עם גבר ועם צלחת של קוק, מראות מאוד קשים", אלה משחזרת. "היא בן אדם שעובד במשרד אדריכלות, לא איזה בן אדם זרוק. סיטואציות באמת הזויות".
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
אלה, כמו שותפים אחרים ששוחחנו איתם לצורך כתבה זאת, מתארת את תקופת הקורנה כתקופה שבה מערכת היחסים בין השותפות הידרדרה אפילו יותר. "לי היה אסור לעבוד בסלון, אבל היא ישנה שם שלושה ימים חולה עם קורונה".
"מה שקרה בסוף זה שהיא פשוט בלי התראה התפלפה עליי לגמרי", מספרת אלה. "היו בינינו כל מיני חילוקי דעות לגבי כל מיני דברים".
על מה למשל?
"היא הייתה מגיעה עם חברות שלה והייתה מפרקת את כל המקרר ולא הייתה מסכימה להתחלק איתי בקניות. פשוט הייתי מוצאת את עצמי ממלאת את המקרר כל יומיים".
למרות היחס הקשה שקיבלה אלה, מי שהחליטה לפרק את השותפות בסופו של דבר זאת דווקא השותפה: "רציתי להגיע איתה לאיזשהו הסדר אבל היא החליטה להעיף אותי מהבית. היא צרחה עליי לקחת את הדברים שלי ולעוף. ההתכתבויות שלנו בוואטסאפ היו מזעזעות, היא ממש ירדה לרמה סופר נמוכה, ומצאתי את עצמי צריכה לחפש דירה תוך יומיים".
מה מבחינתך היה הרגע הכי קשה בדירה הזאת?
"אחת הסיטואציות הכי הזויות הייתה כשהייתי נכנסת ורואה אותה עירומה עם גברים. כשבאתי לאסוף את הדברים מהבית הייתה אנרגיה כל כך רעה שלא הצלחתי להיכנס לבית בכלל, אז חזרתי עם חברה שלי שמבוגרת ממני ב-8 שנים, פחדתי לעשות את זה לבד. היא ממש התנהגה אליי באופן בריוני, היא הייתה מודעת לפערי הגיל בינינו ובכל זאת המשיכה להתנהג בצורה כזאת".
"הוא כתב עליי באתר: 'אני צריכה עזרה'"
מתח מיני בין שותפים הוא אחת הסיבות לעימותים ולמצבים לא נעימים בדירה. הבעיות של שירה עם השותף שלה, למשל, החלו כשהשותף שלה החל להתעניין בה מבחינה רומנטית בזמן ששירה ממש לא הייתה בעניין שלו. "השותף שלי נהיה מאוד אובססיבי אליי", משחזרת שירה, בת 27, שגרה בתל אביב עם 2 שותפים, "ואז הוא החליט שהוא עוזב את הדירה, אחרי שאמרתי לו שאני רוצה שנהיה פשוט רק חברים".
"אחרי שהוא עזב את הדירה התחלתי לקבל הרבה טלפונים ממספרים לא מוכרים. טלפון ראשון היה מהקפאת שומן, אמרו לי שהשארתי פרטים באתר ואם אני רוצה לקבל פרטים נוספים"
"אחרי שהוא עזב את הדירה התחלתי לקבל הרבה טלפונים ממספרים לא מוכרים. טלפון ראשון היה מהקפאת שומן, אמרו לי שהשארתי פרטים באתר ואם אני רוצה לקבל פרטים נוספים"
שירה, בת 27
השותף של שירה אמנם הסכים לעזוב אבל להפתעתה של שירה אז התחילו הצרות האמיתיות שלה אתו. "אחרי שהוא עזב את הדירה התחלתי לקבל הרבה טלפונים ממספרים לא מוכרים", היא מספרת. "באותו יום לא עניתי למספרים האלה. יום למחרת קיבלתי את אותם טלפונים והחלטתי לענות להם. טלפון ראשון היה מהקפאת שומן, אמרו לי שהשארתי פרטים באתר ואם אני רוצה לקבל פרטים נוספים, ניתקתי ולא התייחסתי לזה. טלפון שני היה מהגדלת חזה וגם להם ניתקתי. טלפון שלישי היה מפסיכותרפיסטית שאמרה שפניתי אליה באתר, וזה היה קצת מזויף כי אנשים אף פעם לא רושמים את הבעיה שלהם באינטרנט. שאלתי אותה מה הבעיה שלי והיא אמרה לי שרשמו שם 'יש לי בעיה התנהגותית ואני צריכה עזרה', באותו רגע התחלתי לתחקר את הפסיכותרפיסטית והיא אמרה לי שהיא מאזור שבו אח של השותף גר וככה הבנתי שזה הוא".
"בנוסף התקשרו אליי גם ממקום להסרת שיער בלייזר", היא אומרת, "אז הבנתי שהשותף שלי שיתף את המספר שלי במלא אתרים כנקמה והכול בגלל שהחלטתי שאני רוצה שנהיה שותפים לדירה בכבוד ולא יותר מזה".
"היא התקשרה להתלונן עליי במשטרה כי לא נתתי לה לעשות כביסה"
מריבות בין שותפים לא תמיד נובעות ממתח רומנטי - לפעמים מתגלה שהאנשים מהחדר ליד אינם יציבים נפשית, או כך לפחות חושבים שותפיהם לדירה. רועי בן 25, שגר היום עם 3 שותפים בתל אביב, נזכר בשותפה אחת מסוימת שאיתה גר בעבר ולא ידעה לקחת דברים בפרופורציות הנכונות - בלשון המעטה.
"וואו, כמה מקרים היו לי עם השותפה שלי", הוא נזכר. "החדר שלי היה במעבר, בדרך לחדר הכביסה. פעם אחת היא באה ושאלה אותי אם היא יכולה להביא כביסה, אז אמרתי לה שאני בדיוק מכניס את הבגדים שלי, אז לא, ואז היא נעלבה מזה שאמרתי לה שלא, והיא בכתה והשתגעה והתקשרה לאח שלה ולאמא שלה. תוך כדי היא גם התקשרה להתלונן עליי במשטרה".
לדבריו, זאת לא הייתה הפעם היחידה שהשותפה ערבה את כוחות החוק כדי להתמודד עם החיכוכים אתו. "היה לי איתה גם מקרה שהייתי בבידוד בזמן שהייתי חולה קורונה, והלכתי למטבח לקחת אוכל. אז אמרתי לה שלא תיכנס למטבח בזמן שאני מבשל, בגלל שאני חולה קורונה, אז היא הזמינה לי משטרה על זה שהייתי חולה קורונה ויצאתי מהחדר שלי. לא נורמלית".
יעל, גם היא מתל אביב, מספרת על השותף הראשון שלה שעשה לדעתה דברים ממש מטרידים: "זו הייתה הדירה הראשונה שהגעתי אליה בתל אביב", היא נזכרת. "זה היה בצפון הישן - שני חדרים, אני ועוד שותף".
"בהתחלה הוא היה נראה לי מה זה סבבה", היא אומרת אבל אז, לדבריה, החלו להופיע בקיעים באישיותו: "הוא היה מובטל, ולא ממש סגור על עצמו. אני עבדתי והייתי כבר אחרי תואר ראשון. כשהייתי חוזרת הביתה מהעבודה השכנים שלי היו אומרים לי 'השותף שלך לא נורמלי, אנחנו שומעים בומים מהבית שלכם'".
"גרנו בדירה עם סורגים וזה הגיוני שיהיו סורגים כי יש פריצות בתל אביב", היא מסבירה, "והבן אדם ישב משועמם במרפסת והחליט שהסורגים מעצבנים אותו. הוא פשוט לקח פטיש והתחיל לשבור אותם. הרעיש לכל השכונה והרס לכולם שם את הבריאות. אחרי זה הוא העיף גם את הסורגים מלמעלה מהחלון".
"אחרי זה הוא אמר לי: 'לא יכולתי יותר לראות את הסורגים האלה והחלטתי להעיף אותם'", היא מספרת. "אחרי כמה ימים הוא היה במקלחת ופתאום אני שומעת שוב בום ענק. שואלת מה קרה, הוא אמר לי שהמטאטא נתקע בטעות בחלון של המקלחת וזה שבר את החלון. ברור שדבר כזה לא הגיוני שיקרה. אתה באמבטיה, מה אתה שובר עם המטאטא את החלון. אחר כך היה יום אחד שחזרתי הביתה מהעבודה ואני רואה את הטמבל הזה יושב אצלי בחדר, והוא אמר לי 'החדר שלך נהיה יותר נעים משלי'. העפתי אותו משם מהר".
"הבן אדם ישב משועמם במרפסת והחליט שהסורגים מעצבנים אותו. הוא פשוט לקח פטיש והתחיל לשבור אותם. הרעיש לכל השכונה והרס לכולם שם את הבריאות. אחרי זה הוא העיף גם את הסורגים מלמעלה מהחלון"
יעל
וזה לא הכול, היא מספרת: "היה לנו גם טלפון בזק משותף והוא השאיל לי את מכשיר הטלפון. פתאום ערב אחד כשאני חוזרת מהעבודה הוא לוקח לי את המכשיר ואומר לי שהוא צריך שהמכשיר 'ינוח קצת'. בסוף בעלי הדירה העיפו אותו, הם היו עצבניים עליו רצח ובזה זה נגמר. הוא שבר לנו חצי מהבית".
"יום אחד בדקתי את חיובי האשראי וגיליתי שם טיסה לאמסטרדם"
יש גם שותפים שלא מהססים לפעול בצורה פלילית. כזה הוא סיפורה של דנה, בת 25, שגרה עם 3 שותפים בתל אביב. "לפני שנה גרתי בדירת שותפות, אני ועוד שתיים. בכל חודש אני בודקת את החיובים של הכרטיס אשראי שלי ויום אחד בדקתי את החיובים וגיליתי חיוב שאני לא מכירה על כרטיס טיסה שהוזמן לאמסטרדם. בדקתי מה זה החיוב הזה, כי לא הזמנתי שום כרטיס טיסה. לא הבנתי מה קרה, לא תכננתי לטוס בזמן הקרוב. אחרי בירורים גיליתי שהכרטיס רשום על אחת מהשותפות שלי".
"החלטתי להתעמת איתה", נזכרת דנה, "והיא הודתה שהיא לקחה לי את הכרטיס אשראי מהחדר והזמינה כרטיס טיסה. הכרחתי אותה להחזיר לי את הכסף, והיא החזירה לי , אבל כמובן שמאז אני והיא כבר לא גרות ביחד ואנחנו גם לא בקשר".
"העמדתי אותה בסיטואציה לא נעימה, כי היא לא חשבה שאני באמת אבדוק ואגלה את זה", היא מסבירה. "כשהיא קלטה שאני יודעת אז היא הייתה בשוק, וזה לא היה לי קל לבקש ממנה את הכסף, אבל הרגשתי שהיא לא יכולה פשוט לגנוב ממני. אם היה חסר לה כסף אז היא הייתה יכולה לבקש ממני והייתי מביאה לה, אבל לחטט לי בדברים האישיים ולקחת ולגנוב, מבלי לבקש ממני בכלל, ולצפות שאני לא אעלה את זה, זה ממש לא בסדר".
טיפים: כך תוכלו להגן על עצמכם מפני שותפים מסוכנים
הסכנה במגורים עם שותפים, מסבירה עו"ד חווה קליין, היא: "חשיפת הפרטיות היומיומית שלכם, החל מהרמה הפרקטית הכלכלית ועד לרבדים הכי רגשיים ואישיים. לבחור שותף או שותפה טובים, זה לא עניין של מזל, זה עניין של לקיחת אחריות, שיעורי בית טובים וכן, גם חוזה רציני ביניכם".
עו"ד קליין אף מספקת כמה טיפים, חלקם הגיוניים וחלקם עשויים להיראות לכם מעט קיצוניים. בכל מקרה כדאי לכם לחשוב טוב טוב עם מי אתם הולכים לגור:
1. בקשו תעודת יושר מלאה מהמשטרה. ברור שלא תתרגשו מעבירת תנועה, אבל כנראה שמעבירות אלימות, הונאה וגניבה – תירצו להתרחק.
2. בדקו שהשותפים הפוטנציאליים עובדים בעבודה מסודרת ומסוגלים לעמוד בהתחייבויותיהם הכלכליות.
3. דרשו ערבים אישית (אנשים שקרובים לשותפים הפוטנציאליים שלכם, כמו הורים ואחים, לא אנשים שזרים להם) ובדקו את האיתנות הכלכלית גם של הערבים.
4. בקשו לדבר עם המעסיקים שלהם ועם המשכירים הקודמים. אל תהססו להרים טלפונים ולשאול שאלות על ההתנהלות שלהם והאם תמיד כיבדו את התחייבויותיהם הכספיות.
5. עשו גוגל ושבו לבדוק היטב את התוצאות על השם שלהם. בדקו גם את מספר הזהות.
6. אם יש לכם מעט כסף - פנו לחוקר פרטי, ובקשו בדיקת רקע קלה (זה עולה כ-1,500 שקלים) כדי לוודא שאין קופת שרצים מאחוריהם.
7. לכו להתייעץ והסדירו את השותפות בחוזה משפטי מפורט שמגן עליכם ויש בו קנסות וסנקציות. אל תורידו חוזה מוכן מהאינטרנט.