אם לפני חצי שנה היו מספרים לכם שנתניהו יבטל את השתתפותו בדיונים בכנסת כדי למנוע מתקפות על מערכת שלטון החוק, הייתם ממליצים לפטר את התסריטאי על חוסר אמינות. האדם שכבר שנתיים מתנגח בשוטרים, בפרקליטים וביועץ המשפטי לממשלה ויתר השבוע על הופעותיו הפומביות כדי שלא יהפכו זירת התגוששות על עסקת הטיעון המתגבשת ויביכו את מנדלבליט. נתניהו ראה את הביקורת משמאל, וחשש שמנדלבליט יקבל רגליים קרות ברגעים הכי קריטיים לעסקה.
גם אם עסקת הטיעון לא תושלם בשבועות הקרובים, היה זה שבוע דרמטי מבחינה פוליטית. זו הייתה הפעם הראשונה שבה נתניהו אפשר להליך השיפוטי להשפיע באופן דרמטי על תפקודו, גם במחיר של נזק פוליטי. לא מדובר בעוד שבוע שגרתי: נתניהו ויתר על הנאומים וההצהרות בכנסת דווקא בשבוע שבו שברה התחלואה שיאים וההנחיות שוב השתנו חדשים לבקרים.
המסר נקלט בעיקר אצל תומכיו - אם עד עכשיו האמינו תומכיו שהמצב הזה יוכל להימשך לנצח, השבוע נפלו האסימונים. אפשר להיות ראש אופוזיציה ואף ראש ממשלה תוך כדי משפט, אבל סופו של כל משפט להסתיים, ונתניהו עצמו לא מאמין שיהיה זה סוף טוב. גם ביום הכי טוב שלו בבית המשפט, פרקליטיו של נתניהו מעריכים שיורשע בתיק 1000 במרמה והפרת אמונים - רחוק מאד מה"לא יהיה כלום כי אין כלום" המפורסם.
הסיבה המרכזית שעסקת הטיעון מתעכבת היא ששינוי כתב האישום, כך שיתאים לעסקה, הוא הליך ארוך ומתיש ומנדלבליט ככל הנראה אינו מעוניין לבצע אותו כשהוא עם רגל אחת בחוץ. היועץ או היועצת הבא/ה יצטרכו כנראה להמשיך מהנקודה שבה הופסקו המגעים שמתקיימים בימים אלה.
"אחד ביום": הסדר הטיעון של נתניהו
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
עסקת הטיעון עצמה ספגה השבוע קיתונות של ביקורת מימין ומשמאל. רוב הציבור, בשני המחנות, אינו מעוניין בה. בשמאל טוענים שלנתניהו לא מגיעה עסקת טיעון בשל המתקפה שהוביל נגד מערכת אכיפת החוק, בימין קראו לנתניהו להוכיח את חפותו בבית המשפט ולחשוף את ערוותו של מנדלבליט.
דווקא כעת, כשנראה שהעסק התקרר, מעט מוטב לעשות סדר - ראשית, עסקת טיעון היא לא צ'ופר שנותנת התביעה רק לנאשמים שמוצאים חן בעיניה. במדינת ישראל, רוב התיקים נסגרים בעסקת טיעון - זו לא הטבה, זו השיטה והיא נוצרה כדי לחסוך לבתי המשפט, שממילא מתוחים עד הקצה, שנים רבות של התדיינות משפטית. בלעדיה בתי המשפט היו קורסים מזמן מעומס. מחקר של אורן גזל-אייל מאוניברסיטת חיפה מעלה שקרוב ל-80% מהתיקים הפלילים בישראל מסתיימים בלי הכרעה שיפוטית אלא בעסקה בין הצדדים. לטעון שנתניהו אינו זכאי להציע עסקת טיעון פירושו לשנות את כללי המשחק לרעתו.
נכון, נתניהו הלם במערכת המשפט ללא רחם ופגע בה פגיעה קשה - אבל על הדברים האלה הוא נשפט בזירה הציבורית: נתניהו היום אינו ראש הממשלה של מדינת ישראל, בין היתר בשל החקיקות שניסה להוביל נגד מערכת המשפט והתחושה שהמדינה כולה נלקחה בת ערובה של ההליך המשפטי שלו. אם יכניסו השופטים או הפרקליטים את המתקפות למכלול השיקולים שלהם, הם יחטאו לתפקידם ויצדיקו את הביקורת עליהם. במדינה מתוקנת נאשם צריך להישפט אך ורק על העבירות שמופיעות בכתב האישום ובהתאם לראיות נגדו. את שאר הדברים ישפוט הציבור וההיסטוריה.
חומרת הענישה בעסקה המתגבשת היא כבר סיפור אחר לגמרי. מרמה והפרת אמונים נחשבת עבירה חמורה ביותר לאיש ציבור, וראוי לתהות האם עונש של 9-3 חודשי עבודות שירות הולם את המעשים הללו. השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב, שהיה חשוד בקבלת שוחד בתמורה להטיית מכרזים, הורשע לבסוף באותו סעיף ונגזר עליו עונש מאסר של שנה ושלושה חודשים שמתוכם ריצה 9 חודשים.
כדי להצדיק עונש כל כך קל יצטרך מנדלבליט לתקן את כתב האישום, אחרת השופטים יגלגלו אותו מכל המדרגות. בעבר התערבו השופטים בענישה כשהרגישו שהיא מקלה מדי - אולמרט קיבל עוד חודש בכלא על שיבוש הליכה משפט למרות שחתם על עסקת טיעון. גם עונשו של הרב הראשי מצגר הוחמר אחרי הסדר הטיעון, והשופטים גזרו עליו עוד שנת מאסר מעבר ל-3.5 השנים שסוכמו.
טיעון נוסף שנשמע השבוע כנגד העסקה הוא שבשל הקרע בעם צריך להגיע להכרעה שיפוטית. הטיעון הזה תמוה, שכן דווקא עסקת טיעון מבטאת הסכמה בין הצדדים. מרגע שיאמר נתניהו "אני מודה", יתברר מעל לכל ספק שאיש לא תפר לו תיק. גם אם ינסה להתנער מכך - יהיה זה אמין בערך כמו ההכחשות שניהל מגעים עם רע"ם.
מנגד, הימשכות המשפט עלולה להחריף את הקרע: המתקפות יימשכו עוד שנים ואיש לא מבטיח שהציבור יקבל את דברי השופטים ככזה ראה וקדש. אם יורשע ויישלח לכלא, יגברו הטענות על כך שהפסיקה נגועה במניעים פוליטיים, אם יזוכה - תהיה זו רעידת אדמה ופגיעה אנושה באמון הציבור במערכת אכיפת החוק. בתרחיש הסביר ביותר יקרו שני הדברים: נתניהו יורשע ויוענש על חלק מהעבירות ויירד מהבמה הציבורית, ומנגד יזוכה באחרות - ושני הצדדים ייצאו מופסדים.
סיקור נרחב:
גורם בסביבת היועמ"ש: "לא קורה כלום, ולא יקרה כלום"
החשש הגדול מצד נתניהו: בית המשפט יגזור עליו מאסר בפועל
המתקפה מסביבת נתניהו על היועץ: "מנגנון של סחיטת נאשמים ברמה הכי פלילית"
בכירים בפרקליטות: מנדלבליט "התקרר" בעקבות הביקורת
הסיכוי לקלון וההתערבות של בג"ץ: שאלות-תשובות
אחרי הפגישה בבית עורך הדין: נתניהו הסכים להסדר טיעון עם קלון