זה קרה בדיוק השבוע, לפני שנתיים. כוח מיוחד מיחידת העילית האמריקנית דלתא התמקם בכמה מקומות מסתור ברחבי נמל התעופה הבינלאומי של בגדד וחיכה למטרה שלו. מטוסו של היעד אמור היה כבר לנחות, אך הוא איחר בכמעט שלוש שעות. מחופשים לעובדי תחזוקה, נפרסו הלוחמים בבניינים ישנים או בכלי רכב בצד הדרך, בצד הדרום מזרחי של שדה התעופה.

זה היה לילה קריר ומעונן, כאשר שלושת צוותי הצלפים התמקמו במרחק של 600 מטרים מהמקום שנבחר לנקודת החיסול - כביש הגישה היוצא מנמל התעופה. הלוחמים התכוננו לפגוע במטרה שלהם, בעת יציאתו של היעד שלהם מנמל התעופה. לרובה של אחד הצלפים הייתה מחוברת מצלמה שהעבירה וידאו בשידור חי לשגרירות ארצות הברית בבגדד, שם התמקם מפקד כוח דלתא עם אנשיו.

מבחינת האמריקנים לא היה כאן שום מקום להימורים מיותרים, היעד היה רגיש מדי ואסור היה להחטיא. לכן נעזרו גם בעמיתיהם ב-Counter Terrorism Group (CTG), יחידה כורדית מובחרת בצפון עירק עם קשרים עמוקים למבצעים המיוחדים של ארצות הברית.

הטיסה מדמשק נחתה לבסוף אחרי חצות. שלושה מל"טים אמריקניים חגו מעל נמל התעופה. בעוד המטוס נוסע לעבר החלק הסגור של נמל התעופה, אחד הפעילים הכורדים, מחופש לאחד מאנשי צוות הקרקע, הנחה את המטוס עד לעצירתו הסופית בנקודת חניה המוסתרת מעין כול. כשהמטרה ירדה מהמטוס, נכחו גם לוחמי ה-CTG הכורדים, שהתחזו לפורקי מזוודות, כדי לזהות את המטרה באופן סופי וודאי. האיש היה קאסם סולימאני, המפקד הצבאי החזק ביותר באירן. מפקד כוח קודס האירני, יד ימינו של המנהיג העליון עלי חמינאי והמוח מאחורי הפעולות האירניות ברחבי המזרח התיכון כולו.

הגנרל האירני ופמלייתו העמיסו על שני כלי רכב את המזוודות, ויצאו בנסיעה מהירה לכיוון שער הנמל, לא יודעים ששם ממתינים להם צלפי כוח דלתא. שני כלי הרכב, באחד מהם סולימאני, פנו לרחוב, כדי לצאת מנמל התעופה. שלושת צוותי הצלפים של כוח דלתא היו מוכנים, מעליהם חגו שלושת המל"טים חמושים בטילי הלפייר קטלניים.

בשעות לפני שעלה סולימאני לטיסתו מדמשק, החליף הגנרל האירני טלפונים סלולריים שלוש פעמים, כך סיפר חודשים אחרי החיסול גורם בצבא האמריקני. לפי תחקיר "יאהו", שותפים למבצע הזה היו גם גורמי מודיעין ישראליים. בתל אביב, שהו באותו שעות גורליות אנשי הקשר של פיקוד המבצעים המיוחדים של ארה"ב. יחד עם עמיתיהם הישראלים פעלו לסייע במעקב אחר האותות של הטלפון הסלולרי של סולימאני. הישראלים, שהייתה להם גישה למספרים של סולימאני, העבירו אותם לאמריקנים, שהתחקו אחר סולימאני והטלפון הנוכחי שלו לבגדד.

כששני כלי הרכב הגיעו לנקודה שהוגדרה כנקודת החיסול, שיגרו המל"טים 2 טילים לעבר השיירה. שני הטילים פגעו ברכבו של סולימאני, והשמידו אותו מיד. נהג הרכב השני, שהבין מה מתחולל, לחץ על דוושת הגז בניסיון להימלט. הוא הצליח להתקדם עוד כ-100 מטרים לפני שצלף של כוח דלתא ירה ברכב שלו. בדיוק כשהרכב נעצר, טיל נוסף, שלישי, פגע ופוצץ אותו. לסולימאני ולאנשיו לא היה סיכוי. הם נהרגו במקום.

 

השפעת חיסולו של סולימאני

שנתיים לאחר חיסולו של סולימאני אפשר לבחון את השפעת ההתנקשות במנהיג הצבאי החשוב באירן. גם כיום כוח קודס קיים, עובד וממשיך לספק לפעילים ברחבי המזרח התיכון נשק, אך הוא נחלש לאחר לכתו של סולימאני. הרבה מהדברים שהעריכו בצה"ל שיקרו אחרי חיסול סולימאני קרו – ובעיקר, מורגשת צניחה יצירתית. בתוך המערכת האירנית, לכוח היה אז מעמד ייחודי. לסולימאני היה קו ישיר למנהיג ואת הפעילות שלו היה עושה ישירות עם המנהיג. הרבה מזה לא מתקיים כעת.

קאסם סולימאני (צילום: Anadolu Agency, getty images)
לסולימאני היה קו ישיר למנהיג, לוחץ יד למנהיג אירן לשעבר חסאן רוחאני | צילום: Anadolu Agency, getty images

כך למשל, באחרונה כשהאירנים שיגרו כטב"מים מתאבדים מאירן, מי שירה אותם לא היה כוח קודס, אלא חיל האוויר האירני. משהו במאזן הפנימי, רואים באמ"ן, השתנה. אבל, מדובר בארגון מסודר ובסוף רואים פעילות - עיין ערך מתקפות של החות'ים על סעודיה.

כיום יש אמצעי לחימה אירניים בסוריה, אבל אין בסיסים אירניים, כמו שהאירנים תכננו. חיסול סוליאמני ותקיפות ישראל התכופות עושים את שלהם. יש גם שינוי מגמה באמל"ח שהאירנים מנסים להבריח למזרח התיכון. אם לפני שנתיים היו אלה טילים בליסטיים, היום רואים בצה"ל איך הם מבריחים כלי טיס בלתי מאוישים, טילי שיוט ומערכות הגנה אוויריות.

במערכת הביטחון הוקמו צוותי פעולה משותפים, שולחן עגול של כל הגורמים הביטחוניים הישראליים – אמ"ן, מוסד, חיל הים וחיל האוויר – ויחד הם עוקבים אחרי נתיבי ההברחה ומתכננים את התקיפות והפעולות לסיכול העברת הנשק.

בצבא מודים שזה רק הולך ומשתכלל. מלחמת מוחות שמתנהלת בין אנשי כוח קודס ויחידה 190 של הארגון, האחראית על הברחות והעברות הנשק, לבין מומחי המודיעין הישראלים. גם הצד השני מקיים תחקירים, בודק מה קרה לו ואיך, ולומד ומשתכלל ולכן מדובר באתגר של ממש.

מי שמכיר מקרוב את מאמצי ההברחה מעיד שהאירנים כל הזמן פועלים בכמה נתיבים. האתגר של צה"ל הוא לראות שנתיב שנסגר לא נולד מחדש ולעקוב אחרי התפתחויות, בנתיבים הימיים וביבשה. ביבשה עוברות הרבה משאיות וצריך לזהות מתי עוברים דברים שלא צריכים לעבור. במעברי הגבול בין עירק לסוריה היו על פי פרסומים זרים תקיפות של שיירות ומחסני נשק.

ועדיין, כשבישראל מסתכלים ובוחנים את ההתנהלות והפיקוד של מחליפו של סולימאני כמפקד כוח קודס, אסמעיל קאאני, אומרים עליו שהוא מנהל מוכשר, אך הוא לא המנהיג המפקד בעל החזון והכריזמה שהיה קודמו.

"עיצוב מחדש דרמטי של המזרח התיכון"

ובחזרה לחיסול: ראש אמ"ן לשעבר אלוף תמיר הימן, שסיים את תפקידו רק לפני חודשיים, התראיין באחרונה לביטאון חיל המודיעין "מבט מל"מ" ושם סיפר לראשונה על הקשר הישראלי לחיסול סולימאני: "החיסול בוצע על ידי האמריקנים, אך למודיעין הישראלי היה בו חלק. סיכול סולימאני הוא הישג, מאחר שהאויב העיקרי שלנו, בעיניי, הם האירנים. נדיר לאתר מישהו כה בכיר, שהוא גם הארכיטקט של הכוח הלוחם, גם האסטרטג וגם האופרטור, זה נדיר. המדידה היא על פי פוטנציאל הנזק וסולימאני היה דמות עם פוטנציאל נזק גדול ליציבות האזורית והיה הקטר של רכבת ההתבססות האירנית".

ראש אמ"ן, תמיר היימן (צילום: AP / FLASH 90, דובר צה"ל)
"סולימאני היה הקטר של רכבת ההתבססות האירנית במזה"ת", ראש אמ"ן לשעבר, תמיר הימן | צילום: AP / FLASH 90, דובר צה"ל

זו אמירה מדודה וזהירה שהרבה מאוד עומד מאחוריה. היא חושפת את עומק שיתוף הפעולה המודיעיני והמבצעי בין ארה"ב לישראל. בכיר ישראלי גילה באחרונה שבכירים בממשל טראמפ, כולל סגן הנשיא פנס, הביעו הערכה לתפקיד הישראלי בכל הנוגע להיערכות לתגובה האירנית שבעקבות חיסול סולימאני.

מאוחר יותר הצהיר טראמפ שסולימאני היה "איום מיידי", ושהגנרל האירני הגיע לעירק כדי להיפגש עם מפקדי מיליציות ולתכנן התקפות נגד מטרות אמריקניות. "הם לא נפגשו כדי לדון בטיפול בילדים, בסדר?", אמר טראמפ בראיון טלוויזיוני, "היו להם הרבה כוונות רעות מאוד. וידענו את זה. אז הרגשתי מאוד שלמדינה שלנו באמת אין ברירה".

נאום טראמפ לאחר חיסול סולימאני (צילום: ap)
"עודכנתי על ידי מצלמות שנמצאות קילומטרים בשמיים", נאום טראמפ לאחר חיסול סולימאני | צילום: ap

בקלטת שמע, שדלפה שלושה חודשים אחרי החיסול, נשמע שר החוץ האירני אז, ג'וואד זריף, אומר שהנזק של החיסול היה גדול יותר מאשר הרס של עיר אירנית שלמה על ידי התקפה אמריקנית. בכיר לשעבר ב-CIA, שהיה שותף בתהליך קבלת ההחלטות, הוסיף: "זה היה עיצוב מחדש דרמטי של המזרח התיכון כפי שראינו אותו ב-50 השנה האחרונות, וזה קרה בתוך שעות ספורות. גיים צ'יינג'ר ממש".

במלאת שנתיים לחיסול, נשבע נשיא אירן, אברהים ראיסי, בנאום בטלוויזיה, לנקום על ההתנקשות בסולימאני, אלא אם נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ יועמד למשפט: "אם טראמפ ופומפאו (שר החוץ האמריקני לשעבר; נ"ד) לא יישפטו בבית משפט הוגן על המעשה הפלילי של התנקשות בגנרל סולימאני, המוסלמים ינקטו את נקמת השהידים".

איברהים ראיסי, מועמד לנשיאות אירן, מצביע (צילום: AP)
נשבע לנקום, אם טראמפ לא יועמד לדין, נשיא אירן, אברהים ראיסי | צילום: AP

סולימאני לא היה המטרה היחידה באותו לילה

התוכניות להרוג את הגנרל האירני מתחילות בימיו הראשונים של ממשל טראמפ. זמן לא רב לאחר שמייק פומפאו תפס את ההגה של ה-CIA ב-2017, הוא כינס קבוצה נבחרת של בכירים בסוכנות הביון. מטרת הפגישה הייתה לדון כיצד "להוריד את קאסם סולימאני מהדירקטוריון", אמר הבכיר לשעבר ב-CIA. בארה"ב חששו מהתגובה האירנית. ה-CIA לא "פחד מהאירנים", אבל האמין שהחיסול "יכול ליצור יותר בעיות ממה שהוא פותר", אמר הבכיר בריאיון שנתן לכלי תקשורת בארצות הברית.

לדבריו, חזו שכוח קודס ינסה להתנקש ב"בני משפחת המלוכה הסעודיות או במשפחות המלוכה של האמירויות", לפתוח ב"התקפות על תשתיות נפט" או "לעורר הפיכות" באזור לאחר מותו של סולימאני. גם אם המטרה לא הייתה הסלמה, המבצע היה הרבה יותר שאפתני מחיסול גנרל אחד בודד. הייתה "רשימה שלמה של אנשים", שצבא ארצות הברית הכין תוכניות לחסלם, הודה כריסטופר מילר, שהיה אז שר ההגנה האמריקני.

ואכן, לדברי הבכיר ב-CIA, בליל תקיפת סולימאני ארצות הברית ניסתה להרוג את המפקד העליון של כוח קודס בתימן, עבדול רזה שחלאי. שחלאי פיקח על מאמציה של אירן לספק בחשאי לבעלי בריתה החות'ים בתימן נשק, אמר. הוא שרד, אבל "ימיו ספורים", הודה אז מילר.

שחלאי לא היה המטרה היחידה הנוספת באותו לילה. כוחות קומנדו אמריקניים פעלו גם בשני מבצעים חשאיים נגד שלוחי צבא אירנים בעירק, תפסו אדם אחד, בעוד השני חמק ברגע האחרון. מספר מטרות היו גם אמורות להיפגע בסוריה באותו ערב, אך נדחו מסיבות לא ברורות.

חיסול קאסם סולימאני
בארה"ב חששו מהתגובה האירנית, חיסול סולימאני

זה כן לטלפון

זמן לא רב לפני החיסול הציגו גורמי ביון אמריקנים קלטת שמע נדירה שבה נשמע סולימאני מתרברב כיצד יפגע בכוחות האמריקניים ברחבי המזרח התיכון. ה-CIA וה-NSA עשו מאמצים יוצאי דופן כדי להגיע לטלפונים הניידים של ההנהגה האירנית ומקורביה, הודו גורמים במודיעין של ארה"ב לשעבר.

כאן נכנסה לתמונה, על פי תחקיר "יאהו", ישראל. המודיעין הישראלי דיווח בשלב מסוים ל-CIA על גורם המקורב לסולימאני שסיפק מחוץ לאירן טלפונים נקיים למנהיג כוח קודס ולמעגל הפנימי שלו, נזכר פקיד מודיעין אמריקני לשעבר. ה-CIA התבשר על כך שהשליח יבקר בשוק ספציפי במדינת מפרץ, כדי לרכוש את המכשירים הללו, ונכנס לפעולה. הסוכנות ביצעה פעולה מורכבת בשרשרת האספקה, והתקינה תוכנות ריגול על סט טלפונים שהוכנסו לטלפון המשמש את השליח של סולימאני.

"זה עבד", אמר הפקיד לשעבר, והשליח רכש לפחות טלפון אחד ששימש אז מישהו שהיה לעתים קרובות באותו חדר עם סולימאני. סולימאני ובכירים אירניים אחרים היו לרוב מחליפים את המכשירים שלהם ומשתמשים באמצעים אחרים כדי להימנע ממעקב.

זירת החיסול של סולימאני
שני טילים פגעו ברכבו של סולימאני, זירת החיסול

"ואז פתאום היה בום", סיפר טראמפ

מחשש שתקיפת המל"ט עלולה להיכשל, החליטו האמריקנים שהם עדיין זקוקים לצלפים על הקרקע כגיבוי. החשש היה שסולימאני יצליח להימלט מהחיסול ובעקבותיו הוא "ישתולל" וינסה להאיץ הפגיעה באמריקנים במזרח התיכון.

בסוף דצמבר 2019, לוחמים של כוח דלתא ואנשי המבצעים המיוחדים אחרים החלו להסתנן בחשאי לבגדד בקבוצות קטנות. פעילים כורדים, שמילאו תפקיד מפתח בהרג, כבר החלו להסתנן לנמל התעופה הבין-לאומי של בגדד בשלב זה, כאשר הם מתחזים למטפלים במטען ובכבודה בין אנשי התחזוקה בשדה.

המבצע המורכב דרש "היערכות משמעותית של כוח אדם", סיפר הפקיד האמריקני. זו הייתה "ההכנה המתוחכמת ביותר שעשינו הרבה מאוד זמן", בפעולות סיכול טרור, אמר מזכיר ההגנה בפועל לשעבר מילר.

כאשר מפעילי כוח דלתא ובעלי בריתם הכורדים התמקמו בנמל התעופה של בגדד, התאספה בחדר המצב בוושינגטון קבוצה קטנה של בכירים והתכוננה לתקיפה. שר ההגנה מארק אספר, יו"ר המטות המשולבים מארק מילי ושר החוץ מייק פומפאו צפו מהפנטגון.

הם עקבו בדאגה אחר העדכונים בזמן אמת. "בשלב הזה, אתה פשוט עוצר את הנשימה שלך", סיפר אחד מהם בריאיון לתקשורת בארה"ב. התחושה הייתה דומה לצפייה בסרט".

בנאום מאוחר יותר בפני תורמים רפובליקנים במאר-א-לאגו, טראמפ עצמו תיאר את הרגעים הדרמטיים שבהם עודכן על ההתפתחויות לקראת החיסול, בחדר המצב עקבו אחר המבצע באמצעות "מצלמות שנמצאות קילומטרים בשמיים", אמר טראמפ בקלטת שהודלפה ל-CNN ולוושינגטון פוסט.

"'הם יחד אדוני'", תיאר טראמפ את האופן שבו אנשי הצבא תיארו בפניו את הדרמה שהתחוללה בנמל התעופה בבגדד. "'אדוני, יש להם שתי דקות ו-11 שניות', בלי רגש, 'שתי דקות ו-11 שניות לחיות, אדוני. הם במכונית, הם ברכב משוריין נוסע. אדוני, יש להם בערך דקה אחת לחיות, אדוני. 30 שניות. 10, 9, 8...' ואז פתאום, בום".

'הם נעלמו, אדוני', נשמע טראמפ מספר ברגע הדרמטי.

היד עם הטבעת

לאחר החיסול התקרב לוחם כורדי מחופש לשוטר עירקי אל הריסות הרכב של סולימאני, צילם תמונות והשיג במהירות דגימת רקמה לאישור DNA לפני שהסתלק ונעלם אל תוך הלילה.

קאסם סולימאני, מפקד כח קודס
ידו חסרת החיים של הארכי טרוריסט, סולימאני והטבעת

בבוקר, כשנשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ צייץ תמונה של דגל ארה"ב, היה ברור כי מדינתו עומדת מאחורי אחד החיסולים הגדולים בתולדות המזרח התיכון. כמה דקות אחר כך כבר רעשו כל האתרים בעולם מתמונה משמעותית הרבה יותר שכאילו נלקחה מהאגדות - ידו חסרת החיים של הארכי טרוריסט קסאם סולימאני, כאשר על האצבע טבעת עם אבן אדומה גדולה. זה היה עבור רבים הרגע שבו היה ברור שמפקד כוח קודס עלה בסערה השמימה.

הטבעת הייחודית היא בעלת אבן בוהקת בצבע אדום, המכונה אבן אגט הסוליימית (או השלמית - מלשון שמו של שלמה המלך). מדובר באבן יקרה מסוג קוורץ שמעטרת תכשיטים כבר 3,000 שנה. זו שעיטרה את אצבעו של סולימאני הייתה בציפוי של אבן חן בשם אוניקס בשווי מאות אלפי שקלים, שקיבל במתנה מהמנהיג העליון של אירן, עלי חמינאי, מה שהופך את הטבעת להרבה יותר מסתם תכשיט. ניתן למצוא טבעת דומה על ידו של נסראללה.

לאחר שיצאו מההלם הראשוני, ערכו האירנים את הלווייתו של סולימאני, שהפכה להפגנת תמיכה ענקית במשטר האייתולות, בהשתתפות מיליוני בני אדם ברחובות טהרן.

הלווייתו של קאסם סולימאני (צילום: סקיי ניוז)
מיליונים הגיעו להלווייתו של סולימאני, הפכה למפגן תמיכה במשטר | צילום: סקיי ניוז

היורש – קווים לדמותו

האירנים בחרו באסמעיל קאאני, סגנו של סולימאני למחליפו. כל סוכנויות המודיעין בעולם עקבו אחר האיש והחלו ללמוד את היורש ומי שנכנס לנעליו הענקיות של סולימאני, האיש שבנה רשת של גרורות רבות-עוצמה של טהרן ברחבי המזרח התיכון, זה שזכה לכינוי "השהיד החי". סולימאני בנה ושכלל את כוח קודס והפך אותו לחוד החנית של אירן במאמציה לבצר את מעמדה האזורי ולקדם את יעדיה האסטרטגיים באמצעות טרור וחתרנות מדינית.

 

אסמאעיל קאאני, מפקד כוח קודס
"מתגלה כרכרוכי וכחלש", אסמעיל קאאני, מחליפו של סולימאני כמפקד כוח קודס

קאאני העביר את כוח קודס של משמרות המהפכה להתנהלות שקטה וחשאית מבעבר, בניסיון להקשות על אויבותיה של אירן. תחת הנהגתו נתקל כוח קודס בקשיים גוברים במימוש מדיניותו באזור. מותו של הארכיטקט של ההתבססות האירנית באזור פגע פגיעה משמעותית ביכולתה של אירן להשפיע על המהלכים במזה"ת. פגיעה זו מעלה ספקות באשר ליכולתו של יורשו לשמש לסולימאני תחליף ראוי. קאאני עובד קשה וביקר כבר מספר פעמים בעירק ובסוריה. הוא ממשיך בתיאומים בין אירן לבעלי בריתה באזור ומימון פעילותם וחימושם.

שנתיים אחרי החיסול כבר יודעים לומר גופי ביון מערביים שיורשו של סולימאני "חסר סמכות ולא מצליח לקטוע את שורת התקיפות בעירק. אסמעיל קאאני, מי שהחליף את מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה שחוסל על ידי ארה"ב, מתגלה כרכרוכי וכחלש".

קאאני ניסה להיכנס לנעליים הגדולות של קודמו ששלט בעירק, סוריה, תימן ולבנון במשך 15 שנה עד שחוסל. ה"גארדיאן" הבריטי פרסם באחרונה מפי בכירים בריטים ש"קאאני החמיץ את ההזדמנות".

משימתו של קאאני נכשלה, אין לו ניסיון בעירק, בסוריה או בתימן. אין לו יחסים מיוחדים עם המנהיג העליון במדינה, האייתוללה חמינאי. על הנייר, התפקיד שהוא ממלא זהה לסולימאני, אך בפועל הוא לא מצליח להתקרב להצלחה של סולימאני.

סולימאני היה פופולרי מאוד בקרב אנשי צבא הפעילים באזור, זכה לנאמנותם ולשיתוף פעולה עצום מצדם. הרבה מזה היה גם על רקע אישי. מי שהיה אחד מהאנשים הקרובים לו ביותר, חסן רוואנדה, סיפר על האיש ואופיו הכריזמטי וסיפורו הוא אולי דוגמה לכך.

יום אחד הבחין סולימאני בקצין רוסי שהוצב בעיר הנמל הסורית לטקייה. סולימאני החליט להפתיע את הקצין הרוסי, שהתחבב עליו, וקנה שרשרת לאשתו ותכשיטי זהב לבנותיו, כשעמד לבקר בלטקייה. הקצין הרוסי, מופתע מהמתנות, שאל כיצד יוכל להשיב על המחווה, וסולימאני, לפי הדיווחים, ביקש שייתן לו כ-1,000 טילים מונחי לייזר מסוג קרסנופול.

רוואנדה סיפר שהמפקד הרוסי, שלטענתו הוא כעת ראש כוח התעופה והחלל של הצבא הרוסי, נתן לסולימאני 100 טילים מכיוון שהיו לרוסים רק 140 טילים זמינים אז בבסיס. הוא הוסיף כי רוסיה מעולם לא ביקשה כסף בתמורה למתנה זו, ששווייה, לטענתו, היה כ-7 מיליון דולר.

רוואנדה, היה  אחד מיועציו של מי שהיה מפקד משמרות המהפכה, וליווה את סולימאני במהלך משימותיו ומסעותיו ברחבי האזור. לאחרונה הוא פרסם ספר על זיכרונותיו מהאיש הבכיר של משמרות המהפכה.

"בכירים רבים באירן התנגדו לפעילות סולימאני"

בריאיון שפורסם ב-1 בינואר בעיתון האירני ח'ראסאן עם עלי אכבר סאלחי, לשעבר שר החוץ וראש הארגון לאנרגיה אטומית של אירן, פורסמו פרטים חדשים על מעורבותו של סולימאני במתרחש מחוץ לאירן, התגובות לכך במדינה, וגם על תמיכתו בשיחות החשאיות שהתנהלו עם ארה"ב בזמן שלטון אובמה. 

הצהרה מטרידה, סלחי (צילום: רויטרס)
לדבריו סולימאני תמך בשיחות החשאיות בין אירן לארה"ב, שר החוץ לשעבר עלי אכבר סאלחי | צילום: רויטרס

בריאיון שהתקיים לרגל יום השנה השני להתנקשות, אמר סאלחי לראשונה בגלוי כי כוח קודס של משמרות המהפכה החיש סיוע רפואי ל"מהפכנים" בלוב, וכי סולימאני אף התערב במינוי שגרירים בלוב ובתוניסיה, אך גם תמך בשיחות החשאיות שהתקיימו בזמנו בין אירן לארה"ב.

לדבריו בשנת 2011, בעת נשיאותו של מחמוד אחמדינג'ד, כאשר סאלחי נשא בתפקיד שר החוץ, הוא נסע ללוב זמן קצר לאחר נפילתו של מועמר קדאפי, וכי הנסיעה התקיימה לאחר התייעצות עם סולימאני.

סאלחי אמר בריאיון כי בביקורו בלוב ראה כי כוח קודס מסייע ל"מהפכנים פצועים" במהלך מלחמת האזרחים וסיפק להם תותחים. סאלחי לא פירט אילו קבוצות של "המהפכנים הלובים" זכו לסיוע הרפואי של אירן.

עוד אמר סאלחי כי למרות התפקיד המכריע שמילא סולימאני במעורבות הצבאית והמדינית של אירן בסוריה, הביעו "רבים מקרב אנשי המשטר באירן" התנגדות למעורבות זו, והעלו שאלות מדוע אירן צריכה להיות מעורבת בסוריה ו"מה לנו ולסוריה?".

סאלחי הוסיף כי סולימאני נהג "להתלונן" על התנגדות הפוליטיקאים בתוך אירן לפעילותו ולנוכחות אירן בסוריה ותהה מדוע אין הם מבינים את הסיבות לפעולותיו. אשר למעורבות סולימאני בעירק, אמר סאלחי, כי "רוב העירקים שהגיעו לתפקידים בכירים לאחר נפילתו של סדאם חוסיין, נמנו עם חבריו של סולימאני וניהלו קשרים קרובים עמו".

סאלחי ציין כי סולימאני תמך בשיחות החשאיות שקיים בשנות 2011 ו-2012 בעומאן עם בכירים אמריקנים בממשלו של ברק אובמה, להכשרת הקרקע להסכם הגרעין. סאלחי הוסיף, כי ביקש את סיועו של סולימאני בקידום השיחות ובהשגת הסכם עם האמריקנים, כדי שמתנגדים רבים, מקרב השמרנים בתוך המשטר האירני לא ימנעו את המשך והצלחת השיחות. 

"קצה נפשו של אסד בהשפעת אירן"

בינתיים ממשיכה אירן במאמציה להתבסס בסוריה. חלק מהפעילות מתבצע ללא שיתוף פעולה או עדכון של אנשי משטר אסד, בעיקר בשל תמורות דרמטיות שמתחוללות בשבועות האחרונים בדמשק. הנוכחות ההולכת וגוברת של אירן בסוריה הפכה למקור סכנה למשטר אסד, ועל פי גורמי מודיעין מערביים "קצה נפשו בהשפעתה של אירן בארצו".

המקורות שצוטטו ברשת הטלוויזיה אל ערביה השבוע דיברו על מהלך רציני בשטח מצד צבא אסד שמטרתו להגביל את הפעילות של אירן ושליחיה במרחב הסורי ובמיוחד באזור החוף המערבי. כזכור, בשבועיים האחרונים בוצעו שתי תקיפות שיוחסו לישראל בנמל לטקייה.

כך גם נחשף שאירן ניצלה כלי שיט אזרחיים כדי להעביר ציוד צבאי לנמלים באזור החוף כדי לחזק את פעילותה במרחב הסורי ובלבנון. על פי הדיווח, מי שמוביל את העברת האמל"ח האירני היא יחידה 190 בכוח קודס של משמרות המהפכה. בה בעת, דיווחה אל ערביה על מידע שלפיו משטר אסד פיטר את סגן מפקד חיל הים הסורי, הגנרל בהאא' זחלוט, לאחר שהואשם בפעילות מושחתת באזור החוף שבו מוצבת הדיוויזיה הרביעית, בשל חשיבותו האסטרטגית. משטר אסד מבין שהימצאות אירן במרחב הסורי מאיימת על ריבונותו.

לפי הדיווח, ישראל פועלת נגד כל נוכחות של אירן בסוריה, גם מול מאמצי השיקום לאחר עשור של מלחמת האזרחים. המשטר הסורי, שהסכים בתחילה לפעילות האירנית ותמך בה, הבין שהמעורבות של טהרן בבסיסים ובנמלים הסוריים בלטקייה ובבניאס, וחיזוק היכולות הצבאיות של האירנים באזור החוף, יובילו לפגיעה בנמלים האלה מצד ישראל.

כמו כן, נטען שמשטר אסד מסתכן מאוד בזירה הימית הסורית, ועל רקע זה ביקש מטהרן לפטר את האיש שלה בסוריה, ג'וואד ע'פארי. לפי דיווחים ערביים, מדובר ביועץ אירני המשמש מפקד כוח קודס במרחב הסורי, שחזר לאירן בנובמבר.

"אירן וכוחותיה לומדים שהכללים השתנו"

ראש אמ"ן היוצא אלוף תמיר הימן תיאר את מאמצי ישראל לפגוע בהתבססות האירנית בסוריה: "ביצענו הרבה סיכולים ושיבושים של צירי העברת כסף ואמצעי לחימה, וגולת הכותרת של מאמצים אלה היא מניעת הניסיון של האירנים להכות שורשים בסוריה. הצלחנו בזה", הוא מסכם בשתי מילים את התוצאה.

"אנחנו בהתכתשות גוברת והולכת עם אירן וכוחותיה, אך הם לומדים שהכללים השתנו. כשהם תוקפים אונייה 'ישראלית' הם מגלים שאונייה בימינו היא ישות בין-לאומית וגלובלית, ושזו התקפה על העולם החופשי ונתיבי השיט ולא על ישראל. במיוחד כשיש הרוגים שאינם ישראלים. הם נבוכים מהאירוע הזה". זו אולי גם הסיבה שהזירה הימית שהתאפיינה בחיכוך הולך וגובר ותקיפות של אוניות נרגעה באחרונה. בהתייחס לפרסומים הזרים, ניתן להניח כי ישראל החליטה לתקוף את משלוחי הנשק בנמל לטקייה ולא בלב ים, כדי שלא לעורר בינתיים מחדש את הזירה הימית.