"אין ברירה, אתה נלחם על החיים שלך": כשעידו א. זן החל להיות מטופל בקנאביס רפואי, אי שם לפני 13 שנה, החשבונית הראתה 0 שקלים. לא מעט דברים השתנו מאז: עידו, שסובל ממחלות ופגיעות קשות, הצליח לחזור לצעוד, אך לא רק מצבו השתנה - אלא גם תג המחיר. "העלויות מטורפות", סיפר. "אם ב-2008 זה לא עלה כסף, ב-2017 זה עלה בין 370 ל-470 שקל – היום זה עולה לי 6,000 שקל לחודש, כמעט כפול מהקצבה שלי". ועידו ממש לא לבד.

זה לא קרה בריב סוער בכנסת, בהכרזה מול פני האומה או בריאיון נוקב. המהלך שהיה אמור להביא בשורה למאה אלף ישראלים שמשתמשים בסם למטרות רפואיות התמסמס, הלך ונשחק עם הזמן. ה"הוזלה" שתוכננה לאנשים שנזקקים להקלה על הכאבים הפכה להתייקרות חדה וכואבת. השבוע הם קיבלו מכה נוספת, עם פסיקה שהתריעה מפני הפגיעה הכלכלית שבהם - אך לא נענתה לדרישותיהם, והמצב הולך רק להחמיר.

איך הגענו לכאן? הרפורמה האחרונה בתחום הקנאביס הרפואי אושרה בממשלה כבר בשנת 2016 - מה שהוביל להקמת היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (יק"ר). מדובר במהלך שהיה אמור להביא איתו בשורה חדשה. החולים שמטופלים בצמח, שמספרם עומד על כ-100 אלף בני אדם, זעמו והעלו האשמות קשות נגד משרד הבריאות ושר הבריאות ניצן הורוביץ: "אין לנו עם מי לדבר, איך אפשר לחיות ככה?". 

"הקצבה שלי עומדת על 3,321 שקלים, רק עלויות הקנאביס שמגיע לי עומדות על 6,000 שקלים. איך אפשר לחיות ככה?

עידו א. זן, מטופל בקנאביס רפואי

בעוד שהחולים זועקים לסיוע כלכלי ודואגים גם מאיכות הצמח שהם מקבלים, בג"ץ הורה השבוע על ביטול צו הביניים - הצו שפיקח על המחירים עבור חלק מהחולים. הפסיקה גם מורה על פירוק הרפורמה הישנה בתוך 10 ימים, כלומר - כבר מהימים הקרובים, כלל מטופלי הקנאביס בישראל יאלצו לשלם את המחירים הגבוהים. "טרם חתימה יוער כי ייתכן שבעקבות הכרעה זו ובשל ביטול צו הביניים, מקצת ממטופלי הקנאביס הרפואי עלולים לשאת כעת בעלות גבוהה יותר עבור מוצרי הקנאביס שבהם הם מטופלים", ציינה השופטת ענת ברון - ורבים בישראל ירגישו במהרה את מחיר ההחלטה. 

שר הבריאות ניצן הורוביץ (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
החולים מפנים אצבע מאשימה. שר הבריאות הורוביץ, ארכיון | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

וההשפעה היא לא רק על הכיס של הצרכנים - גם הקואליציה השברירית סופגת עוד טלטלה: בעקבות המצב, הודיעה חברת הכנסת שרן השכל (תקווה חדשה) כי היא לא מתכוונת להצביע יותר עם הקואליציה עד שתקום ועדת הקנאביס. השכל, כמו רבים מהמטופלים, הפנתה אצבע מאשימה למפלגה של שר הבריאות: "אם מרצ שוברת את ההסכמים הקואליציוניים – גם אני אשבור אותם".

"פשוט לקחו לי את הטיפול, גובל ברשלנות"

עידו סובל ממחלות ומפגיעות קשות. החל מהחודש הוא כבר לא יכול לקנות את הטיפול שאותו הוא מגדיר כמציל ומשנה חיים. "כשהתחלתי להיות מטופל, הקנאביס היה ניתן בחינם, מפני שזה הוגדר כטיפול חמלה", שיתף. "אני אספתי בעשור האחרון המון מחלות אוטואימוניות: קרוהן, דלקת בעמוד השדרה, דלקת באוזן ועוד מחלות שגורמות לתופעות של כאב. שברתי בעשור האחרון כמה חוליות בעמוד השדרה, איבדתי עשרה סנטימטר מהגובה וירדתי המון במשקל".

"ניסיתי כל דבר שיש לרפואה להציע", הוא משחזר. "הייתי מקבל המון מדבקות רפואיות וכל מיני תרופות שכמעט הרגו אותי. לבסוף החלטתי לרדת מכל הטיפולים האלה". רק מוצר אחד סייע לו: "עברתי לשמן ריק סימפסון – פתאום הגיע השינוי ויכולתי ללכת".

עידו א. זן  (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"לא יכול לממן את הטיפול שלי". עידו א. זן | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל
קאנביס (צילום: אילוסטרציה - ארכיון)
המצב רק הולך ומחמיר. קנאביס | צילום: אילוסטרציה - ארכיון

כעת הוא ניצב בפני הוצאה של אלפי שקלים, פי 2 מהקצבה שהוא זכאי לה: "וזה עוד לפני אופטלגין, אקמול ודברים נוספים שהייתי נעזר בהם. אני כבר שנתיים לא עובד בגלל המצב שלי. אני 100% נכה וחי מקצבת נכות מלאה שעומדת על 3,321 שקלים בחודש". לדבריו, אין לו ברירה אלא לנסות ולשלם את המחיר הכבד.

"הדבר הכי כואב הוא שאין רצף טיפולי", סיפר עידו על בעיה נוספת בתחום. "בעבר הייתי יכול תמיד לקבל כמה זנים, אחד שעוזר לי לכאב ואחד שעוזר לי לאוכל, מערבב ביניהם במהלך היום ומצליח לתפקיד. היום המחיר הוא לפי הכמות, שלא תמיד נמצאת במלאי, ויש רוקחים שלא מבינים בתחום. המחירים הפכו להיות פסיכיים ואתה אמור להגיד תודה על מה שיש".

עידו א. זן  (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"ניסיתי כל דבר שיש לרפואה להציע". עידו א. זן | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

גם עידו האמין בהתחלה שעם הקמת יק"ר עשוי לבוא השינוי, אלא שאז ראש יק"ר, יובל לנדשפט, החליט בוקר אחד לשלול ממנו את הרישיון. "ראש יק"ר, שהוא רוקח בכלל, פשוט החליט לשלול לי את הרישיון אחרי עשר שנים שאני מעשן כי הוא החליט שאני לא יודע לעשן את זה כמו שצריך. ניסיתי לערער ולפנות לחברי כנסת שיעזרו לי והוא עמד על שלו וטען שאני מכור. מי שעזרו לי בסופו של דבר זה כל בנות הלשכה של תמר זנדברג והיא בעצמה, הן היו איתי כמעט כל יום בקשר ועזרו לי לקבל את הרישיון בחזרה. ניסיתי לגייס את כל מי שאפשר – הוא פשוט לקח לי את הטיפול, זה גובל ברשלנות פושעת. אין שום שקיפות מול יק"ר – הם מתעללים בחולים".

עידו א. זן  (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"המחירים הפכו להיות פסיכיים ואתה אמור להגיד תודה על מה שיש". עידו א. זן | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

"אם אתה לא במחלה הנכונה אז לא מגיע לך"

חגית יגודה, בת 55 ואימא ל-2 ילדים, היא אחת ממטופלי הקנאביס הראשונים בישראל. כבר בשנת 1987 היא קיבלה את האישור לטיפול בחשיש ובמהלך השנים חלתה והחלימה 3 פעמים מסרטן. "נחשפתי לטיפול כשעשו ניסוי בתל השומר ובדקו את השפעת החשיש על 10 מחלות שונות", סיפרה. "אני סבלתי מסרטן אז נתנו לי את החשיש בשילוב עם טיפולי כימו, שהיה שונה ממה שקורה היום בטיפולים והיה עם הרבה יותר תופעות לוואי. בשלב מסוים עברתי לגור בחו"ל, כשחזרתי לארץ ב-1995, היה כבר את תיקון עולם והקנאביס היה ניתן על ידי ד"ר ברוך מאברבנל שהיה מחליט למי לתת לפי המלצות הרופאים – אלא שאמרו שמקבלים רק אלו שעושים גם כימו, ולא הסכמתי".

היא מספרת על תהליך בירוקרטי וארוך. רבים, שאינם סובלים מאחת מהמחלות ברשימה, כלל לא יקבלו רישיון. "אם אתה לא במחלה הנכונה אז לא מגיע לך, זה מקומם בעיניי", שיתפה. "כל פעם מוסיפים עוד מחלה ועוד מחלה, אבל זה לא פתוח לכולם. לילדים מאוד קשה לקבל קנאביס, מעדיפים קודם שהם ינסו את כל התרופות של המבוגרים לפני שבכלל מפנים אותם לטיפול כזה".

חגית יגודה (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"לילדים מאוד קשה לקבל קנאביס". חגית יגודה | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

 

"המחיר שינה את כל התמונה. יש אנשים שהגיעו לפת לחם. יש הלך רוח שלא מדברים עם המטופלים יותר"

חגית יגודה, ממטופלי הקנאביס הרפואי הראשונים בישראל

"כשהסרטן שלי חזר, שבתתי רעב מול ביתה שרת הבריאות דאז יעל גרמן", סיפרה חגית. "במקביל לשביתת הרעב, שעשיתי יחד עם מטופלים נוספים, הוחלט על הקמת יק"ר. יובל הגיע באותו הזמן לדבר עם החולים ששבתו רעב וסיפר לנו על הרפורמה שרוצים לעשות ושזה מיזם חיובי ולכולנו היה ניצוץ בעיניים והרבה אמונה – אבל מהר מאוד גילינו שזה לא ככה ושיש הרבה קשיים בדרך".

"אחד הדברים שהכי הושפעו מהרפורמה זה המחיר ששינה את כל התמונה", סיפרה. "ממצב של 470 שקלים שלא משנה איזה מינון קיבלת, זה הפך להיות מחיר לפי 10 גרם. מי שחולה עשיר מסתדר ומי שחולה פחות עשיר צריך לדעת להסתדר בדרך כזאת או אחרת. רק בשנים האחרונות הוכשרו הרבה רופאים ורוקחים שמבינים בקנאביס. אז אין רק דברים שליליים, כי כן קורים דברים חיוביים – אבל בשטח כשאני הולכת לקנות 150 גרם זה עולה לי 4,500 שקל ואני מקבלת קצבה של 5,000 שקל, יש אנשים שהגיעו לפת לחם".

שקית קנאביס (צילום: אילוסטרציה - ארכיון)
"יש רוקחים שלא מבינים בתחום". קנאביס | צילום: אילוסטרציה - ארכיון

"בגדול אני מבינה שיש הלך רוח שלא מדברים עם המטופלים יותר, לא במשרד הבריאות ולא גורמי הבריאות כמו שר הבריאות הורוביץ", תיארה את המצב בשטח. "הוא מעולם לא ניסה לדבר עם המטופלים או יצא אליהם, לעומת גרמן שאז כן יצאה ודיברה עם המטופלים". השר הורוביץ הכחיש: "הטענות לגבי הסירוב לקיום פגישות חסרות בסיס" - תגובתו המלאה בסוף הכתבה.

חגית יגודה (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"כששמענו על הרפורמה הייתה לנו אמונה, אבל מהר מאוד הבנו שיש קשיים". חגית יגודה | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

"הורוביץ הפגין איתנו – היום אני חסום אצלו"

אביחי ויקטור סמילה, מטופל בקנאביס רפואי ופעיל חברתי בתחום, סובל מפוסט טראומה ומחלת שרירים נדירה. במשך שנים הוא ניסה כל טיפול אפשרי והקנאביס שינה לו את החיים. למרות שהוא מסכים עם כל הטענות על המחירים, הוא חושב שישנן בעיות גדולות אפילו יותר. "יש את עניין הריסוסים הכימיים וההקרנות שעושים לצמח, שהם תחת תקנות מ-1991", סיפר. מדובר בתקנות של פירות וירקות שעוברים ריסוס כימי, אבל את הפירות והירקות אני שוטף כשאני קונה אותם, את הפרח אני לא יכול לשטוף במים – מישהו בדק מה קורה לחומר הכימי הזה שבן אדם שואף אותו ב-150 מעלות או ב-400 מעלות דרך מכשיר אידוי?".

בתור פעיל חברתי, אביחי השתתף ומשתתף בהמון הפגנות למען החולים – והוא מתאר אטימות גדולה בשטח. "כשאתה כבר עושה הפגנה או בא לשר הבריאות הורוביץ כדי להגיד לו הכול – הוא בורח ממך, רץ לאולפן ומדבר על הכול – חוץ מעל החולים, זה בכלל לא מעניין אותו", שיתף והאשים: "הוא דאג ביום של ההפגנה לשלוח אלינו ניידת כדי שיעצרו אותי מעצר שווא. ניצן היה מפגין איתנו, יושב איתנו בברים – היום אני חסום אצלו בכל מקום אפשרי". השר הורוביץ הכחיש את הדברים: "לא השר ולא איש מטעמו פנה למשטרה או הלין בעניין מחאה או הפגנה כלשהי". תגובתו המלאה - בסוף הכתבה.

אביחי ויקטור סמילה (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"הורוביץ דאג שיעצרו אותי". אביחי ויקטור סמילה | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

"אני מאשים רק את משרד הבריאות", הוסיף. "הם נותנים לרוקח, שלא מבין שום דבר בקנאביס, לומר למומחה בעל שם עולמי אונקולוגי איך לטפל בחולה, זה נשמע הגיוני למישהו? היום הרופאים שמחדשים את הרישיונות הם לא רופאים – הם כלכלנים. הרישיון הוא רק לשישה חודשים, כלומר 6 מרשמים וזהו וכל פעם צריך לחדש. אחד הרופאים אפילו כתב לחולים: 'בשל הביקוש הגבוה לקנאביס רפואי – אני נאלץ להעלות את מחיר הרישיון'".

אביחי ויקטור סמילה (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"אני מאשים רק את משרד הבריאות". אביחי ויקטור סמילה | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

"הרופאים לא מציעים את הקנאביס בכלל – הם הורגים לנו את הנשמה", סיפר אביחי על הניסיונות לקבל רישיון. "אתה מבקש והרופאים אומרים לך 'אני לא מתעסק בסמים' – אבל אותם רופאים אמרו לי לקחת 500 גרם של מדבקות רפואיות ששמים על הגוף, אבל קנאביס זה הסמים מבחינתם. במשך שנים הפכו אותי לנרקומן של מדבקות רפואיות של חברת פאנטה". 

"אתה מבקש והרופאים אומרים לך 'אני לא מתעסק בסמים' – אבל אותם רופאים אמרו לי לקחת 500 גרם של מדבקות רפואיות. הפכו אותי לנרקומן של מדבקות"

אביחי ויקטור סמילה, מטופל בקנאביס רפואי ופעיל חברתי

 

אביחי ויקטור סמילה (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"מישהו בדק את החומר הכימי ששואפים אותו ב-150 מעלות?" אביחי ויקטור סמילה | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל
שקית קנאביס (צילום: אילוסטרציה - ארכיון)
תוויות הריסוס על שקית קנאביס רפואי | צילום: אילוסטרציה - ארכיון

"אנחנו מעשנים חומרי הדברה"

טלי, אימא לאחד, מטופלת בצמח מאז שנת 2015 בשל קוליטיס כיבית, ובמהלך השנים נוספו גם מחלות אוטואמוניות נוספות"נחשפתי לזה בעקבות מחקר בבית החולים מאיר של ד"ר תמנע נפתלי שבחן את השפעות הקנאביס על המחלה", סיפרה. "במחקר עצמו היו תוצאות טובות, טובות מאוד אפילו, והחליטו שעל סמך תוצאות המחקר אני אמשיך לקבל קנאביס רפואי. הדלקת שלי ירדה, עליתי במשקל והצלחתי לתפקד, ועוד כל מיני שיפורים שעזרו לי לחיות בעצם".

"האשם העיקרי הוא סופרפארם – הוא מחליט שיום אחד שהמחיר יהיה ככה ויום אחר ככה", זעמה וסיפרה כי "אפשר לבדוק באינטרנט ולראות שיש זנים במחיר אחד ויש זנים במחיר אחר – ולמה? לאף אחד אין תשובה. בעבר לא גזרו עלינו קופון, קנינו מהמשווק – היום יש עוד ידיים בדבר הזה והם גוזרים עלינו קופון מהקצבה שלנו". 

"בעבר לא גזרו עלינו קופון, קנינו מהמשווק – היום יש עוד ידיים בדבר הזה והם גוזרים עלינו קופון מהקצבה שלנו"

טלי, מטופלת בקנאביס רפואי מ-2015
אמיר ג'ויסי  (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"למי אני אפנה כחולה ערבי?". אמיר ג'ויסי | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

למרות העלויות המטורפות, גם טלי חושבת שישנן עוד בעיות רבות בתחום. "אין זן בישראל שלא עובר הדברה", שיתפה. "את הקנאביס שאנחנו מעשנים צריכים להפסיק להדביר כי ההדברה הזאת גורמת לי להמון בעיות, היא גורמת לי להבין שיש זנים שצריך להתרחק מהם כמו מאש – ולמדתי את זה על גופי. יום אחד אחרי שימוש באחד הזנים אני קולטת שאני מתחילה לדמם – לקחתי אותו כדי לישון טוב יותר בלילה וכל הלילה הקאתי. זה גם עושה שיעול מטורף שאי אפשר לנשום איתו, יש אין ספור תופעות לוואי – הזנים האלה מוזלים כי אף אחד לא רוצה לקנות אותם וזה מה שמציעים לנו הרוקחים – אם הרוקח ממליץ לי על רעל, אני לא יודעת בשביל מה הוא שם".

בעיה נוספת שהיא מעלה היא חוסר המלאי והמחסור בזנים רבים, שפשוט נעלמו מהמדפים יום אחד. "היום אני יכולה לעבוד אבל חודש הבא לא בטוח שאוכל לעבוד – לא כי לא קניתי את התרופה, קניתי אותה – אבל הזן שעזר לי סביר להניח שלא יהיה במלאי חצי שנה", סיפרה. "היה זן מסוים שמאוד עזר לי. הוא היה חודשיים במלאי ואז נעלם ל-7 חודשים ואז שוב חזר ושוב נעלם – למה אני צריכה לחכות לגחמות ולזה שמישהו ישתול דווקא את הזן הספציפי הזה? אין זנים ואין רצף טיפולי והרוקחים ממליצים לנו על מה שקיים, מה שקיים זה מה שמודבר ועל מה שמודבר מורידים מחירים".

קאנביס (צילום: אילוסטרציה - ארכיון)
"הדבר הכי כואב הוא שאין רצף טיפולי". קנאביס | צילום: אילוסטרציה - ארכיון
קאנביס (צילום: אילוסטרציה - ארכיון)
"הרופאים לא מציעים את הקנאביס בכלל – הם הורגים לנו את הנשמה" | צילום: אילוסטרציה - ארכיון

"אין אף אחד שדואג לנו – לאן אני אפנה כחולה ערבי?"

אמיר ג'ויסי, בן 34 מקלנסווה, מטופל בקנאביס כבר יותר משנתיים. למרות שלא היה חלק מהרפורמה הישנה, הוא זועם על המחירים – אך מבהיר כי יש בעיות חמורות הרבה יותר. "היום אתה אפילו לא יודע באיזה ריכוז אתה מקבל את החומר – אם רשום לך 25% THC (החומר הפסיכואקטיבי בצמח) אתה בודק במעבדה ומגלה, במקרה הטוב, שזה עומד על 15% - משקרים לך בעצם".

אביחי ויקטור סמילה (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"השר הורוביץ בורח". אביחי ויקטור סמילה | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

"אני הייתי מטופל כחצי שנה בכל מיני תרופות אחרות והכרתי את הקנאביס, בשלב מסוים פשוט החלטתי שדי ויצאתי לסוג של מלחמה ארוכה שבסופה נתנו לי את הרישיון שמגיע לי", סיפר על ההליך הבירוקרטי שעבר. "כשעשיתי ניתוח, נתנו לי את התרופות האופיאטיות – הבנתי שאי אפשר ככה, אני הייתי בן אדם ספורטיבי ופשוט לא יכולתי לתפקד איתם כי זה מאוד מרדים אותך. זה תרופות שהן סם לכל דבר. אני אולי נלחמתי כמו שצריך – אבל יש אנשים מבוגרים יותר שאין להם את הזמן או היכולת להיאבק ככה".

על הרפורמה האחרונה שניסו להעביר בכנסת היו אלו דווקא חברי רע"ם שהרעיפו קשיים. אמיר, מוסלמי מסורתי, זועם על כך ובטוח שדווקא המפלגות הערביות צריכות להעביר את זה כמה שיותר מהר. "אני חרשתי מבחינה דתית ואין שום איסור באיסלאם לשימוש בקנאביס", סיפר, "גם לא ביהדות או בנצרות. זה משתמע שאין אצלנו בעיה דתית עם זה – זה פשוט לא נכון".

"אין שום איסור באיסלאם לשימוש בקנאביס. רע"ם לא צריכים לשים מקלות בגלגלים – אלא להקל על החולים ולעזור להם, במיוחד כלכלית"

אמיר ג'ויסי, מטופל בקנאביס במשך שנתיים
מנסור עבאס (צילום: חדשות 12)
"רע"ם לא צריכה להתנגד בכלל". מנסור עבאס, ארכיון | צילום: חדשות 12

הוא מבקש לשלוח מסר לרע"ם ולמנסור עבאס ומקווה שמשהו עוד ישתנה. "רע"ם לא צריכים להתנגד בכלל", אמר. "הם כל הזמן חושבים על לגליזציה אבל מבחינה רפואית הם צריכים לתמוך בחוק כדי לתת לחולים את הטיפול שלהם. הם אמנם כפופים לאימאם ולמועצת השורא – אבל הם קודם כל צריכים לשבת עם עצמם ולחשוב על החולים. צריך להבין שהמדע התקדם ושהשתנו הרבה דברים בנוגע לצמח, זה לא היחס כמו בעבר, זה צמח מרפא. הם לא צריכים לשים מקלות בגלגלים – אלא להקל על החולים ולעזור להם, במיוחד כלכלית עכשיו, לקבל את הטיפול".

אמיר ג'ויסי  (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"לחולים הערבים אין כתובת". אמיר ג'ויסי | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל
אמיר ג'ויסי  (צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל)
"חייבים להתעורר ולשים את הסטיגמות בצד". אמיר ג'ויסי | צילום: באדיבות המצולם, דניאל יחזקאל

"אני באובדן כושר עבודה ומשלם על זה כ-2,000 שקלים בחודש", הוסיף. "לחולים הערבים אין כתובת – אין חבר כנסת אחד שבאמת דואג לזה. רע"ם חייבים לדאוג גם לחולים הערבים מהמגזר שלהם, שאני בטוח שבחרו בהם בבחירות. ולא רק עבאס, כל חברי הכנסת הערבים מתנגדים – אז לאיפה אני כחולה ערבי אמור לפנות? הם חייבים להתעורר ולשים את הסטיגמות בצד. זאת תרופה שמאפשרת לי לנהל את החיים שלי כמו שצריך, בניגוד לכל התרופות האחרות שניסיתי".

מלשכת שר הבריאות ניצן הורוביץ נמסר: "עם כניסתו לתפקיד, ולאור הבעיה האמיתית והקשיים הרבים איתם מתמודדים מטופלי הקנאביס, הנחה שר הבריאות לגבש הוראות ותקנות חדשות לטיפול במכלול הסוגיות הרלוונטיות, ובסוגיית המחירים בפרט. עבודת צוותי משרד הבריאות בעיצומה, והמסקנות צפויות להגיע לשולחן השר כבר בחודש ינואר הקרוב. הטענות לגבי הסירוב לקיום פגישות חסרות בסיס. הורוביץ מוביל את השינוי המתבקש במשרד הבריאות ועל כן כבר כינס מספר רב של פגישות בנושא, כולל שיחות עם נציגי החולים. לא השר ולא איש מטעמו פנה למשטרה או הלין בעניין מחאה או הפגנה כלשהי".

תגובות משרד הבריאות וסופרפארם טרם התקבלו - והן יפורסמו כשתגענה.