לפני חודש יצאה ישראל למבצע ה"בוסטר" - ונכנסה למרוץ נגד השעון, בתקווה שהחיסון יבטל את הצורך בסגר. מאז קרו כמה דברים: כבר יותר משני מיליון ישראלים התחסנו במנת חיסון שלישית, ורבים אחרים נדבקו - יותר ממאה אלף איש אובחנו כמאומתים מתחילת אוגוסט (אז עמד הנתון על 874 אלף נדבקים והיום 1.066 מיליון). במהלך החודש הזה גם קיבלנו תשובה, לפחות זמנית, לשאלה הגורלית שקבינט הקורונה (וגם הטור הזה) דנו בה: האם נגיע קודם לסף הספיקה של מערכת הבריאות שיוביל לסגר בלית ברירה - או שקודם לכן ההדבקות (והחיסונים) יבלמו את ההתפרצות?

סיקור N12 על התפשטות הקורונה:
המגמה נמשכת: ירידה בחולים קשה
החל מאוקטובר: לא חוסנת ב"בוסטר"? תחויב בבידוד
• אלרעי-פרייס נגד הפאנג'ויה: "אלפים במגע זה עם זה"
• הפיילוט שיפטור את תלמידי בתי הספר מבידוד 

בחודש שעבר הצגנו כמה תרחישים לשרים, שניסו לצפות עד כמה הירידה בנתונים - מאומתים חדשים, חולים קשה ומקדם ההדבקה - תהיה מהירה. הניתוח, שבוצע לפני שהתחילה הירידה במקדם ההדבקה, התבסס על השפעת החיסונים והמחלימים  - ומכל התרחישים שהוצגו הסקנו שככל הנראה מערכת הבריאות לא תעבור את סף הספיקה בטווח שבין סוף אוגוסט לשבוע השלישי של ספטמבר. 

התרחישים שהצגנו לקבינט הקורונה ב-10 באוגוסט:

הערכת התרחיש הייתה שנהיה מתחת לסף הספיקה אם מבצע הבוסטר יורחב לבני ובנות 40 ומעלה - מה שאכן קרה 10 ימים לאחר מכן. הניתוח הניח שדרושים עוד כ-1.2 מיליון מוגנים - מחלימים או מחוסנים חדשים - כדי להוריד את מקדם ההדבקה ב-20% מ-1.3 (הערך בגל דלתא) לאזור 1 (בלימה).

מחלקת הקורונה בבית החולים איכילוב (צילום: רויטרס_)
בזכות החיסונים והמחלימים עוד לא הגענו לסף הספיקה. מחלקת הקורונה בבית החולים איכילוב | צילום: רויטרס_
פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
החזרה לבית הספר תאט את הבלימה? שתי תלמידות ביום הראשון לשנת הלימודים | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

ולמה דווקא 1.2 מיליון איש? ההערכה שלנו הייתה שבאופן אפקטיבי יש כ-6 מיליון ישראלים שמביאים להתפשטות המגפה: מיליון לא מחוסנים מעל גיל 12, 1.75 מיליון מתחת לגיל 12 שלא התחסנו (מן הסתם) ולא החלימו, ועוד 3.25 מיליון - כ-60% מהמחוסנים, שיעילות מנות החיסון שקיבלו ירדה לכ-40%. אם 20% מתוך המיליונים הללו יהיו מוגנים, המצב שקול לכך שכל אדם פוגש 20% פחות אנשים שמביאים להתפשטות המגפה, ולכן המקדם R (מספר האנשים שמאומת מדביק בממוצע) יורד ב-20% ובכך "משטח את העקומה" או לפחות מקרב אותה למצב של בלימה.

השאלה המכריעה הייתה איך "מייצרים" עוד 1.2 מיליון מוגנים. המהלך הרצוי היה להגביר את היקף החיסון בקרב אותם 1.1 מיליון איש שלא התחסנו מתחילת המגפה. בחודש האחרון אומנם חלה התקדמות, אך רוב הלא-מחוסנים נותרו בעמדתם. עם זאת, ההתקדמות מעידה על כך שהיה אפשר להגיע ליותר לא-מחוסנים בשלב מוקדם יותר ולשפר את מצב המוגנות. אם כך, החישוב הנכון למספר המוגנים החדשים הוא שילוב של המחלימים החדשים שהצטברו, אלו שהתחסנו רק כעת לראשונה ומקבלי המנה השלישית. 

מתחילת הגל כבר יש יותר מ-2 מיליון איש שהתחסנו ב"בוסטר". מדובר בקבוצה שעד כה הייתה מוגנת בכ-30% עד 40%, וכעת לפי ההערכה הנתון עלה ל-90-80%, ועל כן נחשיב זאת כעלייה של 50% במוגנות, קרי כמיליון "מוגנים חדשים". לכך נוסיף כ-500,000 מתחסנים חדשים מתחילת יולי (עלייה של 90% במוגנות) וכ-400,000 מחלימים בפועל מתחילת הגל - כמעט 200,000 מאומתים וכנראה עוד כמות נדבקים דומה שלא אותרה ואולי תאותר בהמשך, למשל בבדיקות סרולוגיות. 

אם כך, אנחנו מדברים על תוספת של כ-1.8 מיליון מוגנים נוספים, שחלקם עדיין לא "נספרים" בירידה של מקדם ההדבקה, כי רק התחסנו או נדבקו לאחרונה. מכך ניתן להסיק שמקדם ההדבקה צפוי לרדת ב-30%, ובכך תשתנה המגמה. אם נגיע לכ-3 מיליון מתחסנים במנה שלישית, תהיה תוספת של עוד כ-500,000 "מוגנים"- שתוריד את מקדם ההדבקה בעוד 10%. הירידות הצפויות עשויות לאזן את העליות שאמורות להגיע בעקבות אירועי ספטמבר - החגים, פתיחת שנת הלימודים, נסיעות לחו"ל וכו'. עם זאת, יש להדגיש שעדיין קשה להעריך את ההשפעה של ההתקהלויות בחגים וחזרת מוסדות החינוך.

האם חיסון שלישי לקורונה מגן מפני הידבקות באומיקרון (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש/90 )
גם בזכות ה"בוסטר" חלה בלימה בתחלואה. ישראלית מתחסנת במנה שלישית בקופת חולים כללית | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

ניסינו לבחון תרחיש שבו "אירועי ספטמבר" יעלו את מקדם ההדבקה ב-0.2, והערכנו כי בתרחיש הזה הבלימה תידחה לסוף ספטמבר. אם אכן תחול עלייה כזו במקדם ההדבקה, היא תשפיע גם על שאר המדדים - ובראשם תמותה וחולים קשים. על פי המודל, שהוצג לשרים בקבינט הקורונה כבר בשבוע שעבר, מספר החולים קשה בסוף ספטמבר יכול להגיע לכ-1,400-1,300 חולים קשה בסוף החודש - מעט מעל למספר השיא של החולים קשה שהיה בגל השלישי, לעומת כ-800 חולים קשה אם לא תחול עלייה בעקבות החגים והחזרה לבית הספר.

 

הבדיקות הנרחבות לרגל פתיחת מערכת החינוך ככל הנראה איתרו לא מעט מאומתים (מתוך כמיליון תלמידים). כבר השבוע התחילה עלייה באחוז הילדים מתוך המאומתים. עם זאת, מדובר רק בקצה הקרחון: ברמות התחלואה היום, סביר להניח ש-2-1% מהציבור חיובי לנגיף הקורונה. בשל כך יכולים להתווסף בין 10,000 ל-20,000 מאומתים בימים אלה מעבר למה שמזהים במדיניות הבדיקות כיום, ומקדם ההדבקה לפי מאומתים עשוי להטעות. 

פרופסור ערן סגל (צילום: החדשות12)
פרופסור ערן סגל | צילום: החדשות12

לראשונה מתחילת הגל, היינו עדים השבוע לירידה בחולים קשה - שהרחיקה אותנו עוד יותר מרף הספיקה. הנתון המעודד הזה, ביחד עם העובדה שהתחלואה יורדת יותר מהר מכל התרחישים שנראו ריאליים לפני חודש, מעיד על שיפור המצב. כל עוד פתיחת בתי הספר והחגים המתקרבים יעלו את מקדם ההדבקה R ללא יותר מ-1.6, העלייה צפויה להתאזן בזכות אותם "מוגנים חדשים" - מחוסנים ומחלימים - והבלימה תימשך. 

פרופסור ערן סגל, המחלקה למדעי המחשב, מכון ויצמן