עשרת ימי תשובה הפכו עבור הצבא לימים מתוחים מהרגיל: השיגורים מעזה לצד המרדף אחר המחבלים שברחו מהכלא נתנו את האות לפעילות ביטחונית מאומצת ובלי פוסקת. בין הערכות המצב והדיונים בחמ"לים, הרמטכ"ל אביב כוכבי לא שולל מבצע צבאי נרחב - בעזה או בג'נין, שעומדת בלב פרשת בריחת האסירים. בריאיון מיוחד ל-N12 הוא מתייחס גם לפרשה שעוררה סערה בצבא ומחוצה לו - נפילת הלוחם בראל חדריה שמואלי מירי מטווח קרוב בגבול עזה: "אני מבין את צער המשפחה, אבל עקרונות המנהיגות והפיקוד בצבא הם דבר גדול ועקרוני מכל אירוע בודד".

הרמטכ"ל כוכבי בריאיון לניר דבורי (צילום: n12)
בשטח עם הרמטכ"ל | צילום: n12

נפילתו של המסתערב בראל חדריה שמואלי ז"ל בגבול עזה לפני כחודש הובילה למחאה נרחבת - וגם למתקפה עוצמתית של משפחתו כלפי הצבא. "המפקדים שהיו בשטח עם הלוחמים עשו כמיטב יכולתם לקבל החלטות נכונות וטובות ולעמוד במשימה", כוכבי מבהיר בריאיון על סמך המידע שהתגלה עד כה. "בדיעבד ועל פי התחקיר נכון היה לנהל את האירוע בקו אחורי ולא סמוך לחומה".

"זו שגיאה מבצעית באירוע מבצעי", מדגיש הרמטכ"ל. כוכבי משוכנע שהיה צורך לנתק מגע כאשר הגיעו המחבלים לחומה, אבל הוא לא חושב שהמפקדים צריכים להישפט על מעשיהם. לדבריו, "ההיסטוריה הצבאית מלאה באירועים ששילמנו עליהם מחירים. חייבים לתת גיבוי למפקדים - אם לא ניתן גיבוי, נקבל מפקדים הססנים. ולכן אני נותן גיבוי לשיקול הדעת גם אם הוא היה בדיעבד שגוי". 

למשפחה הוצג לאחרונה תחקיר הביניים של האירוע הקטלני בגבול עזה. הרמטכ"ל כוכבי החליט להמתין לאחר פרסום האירוע, מתוך מטרה להראות להורים השכולים תהליך מסודר ולא תחקיר שיצטייר כ"חפיף". שיקול נוסף בעיתוי הפרסום היה רצון להימנע מהפצת התחקיר תוך כדי השבעה, כדי לא להוסיף קושי למשפחה. לסביבתו הקרובה אמר כוכבי שאולי טעה בדיעבד, וייתכן שנכון היה להוציא את התחקיר מוקדם יותר ולמנוע כך פגיעה באמון הצבא. הרמטכ"ל סיפר שעם הלקח הזה יילך בהמשך, אם וכאשר יידרש לאירוע דומה בעתיד.

השיחה הכואבת עם אם הלוחם שנפל - וההחלטה שהתקבלה

בתחקיר הסופי שיושלם בשבועות הקרובים אין כוונה לנזוף במפקדים או להעמידם לדין משמעתי. הרמטכ"ל מבחין בין שגיאה לתקלה ומניח שמשפחת שמואלי, שעדיין נסערת, תתקשה לקבל את החלטתו - אבל הוא אינו מתכוון לשנות את עקרונות הפיקוד והמנהיגות בצה"ל בגלל לחץ כזה או אחר. 

בשבוע שעבר הוא נפגש עם בני משפחתו של חדריה שמואלי ז"ל. הוא שמע את האם ניצה מטיחה בו שבנה נרצח, ומוסיפה שהיא רוצה את ראשם של המפקדים שעומדים מאחורי מותו של בנה. כוכבי הקשיב לדבריה בשקט ולבסוף אמר לה: "אל תעמיסי על עצמך כאב נוסף, יש לך מספיק צער וכאב לכל החיים".

בהיסטוריה של צה"ל, הוא הוסיף, נפלו לוחמים במפגש עם אויב בלחימה מטווח קצר כמו שקרה לבראל ז"ל - הוא לא נרצח אלא נפל בקרב בירי מטווח אפס מול מחבל. והוא עשה זאת תוך הגנה על הריבונות הישראלית ותוך מניעת חדירה של מחבלים לשטח ישראל. מסר דומה השמיע גם נפתלי בנט בריאיון ליונית לוי, שבו הדגיש כי בראל ז"ל לא נרצח, והוסיף: "אין לנו מפקדים אחרים וצה"ל אחר, לפעמים יש שגיאות. מלחמה זה לא דבר סטרילי. אנחנו צריכים לגבות את חיילי צה"ל ולא לתקוף אותם".

הסקר והממצאים: "הוראות הפתיחה באש ברורות"

חודש לפני התקרית הקשה ברצועה שבה נפל הלוחם ביקש הרמטכ"ל לבצע סקר פנימי בקרב הלוחמים באוגדת עזה. כוכבי ביקש לדעת, כפי שהוא עושה מעת לעת בכל הגזרות, אם הוראות הפתיחה באש ברורות ונהירות ללוחמים. הנתונים מעניינים: מרביתם המוחלטת של המפקדים והלוחמים בתחושת מסוגלות גבוהה. ל-N12 נודע כי 97% אמרו שהם חשים שהפלוגה שלהם מוכנה לכל אירוע מבצעי, 90% אמרו שהוראות הפתיחה באש ברורות במידה רבה מאוד. סקר דומה בקרב לוחמים ביהודה ושומרון הניב נתונים דומים.

כוכבי משוכנע כי הוראות הפתיחה באש ברורות ללוחמים, וזאת למרות המחאה הציבורית. אין הדבר אומר שאין מצבים מורכבים, כמו נפילתו של בראל חדריה שמואלי, אבל בצבא משוכנעים שידי החיילים לא קשורות. גם ראש הממשלה מחזיק באותה עמדה: בריאיון ליונית לוי הצהיר כי "לא היה שום שינוי בהוראות פתיחה באש - בניגוד לכל הסיפורים של פוליטיקאים כאלה ואחרים. לצה"ל יש את כל הכלים כדי לפעול. גם באירוע הזה היה ירי לא מבוטל של כוחותינו לצד השני. המצב הוא מורכב, אנחנו לא קושרים את ידי החיילים".

את האיגרת למפקדים שבה גיבה אותם בעקבות דברי המשפחה והלחץ בציבור, הוציא כוכבי בתום השבעה. לדבריו חשוב שהמפקדים לא יהססו וצריך לגבות אותם במיוחד כששגו בתום לב ובסיטואציה מורכבת. כוכבי משוכנע שהציבור מבין את זה: כמה ימים אחרי התקרית הוא השתתף באירוע אזרחי ושם זכה (לדברי מי שהיה שם) לחיבוק ותמיכה, ורבים ניגשו לחזק אותו על המסר למפקדים. 

הרמטכ"ל כוכבי, הבוקר בבית משפחת חדריה-שמואלי (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק "צועדים בדרך בראל")
כוכבי עם אימו של הלוחם בראל חדריה שמואלי ז"ל | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק "צועדים בדרך בראל"

 

פרשת החייל מגיעה בעקבות אירוע דרמטי נוסף שהתרחש לאחרונה - מותו של קצין המודיעין ת' בכלא. כוכבי התייחס בעבר לפרשה וכינה אותו "חייל שלי, של כולנו, גם אם הוא עשה עבירה חמורה ביותר". לדבריו, הקצין כמעט פגע בסוד גדול - ובצבא הצליחו לעצור זאת בדקה ה-90. גם היום ההערכה היא שהקצין חיבל באופן אפקטיבי ומכוון בנושא ביטחוני, תוך שהוא יודע מה התוצאות של הפעולות - שאותן ביצע עשרות פעמים, במשך למעלה משנה.

ת' עצמו היה בצוות הבדיקה שנועד לגלות מי מחבל בעבודת היחידה, ולא גילה כי הוא עומד מאחורי המעשה. עדיין לא ברור מדוע פעל כך. בצבא מודים כי שגו בכך שלא פרסמו יותר מידע בנושא עם התגלות הפרשה, אך הסבירו שפעלו מתוך רצון להגן על המשפחה שלו, וגם מתוך זהירות שנועדה למנוע חשיפת יכולות ופעילות של הצבא.

על סף כניסה מבצעית לג'נין? "התוכניות קיימות"

האירוע הדרמטי בערב ראש השנה - בריחת המחבלים באישון לילה מכלא גלבוע - היווה את שריקת הפתיחה ללילות רבים ללא שינה. פעילות נרחבת של כוחות הביטחון סייעה ללכוד ארבעה מהם, אך כוכבי מבהיר שזוהי רק ההתחלה. מהחקירה של זכריא זביידי עולה כי האסירים תכננו להגיע לג'נין, וייתכן שלפחות אחד המחבלים כבר הגיע לשם ואף מקבל שם סיוע והסתרה. "האפשרות הזו מתוכננת והתוכניות לכך קיימות גם הן", אומר כוכבי בהתייחסות לאפשרות של מבצע צבאי נרחב בגזרת ג'נין.

בשיחות סגורות אומר כוכבי שהוא אופטימי לגבי היכולת לתפוס את האסירים הנמלטים. לדבריו, "אין מבוקש שבסוף לא שמנו עליו את היד גם אם זה לקח כמה חודשים". בריאיון הוא מבהיר: "אם היקף הפיגועים שייצא ממרחב העיר ג'נין בכלל או מחנה הפליטים בפרט יגדל, ייתכן ולא יהיה מנוס למבצע טיהור תאי הטרור שיש במרחב הזה. זה נכון גם לגבי מקומות נוספים באזור יהודה ושומרון".

הרמטכ״ל אביב כוכבי (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
הרמטכ"ל כוכבי בחמ"ל החיפושים אחר המחבלים שברחו מהכלא | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

בעת כתיבת שורות אלו, אירוע בריחת האסירים עדיין לא הסתיים. אם יהיה צורך בכך, בצה"ל מוכנים גם להיכנס למחנה הפליטים בג'נין בעוצמה רבה כדי ללכוד את הרוצחים ולהכניס אותם לכלא  - וגם במחיר של השפעה על כל יהודה ושומרון. בצה"ל מזהים שהמצב בג'נין מחמיר ומידרדר כבר שנים רבות, וסובל מירידה במשילות עוד לפני הבריחה מהכלא: לפני כחודש נפגש הרמטכ"ל עם מפקדי החטיבות ביהודה ושומרון ואמר להם כי בהחלט קיימת אפשרות שהצבא יצטרך לטפל במרחב ג'נין בצורה הרבה יותר אגרסיבית. התוכניות המבצעיות שהוכנו לצורך האירוע מגיעות עד לכדי היקף דומה לזה של מבצע "חומת מגן" מהאינתיפאדה השנייה.

ארבעה מהאסירים נלכדו
אלו שנלכדו - ואלו שעדיין לא

כדי לטפל באיום הזה, צה"ל מבצע מדי שבוע עשרות מעצרים של חשודים בטרור מחמאס, מהחזית העממית ומהג'יהאד האיסלאמי - במטרה לצמצם את הניסיונות לבצע פיגועים. יש ירידה במשילות מבחינת מנגנוני הביטחון הפלסטיניים וזה מאפשר לארגונים האלו להרים ראש. אם שיטת "כיסוח הדשא" של הצבא לא תצליח לצמצם את עליית הטרור וניסיונות הוצאת הפיגועים מג'נין, או שהאסירים הנמלטים יתנקזו לשם, בצה"ל מעריכים שלא תהיה ברירה אלא להיכנס למבצע נרחב בגזרה.

הרמטכ"ל כוכבי בשטח (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל כוכבי בשטח | צילום: דובר צה"ל

מה באמת רוצה סינוואר? כוכבי מתייחס לשאלה הבוערת

אבל לא רק הבריחה הנועזת והסתובבות המחבלים בשטח ישראל מטרידה את צה"ל בימים האחרונים. אחרי תקופה יחסית של שקט, לאחרונה התחדשה המתיחות בגבול עזה. השבוע קצב השיגורים עלה, ואיתו קצב התקיפות. המצב בעזה לא רגוע, ובצה"ל מסתכלים על הרצועה כמקום הכי פחות יציב במזרח התיכון. הרמטכ"ל כוכבי לא מתכוון לעבור על האיומים מהדרום בשתיקה. "נתקוף בעוצמה כל פעם שתהיה הפרת ריבונות או פגיעה באזרחים", הוא מצהיר בריאיון. "אם האירועים יהיו תכופים, נצא למבצע נוסף בכל עת שנצטרך".

לשיטתו של כוכבי, דרושות שתי פעולות מקבילות: "בעזה צריך לאפשר ביד אחד סיוע הומניטרי וכלכלי אבל לא ניתן מעבר לזה עד שיהיה פתרון בסוגיית השבויים והנעדרים". מנגד, הוא מבהיר, המסר לארגון הטרור השולט ברצועה צריך להיות ברור, חזק ונחוש: "נפעיל כוח ככל שיידרש כדי להוכיח לחמאס שאין תוחלת לפח"ע שהוא מייצר, לא יהיה לו מכך שום הישג אזרחי". בכל פעם שיש צבע אדום, סיפר באחרונה הרמטכ"ל לשומעיו, הוא חושב על הילדים בנתיב העשרה ושדרות. אבל עדיין הוא משוכנע שצה"ל מספק הגנה וביטחון בכל הגבולות וקורא את האיומים הקרובים והרחוקים.

לאחר מבצע "שומר החומות" בחודש מאי, גברו ההערכות במערכת הביטחון שיחיא סינוואר נמצא באופוריה ומתרברב - ויש קולות שטוענים כי סינוואר "מנותק מהמציאות ולא מבין שהיא השתנתה". הרמטכ"ל מודה בריאיון שהוא דווקא חושב אחרת: "אני לא מקבל את ההערכה שסינוואר מאבד קשר עם המציאות. הוא רציונלי אבל גם מאוד אמוציונלי. הוא מנסה לקדם אינטרסים כמו שיפור הכלכלה ברצועה והוא עדיין אימפולסיבי וככל שעובר הזמן צובר ביטחון אבל זה עולה לו בשגיאות".

מנהיג חמאס ברצועת עזה, יחיא סינוואר, על כורסה במשרד ההרוס
"זה עולה לו בשגיאות". סינוואר במשרדו שהופצץ

ובכל זאת עולה השאלה - מה רוצה סינוואר? מה מניע את האיש, שאחראי על אחד המקומות העלובים בעולם, עם מצב כלכלי וחברתי קשה מאוד? כל הפעולות שהוא נוקט, מסבירים בצבא, נעשות  מתוך לחץ פנימי ומצוקה ומחוסר יכולת לממש את מה שהבטיח: כלכלה וחיים נורמליים.

מצבם של תושבי עזה רק מידרדר מאז עלה חמאס לשלטון, ובישראל מזהים כי בחמאס היו רוצים לחזור למצב שהיה לפני מבצע "שומר החומות". בניגוד למבצעים קודמים, ישראל עדיין לא חזרה למצב שקדם אלא "משחררת בהדרגה" בכל הקשור לכניסת סחורות, מרחב דייג ויציאת סוחרים לישראל. המצב הנוכחי מטריף את חמאס, ונשאלת השאלה אם אי ההסכמות לגבי מנגנון העברת הכסף לרצועה יובילו להסלמה - או שיימצא פתרון שיוריד את כולם מהעץ ויביא לתקופה יציבה יותר. 

כוכבי כאמור לא שולל סבב נוסף נגד חמאס בעזה - אך הוא גם משוכנע שהושגה הרתעה במבצע הקודם: "בסוף סינוואר לא שוכח את עוצמת הפגיעה במבצע 'שומר החומות'. ולראייה, הוא שומר על תגובה ברמת הבלונים והפרות הסדר בגדר ולא מעבר לכך". בצה"ל טוענים כי חמאס לא אוהב את הירי של הרקטות מצד הג'יהאד האיסלאמי, וגם נזהר בתגובות על תקיפות חיל האוויר ו"מסתפק" בעיקר בהפרחת בלונים. ההערכה היא שחמאס מבין את המחיר הגבוה שייגבה ממנו אם תהיה הסלמה.

הרמטכ"ל אביב כוכבי  (צילום: דובר צה"ל)
חושב באזעקות על ילדי הדרום | צילום: דובר צה"ל

בינתיים בצבא מדגישים כי התגובות לשיגורים ולטרור הבלונים הן משמעותיות: השבוע תקפו מטוסי חיל האוויר מתקני ייצור רקטות, חלקם תת קרקעיים. אחד מהם היה בבת עינו של חמאס ונחפר תחת חממות במרכז הרצועה: הוא הושמד באמצעות 10 פצצות חודרות בונקרים. "לא מכילים - מגיבים על כל הפרת ריבונות", הדגישו גורמים ישראלים, "אנחנו פוגעים במאמצי ההתעצמות של חמאס ולא בדיונות חול". בצבא מאמינים שזו הוכחה להרתעה הקיימת. למרות הרצון בשקט, פיקוד הדרום נערך לחידוש הלחימה בעזה - עם תוכניות מבצעיות ואיסוף בנק מטרות חדש. אם חמאס יפגע בריבונות הישראלית, מדגישים בצבא, לא נהסס לצאת למבצע נוסף. 

הרמטכ"ל אביב כוכבי  (צילום: דובר צה"ל)
"לא ניתן מעבר לסיוע הומניטרי וכלכלי עד שיהיה פתרון בסוגיית השבויים והנעדרים". הרמטכ"ל אביב כוכבי | צילום: דובר צה"ל

ההתלקחות בגדה שנמנעה בינתיים - וההישגים בצפון

בעוד הגזרה הדרומית סוערת, בצפון התחושה הזמנית היא שקטה - אם כי רק לאחרונה בוצעו שיגורים חריגים של רקטות גם מסוריה וגם מלבנון. הרמטכ"ל, מצידו, לא מתכוון לגרור את ישראל לעימות עם חיזבאללה. התפיסה בצבא היא שכל עוד חיזבאללה לא יתערב ויירה אלא יטפל בחוליות פלסטיניות שביצעו את הירי לעבר ישראל - יש לו משילות בדרום לבנון. חיזבאללה נאלץ לפעול כדי למנוע את הירי הפלסטיני, ולא יכול להסתפק בישיבה מהצד. במקביל ישראל פועלת באופן מאומץ ונרחב כדי למנוע מחיזבאללה לייצר טילים מדויקים ולהצטייד בהם: הנושא מוגדר בעדיפות גבוהה, וניכרת בו התקדמות בשטח.

הרמטכ"ל כוכבי בריאיון לניר דבורי (צילום: n12)
ריאיון בלב ימים סוערים | צילום: n12

כמה דיווחים שהופצו לאחרונה, שהמקור של חלק מהם ברוסיה, טענו לירידה באפקטיביות של תקיפות צה"ל - וליירוטים רבים במהלך אותן פעולות אוויריות. בצה"ל מדגישים כי היחסים עם הרוסים "מצוינים" והדיווחים על יירוט הפצצות שקריים. בצבא מדגישים כי מתבצעת פגיעה בכל היעדים שהוגדרו, וקיימת הבנה עם הרוסים - מה שנחשב לנכס מהותי. טילי הנ"מ שמשוגרים לעבר המטוסים של חיל האוויר הם אומנם מתוצרת רוסית אבל נורים על ידי מערך ההגנה האווירית של צבא סוריה. עוד מדגישים בצבא כי המיומנות של הטייסים בבחירת נתיב התקיפה, בהטעיות ובזווית הטלת הפצצות מקשה מאוד על יירוט המטוסים והפגיעה בחימושים, למרות שהסורים לא מפסיקים לנסות. 

אתגר נוסף שניצב בפני צה"ל ביהודה ושומרון, ולא רק עכשיו בצל בריחת האסירים, הוא חיזוק המתונים - כלומר הרשות הפלסטינית. ראש הממשלה בנט הבהיר אחרי פגישת גנץ ואבו מאזן כי אין כוונה להתקדם במו"מ, ובצה"ל חושבים שבין מו"מ מדיני לבין חיזוק המתונים יש מרחב גדול והמון פעולות שניתן לבצע בשטח. במערכת הביטחון מזהים כי אבו מאזן מציג גישה מעט יותר חיובית בתקופה האחרונה, גם בהשפעת הממשל החדש בוושינגטון לפני שבועיים והביקור של גנץ אצלו. עם זאת, ברור לו שאין סיכוי כרגע לחידוש המו"מ המדיני.

ההבנה היא שחוסר הרצון של הרשות באינתיפאדה חדשה נובע ממצבם הכלכלי המשופר, ובשל כך אין מוטיבציה ברשות לעימות נרחב עם ישראל -  אבל יש אירועים רגישים שעלולים להדליק את הרחוב הפלסטיני כמו למשל הר הבית ובריחת האסירים. למרות הקריאות לצאת ולהתעמת עם חיילי צה"ל לאחר תפיסת ארבעה מבין האסירים שנמלטו, רק כמה מאות פלסטינים יצאו לרחובות - וכך נמנע בינתיים פוטנציאל התלקחות משמעותי. 

הרמטכ"ל אביב כוכבי  (צילום: Sraya Diamant, פלאש/90 )
מה למד כוכבי בטיסה נמוכה מעל השומרון? | צילום: Sraya Diamant, פלאש/90

בתקופה האחרונה חלה עלייה במספר הפלסטינים ההרוגים בגדה - 61 נהרגו מאש צה"ל בשלושה חודשים. כוכבי אמר למפקדים כי חשוב להקפיד בהוראות הפתיחה באש ולא לחרוג מהן: בצבא מזהים כי ברוב המכריע של האירועים היה מדובר בפתיחה נכונה באש אל מול האיום. עם זאת, ישנו מקרה אחר שנחקר כתקלה - מותו של ילד בחברון מאש צה"ל. יש ברחוב הפלסטיני חוסר אמון ותסכול מול ההנהגה, תופעות שחיתות בצד חוסר משילות בכמה מוקדים. למרות שלא מזהים מוטיבציה להתקוממות נוספת, תמיד קיימת סכנה מצד מפגע בודד שיוצא לבצע פיגוע.

הרמטכ"ל כוכבי מתחסן (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל כוכבי מתחסן | צילום: דובר צה"ל

באיו"ש הכלכלה היא גורם מרסן, ולכן גם בימים אלה יוצאים יותר ממאה אלף פלסטינים לעבוד בישראל. גם זיכרון "חומת מגן" עדיין צרוב בהם, כך משוכנעים בצבא. בשבוע החולף טס הרמטכ"ל במסוק מעל צפון השומרון. המסוק טס נמוך, כמעט נגע בקרקע, מה שאפשר לכוכבי לראות מהחלון הרבה מאוד וילות שבנו הפלסטינים בכפרים ובעיירות השומרון. מבחינתו זה מעיד על המצב הכלכלי של מרבית התושבים. מי שמשוחח עם הרמטכ"ל לא יכול שלא להתרשם שמבחינתו "חומת מגן", המבצע שבו היה מח"ט הצנחנים, הוא אירוע מכונן. כוכבי פעל אז בשכם ובמחנה הפליטים בלטה, פיתח שיטת לחימה ברחובות הצפופים באמצעות שבירת קירות ומעבר מבית לבית - והצליח לכבוש את העיר במיעוט נפגעים. הזמן יגיד אם השיטה הזו תחזור על עצמה גם בג'נין בטווח הנראה לעין.