זה קרה, כך על פי התקשורת בעירק, במהלך ביקורו של שר החוץ הישראלי יאיר לפיד באיחוד האמירויות. מבנה ששימש סוכני מוסד ישראלים בפרברי העיר אירביל שבמחוז הכורדי בצפון עירק הותקף ברקטות על ידי פעילי מיליציות פרו-אירניות. לפי התקשורת המקומית, היו נפגעים בתקיפה הלילית. בישראל טענו שהדבר אינו מוכר וגם גורמים בממשל הכורדי הכחישו שאירוע כזה אכן קרה. אלא שהפרסום הזה חושף שהאירנים משוכנעים שישראל חזרה לפעול באופן שוטף וצמוד עם הכורדים בצפון עירק ובצפון סוריה, ומוציאה לפועל מבצעי מודיעין ותקיפה נגד אירן וגרורותיה ברחבי סוריה ועירק.
לפני כשנה הרעיד פיצוץ גדול מחנה צבאי הממוקם במחוז סלאח א-דין שמצפון לבירה בגדד. מדובר היה במתחם לאחסון אמצעי לחימה של מיליציות שיעיות פרו-אירניות ובתקיפה הושמדו יותר מ-50 טילים מדויקים שהעבירה אירן לידי המיליציה השיעית ח'שד א-שעאבי היושבת בעירק ופועלת גם בגבול סוריה. על פי אותם דיווחים, התקיפה בוצעה באמצעות מל"טים חמושים שהשמידו את משלוח הנשק הייחודי. האירנים טענו שמאחורי התקיפה עומדת ישראל.
היה זה חלק מסדרה של מתקפות על מתקנים של מיליציות פרו-אירניות ברחבי המדינה, שבמסגרתם הושמדו טילים ומחסני נשק, וחוסל מפקד מערך הטילים של ארגון קטיב חיזבאללה הפועל בעירק.
הממשל של כורדיסטן, האוטונומיה הכורדית בצפון עירק, דחה בתוקף את טענות כלי התקשורת בעירק ואירן שלפיהן הכורדים אפשרו לישראל להקים בסיס בשטח האופוזיציה. על פי הטענות, שפורסמו בכלי תקשורת באירן ובכלי תקשורת של השיעים בעירק, ישראל הקימה בסיס צבאי סמוך לבירת האוטונומיה הכורדית ארביל וחלק מהתקיפות המיוחסות לישראל בעירק בוצעו בכלל על ידי הכורדים. הקשרים בין הכורדים לישראל הם ארוכי שנים, אבל האם בשנתיים האחרונות, נוכח התמיכה הפומבית של ישראל בשאיפתם של הכורדים לעצמאות, התחזק והתגבר שיתוף הפעולה המודיעיני והמבצעי בין שתי המדינות?
"סדרת שבי" בכלא הטורקי
לפני שנים בודדות, כך מספרים, חזרה חבורה של יוצאי יחידות מובחרות בישראל ממסע הדרכה בחבל הכורדי. בדרך הם נעצרו בידי אנשי המודיעין הטורקי. חברי הקבוצה נכלאו, בודדו זה מזה ועברו חקירה אינטנסיבית בידי הטורקים. רק הודות לעובדה שעברו בשירותם הצבאי "סדרת שבי" קשוחה, ושלא נשברו והתמידו בסיפור הכיסוי שלא ניתן לפרסם אותו גם היום ונתפר בדיוק למקרה כזה, הם ניצלו משנים בכלא הטורקי. שעות וימים של חרדה עברו בישראל על כמה אנשים, עד שהקבוצה שוחררה ובדרך לא דרך שבה הביתה.
כך השתנה השטח בשליטת הכורדים מ-2003 ועד 2020:
במשך עשרות שנים הייתה ישראל היחידה שסיפקה תמיכה והכשרה לכורדים בעירק. באשר לשיקוליה של ישראל, הם נובעים משילוב של גורמים היסטוריים, אסטרטגיים, הומניטריים ואפילו מוסריים - רובם רגישים מאוד עד שהצנזורה הישראלית אינה מאפשרת לפרסמם. מספיק להיזכר בקשרים החשאיים שישראל קיימה עם הכורדים בעירק בין השנים 1975-1965.
היחסים בין הכורדים לישראל הם ארוכי שנים, עמוקים ואסטרטגיים, ואף חזקים יותר מיחסי הכורדים עם ארה"ב ועם מדינות אירופה. הנוכחות של ישראל בכורדיסטן אינה חדשה. במהלך שנות השישים והשבעים ישראל תמכה בסתר בהתקוממות כורדית כנגד עירק כחלק מהאסטרטגיה הגיאו-פוליטית שלה במזרח התיכון לכריתת בריתות עם הלא-ערבים.
סוכני המוסד אימנו את הכורדים והעניקו להם סיוע הומניטרי - תוך שהם נהנים מהלמידה על עירק מבפנים. למרות שהיחסים נותרו סמויים, הם הועילו לשני הצדדים. הכורדים עסקו בלוחמה א-סימטרית נגד כוחות עירק והרוויחו מסיוע ישראלי. בנוסף לאימונים, ישראל סיפקה לכורדים ערוצים למערב ובמיוחד לוושינגטון. באשר לישראל, העזרה לכורדים בכלל ולמורדים בפרט מתאימה לאסטרטגיה של מדיניות חוץ של כינון בריתות פריפריה. מדיניות זו הייתה גם הבסיס ליחסי ישראל עם מדינות וגופים לא-ערביים במזרח התיכון כמו טורקיה ואירן טרום המהפכה. הכורדים גם הגנו על היהודים שנותרו בעירק וסייעו בעלייתם ארצה.
בהמשך חל שינוי גדול ביעדיה האסטרטגיים של ישראל. באותן שנים, המטרה הייתה לצאת מהבידוד האזורי ובהתאם לתורת הפריפריה של דוד בן-גוריון ליצור ברית עם ישות לאומית. מטרה עיקרית נוספת הייתה להחליש את עירק ולמנוע את הצטרפותה למלחמה נגד ישראל. כיום היעדים העיקריים הם להילחם בגורמים איסלאמיים קיצוניים כמו דאע"ש, ובעיקר לנטרל את אירן ואת התרחבותה לעבר סוריה.
הנתיב הסודי שנחשף במקרה
סאמיר מדאני מפעיל את האתר TankerTrackers.com. מביתו שבשבדיה הוא עוקב אחר תנועת מכליות הנפט בעולם, תחביב שהפך לחושף יחסים דיפלומטיים חשאיים בין מדינות. בנובמבר 2017 הוא שם לב לפרט מעניין - מכלית נפט בשם "וואלטאמד" שיצאה מנמל ג'ייהן שבטורקיה בדרכה לתעלת סואץ כיבתה את מערכת האיכון שלה (GPS) ונעלמה מן המכ"ם בעומק הים מול חופי אשקלון. הפרט הקטן הזה חשף נתיב כלכלי-מדיני-ביטחוני חשאי אותו ניסו בישראל להסתיר.
מתברר שכורדיסטן מנהלת מדיניות עצמאית בשוק הנפט, הודות להשלמתו של צינור העובר מכורדיסטן העירקית דרך טורקיה ועד לעיר הנמל הטורקית ג'ייהן. בנקודה זו מועמס הנפט הכורדי ועובר במכליות למדינות שונות בהן איטליה, יוון, קפריסין ולפי דיווחים גם ישראל. הסכמתה בשתיקה של טורקיה למכירות הנפט לישראל מהווה נדבך חשוב ביחסים המתפתחים בין המדינות הללו, שמגיעים לכדי משולש אסטרטגי בין ישראל, כורדיסטן העירקית וטורקיה, כחלק מהמארג המורכב של בריתות והסכמים לא רשמיים באזור. ישראל, שתומכת בכורדים ששולטים בחבל הכורדי שבצפון עירק, מסייעת לשלטון המקומי במלחמתו לעצמאות ובמאבקו בדאע"ש. כך זרם לו בין המדינות נפט בשווי מיליארד דולר בשנה מבלי שאיש ידע. עד הפרסום ההוא.
כאשר המדינות העולם התעלמו מהכורדים ומזכויותיהם לעצמאות עצמית, ישראל הייתה המדינה היחידה שתמכה בכורדיסטן חופשית ועצמאית. ישראל הפכה למדינה הראשונה בעולם שתומכת בעצמאות כורדית ב-9 בספטמבר 2017. לפני משאל העם על עצמאות כורדיסטן העירקית, הייתה ישראל הכוח העולמי הגדול היחיד שתמך בעצמאות האזור. עוד דווח כי ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו לחץ על מנהיגי העולם לתמוך במשאל הכורדי. כאשר כוחות עירקיים וכוחות הגיוס הפופולריים השיעים תקפו את קירקוק, תמך נתניהו בכוחות הכורדים והפעיל לחץ על הכוח המשפיע כדי למנוע נסיגות לכורדים העירקיים.
במהלך העצרות התומכות בעצמאות בארביל, בירת חבל כורדיסטן, העם הכורדי הביע בפומבי את הערכתו כשהניף את דגל המדינה היהודית ושיבח את ישראל בכינוסים, בהפגנות ובחגיגות. בעקבות מתקפת דאע"ש בצפון עירק בספטמבר 2014, הארגון הלא ממשלתי "ישראייד", בשיתוף הוועד היהודי האמריקני, הכריז כי יעניק סיוע מיידי לנוצרים וליזידים בכורדיסטן העירקית. באוקטובר 2014 הציע "ישראייד" סיוע הומניטרי לפליטים שנמלטו ממסע הטרור של דאע"ש בכורדיסטן העירקית.
"לא נאפשר ישראל שנייה בעירק"
קיום קשרים חזקים עם הכורדים הוא גם נכס עבור ישראל שיחזק את כוחה באזור. גורמי ביון בישראל מסבירים ששיתוף הפעולה עם הכורדים מספק לישראל עיניים ואוזניים באירן, בעירק ובסוריה. בשלב מסוים, על פי דיווחים, ייבאה ישראל עד שלושה רבעים מהנפט מכורדיסטן העירקית - וסיפקה מקור כספי מכריע לאזור בזמן שנלחם בפעילי המדינה האיסלאמית. על פי הדיווחים, חברות ישראליות השקיעו בפרויקטים בתחומי האנרגיה, הפיתוח והתקשורת בכורדיסטן העירקית, בנוסף למתן הדרכות ביטחוניות.
לאחר נפילת המשטר העירקי ב-2003, הקשרים הצבאיים והמדיניים בין שתי המדינות התחזקו עוד יותר. על פי כמה דיווחים, בשנת 2004 צה"ל ויחידות המודיעין שלו היו פעילים באזורים הכורדים בעירק, באירן ובסוריה, סיפקו תמיכה והכשרה ליחידות הכורדיות וביצעו פעולות חשאיות בגבול אירן. מאז התרחבות דאע"ש בקיץ 2014, מנהיגי ישראל הכריזו שוב ושוב על זכותם של הכורדים למדינה עצמאית בכורדיסטן העירקית. מנהיגים אלה כללו את הנשיא לשעבר שמעון פרס ואת ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו.
השפה המאיימת של מתנגדי הכורדים לא הותירה ספק בכוונותיהם. סגן נשיא עירק נורי אל-מלכי הכריז כי "לא נאפשר את הקמתה של ישראל השנייה בעירק". זו הייתה חזרה על דבריו של מנהיג עירקי קודם שהזהיר עוד בשנות השישים, כאשר ישראל סייעה צבאית למאבקי הכורדים נגד המשטר המרכזי בבגדד, מפני יצירת ישראל שנייה בעירק.
גם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שלא מחמיץ שום הזדמנות להשמיע טענות אנטישמיות ואנטי-ישראליות, התנפל בשקיקה על ישראל. הוא האשים את המוסד במעורבות בחבל הכורדי וקרא להנהגה הכורדיסטנית להתעורר מחלומה של מדינה עצמאית הנתמכת על ידי ישראל בלבד. בטורקיה הופצו מפות המציגות את "ישראל השלמה" כישות עם גבולות המשתרעים מחופי מצרים עד המפרץ הפרסי.
מי פועל בלב מדינת האייתולות?
במשך חלק ניכר מהסכסוך בסוריה, כמה מיליציות כורדיות הפכו לבעלות בריתה הקרובות ביותר של הקואליציה בראשות ארה"ב במדינה וקיבלו כמויות אדירות של נשק, כמו גם הכשרה בהפעלת מקלעים כבדים, מרגמות, נשק נגד טנקים, מכוניות משוריינות וציוד הנדסי. הפנטגון העביר להם 12,000 רובי קלצ'ניקוב, 6,000 מקלעים, 3,000 משגרי רימונים וכאלף כלי נשק נגד טנקים ממוצא רוסי או אמריקני. אבל לא רק האמריקנים העבירו ציוד ללוחמים הכורדים.
הקשרים בין ישראל לכורדים הולידו יתרונות לשני הצדדים. בעבר, ישראל השיגה מודיעין ותמיכה בכמה אלפי יהודים שנמלטו מעירק הבעת'יסטית. הכורדים קיבלו סיוע ביטחוני והומניטרי, כמו גם קישורים לעולם החיצון, במיוחד לארה"ב.
#عاجل إنفجار في غرب العاصمة الإيرانية طهران #ايران pic.twitter.com/z4xbVvsWVx
— جنوبية | Janoubia (@janoubia_news) July 9, 2021
פיצוץ גדול התרחש בשבוע שעבר בצפון טהרן ומבנה עלה באש כתוצאה ממנו. מדובר במבנה ממשלתי הנמצא סמוך לפארק מלאט, אזור יוקרתי שבו נמצאים מוסדות רשמיים רבים - בהם אוניברסיטאות ומכוני מחקר. הפיצוץ הזה מצטרף לסדרה ארוכה של פיצוצים מסתוריים במפעלים, מכוני מחקר ובסיסי צבא בלב אירן - כולם קשורים בתעשיית הגרעין ובפיתוח טילים. האם, כפי שרמז ראש המוסד היוצא יוסי כהן, ישראל הפעילה שלוחים שאינם ישראלים בלב מדינת האייתוללות שרישתו את מתקניה האסטרטגיים במטענים מוכנים להפעלה מרחוק? האם היו אלה חברינו הכורדים? לא ניתן לקבוע בוודאות ואף גורם ישראלי לא יסתכן בלאשר זאת.
במקביל למאמץ לשכנע את ארה"ב לא לוותר לאירן בבניית הסכם הגרעין, ובהמשך למערכה נגד ההתבססות האירנית בסוריה וחימוש חיזבאללה, יש צורך בישראל לבנות אסטרטגיה רחבה ועדכנית, בדומה לבריתות הפריפריה האסטרטגיות של שנות השישים והשבעים. בסוריה ובעירק ישנו מיעוט כורדי משמעותי השואף לעצמאות. הסיוע לכורדים בשני צדי הגבול חשוב כדי לבנות חיץ בין אירן וסוריה. לאירן עצמה יש בעיית מיעוטים קשה. רק כ-55% מאוכלוסייתה הם ממוצא פרסי. השאר הם אזרים שיעים, שחלקם פעלו למען חיבור לאזרבייג'ן - כורדים, ערבים, אזרים ובלוצ'ים. כל המיעוטים הסונים מרוכזים בגבולות אירן, ובשטחם פועלים ארגונים שמתנגדים למשטר בטהרן והם בני ברית פוטנציאליים לישראל.