למילים יש כוח, בייחוד אם אתה נשיא ארה"ב - כפי שהוכיחו אירועי הימים האחרונים. בנאום שנשא רגע לפני שהוא מאבד רשמית את הנשיאות, קרא דונלד טראמפ לתומכיו לצעוד אל גבעת הקפיטול, והתוצאה הייתה מחזה חסר תקדים וקטלני שהותיר את העולם כולו המום. אלא שזו לא הייתה הפעם הראשונה שהמילים של טראמפ עוררו הדים. בטוויטר, בנאומים ובראיונות לתקשורת המציא טראמפ שפה חדשה שכללה ביטויים, סיסמאות ועלבונות שלא נשמעו קודם לכן בבית הלבן - וגם הביא לעולם מילה אחת מסתורית שכבר שנים איש לא הצליח לפענח.
הסיסמא שטראמפ מינף מהעבר הרפובליקני - America first - התייצבה במרכז הקמפיין של טראמפ לנשיאות (אם נסיר את העלבונות שהטיח במועמדת הדמוקרטית). משמעות הסיסמה העתיקה: קידום האינטרסים של אמריקה, ולא של מעמדה בעולם. המסר הזה שימח את תומכיו והטריד את מבקריו.
טראמפ פרש מעסקת המעצמות עם אירן, מהסכמי האקלים בפריז, הוא פתח מחדש משא ומתן על עסקאות סחר בינלאומיות והותיר את ארה"ב מבודדת על הבמה העולמית, מלבד יוצאי דופן כמו ישראל. טראמפ עצבן והלחיץ מנהיגים סביב העולם כשלמשל התלונן שמהגרים שמגיעים לארצות הברית, לא מגיעים מנורבגיה אלא ממדינות מחורבנות - או לדבריו מדינות "SHITHOLE". הסערה סביב אותו ביטוי הייתה גדולה, גם כאשר חלק מרשתות הטלוויזיה צנזרו את המילה.
אצל הנשיא הזה, ה-45 בתולדות ארצות הברית, הכול היה גדול - ענק! HUGE ,Tremendous, תמיד דרמטי... מהלכים שגרמו למנהיגים ועיתונאים להחזיק את ראשם בהפתעה מול המסכים, המסמכים, חשבון הטוויטר וגם במהלך העימותים הטלוויזיוניים. בנאום על חיסול מנהיג דאע"ש אבו בקאר אל בגדאדי השתמש טראמפ במילה Tremendous תשע פעמים ובמילה Big על הטיותיה - לא פחות מ-20 פעמים. גם המילה Huge הייתה אהובה עליו, במיוחד בתיאור בניית החומה בגבול מקסיקו.
לטראמפ יש מילה שלו למושג "בגדול" - Bigly - וכל מה שהוא עשה או הבטיח לעשות היה ב"ביגלי". כשנכנס לבית הלבן הפתיע את שומעיו, שניסו להבין אם מדובר במילה לא מוכרת או ב-Big League - הליגה של הגדולים.
שבוע לאחר ההשבעה ב-2017, ב-CNN כבר תהו לגבי המילה:
טראמפ טען שלמתנגדיו - או לכל מי שלא רואה כמוהו את המציאות יש "איי קיו נמוך". את חלק מאנשי צוותו שפיטר הוא אף הזמין לעימותים שיבחנו את האינטליגנציה. הנשיא הבא של ארצות הברית, ג'ו ביידן, קיבל גם הוא את התואר הזה, אבל הוא היה עוד ידוע יותר בכינוי "סליפי ג'ו - ג'ו הישנוני". מדובר במשחק מילים על הכריך "סלופי ג'ו", שנועד לרמוז שיריבו חסר אנרגיות ולא חד - תואר ברמת עלבון דומה ל"ליטל מרקו" למתמודד מולו על המועמדות של הרפובליקנים ב-2016.
רמז נוסף לעלבונות ראינו במהלך העימות הנשיאותי הראשון נגד הילרי קלינטון ב-2016. טראמפ נהג לכנות את קלינטון "הנוכלת", ובעימות הוא אמר: "אני הולך להוריד מיסים בגדול, ואת תעלי מיסים בגדול". בהמשך הוא גם איים במרומז לכלוא את "הנוכלת" ואמר כי ימנה תובע לחקור את מעשיה. העימותים והציוצים התוקפניים תדלקו את המחאה ההמונית, והוא נהנה לשמוע את תומכיו צועקים LOCK HER UP - סיסמה שליוותה את מסע הבחירות.
וכאשר הדברים לא עובדים כמו שצריך אז מגייסים את ה-Alternative Facts - "העובדות החלופיות". בינואר 2017 היועצת קליאן קונווי סיפקה לנו את מה שאולי יהיה הבסיס לכהונה כולה - הטענה שיש דבר כזה "עובדות חלופיות". קונווי התחילה להשמיע את המונח במהלך ריאיון ל"פגוש את העיתונות" האמריקני, בניסיון להגן על הטענה הכוזבת, שטראמפ משך להשבעה שלו את הקהל הגדול ביותר אי פעם. נשיאות טראמפ תמשיך עם ה"עובדות החלופיות" עד לסוף הכהונה, כולל חוסר היכולת שלו להודות בהפסד בבחירות והיכולת להתמודד עם נגיף הקורונה, או על פי טראמפ - "הנגיף הסיני".
יש עובדות אלטרנטיביות? זה הריאיון שבו "נולד" המונח
בשנה האחרונה התלונן טראמפ שלקורונה יש יותר מידי שמות. אולי לכן הוא נשאר נאמן למונחים הבעייתיים ה"נגיף הסיני" וה"Kung Flu", אמירה שהרגיזה רבים - במיוחד אמריקנים אסייתיים. גם הנגיף, שבו לבסוף חלה טראמפ ושממנו החלים, הפך לסוגיה פוליטית בין-לאומית והשתלב במאבק שלו עם המעצמה מהמזרח. עם זאת הוא שב וטען שהמונח לא גזעני אלא רק מציין את מדינת המוצא של הנגיף.
ה"קְנוּנִיָה" היא מושג נוסף שנכנס להנהגה האמריקנית ולבית הלבן, בעיני טראמפ היא חיכתה בכל פינה - בתקשורת, בקונגרס, בחו"ל. במחצית הראשונה של נשיאותו הוא שמע והגיב על חקירתו של היועץ המיוחד רוברט מולר, שבדק את שיתוף הפעולה לכאורה של קמפיין טראמפ עם רוסיה. מולר לא הוכיח קשר אבל טען שהוא משוכנע שהנשיא משבש את מערכות הצדק האמריקניות.
הנשיא טען שקמו נגדו אנשי ה-Deep State - תיאוריית הקונספירציה (שאינה חדשה) שעל פיה ביורוקרטים מתוך המערכת הפוליטית מנהלים למעשה ממשלת פקידים חשאית שפועלת נגד נבחרי ציבור. כשאמריקה בחרה במועמד שבילה את רוב חייו במסדרונות הממשל האמריקני - בג'ו ביידן - הם למעשה חזרו לעובדי המדינה, השופטים ואנשי הביטחון הלאומי שהיום, אחרי עידן טראמפ, נראים לעיתים כמגיני הדמוקרטיה האמריקנית. מילה אהובה נוספת על טראמפ היא Hoax - תרמית: לדבריו השיח על הקשרים עם פוטין והטענה שביידן זכה בבחירות באופן הוגן (שהיא בעצמה מרמה - Fraud) הן רמאות, בעיקר מצידה של התקשורת.
טראמפ דחף מידע שנוי במחלוקת - מה שקיבל את התואר "דיסאינפורמציה" - אודות הכלכלה, הווירוס, הבחירות ואינספור נושאים אחרים. ההכרזות והציוצים שלו העלו חשש להתמוטטות באמון הציבור במוסדות השלטון ובתקשורת, שקיבלה את התואר "אויב העם". טראמפ השתמש כל הזמן בביטוי הטעון הזה כדי לתקוף, בעיקר בטוויטר, את התקשורת ששידרה לדבריו "פייק ניוז".
המונח "חדשות מזויפות" התחיל ב-BuzzFeed News, שם קרייג סילברמן תיאר כך טענות לא מאומתות ושמועות. בינואר 2017 טראמפ, הנשיא הנבחר, אמר במסע"ת לג'ים אקוסטה מה- CNN "אתה חדשות מזויפות". מאותו הרגע כל דיווח בתקשורת שהוא לא אהב קיבל את התואר המעליב. התקשורת לא נותרה חייבת, גם הוושינגטון פוסט, הניו יורק טיימס ועוד ועוד - ספרו לנשיא את ה"עובדות האלטרנטיוויות" שלו ואת השקרים הבוטים. הוא מנגד הצמיד לכלי התקשורת המרכזיים את הכינוי Lamestream Media, במשחק מילים נוסף שמופיע רבות בחשבון הטוויטר שלו.עיתונאים ברחבי העולם ככל הנראה עוד יתגעגעו לחשבון הטוויטר הרשמי של הנשיא, זה שנחסם חלקית לאחר המחאות האלימות בקונגרס וכולל אזהרות על "תוכן לא מאומת" לגבי הבחירות. אחרים ממתינים לרגע שבו יוכלו להפסיק את ההתראות האינסופיות על ציוצים מטראמפ עם מסרים חדים, לפעמים מוזרים.
ואחד מהם עניין יותר מכולם: טראמפ כתב במאי 2017 "חרף הקובפיפי המתמשך השלילי, של התקשורת (I Despite the constant negative press covfefe). עד היום לא ברור למה התכוון - אם מדובר במילה "סיקור" עם שגיאות כתיב, או - כפי שטען לאחר מכן - מילה שרק מספר אנשים מצומצם יודע את פירושה. לפעמים שמענו את הנשיא אומר דברים שלא הרגשנו נוח לתרגם או לצטט, המוכר ביותר הוא GRAB'EM BY THE... - המונולוג הגס ושלוח הרסן שלו מהעבר שצץ במהלך המרוץ לנשיאות והביך מיליוני עיתונאים סביב העולם.
היום נאלץ טראמפ להצהיר שיעביר את השלטון לביידן באופן מסודר. הוא בעצמו היה אומר שזה SAD - "עצוב". טראמפ הכניס את המושג האמוציונלי למדיניות. כך למשל הוא אמר על אחד מגיבורי המלחמה בקורונה בארה"ב: "המושל קואומו איבד לחלוטין שליטה. זה עצוב!".
גם במרוץ לנשיאות המילה הזו לא נעלמה: "ביידן יעלה את המסים שלכם כמו שלא ראיתם מעולם. זה עצוב!". הוא אף טען, במחאות שהסעירו את ארה"ב לאחרונה, כי "אלו קבוצות מאורגנות שאין להם שום קשר לג'ורג 'פלויד. עצוב!". עכשיו העולם רואה את טראמפ מסרב להודות בכישלון ולהודות על האמת, גם זה די "עצוב!".
דוגמה אחת מיני רבות:
The Fake News Media has never been so wrong or so dirty. Purposely incorrect stories and phony sources to meet their agenda of hate. Sad!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 13, 2017