הם מודעים למגרעותיו ויודעים שהוא רחוק מלהיות מושלם. הם גם מודים שהוא "מדבר שטויות לפעמים" ושהוא אינו "מודל להתנהגות", אבל בכל זאת מעדיפים אותו על פני כל אחד אחר, מסיבה אחת עיקרית - הוא, לתחושתם, הנשיא האמריקני הכי טוב עבור ישראל מאז ומעולם. הישראלים בעלי האזרחות האמריקנית שיצביעו עבור דונלד טראמפ בבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב עוקבים אחרי מצבו הרפואי - ומקווים שכמו בפעם שעברה, הוא יפתיע את כולם, ויזכה בקדנציה נוספת בבית הלבן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"ביידן מתחבא, זו לא הדרך של טראמפ"
כמה ימים לאחר שלגלג טראמפ על הקפדתו של יריבו ג'ו ביידן על עטיית מסכות כהגנה מפני הידבקות בקורונה, אובחן הנשיא כחולה קורונה בעצמו ואף אושפז בבית החולים - אך שוחרר במהרה ושב לקמפיין. טענות רבות עלו בחודשים האחרונים סביב התנהלותו של טראמפ בכל הנוגע לטיפול במגפה ומה שנראה כזלזול שלו בחומרתה, אך אלו אינן מערערות את בסיס תמיכתו בישראל.
"טראמפ חושב שהמגפה לא צריכה להיות הדבר שמכתיב את כל חיינו", מסביר מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל. "הוא לא נכנס לפאניקה ולא רצה לסגור את כל ארה"ב ולגרום לכך שהכלכלה תקרוס. ג'ו ביידן מתחבא בתוך המרתף שלו ומנהל קמפיין בפני עשרה אנשים בכל כנס, זו לא הדרך של טראמפ. זה לא טוב לדמוקרטיה וזה לא טוב לציבור".
"טראמפ אמר מההתחלה שמנהיג של אומה לא יכול להתחבא מאחורי מסכה", מדגיש הדר אחיעד חזוני, ישראלי אמריקני שתומך בנשיא. "הוא חייב להסתובב ולראות אנשים, והוא סירב לחיות בפחד. הוא הסכים להסתכן ויש לזה מחיר". תומך נוסף, ג'ושוע לוינסון, מצטרף גם הוא לדברים ומוסיף כי טראמפ "יודע שרוב התומכים שלו מתנגדים להיסטריה סביב הקורונה".
ההערכה היא שבישראל ישנם כ-300 אלף אזרחים אמריקנים בעלי זכות הצבעה בבחירות שיתקיימו ב-3 בנובמבר. כראיות מרכזיות לתמיכתו הבלתי מסויגת של טראמפ בישראל, מציגים מצביעי טראמפ הישראלים את העברת השגרירות האמריקנית לירושלים, את ההכרה בריבונות הישראלית על רמת הגולן ואת יחסו להתנחלויות. "רוב הישראלים מבינים שכל מה שהנשיא טראמפ והממשל שלו עשו עבור ישראל הוא חסר תקדים", טוען צל. "זו רשימה מרשימה שהרבה אנשים רק חלמו עליה".
"לא סתם הסלוגן שלנו הוא 'חייבים להודות לטראמפ'. מהצד השני יש את האלטרנטיבה, הדמוקרטים - ג'ו ביידן עצמו וגם אחרים סביבו, שכבר הבטיחו בין היתר להפוך את ההחלטה של הנשיא טראמפ לבטל את הסכם הגרעין עם אירן. הם גם ייתנו סיוע כספי לרשות הפלסטינית, ישתפו פעולה עם גורמים אנטי-ישראלים באו"ם, ישנו את העמדה בנוגע ליהודה ושומרון ואולי גם לגולן. אפילו עניין השגרירות בירושלים אינו מובטח".
"הצבעתי הילרי ועברתי צד"
ג'ושוע לוינסון, שבבחירות הקודמות הצביע ליריבתו של טראמפ, הילרי קלינטון, שינה את דעתו - וכעת מתכוון לבחור בו. "מה ששכנע אותי להצביע להילרי היה המסר שקיבלתי מאנשים בקהילה הביטחונית הישראלית", הסביר. "הם אמרו 'עדיף להתמודד עם הצרה שאנחנו מכירים. עבדנו עם הילרי, אנחנו יודעים שהיא לא אנטי-ישראלית ויכולים לעבוד איתה. לעומת זאת, אנחנו לא יודעים מה נקבל עם טראמפ'. אבל בארבע השנים האחרונות ראינו שהוא היה הנשיא הכי ידידותי אי פעם כלפי ישראל ושהתמיכה שלו בנו הייתה אדירה והיסטורית".
"טראמפ הוא החבר הכי טוב של מדינת ישראל, ללא ספק", הוסיפה חן הארקוב, תומכת נוספת של הנשיא המכהן. "הוא קיים את כל ההבטחות שלו כלפי ישראל. עם ביידן יש לנו 40 שנות ניסיון שבהן אנחנו יכולים לראות שהוא לא היה חבר נאמן למדינת ישראל ושאסור לסמוך עליו. אנחנו רק צריכים להיזכר איך הוא התנהג עם מנחם בגין ולראות שכל הזמן הוא אומר שהוא רוצה שנחזור לגבולות 1967".
חזוני הבהיר גם הוא שהיחס של המועמד לישראל הוא הקריטריון הכי חשוב עבורו, אך הוסיף על כך שגם ברמה הפנים-אמריקנית היו לטראמפ הישגים רבים. "המספרים מדברים בעד עצמם", הדגיש. "הכלכלה האמריקנית פורחת למרות המכה שהיא ספגה בעקבות הקורונה, המצב הרבה יותר טוב ממה שהוא היה ושיעור המובטלים ירד בהרבה".
"לפני כן", הוסיף חזוני, "היו לארה"ב הסכמי סחר לא טובים וטראמפ הוא הראשון שהבין שחייבים לעשות משהו בנוגע לזה. בפן של מדיניות הביטחון והחוץ - הוא הבין שאי אפשר לוותר לכוחות עוינים כפי שהיה בממשל אובמה, ושזה לא האינטרס של ארה"ב לשפוך מיליארדי דולרים ולהקריב חיי חיילים אמריקנים כדי להיות משטרה עולמית".
פזיז או בעל אינטואיציה?
לצד זאת, מצביעי טראמפ בישראל לא מעלימים עין מהפגמים בהתנהלותו, וגם הם היו מעדיפים שהיא תהיה יותר מתונה וממלכתית. "ההתנהלות הפומבית שלו מאוד בעייתית", הודה לוינסון. "אני לא אוהב את הציוצים שלו ואת כל מה שהוא אומר. אני חושב שהייצוגיות והדימוי הציבורי של הנשיא הם דברים מאוד חשובים מבחינה בין-לאומית ופנימית. אבל בהשוואה לברק אובמה, שאמר את כל הדברים הנכונים ועשה את כל הדברים הלא נכונים - אני מעדיף מישהו שאומר את כל הדברים הלא נכונים, אבל עושה את הנכונים".
"הוא לא הגיע מהאליטה הפוליטית או המשפטית, אלא מאליטת העסקים, שיש לה תכונות מאוד שונות שאנחנו לא רגילים לראות בפוליטיקה", ניסה חזוני לסנגר על הנשיא. "אלה אנשים שאומרים גם דברים שהם לא מתכוונים אליהם במדויק. הם מדברים בצורה שהיא מאוד גרנדיוזית, מוגזמת ובוטה. לכן אני לא לוקח את האמירות שלו בצורה מילולית. הוא לא משקר, אלא הוא פשוט לא תמיד יודע בדיוק על מה הוא מדבר. הוא יורה מהמותן".
מבחינת אישיות, גם חזוני מבהיר שלא מדובר במועמד האידיאלי: "אני בן אדם שמרן וברמה המוסרית לא הייתי רוצה שהילדים שלי ילכו בדרך שלו. אני לא רואה אותו כמודל התנהגות, אבל כן רואה אותו כמודל למנהיגות".
טראמפ ידוע כבעל אצבע קלה על ההדק בכל הקשור לציוצים בחשבון הטוויטר שלו, שמגיעים לפעמים לעשרות ביום. הארקוב טוענת שמדובר בבעיה חמורה. "אסור שלנשיא יהיה טוויטר או חשבון ברשת חברתית, כי הוא לא תמיד כותב את מה שמתאים לנשיא לכתוב", הסבירה. "הוא כותב שטויות. לעומתו, לבן אדם שהיה כל החיים דיפלומט או סנטור היה הרבה זמן ללמוד איך לדבר יותר יפה. מצד אחד אנשים רוצים מישהו אמיתי, לא פוליטיקאי, ומצד שני כשאתה לוקח אדם כזה, שאין לו את הרקע ואת הניסיון בפוליטיקה - זה בא ביחד".
"אני לא אומר שהוא לא שיקר אף פעם בחייו", סיכם מארק צל. "אבל הוא אומר את האמת כמו שהוא רואה אותה. יכול להיות שלפעמים הוא נחשב פזיז בעיני גורמים מסוימים, אבל אנחנו רואים שהאינטואיציה שלו נכונה".