נטע מרפי, משתמשת טיקטוק מארה"ב (לא ברור ההקשר הישראלי, על אף השם המסגיר) העלתה לטיקטוק סרטון קצר שבו היא חושדת במוצר שהזמינה מהאתר הסיני טמו. נזכיר שטמו כבש את לב הגולשים, כולל בישראל, עם מוצרים זולים וחמודים, מחירי שוברי שוק ומבצעים אגרסיביים - לצד טענות על שימוש לא אחראי בפרטי הגולשים ואף טענות על גניבת פרטי כרטיס אשראי.
הסרטון של מרפי הפך לוויראלי וזכה ל-2.8 מיליון צפיות לצד מאות אלפי לייקים, תגובות ושיתופים, והאמת, לגמרי בצדק. מרפי שיתפה את הגולשים בכך שהמנורה שקיבלה במתנה מאחותה ונרכשה כאמור בטמו משכה "מאות נמלים", לדבריה. "למה לעזאזל שנמלים ירצו קרואסון מזויף?", אמרה מרפי, "אני תוהה אם זה קרואסון אמיתי" - והחליטה לרדת לשורש העניין.
@netamurphy Pls explain temu
♬ original sound - Neta Murphy
בתחילה היא בצעה את המוצר לשניים, מה שגרם לפיזור של פירורים לכל עבר, בדיוק כמו שקרואסון אמיתי אמור לעשות. לאחר שהחשד התחזק, היא החליטה לפעול. "אני מניחה שיש דרך אחת לדעת באמת", אמרה מרפי לפני שהוציאה חתיכה מהפירורים שהתפזרו וטעמה מהם. פסק הדין? "זה ממש אוכל מ*וין", טענה.
נראה שמרפי קיבלה מנורה בתוך קרואסון אמיתי, לדבריה, שמכוסה במעין שכבת שרף שאמורה להעניק לו מראה נוצץ ו"פלסטיקי". התגובות לקטע התמלאו בגולשים מזועזעים, משועשעים וגם מזדהים, כמו לדוגמה מגיב שטען שהזמין מחזיק מפתחות בצורת עוף (למה?) וחשד שגם בו יש, לפחות חלקית, חלקי עוף אמיתי.
נדגיש שאמינות הקטע מוטלת בספק ומלבד הסרטון של מרפי לא מצאנו עדויות נוספות לכך שבאתר טמו נמכרים מוצרים שכוללים חלקי מזון אמיתיים (מה שכמובן מעלה לא מעט חששות בנוגע להיגיינה, סטריליות ועוד), אבל לאור המוניטין המפוקפק של טמו, לא נופתע אם זה נכון.
טמו נפתחה לשוק הישראלי לפני כשנה, ומאז התברגה למקום ראשון במצעד ההורדות חינם בישראל, גם באנדרואיד וגם באפל. מדובר באפליקציית מסחר סינית עם מחירים ששוברים את השוק, אפילו נמוכים יותר מעלי אקספרס ולפעמים מרגיש שהיא ממש מחלקת מתנות. אבל כפי שנאמר ע"י כמה אנשים חכמים, אם המוצר הוא חינם, סימן שאתם המוצר, וגם בהקשר של טמו ייתכן וזאת המציאות. בתחילת 2024 אף הוגשה כנגד חברת המסחר האלקטרונית הסינית פינדואודואו (pinduoduo), שמחזיקה בטמו, בקשה לתביעה ייצוגית ע"י משרד עורכי דין ישראלי. במסגרת הבקשה, נטען כי האפליקציה כוללת תכונות זדוניות שנועדו לפגוע בפרטיות המשתמשים ולשאוב מהם מידע שלא כדין, וזאת מבלי להתייחס לאיכות המוצרים או לתנאי העסקת העובדים בחברה.
מנגד, שיטוט קצר בטיקטוק מעלה שמנורות בתוך מאפים הם לא דבר מופרך. בשנת 2016, יצר האמן האמן היפני יוקיקו מוריטה סדקת מנורות בתוך כיכרות לחם אמיתיות. הוא רוקן אותן מתוכן, וציפה אותה בחומר מיוחד שנועד למנוע ריקבון. בתוכן הטמין נורות LED, שהפכו אותן למנורות ייחודיות ופונקציונליות, וברשת ניתן למצוא לא מעט שחזורים ליצירת האומנות.
@dauphinette.nyc Real bread lamps, made of surplus bakery bread, antifungal resin, and pressed flowers. Made in Japan in collaboration with our friends at Pampshade, restocking very soon #dauphinette #pampshade #fashiontok #nycdesigner #maximalism #madeinjapan #sustainablefashion #recycledfashion #howitsmade #fashionprocess #interiordesignprocess #craftsmanship #fyp ♬ Music For a Sushi Restaurant - Harry Styles
"אני חושב שזה קרואסון אמיתי כי זה אמור להיות עותק של המנורות של יוקיקו מוריטה", כתב משתמש אחד בתגובה לסרטון של מרפי והעלה את הטענה שאולי בעצם מדובר בסוג של רפליקה ליצירת האומנות. עם טמו, הכל יכול להיות.