המלחמה בין ישראל לחמאס בעזה מוכיחה כמה קל נהיה להפיץ מידע שקרי ודיסאינפורמציה ברשת, וכמה קשה להבחין מהי אמת ומהו שקר. לטענת מומחים בתחום דווקא במערכה הנוכחית פורחת תופעת הפייק ניוז (חדשות הכזב) יותר מאי-פעם. הסיבות לכך מטרידות ודנו בהן בהרחבה. כאן נציג את הפייקים הבולטים שרצים ברשת.
איך מזהים פייק? קודם כול מטילים ספק, ואז בודקים מי שלח את המידע. שאלו את עצמכם: האם זה צילום מסך או קישור לעמוד של מקור ידוע ומוכר? האם אתם מכירים את מי ששלח את המידע? מדוע אתם סומכים עליו? אם התוכן מועבר ב-X (טוויטר לשעבר), שימו לב אם מצורפת הערה מהקהילה שהשאירו אנשים שבדקו את העובדות המפורסמות בציוץ. ושימו לב שב-X, גם אם למפרסם הפוסט יש וי כחול, זה לא אומר שמדובר במשתמש מאומת שאפשר לסמוך עליו, אלא רק במשתמש שמשלם. ראיתם פייק ניוז? דווחו לאחד משלושת הארגונים הישראליים שפועלים לנקות את הרשת מכזבים:
- פייק ריפורטר: בטוויטר, בפייסבוק או בוואטסאפ
- בודקים: ב-X
- איגוד האינטרנט הישראלי: קו הסיוע לאינטרנט בטוח
נתקלתם במקרה של חדשות כזב שאתם חושבים שחשוב להתריע עליו? כתבנו לנו ל-shay.ringel@tech12.co.il.
יחיא סינוואר נתפס על ידי צה"ל?
19.02.24
הטענה: תמונה שמסתובבת ברשתות החברתיות מציגה אדם שמזכיר את מנהיג חמאס ברצועת עזה יחיא סינוואר עצור בידי חיילי צה"ל כשהוא לבוש תחתונים בלבד ועיניו מכוסות בפלנלית וידיו אזוקות. התמונה מופצת בצירוף טקסטים שלעתים מכריזים כי סינוואר נלכד בידי צה"ל או תוהים אם הוא נלכד וטוענים כי צה"ל טרם הודה בכך. התמונה מופצת גם בקבוצות טלגרם בעולם הערבי.
המציאות: דובר צה"ל מסר ל-N12 כי האדם שבתמונה, שאכן צולמה בשבועות האחרונים, אינו סינוואר אלא פעיל טרור אחר. השמועות מגיעות על רקע דיווחים כי נותק הקשר עם סינוואר ובכירי חמאס אחרים אינם יודעים היכן מסתתר רב-המרצחים. אתמול אף אמר שר הביטחון יואב גלנט כי כי "בחמאס מחפשים מחליף לסינוואר".
עימות עם מפגינים בגבול עזה
12.12.23
הטענה: סרטון שמופץ באינטרנט מציג לכאורה פעילי שמאל מתעמתים עם חיילים בגבול עזה במהלך הלחימה.
המציאות: בדיקת פייק ריפורטר מעלה כי מדובר בסרטון ישן מ-2019 שמציג עובדים של חברת בנייה מנסים למנוע בכוח מהפעילים להפגין נגד הקמת המכשול בגבול רצועת עזה.
סרטון בו נראים פעילי שמאל בגבול עזה מופץ כעת ברשת בטענה כי הם מתעמתים עם חיילים בזמן המלחמה.
— פייק ריפורטר | FakeReporter (@FakeReporter) December 12, 2023
העובדות: מדובר בסרטון מ-2019, בו רואים עובדים של חברת בנייה מנסים למנוע בכוח מהפעילים להפגין במקום.
לסרטון המקורי: https://t.co/zdy2H4a6C0
לכתבה בהארץ: https://t.co/fPHyRJLn5j pic.twitter.com/IgZRek36d7
מענק המלחמה של רשות המיסים
04.12.23
הטענה: הודעת מייל שנשלחה לישראלים בימים האחרונים נראית כמו הודעה מרשות המיסים, המזמינה אותם להיכנס לאתר הרשות ולבדוק אם הם זכאים זיכוי בעקבות המלחמה. ההודעה אינה כוללת לינק רגיל, אלא תמונה של קוד QR (קודָר) שאותו המשתמשים מתבקשים לסרוק ואז מובלים לאתר שנראה כשל רשות המיסים. באתר עצמו מתבקשים המשתמשים למלא פרטים אישיים כדי לקבל את המענק, ובין היתר לספק את פרטי כרטיס האשראי וחשבון הבנק שלהם.
המציאות: מדובר בהודעת דיוג (פישינג) שמנסה למשוך פרטים אישיים ופיננסיים של משתמשים. כשמקבלים הודעות מרשות המיסים חשוב לוודא כי כתובת המייל ממנה היא נשלחה אכן הגיעה מרשות המיסים ושכתובת המייל מסתיימת ב-gov.il. פרטים אישיים המסופקים לרשות המיסים יש להכניס רק לאחר הזדהות במערכת של gov.il.
מי מקמבק את תיאוריית הקונספירציה?
03.12.23
הטענה: בסוף השבוע האחרון הוצפו הרשתות החברתיות בתמונה מרגע החטיפה של שירי ביבס ושני ילדיה מ-7 באוקטובר, תוך הצבעה על אדם שעומד מאחוריה והשאלה "מי מכיר אותו". הטענה הנרמזת מהשאלה היא כי מדובר בישראלי והפרסום מבקש להציף מחדש את תיאוריית הקשר הדוחה שהוצפה כבר בימים הראשונים של המלחמה, ולפיה היו גורמים מתוך ישראל ששיתפו פעולה עם המתקפה הרצחנית של חמאס.
המציאות: ארגון פייק ריפורטר התחקה אחר התמונה המקורית שפרסם חמאס ובה פניו של האדם בתמונה מטושטשות. התמונה עם הפנים הגלויות לא הופיעה בשום מקום למעט בפרסומים החדשים מסוף השבוע האחרון, שבוצעו בידי חשבונות הידועים כמפיצי תיאוריית קונספירציה. מעבר לכך, התמונה החדשה עם הפנים הגלויות מכילה סימנים מחשידים של עיבוד תמונה. ואם למישהו נותר ספק בדבר כוונת מי שהפיצו את התמונה החדשה והמעובדת בפייק ריפורטר מפנים לתגובות לאותו פרסום ש"רק מעלות שאלות", כדרכן של מפיצי תיאוריית קונספירציה.
זהירות - קונספירציה
— פייק ריפורטר | FakeReporter (@FakeReporter) December 3, 2023
בסוף השבוע הוצפנו בשאלות בנוגע לתמונה הזו של שירי ביבס וילדיה מה-7 באוקטובר, ולמחבל שעומד מאחוריהם.
הנה מה שאנחנו יודעים לומר על התמונה ואיך הכל מתקשר שוב לקונספירציה על הבגידה מבפנים: pic.twitter.com/0lKrIPxUGL
הצלב האדום בשירות צה"ל
27.11.23
הטענה: הצלב האדום שתל מכשיר מעקב על אנשי חמאס בעת השבת החטופים. הטענה מתבססת על סרטון שמסתובב באקס (לשעבר טוויטר) ובטיקטוק ומתעד את רגע העברת הילד אוהד מונדר משבי חמאס לידי הצלב האדום. הסרטון מדגיש אור אדום שבוקע לכאורה מחולצתו של איש הצלב האדום כהוכחה לכך שמדובר במכשיר מעקב. "הצלב האדום צריך להיות צד ניטרלי" כתב מתאגרף ה-MAA האמריקאי ג׳ייק שילדס, שבחודש האחרון מפיץ בחשבון הטוויטר שלו תיאוריות קונספירציה אנטישמיות, כולל כאלו המאשימות את היהודים בפיגועי 11 בספטמבר. הסרטון שהפיץ נצפה בידי מליוני גולשים.
המציאות: לדברי איש צוות אימות המידע של ה-BBC, מכשיר המעקב לכאורה הוא בסך הכל השתקפות של אור אדום מהרכב שבו הוסעו החטופים.
A member of Red Cross is seen placing what appears to be a tracker on Hamas
— Jake Shields (@jakeshieldsajj) November 25, 2023
Red Cross is supposed to be a neutral party so this is a shameful act that delegitimizes their entire organization https://t.co/LYwMrNR6rR
This video, viewed 2.4 million times, baselessly claims to show an International Red Cross member attach a tracking device on a Hamas militant as Israeli hostages are released.
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) November 26, 2023
The supposed tracking device is simply a reflection of red light from the van carrying the hostages. pic.twitter.com/rkuf37V3h9
לוחמה פסיכולוגית בהודעות SMS
16.11.23
הטענה: אלפי ישראלים קיבלו היום מסרון שנוקבה בשמם/ן ואומר, באנגלית, כי ממשלת ישראל משקרת וכי הצבא הישראלי מפסיד בעזה וסופג אבדות כבדות. "שקר הניצחון שמפיצה הממשלה שלך הוא לא יותר מניסיון להסתיר את אשמת התבוסה. האגדה של הצבא שלך נמחק, החברים שלך מתים בחורי המוות של עזה", נכתב בהודעה, "זמנך עבר, האדמה שלנו תהיה חופשית".
המציאות: מערך הסייבר עדכן כי מדובר בפייק ניוז: "בשעות האחרונות התקבלו במערך הסייבר הלאומי ובמשטרת ישראל דיווחים מאזרחים רבים המקבלים הודעות SMS אישיות הכוללות דברי נאצה. מדובר בהודעות כזב (fake news) שמטרתן לעורר תבהלה בציבור בזמן מלחמה. משטרת ישראל ומערך הסייבר הלאומי פועלים כעת לאיתור מקור ההודעות ולחסימת ההפצה. הציבור מתבקש שלא להשיב להודעות, להתעלם מתוכנן ולחסום את המספר ממנו נשלחו".
קפה ועוגיות בין הריסות עזה
13.11.23
הטענה: תמונה שהופצה ברשת מתעדת חייל ישראלי יושב בפיסוק רגליים על כורסה בין הריסות עזה. מולו מונח שולחן ועליו קפה ועוגיות ובבית מאחוריו מתנוססת הכתובת "עם ישראל חי" ולצדו מגן דוד. מספר לא מבוטל של אנשים שיתפו את התמונה הזו בטוויטר בסוג של תמונת ניצחון.
המציאות: אף שהחייל, כורסה והכיסאות והמיקום עצמם אמיתיים - השולחן והדברים עליו הוכנסו לתמונה בפוטושופ. כך גם הכתובות שעל הקיר מאחוריו.
התמונה עברה טיפול pic.twitter.com/CEnLulZA6d
— בודקים (@bodkim2022) November 12, 2023
החמור שנשרף
13.11.23
הטענה: מפגינים פלסטינים בעזה ציירו את דגל ישראל על חמור ולאחר מכן שרפו אותו. שתי תמונות שהופצו זו לצד זו מציגות חמור שצויר עליו דגל ישראל מובל בין המון המניף דגלי פלסטין, ובתמונה השניה נראה חמור נשרף למוות. לפי הטענה, הפעילים הפלסטינים מצאו דרכים מקוריות לשרוף דגלי ישראל, ושרפו את החמור בעודו בחיים.
המציאות: אין קשר בין שתי התמונות. התמונה הראשונה צולמה ב-2011 בגדה המערבית. התמונה השניה, שבה נראה החמור מת, צולמה בעזה ב-2014. לפי ה-AP, שהתמונה בבעלותם, החמור מת כתוצאה מתקיפה אווירית של ישראל. איש ההסברה יוסף חדאד שיתף את התמונה והפיץ אותה, אך לאחר בדיקה של פייק ריפורטר מחק את התמונה המזויפת.
— פייק ריפורטר | FakeReporter (@FakeReporter) November 12, 2023
גל גדות נגד הציונות
13.11.23
הטענה: הכוכבת ההוליוודית הישראלית גל גדות מחזיקה דף לבן ועליו הכתובת "ציונות היא נאציזם". הציוץ נצפה בידי מליוני אנשים, קיבל 41 אלף לייקים, ובתגובות תומכים פרו פלסטינים מהללים את גדות הישראלית שיוצאת באופן גלוי נגד הציונות.
המציאות: מדובר בעיבוד באיכות ירודה לתמונה שהעלתה גדות לאינטרנט ב-2018. על הדף שגדות החזיקה במקור כתוב #אנחנוזוכרים, לציון יום השואה הבינלאומי שהתרחש ביום שבו גדות העלתה את הציוץ שלה. "היום הוא יום הזיכרון לשואה" כתבה אז גדות עם העלאת התמונה המקורית, "שלא נשכח לעולם".
Thread: Israel-Hamas war misinformation - Day 37
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) November 12, 2023
A digitally altered image of Israeli actress Gal Gadot holding a sign against Zionism has been viewed a million times.
The original image shows her holding a "we remember" sign for Holocaust Remembrance Day in 2018. pic.twitter.com/YFUPkeWtqo
מרב מיכאלי נגד הדתה בצה"ל
30.10.23
הטענה: צילום מסך של ציוץ שמתחזה לחשבון הטוויטר של יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי מכניס בפיה מילים שיוצאות נגד ביצוע מעשי הדתה בצה"ל על רקע המלחמה. הציוץ שותף על ידי גורמים בימין הקיצוני, בהם מגיש ערוץ 14 לשעבר מני אסייג.
המציאות: מיכאלי מכחישה בתוקף שכתבה את הדברים ואומרת כי מתנהל נגדה קמפיין שטוען שכתבה "דברים מכוערים", כלשונה, והאשימה את "מכונת הרעל". לדברי מיכאלי, בעקבות הפרסום היא קיבלה איומים על חייה ומאות הודעות אלימות ופנתה לקצין הכנסת בבקשה להגשת תלונה במשטרה.
בשעות האחרונות משתולל נגדי קמפיין פייק שטוען שכתבתי דברים מכוערים, דברים שלא היו ולא נבראו. בעקבות זאת, קיבלתי איומים על חיי ומאות הודעות אלימות.
— Merav Michaeli מרב מיכאלי (@MeravMichaeli) October 30, 2023
פניתי לקצין הכנסת כדי שיגיש תלונה במשטרה. נוכח ההסתה המכוערת, אין לי ספק שזו עבודה של מכונת הרעל שהתחילה לעבוד נגדי בעקבות הדרישה… pic.twitter.com/F0umfHjK2E
הבת השכולה ש"צחקה" בראיון
28.10.23
הטענה: כתבה של רשת הטלוויזיה ABC שבמרכזה שני אחים שכולים שהוריהם נרצחו בידי מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר הם למעשה שחקנים. לטענת מפיצת הטענה, האחים הם שחקנים, הילדה מתאפקת לא לצחוק והם כולם מנסים לשכנע את העולם ברצח שמעולם לא קרה. סרטון הווידיאו שהציף הטענה הזו נצפה כ-2 מיליון פעם וזכה ל-20 אלך לייקים.
המציאות: העיתונאי שראיין את האחים ויצר את הכתבה תקף את הטענות בחריפות: "ישבתי מול שני הנערים הללו, והם היו שבורים לחתיכות. אמא ואבא של הילד הזה מתו מול עיניו. איך רשת אקס (לשעבר טוויטר - ש"ר) מאפשרת את הזבל הדוחה הזה?". הכתב אף הצביע על כך שהמשתמש שמפיץ של הוידאו היקרי משלם לטוויטר עבור חשיפה מוגברת.
My god. I did this interview. She was not laughing: I sat across from these two young people in pieces at what had happened to them. This boy’s mother and father died in front of him. How does X allow this vile rubbish? @X can you do something? https://t.co/CUZ6TMD7Lk
— James Longman (@JamesAALongman) October 28, 2023
הדיווח השקרי שיוחס להארץ
28.10.23
הטענה: ציוץ שהפיץ משתמש טוויטר ג'ייסון הינקל בסופ"ש האחרון טען כי דיווח של אתר הארץ חושף את השקרים של ישראל וכי במתקפת חמאס הרצחנית ב-7 באוקטובר נהרגו "רק" 900 איש ומהם מחצית היו חיילים. הינקל אף טעם כי בדיווח של הארץ נכתב כי אין כל ראיה שהחמאס הצית בתים ושרף אנשים.
המציאות: חשבון הטוויטר הרשמי של הארץ הגיב לציוץ וכתב להינקל כי מדובר בשקרים בוטים וכי אף דיווח של הארץ לא כתב ולא יכתוב את הדברים שצייץ. הינקל עצמו הפך בימים האחרונים לאחד המשתמשים הפופולריים ביותר בטוויטר, ומקדיש את זמנו להפצת שקרים ותעמולה אנטישמית. הוא לא טרח להגיב לציוץ התגובה של הארץ.
Haaretz investigation EXPOSES all the ISRAELI LIES from October 7th (just like I predicated).
— Jackson Hinkle (@jacksonhinklle) October 28, 2023
Confirmed number dead is 900, not “nearly 2,000.”
50% were Israeli soldiers.
Most deaths have signs of being dead during Tank shelling.
No evidence Hamas burnt any…
This post contains blatant lies about the atrocities committed by Hamas on October 7. It has absolutely no basis in Haaretz’s reporting, then or sincehttps://t.co/ukDnVVyihm https://t.co/GX8cRIpX81
— Haaretz.com (@haaretzcom) October 28, 2023
האבא שמרגיע הילדה מהפצצות חיל האוויר
26.10.23
הטענה: בסרטון שהופץ ברשת והגיע למיליון צפיות נראה אבא שמרגיע את בתו מההפצצות של חיל האוויר הישראלי. האבא אומר לילדה לצחוק כל פעם שהיא שומעת את קול הנפילה בניסיון נואש להרגיע אותה ולגרום לה לא לפחד מההפצצות הבלתי פוסקות.
המציאות: הסרטון הוא מ-2020, והוא לא צולם בעזה אלא בסוריה - והאבא בכלל מנסה להרגיע את הילדה שנלחצת מהפצצות של הצבא הסורי. האב הפך לסמל ואף התראיין על הגישה שלו לטלוויזיה.
A Palestinian father tells his daughter to laugh every time she hears an Israeli airstrike so that she doesn’t get scared. pic.twitter.com/U6yY3TjyR5
— Censored Men (@CensoredMen) October 26, 2023
הצבא האמריקאי ברחובות עזה
26.10.23
הטענה: הצבא האמריקאי נכנס עם טנקים לתוך עזה והתקבל בידי המון זועם. ההמונים ניסו לעצור כלים של הצבא האמריקאי שמעוטרים בדגלי ארה"ב. חלק מהקהל אף זרק על האמריקאים ירקות.
המציאות: התמונות הללו, שרצות עכשיו בכמה סרטונים בטיקטוק, הן בכלל מנסיגת הכוחות האמריקאים מצפון סוריה ב-2019.
No, this TikTok video with over 700,000 views does not show US troops “walking around inside Gaza”.
— Olga Robinson (@O_Rob1nson) October 25, 2023
It’s old footage from 2019 of US forces being pelted with vegetables in protest against their withdrawal from northern Syria. pic.twitter.com/vCmoQrLkB8
גילויי שמחה ישנים ביפו
26.10.23
הטענה: הודעה שמופצת ברשתות החברתיות טוענת לגילויי שמחה ביפו בעת נפילת טילים בישראל
המציאות: המשטרה מבהירה כי התמונות מתעדות אירוע ישן שהתרחש ב-2021 במהלך מבצע שומר החומות. בסבב הנוכחי לא דווחו אירועים כאלו.
פעיל המחאה שידע על המלחמה
25.10.23
הטענה: פעיל המחאה נגד המהפכה המשפטית נעם לניר ידע מראש על המלחמה שעומדת להתרחש כבר בשישי לאוקטובר, יום לפני מתקפת הפתע של החמאס. בסרטון שהופץ ברשת נראה לניר מדבר על משהו שיקרה מחר, בשעה 11:00 בבוקר, ואומר "רגע לפני המלחמה". משתמשי X שמנסים להפיץ תאוריות קונספירציה כאילו יש ישראלים ששיתפו פעולה מבפנים מעבירים את הסרטון כהוכחה לכך שאנשי המחאה החברתית קשורים למתקפה של החמאס.
מה כבר יש לומר ?
— Judeoespañol (@Judeoespanol) October 25, 2023
פשוט. נמצא האקדח המעשן.
אין לי מה להוסיף.♂️ pic.twitter.com/DvdMNbpZH2
המציאות: לניר התייחס בסרטון למלחמת יום כיפור, שהתרחשה ב-5 באוקטובר לפני 50 שנה, וההתייחסות שלו ל"רגע לפני המלחמה" היא התייחסות למלחמה ההיא. לניר עומד לצד אנשים שלחמו במלחמת יום הכיפורים ומזמין את הציבור לבוא לשיחה איתם. לכן הוא אומר גם "תגיעו, יהיה מרתק".
תיאורית הקונספירציה על "בגידה מבפנים" מתפרצת שוב בשעה זו ממש, כשהפעם האש מכוונת לנעם לניר. בסרטון מ-5 באוקטובר נעם תיעד את עצמו לצד לוחמי כיפור מדבר על "רגע לפני שפורצת המלחמה" ב-6 באוקטובר - כשהוא מתכוון למלחמת יום כיפור. pic.twitter.com/KlwK41KpBE
— פייק ריפורטר | FakeReporter (@FakeReporter) October 25, 2023
ישראל סגרה את אל-אקצא
24.10.23
הטענה: הודעה שמועברת בשעות האחרונות ברשתות החברתיות ובטלגרם טוענת שישראל סגרה את הכניסה למסגד אל-אקצא בהר הבית בירושלים. ההודעה, שמופצת בעברית ובערבית, טוענת כי כוחות הביטחון הישראלי סגרו את הכניסה למקום הקדוש.
המציאות: המסגד פתוח כרגיל ואין כל שינוי בכמות המבקרים שיכולים להיכנס למתחם. משטרת ישראל פרסמה אזהרה חמורה מפני הפצת ההודעה, ובה נטען שהיא להדליק את השטח ולגרום למהומות. בשנים האחרונות אל אקצה וסידורי הביטחון סביבו הובילו למספר התלקחויות בין הפלסטינים לכוחות הביטחון ואף להתבצרות של מתפללים בתוך המתחם. במשטרה חוששים כי ישנם גורמים שמעוניינים להשיב את המראות הללו, ובכך להדליק את הגדה ואיתה גם את העולם הערבי מסביב. במשטרה אף מעבירים עכשיו סרטון שצולם היום שבו נראים מתפללים שעולים לאל אקצה.
Deceptive reports concerning the Temple Mount and Al-Aqsa Mosque have been proliferating on Arabic social media platforms, falsely asserting their purported closure. It is crucial to emphasize that these are baseless and misleading claims pic.twitter.com/YyXSj5TxYm
— Israel Police (@israelpolice) October 24, 2023
המשפיען שתפס טרמפ על החטופות
22.10.23
הטענה: המשפיען הפרו-פלסטיני שון קינג פרסם כי הוא זה שדאג לשחרור הישראליות בעלות האזרחות האמריקאיות נטלי ויהודית רענן מידי חמאס. קינג פרסם התכתבות שלו עם אחיה למחצה של נטלי, בן רענן. בעקבות הטענה החלו להתפרסם ברשת תיאוריות קונספירציה על הקשר של השתיים על חמאס
המציאות: בני המשפחה של נטלי ויהודית רענן אומרים שלאחר החטיפה הם פנו לכל גורם אפשרי ולא מכירים את קינג או יודעים באמת מיהו. יונה לייבזון כתבה על המקרה המוזר כי "זה פשוט הזוי שנשים ששוחררו מהשבי צריכות להתמודד עם מתקפה כזו. אנשים איבדו את זה. הדיסאינפורמציה הזו וזריעת הספקות והחששות זה חלק מהדרך שבה האויבים שלנו נלחמים בנו. בדיוק את זה הם רוצים! אל תתנו לזה יד".
*שון קינג ותאוריית הקונספירציה על החטופות* מיד אפרט את השתלשלות הדברים ומה אנחנו *כן* יודעים, אבל קודם חשוב להבהיר: המשפחה של נטלי ויהודית רענן מוסרת שאין להן מושג מי זה שון קינג וגילו לראשונה על קיומו אחרי שחרורן וקריאת הפוסטים. ועכשיו לפרטים:
— יונה לייבזון yuna leibzon (@YunaLeibzon) October 21, 2023
מאז שחרור החטופות מתפשטת ברשת…
היהודים בממשל שלא נאמנים לארה"ב
22.10.23
הטענה: פוסטר שהפיצה המשפיענית הפרו-פלסטינית אנסטסיה מאריה לופיוס סימן יהודים בתפקידי מפתח בממשל האמריקאי והוסיפה לכל אחד מהם דגל ישראל - כסוג של סימון שהם נאמנים לישראל ולא לארה"ב. הפוסטר הזה הוא חלק מתיאוריית קונספירציה נרחבת שמופצת בארה"ב ועוסקת בנאמנות של יהודים לאמריקה.
המציאות: על שאלת הנאמנות של היהודים בממשל האמריקאי אין ממש טעם להתווכח, והם בטח לא אזרחים ישראלים. מספיק לציין שאחרי שהפוסט זכה למיליוני צפיות ו-100 אלף לייקים, לופיוס הסירה אותו על רקע הביקורת.
this straight up anti semitic insanity is sitting at 100k likes. american leaders don’t support israel unconditionally because there are jewish ppl among them. they support a US forward operating base in a resource rich region. plenty of jews criticize israel. fuck off idiot. pic.twitter.com/79eA2yvp8u
— hasanabi (@hasanthehun) October 21, 2023
חיי הפאר של בכירי חמאס
22.10.23
הטענה: משתמשים ברשתות החברות טענו שישראל השתמשה במחוללי תמונה מבוססי בינה מלאכותית (AI) כדי לפברק תמונות שמציגות את בכירי חמאס ח'אלד משעל ואיסמאעיל הנייה נהנים מחיי פאר, טסים במטוסים פרטיים ומבלים במלונות יוקרה.
המציאות: התמונות אמיתיות לגמרי ופורסמו לראשונה כבר ב-2014.
Netanyahu's advisor is sharing AI-generated images of Hamas leaders living luxuriously.
— Alan MacLeod (@AlanRMacLeod) October 21, 2023
This is all they've got. https://t.co/gzGoUmDZCS
האוניברסיטה שחגגה את היטלר
22.10.23
הטענה: תמונה שהסתובבה ברשתות החברתיות והציגה את דמותו של היטלר מעל אצטדיון שימשה כדי לטעון שאוניברסיטה במישיגן חוגגת את הצורר הנאצי.
המציאות: התמונה הוצגה על גבי מסך האצטדיון במסגרת חידון טריוויה שערכה חברת צד שלישי כחלק מהשאלה "היכן נולד היטלר". באוניברסיטה פרסמו התנצלות ואמרו שלא יעבדו יותר עם החברה שהייתה אחראית להצגת התמונה.
This actually happened.
— Aviva Klompas (@AvivaKlompas) October 22, 2023
Michigan State University displayed a picture of Adolf Hitler on the videoboard at the school’s football game.
This is on the heads of every university leader who has allowed pro-terror student groups to hijack their institutions. pic.twitter.com/BCqDqWbn4R
תמונת הפעוט שקשה להאמין שהיא אמיתית
15.10.23
הטענה: גולשים ברשתות החברתיות טענו שמדינת ישראל זייפה באמצעות בינה מלאכותית (AI) תמונה שפרסמה מדינת ישראל ומציגה פעוט ישראלי שנרצח בידי חבלי חמאס ונשרף למוות בכפר עזה. הסיפור הסתבך לאחר שגולשים השתמשו בכלי המיועד לבדוק אם תמונות נוצרו בידי מחשב - שבחן את התמונה וטען שהתמונה אינה אמיתית ונוצרה באמצעות מחשב.
המציאות: מדובר בתמונה אמיתית לחלוטין שאף אומתה בידי עיתונאים זרים שהיו במקום וחזו בזוועה במו עיניהם. המקרה ממחיש את הבעייתיות והיכולות המוגבלות של כלים שאמורים לזהות תמונות שנוצרו באמצעות כלי בינה מלאכותית (לסיפור המלא ליחצו כאן >>).