כנס "מדברים טכנולוגיה" (צילום: גדעון אגז'ה)
כנס "מדברים טכנולוגיה" | צילום: גדעון אגז'ה

הגיוון בהייטק הוא כנראה אחת הסוגיות הכואבות של הענף, ונראה שבכל מה שקשור להעסקה של נשים, חרדים, ערבים, ישראלים ממוצא אתיופי, אנשים עם מוגבלויות ועוד, יש עוד לאן להתקדם.

עמותת "עולים ביחד" פועלת כבר כמעט שני עשורים לקידום השכלה גבוהה, בדגש על מקצועות שיש להם היתכנות תעסוקתית, אצל צעירים ממוצא אתיופי. בשנים האחרונות, על רקע עולם ההייטק שצובר תאוצה, העמותה מלווה צעירים וצעירות בכל מה שקשור ללימודים טכנולוגיים ומסייעת להם למצוא משרות סטודנט וג'וניור.

בשבוע שעבר השיקה העמותה קהילת הייטקיסטים והייטקיסטיות לישראלים וישראליות ממוצא אתיופי, בכנס "מדברים טכנולוגיה" שנערך בשיתוף מיקרוסופט ובנק הפועלים, במשרדי מיקרוסופט. השתתפו בו כ-200 איש, צעירים מהקהילה האתיופית ומגוון מעסיקים.

גנט דסה, מנכ"לית עמותת עולים ביחד (צילום: גדעון אגז'ה)
גנט דסה, מנכ"לית עמותת עולים ביחד | צילום: גדעון אגז'ה

"המטרות שלנו הייתה הגברת הנטוורקינג והחשיפה ההדדית והיכרות עם מעסיקים", מסבירה ל-mako גנט דסה, מנכ"לית העמותה. "זו קהילה צעירה מאוד, בועטת. השקנו קבוצה שכרגע היא בוואטסאפ, ובהמשך היא תהיה גם בטכנולוגיות יותר מתקדמות. המסר מכל המשתתפים היה כמה מרגש זה לראות עוצמה כזאת והיקף כזה של צעירים ביחד, לעבוד ביחד במיוחד בתקופה הזאת, של משבר לאומי וכאב לאומי, וגם משבר בשוק ההייטק", מספרת דסה. "להיות נוכחים בכנס כזה הייתה התרוממות רוח עבור כל המשתתפים. זה אירוע ראשון בסדרה של אירועים שיהיו בשנה הבאה, ואנחנו כבר רואים הצעות עבודה בתוך הקבוצה שנפתחה, אנשים עוזרים לפתח אחד את השני".

ירגה סמאי, מייסד שותף ומנכ"ל הסטארטאפ מתוקו AI (צילום: גדעון אגז'ה)
ירגה סמאי, מייסד שותף ומנכ"ל הסטארטאפ מתוקו AI | צילום: גדעון אגז'ה

"מיקרוסופט רואה חשיבות רבה לשלב ולחבר מגוון אוכלוסיות לתוך האקוסיסטם בהייטק הישראלי וזאת כחלק מהמדיניות הגלובלית של החברה", מוסיפה ג'ומאנה חכים, מנהלת גיוון והכלה לקהילות במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, "אנחנו מאמינים שככל שנכשיר ונשלב עוד עובדים בתעשיית הייטק כך החברה והכלכלה הישראלית ירוויחו".

ירגה סמאי הוא מייסד שותף ומנכ"ל הסטארטאפ מתוקו AI, חברה שהקים ביחד עם אחיו טג'ב (מייסד שותף ומנהל טכנולוגיות), והיה אחד המרצים בכנס "מדברים טכנולוגיה" במייקרוסופט. הוא יליד אתיופיה ועלה לארץ בסוף שנות ה-80, בוגר מדעי המחשב ותואר שני במנהל עסקים ומערכות מידע, ושירת לאורך שנים כקצין בצבא ביחידות טכנולוגיות מצפ"ן ממר"ם באגף התקשוב וסייבר, ביניהם כראש תחום בינה מלאכותית ביחידות המיוחדות של אגף המודיעין. ירגה יזם והקים את הפלטפורמה המבצעית הראשונה בתחום תודעה והשפעה לקהילות המודיעין בצה"ל ומחוצה לו, שזכתה לפרסים ולתעודות הוקרה מקהילות המודיעין ורה"מ.

הסטארטאפ שלהם, שקרוי על שם אביהם מתוקו, פועל באמצעות בינה מלאכותית במטרה לסייע לארגונים במאבק באנטישמיות וסיכול הסתה בטרור במרחב האינטרנטי. הפלטפורמה שפיתחו מאפשרת לארגונים לזהות ולנתח שיחות רעילות, להתמודד עם תוכן מזיק, וליצור באופן יזום נרטיבים חיוביים שמסייעים בהורדת מפלס אנטישמיות, הסתה לטרור, שנאה והטיה. הפתרון שלהם כבר נמצא בשימוש על ידי גופים ביטחוניים, עסקים וארגונים שונים.

מתוקו AI הוקמה כבר ב-2021, אבל בתחילת מלחמת חרבות ברזל, לפני כשנה, היא עברה פיבוט (pivot, שינוי מיקוד) וחיזוק אל תחום מלחמה באנטישמיות בעולם, ומלחמה בתודעה וההסברה. "ראינו את המצוקה בתחום האנטישמיות וההסברה ואת ההסתה שיש במרחב הרשתי", אומר סמאי ל-mako.

סמאי מספר כי לחברה יש לקוחות גם בעולם הביטחוני וגם בעולם העסקי. "אנחנו עובדים לצורך העניין עם ארגונים שעוסקים במלחמה באנטישמיות ושמירת מוניטין של חברות. יש לנו לקוחות בחו"ל ובארץ לטובת המלחמה באנטישמיות והסתה. הסטארטאפ שלנו לא רק מציל חיים, הוא גם עוזר לגופים להפליל משפטית ולסכל טרור על אנטישמיות או הסתה לטרור, וגם יש לו יכולת לדווח לפלטפורמות כדי להוריד פוסט מסית, הכול באופן אוטומטי דרך המערכת שלנו".

החברה החלה משני האחים, שהם הבעלים והמייסדים, וכיום עובדים בה כ-8 אנשים. סמאי מספר כי מקורות המידע של המערכת הם גלויים, בעיקר מרשתות חברתיות.

סמאי נותן דוגמה את האירועים האלימים באמסטרדם אחרי המשחק של מכבי תל אביב, ומספר כי המערכת של החברה ידעה לתת התרעה לפני שהם קרו. "ברגע שיש התארגנות, פרעות או הפגנות, יש לכך אינדיקציות, אנחנו יודעים לזהות, להבין ולנתח את מה שקורה, ולהתריע כדי לתת לכך מענה. אנחנו מצילים ומגנים על ישראל ברמה העולמית".