השבוע ציינה טלגרם 11 שנים להיווסדה, ובקרוב היא תחצה את קו מיליארד המשתמשים. לטלגרם יש המון יתרונות - היא נוחה ונגישה, והתוכן שבה מגיע ישירות למשתמשים, ללא התערבות של הפלטפורמה שמחליטה כמה ולמי לחשוף את התוכן. בטלגרם אין שיקול דעת, ולהכל יש אותה חשיפה. על פי דוח בזק, 40% משתמשים בטלגרם באופן קבוע, וזאת למרות שיש סביב טלגרם הילה של סודיות.
בסוף השבוע שעבר נעצר פבל דורוב, מייסד טלגרם, בפריז. בשנת 2006 הוא סיים את לימודיו באוניברסיטת סנט פטרסבורג ושאף להעתיק את המודל של פייסבוק באותם ימים, שהתמקד בסטודנטים בארה"ב, לרוסיה. כך הוא הקים את VKontakte, מעין שיבוט רוסי של פייסבוק. בדצמבר 2011 נערכו ברוסיה הפגנות נגד הנשיא פוטין, שניסה לדכא אותן. הוא פנה לדורוב בבקשה שייתן לו את השמות של מתנגדי המשטר, ודורוב סירב לעשות זאת. בתגובה, הוא אולץ למכור את החברה למקורבי שלטון, ובכך רוסיה השתלטה על הפלטפורמה.
דורוב גורש מרוסיה וחיפש דרך לתקשר בה עם אחיו, שהיה גם שותפו, מבלי שהמשטרה החשאית תעלה על עקבותיהם. בשנת 2013 הם החליטו להקים את טלגרם - אפליקציה ששמה דגש על הפרטיות. טלגרם קרצה ללא מעט פושעים ועבריינים לאורך השנים, והמפורסם שבהם הוא עמוס דב סילבר, שבנה את אימפריית טלגראס, שבשיא שלה גלגלה מחזור של 300 מיליון שקלים. בנוסף, בטלגרם יש שידורים לא חוקיים שמפרים זכויות יוצרים, קבוצות למכירת נשק ללא רישיון, פורנוגרפיה ועוד דברים לא חוקיים. הבעיה היא שטלגרם מהווה גשר לעולם אפל ובעייתי בשימוש קל ונוח יחסית. ראינו את זה על אחת כמה וכמה במלחמה.
מאז תחילת המלחמה, יש גידול של 73% בכוחה של טלגרם בישראל - וכיום 70% מהישראלים משתמשים בטלגרם באופן קבוע. מנגד, חשוב לזכור שטלגרם היא לא רק גוף של צריכת תוכן בקבוצות, אלא גם אפליקציית התכתבות נוחה בין אנשים פרטיים.
הונו של דורוב, שמתגורר כיום בדובאי, מוערך בכ-15 מיליארד דולר, ובטלגרם עובדים כיום בסך הכל כ-50 עובדים. לגוגל לשם השוואה, יש כ-82 אלף עובדים. הסכום המטורף אליו הגיע הונו של דורוב נובע מכך שהוא הבעלים היחידים של החברה. כאמור, ביום שבת האחרון הוא נעצר ברגע שמטוסו הפרטי נחת בצרפת. לדברי המשטרה, החברה אפשרה לפעילות פלילית להתרחש באפליקציית ההודעות ללא כל בקרה. עם זאת, הוא לא נעצר על אף מעשה פלילי שהוא עצמו עשה.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן