ההשקעות בהייטק הישראלי עלו בשנת 2024 בהשוואה לשנה הקודמת, אך מתרבים הסימנים השליליים על האטה בענף שנחשב לקטר המרכזי של המשק - כך לפי דוח סיכום השנה שמפרסם היום (שני) מכון רייז (RISE Israel). מהדוח עולה כי ההשקעות מתייצבות על "רמה נמוכה" של 2.25-2 מיליארד דולר ברבעון לצד המשך הירידה במספר סבבי ההשקעה ובמספר המשקיעים בענף. במקביל נמשך הקיפאון במספר העובדים בענף, תוך שנבלם הגידול במצטרפים נטולי תואר אקדמי.

מחברי הדוח מציינים כי "בהסתכלות לעבר 2025 לא ניתן לדעת אם אנחנו עומדים בפתחה של תקופת צמיחה מחודשת, או שמדדי 2024 משקפים מציאות חדשה של ההייטק הישראלי, שכן לצד סימנים מעודדים יש גם סיבות לדאגה". לדברי יו"ר מכון רייז פרופ' יוג'ין קנדל, "ללא פיתוח אסטרטגיה כלל ממשלתית סדורה תוך שיתוף הסקטור - ישראל עלולה להיכנס לקיפאון שיפגע לא רק בשרידות הענף, אלא בחוסנה של הכלכלה הישראלית כולה".

חלום העבודה בהייטק מתרחק

ניתוח שביצעו חוקרי מכון רייז על בסיס נתוני הלמ"ס מצביע על קיפאון במספר המועסקים בהייטק המקומי לאחר צמיחה עקבית בעשור שקדם לשנת 2023. החוקרים התמקדו בהשפעת אותו קיפאון על שיעור הנקלטים בענף ללא הכשרה אקדמית - אותם אנשים שמצליחים להגשים את "חלום העבודה בהייטק" אחרי ביצוע תהליכי הכשרה מזורזים. כך, לאחר ששיעורם מתוך כלל העובדים החדשים בענף הגיע לשיא של 17.4% בשנת 2023, השנה הוא ירד ל-14.8%.

הדוח מציין כי הקיפאון מגיע לאחר ש"בשנים האחרונות חלה עלייה הדרגתית בשיעור הלא-אקדמאים מתוך המצטרפים להייטק מדי שנה". עלייה זו היתה תוצאה של שני גורמים עיקריים: גידול במספר המועסקים בחברות גדולות, שמעסיקות כמות גדולה יותר של עובדים בתפקידים שאינם דורשים תואר אקדמי; והתפתחות מסגרות המספקות הכשרה יישומית לא-אקדמית לעובדים טכנולוגיים דוגמת "בוטקאמפס".

"באופן טבעי, בשנת 2024, שבה ההייטק לא צמח ומספר המצטרפים החדשים ירד באופן חד, יש פחות ביקוש לעובדים בתפקידים לא-טכנולוגיים", כותבים מחברי הדוח. "בנוסף, כשמגייסים פחות עובדים, גם בתפקידים טכנולוגיים המעסיקים יכולים להיות יותר בררנים ולהעדיף עובדים עם תואר אקדמי".

עם זאת, מחברי הדוח מציינים כי הירידה בשיעור העובדים הלא-אקדמאיים עדיין צנועה יותר בהשוואה לירידה החדה בסך גיוסי העובדים לענף - מה שלדעתם "מצביע על כך שההכשרות הלא-אקדמיות (הבוטקאמפס) ממשיכות להיות מסלול רלוונטי לכניסה להייטק".

לדברי החוקרים, העובדה שהירידה בשיעור הלא-אקדמאיים שנקלטים בענף מתונה בהשוואה לצניחה הכללית במספר העובדים החדשים מראה שגם כשההייטק מצטמצם הוא עדיין זקוק לעובדים שאינם אקדמאים.

זינוק בתלות בענף הסייבר

בהיבט גיוסי ההון מצביעים מחברי הדוח על ממצאים דומים לדוחות הקודמים שפורסמו בחודשים האחרונים, המצביעים על עלייה בריכוזיות ההשקעות ובהתכנסות התעשייה:

  • ההשקעות בחברות סייבר היוו 42% מכלל ההשקעות - כמעט כפול משיעורן בשנים הקודמות. במקביל נרדמה ירידה ירידה של כ-16% במספר המשקיעים הזרים והישראלים הפעילים בישראל לעומת 2023.
  • מבין 20 קרנות ההון סיכון הפעילות בעולם בשנתיים האחרונות, 12 לא השקיעו בישראל ב-2024.
  • משקיעים אמריקאים היוו 80% מסך המשקיעים הזרים ב-2024.

בשורת ההמלצות כותבים מחברי הדוח כי "אחרי חוסר היציבות שהחלה ב-2023 עם הרפורמה המשפטית ומלחמת חרבות ברזל, ההמלצה העיקרית היא שממשלת ישראל תציג חזון ואסטרטגיה שיתנו תקווה למשקיעים וליזמים, ותציג מדיניות של ניהול כלכלי אחראי, שימור ערכים דמוקרטים וליברלים, ומזעור הבידוד הבין-לאומי".