בחודשים האחרונים סמל הסרט הצהוב, המסמל את המאבק להחזרת החטופים משבי חמאס, הפך לאחד המרכזיים בציבוריות הישראלית. סיכות, חולצות ופריטים נוספים הנושאים את הסמל הפכו לנפוצים, ובעוד שרבים מזדהים עם המסר שעומד מאחוריו, מסתבר שיש גם מי שמשמיעים קולות נגדו וקושרים אותו לחלקים אפלים בהיסטוריה האנושית.
בימים האחרונים מופץ ברשת סרטון קונספירטיבי שבו נטען שהסמל שימש את הנאצים, והוא אף קורא לזרוק את "הטלאי הצהוב" לפח. פייק ריפורטר, מיזם המחקר שנאבק בפעילות זדונית ברשת הכוללת קמפיינים לא אותנטיים, הסתה לאלימות, שיח שנאה, קונספירציות ופייק ניוז, חשף בשרשור טוויטר את מקור הסרטון וקשר את יצירתו והפצתו לקבוצה אחרת שעושה שימוש בקונספירציות ברשת - מתנגדי חיסונים. נכון לרגע זה, הסרטון שותף מאות פעמים וצבר יותר מ-15 אלף צפיות.
"משחררים את החטופים מהקשר", נכתב בתחילת הסרטון. "כמו הסווסטיקה בהודו שנוכסה לצלב קרס על ידי הנאצים, גם האוטלה/אודל העתיק שימש ומשמש את הנאצים למטרות כיבוש והרג". לצד הטקסט, הוצגה טבלה של סמלים ששימשו לכאורה את המשטר הנאצי בגרמניה במהלך מלחמת העולם השנייה, כולל סמל שמזכיר בצורתו את סיכת החטופים, עם הלולאה העליונה ושני הקצוות בתחתית. עוד נטען כי הסמל שימש את אחת מחטיבות ה-SS.
בהמשך הסרטון, נשאלת השאלה מי עומד מאחורי הסמל, והתשובה לכאורה - האילומינטי, אותה תיאוריה ישנה ומוכרת שמושכת אליה קונספירטורים רבים כבר עשרות שנים. בסרטון המדובר, לוקחים את הקונספירציה לשלב הבא וטוענים כי "האילומינטי אפשרו את 7.10" לצד "סחר בילדים, פדופיליה, חיסונים, 9.11, מלחמת העולם השנייה ומלחמת העולם הראשונה". הסרטון מסתיים בהמלצה להוריד את הסמל, לצד אייקון של מספריים ומדורה והכיתוב: "זורקים את הטלאי הצהוב".
בפייק ריפורטר הסבירו כי בתחילה הסרטון נחשד כתעמולה איראנית כחלק מניסיונות ההשפעה שמבצעת המדינה ברשת הישראלית. אלא שהאמת פשוטה בהרבה, ומאחורי הסרטון עומדות יוצרות תוכן שהפיצו כבר בעבר ברשת תוכן סביב התנגדות לחיסונים, אילומינטי ונושאים קונספירטיביים שנויים במחלוקת אחרים.
זהו לא התוכן היחיד שקושר בין סמל מאבק החטופים למשטר הנאצי ורץ ברשת בימים האחרונים. כך, באתר בשם "אשדוד היום" ומסקר את הנעשה בעיר, עלתה בסוף חודש אוגוסט כתבה תחת הכותרת "מדוע סמל נאצי משווק לנו כסמל החטופים?". כך לשון הכתבה: "'סמל החטופים' הצהוב שהחליט מי שהחליט ש'חובה לענוד' על דש הבגד בחודשים האחרונים, כהזדהות עם משפחות החטופים, סיקרן אותנו מאוד. מהיכן הגיע? מדוע דווקא בצורתו זו? למה צהוב? ולאן נעלמה הדסקית שהייתה בהתחלה? יצאנו לחקור וחזרנו בהלם מהגילויים הכואבים".
בכתבה מוסבר כי מדובר בסמל האודלי, שהוא "אחד הסמלים העתיקים והנפוצים ביותר ברוב התרבויות הגרמניות… במאה ה-20, סמל האודל אומץ על ידי הנאצים בגרמניה משום שהוא ייצג מבחינתם אצולה אריסטוקרטיה וגזע עליון. ניתן, למשל, לראות את הסמל הזה מופיע על דש המדים של החיילים הנאצים בגרמניה". עוד נטען בכתבה כי ישנן משפחות חטופים שמקפידות לא לענוד את הסמל הזה על עצמן ומתרחקות ממנו.
בסרטון אחר, שהופץ גם בטלגרם ועוסק באותו נושא תחת הכותרת "סמל החטופים הוא סמל העבדות", נשאלת השאלה "האם המשפחות האמריקניות כמו רוקפלר, פורד, בוש ואחרות שמעולם לא הועמדו לדין על כך שמימנו את הנאצים והעלו אותם לגדולה, מנסות להלביש לנו מחדש את הטלאי הצהוב, תוך שקרים חדשים שתא גז הוא כביכול מקלחת?". בהמשך עולה גם השאלה "האם המשטר שחטף ילדים מהוריהם התימנים, עומד גם מאחורי החטופים מהטבח בדרום?". כאמור, המשותף לכל אלה הוא השימוש בקונספירציות מתחומים שונים.
על אף הנטען, סמל הסרט הצהוב הוא סמל בינלאומי להזדהות עם שבויים ותפילה לשובם הביתה בשלום שצבר פופולריות במשבר בני הערובה האמריקאים באיראן ב-1979. ייתכן שקיים דמיון צורני כלשהו לסמל הנאצי, אולם, אין קשר בין הדברים וסיכת החטופים מבוססת על הסרט הצהוב שלקוח מהפולקלור האמריקאי.
"העובדה שהסרטון זכה לתפוצה נרחבת, מדגישה את האתגר שבפנינו. תוכן קיצוני ומכעיס נוטה להתפשט במהירות ברשתות החברתיות, ואנחנו צריכים למצוא דרכים יעילות יותר לבלום את התפשטותו - שבמקרה הזה גורמת נזק למשפחות החטופים", מסר מנכ"ל פייק ריפורטר, אחיה שץ. "מקרה זה מדגיש את הצורך הדחוף בחינוך לאוריינות דיגיטלית ולחשיבה ביקורתית. אנשים צריכים כלים טובים יותר לזהות ולהתמודד עם דיסאינפורמציה מסוג זה. יש לבחון את תפקידן של הרשתות החברתיות בהפצת תוכן כזה, ועל ממשלת ישראל לדרוש מהן לפעול יותר להגבלת הפצה של תוכן מזיק".