בשנת 2020, בזמן שכולנו הסתגרנו בבתים עם מסכות קורונה ונוגדי חרדה, שיינא גרשוביץ החליטה לנצל את ההזדמנות כדי לעבור לגור באמצע מטע אבוקדו במושב שאר ישוב בצפון. המושב, היום זירת קרב מפונה מתושבים ואז אי של שקט ופסטורליות, גרם לשיינא להתמלא בהשראה ולפתוח עמוד אינסטגרם שמוקדש למתכונים בריאים. "התחלתי ללמוד נטורופתיה והיה לי משעמם בטירוף. רציתי לשווק את עצמי, להשיג לקוחות שיהיו לי כשאסיים את הלימודים, אז חשבתי ליצור לעצמי כרטיס ביקור באינסטגרם ועל הדרך להנגיש לאנשים את מה שאני סובלת ממנו - רגישות לגלוטן", מספרת כוכבת הרשת בשיחה עם mako.
"יצרתי מתכונים פשוטים, עם 4-5 מרכיבים בלבד שמתאימים לנמנעים מגלוטן. באותה תקופה אנשים נכנסו יותר למטבח, ככה שהטיימינג היה מדויק. לא הייתה אז עוד מישהי כמוני ברשת, רוב המשפיענים בתחום האוכל עבדו בבלוגים ולא באינסטגרם. התמונות נראו מגרות ואנשים שאלו את עצמם איך יכול להיות שהמנות המורכבות האלה כל כך פשוטות להכנה. זה תפס במהירות מטורפת", היא נזכרת. 4 שנים מאוחר יותר, שיינא היא אחת מכוכבות הרשת הכי מצליחות בישראל. את הגושפנקא הסופית להצלחה שלה היא תקבל בשבוע הבא, כשתפעיל לצד שמות ענקיים בתחום האוכל כמו ישראל אהרוני, חיים כהן ואבי ביטון דוכן בפסטיבל foodies של מתחם meex שרונים בהוד השרון (28-31 במאי).
"זה מטורף לעמוד לידם, אני לא קולטת את זה עדיין. זה כבוד ענק, לא משהו שציפיתי שיקרה", מספרת שיינא על התחושות. "כשהמפיקה התקשרה אליי להציע לי את הדבר הזה, לקח לי חצי שעה בכלל להבין מה היא מציעה. לא הבנתי איך אני קשורה לזה, אין לי מסעדה שאני רוצה לקדם - אבל יש לי אג'נדה, אז הבנתי שאני כן יכולה לתפוס מקום בדבר הזה. אני רוצה שאנשים שמגיעים לפסטיבל יקבלו מענה מבחינה בריאותית ותזונתית. יש המון אנשים שסובלים ממחלות כמו קרוהן, פסוריאזיס, אנדומטריוזיס ואחרות ונמנעים מאכילה של מוצרי חלב או גלוטן. כיף לי שאני יכולה לסייע להם".
גרשוביץ (26) מחזיקה בכרבע מיליון עוקבים באינסטגרם. לצד שיתופי פעולה מסחריים עם החברות הכי גדולות במשק, היא מחזיקה במותג משל עצמה בשם "100 אחוז" שבמסגרתו היא מעבירה ריטריטים קצרים. היא מנחה פודקאסט מצליח בשם "100 אחוז טבעי" ועובדת על קו מוצרי מזון בריאים משלה. הביוגרפיה שלה לא בהכרח הייתה אמורה להביא אותה לנקודה הזאת - היא בת למשפחה חב"דניקית, אחת מבין 12 ילדים וילדות. אחותה היא כוכבת הרשת החרדית ליבילנד (ליבי נחימובסקי) שעלתה לכותרות בשנים האחרונות לאחר גירושים סוערים מבעלה.
"האחים הגדולים שלי יותר חרדים, אני גדלתי ביישוב דתי-לאומי יותר ליברלי, ככה שאנחנו בסטטוס שונה. עם השנים מצאתי את האיזון שלי מבחינת הדת, למה אני מתחברת יותר ופחות. למזלי, נולדתי להורים מאוד מקבלים. כשהתחלתי לאמא ואבא שלי לא היה בכלל אינסטגרם, אבל היום אמא שלי לדוגמה עפה על זה. אבא שלי מודע לעשייה שלי, למרות שהוא לא שם, אני בטוחה שיש לו איזה חשבון פיקטיבי שבו הוא עוקב אחריי".
"אני לא מגדירה את עצמי כיוצאת בשאלה, המושג הזה מעולם לא היה לי בראש. מעולם לא הייתה לי תשובה שחיפשתי, אז לא יצאתי בשאלה", אומרת גרשוביץ. "תמיד הייתי ילדה סקרנית שרוצה לבחון גבולות, לא האמנתי שיש רק מציאות אחת שדרכה אני יכולה לחיות, אז טסתי לאוסטרליה כדי לגלות עוד עולמות. דווקא במדינה זרה, שבה אף אחד לא שופט אותי, בדקתי מה נכון לי לעשות מבחינת הדת. עד היום יש לי דברים שאני עדיין עושה כי אני מוצאת בהם המון היגיון, כמו לברך לפני שאני אוכלת. אלה הרגלים שאמרתי שאני לא מוכנה לוותר עליהם, לצד האמונה שתמיד מלווה אותי".
איך זה מרגיש לעסוק באותו תחום כמו אחותך? אתן לא מרגישות שאתן מתחרות?
"אני ואחותי ליבי פועלות בעולמות שונים, אנחנו לא נשענות אחת על השנייה והשפה שלנו שונה לגמרי. יש אנשים שבכלל לא מאמינים שאנחנו אחיות".
"לא רוצה להפוך למישהי שאומרת לאנשים מה לאכול או לא"
העיסוק של שיינא באוכל בריא הגיע אחרי שנים שבמהלכן ניהלה מה שהיא מגדירה כמערכת יחסים לא בדיוק בריאה עם אוכל. "כשהתחלתי חיפשתי את הקו המנחה שלי. בהתחלה הייתי כותבת כמה קלוריות יש בכל מנה, אבל אז נזכרתי שכשאני הייתי בת 16-17 הייתי בסוג של אובססיה, אפשר להגיד הפרעת אכילה, מחשבות טורדניות על הדבר הזה. אחרי תקופה מסוימת הבנתי שיש לי אחריות והחלטתי להתייחס רק למרכיבים, בלי קשר לקלוריות. אני משתדלת גם לא להשתמש במילים כמו 'בריא' או לא, 'רע' או 'טוב', 'מזיק' או לא. יש הרבה מנות ברשת שנקראות 'פיצה בלי רגשות אשם' או 'פיצה בלי מצפון', ואני בוחרת שלא להשתמש במילים האלה. בחירת הלקסיקון חשובה מאוד, כי את לא יודעת את מי זה יפגוש ואיפה".
על אף שהמתכונים שלה מכילים לרוב מרכיבים מהצומח ולא מהחי, שיינא מבקשת להדגיש שהיא לא מטיפה לטבעונות. "אני משתדלת שהכל יהיה קליל, אני לא רוצה להפוך למישהי שאומרת לאנשים מה לאכול או לא. אני לא אנטי מוצר או מרכיב מסוים, הכל בגישה חיובית, וזה גם ה'אני מאמין' שלי בחיים - במקום להגיד מה לא, להגיד מה כן. חלק נרחב מהתזונה שלי מבוסס על טבעונות, אבל אני לא אגיד לאנשים 'אל תאכלו ביצים' לדוגמה".
בתור כוכבת רשת שמורגלת לקבל בעיקר אהבה דרך אימוג'יז של לבבות, שיינא מודה שיהיה לה מוזר לצאת מהמסך ולפגוש את העוקבים שלה פנים מול פנים בפסטיבל. "כל דבר שקשור לחיים עצמם, לפיזי, הוא מטושטש ומתעתע. יש אהבה והתרגשות ברשת, אבל לא תמיד זה מתרגם למציאות", היא מספרת על החששות. "תמיד יש בי את הפחדים האלה שאולי לא יבואו לפגוש אותי, אבל אני חושבת שעם כל הפעילויות שאני עושה היום, ובטח עם הריטריטים שאני מעבירה, קיבלתי ביטחון ואני יודעת שזה משהו שאנשים מחפשים".
"כשהביטחון העצמי לא נשען על אהבת הקהל, הרבה יותר קל לחיות בשלום עם עצמך", היא אומרת. "ברשת יש הרבה פרגון, ומספיק שקורה משהו אחד שמסמל חוסר אהבה מהקהל - זה יכול להפיל את מי שאין לה בסיס חזק. כשבונים קודם את עצמך בלי קשר לרשת, את יודעת שגם אם אנשים לא יבואו לראות אותך, זה לא מה שיגדיר אותך. בתור מישהי שנמצאת כבר המון זמן בתעשייה אני יודעת שחייב לבנות את החיים גם מחוץ לרשת, כי האהבה הזאת היא וירטואלית בסופו של דבר. הביטחון צריך להגיע מהחברים הקרובים, מבן הזוג ובעיקר מעצמי. אי אפשר להישען רק על המחמאות והפידבק החיובי".
בפסטיבל שיינא אמנם לא תעמוד מעל סירים ותבשל בעצמה, אבל היא מבקשת להדגיש שהיא הייתה מעורבת בכל שלב של בניית המנות. "הדגש הוא כמו באינסטגרם שלי, על מנות טעימות ומגרות - מאק אנד צ'יז טבעוני וללא גלוטן שמרגיש כמו פסטה רגילה עם רוטב שמן, בודהה בול, קערה צבעונית עם המון תוספות מזינות וצ'יקן קון קארנה טבעוני, בלי צ'יקן בכלל, מה שמכונה ׳שניצל שניצל'", היא מספרת.
אחרי שתסתיים העבודה על הפסטיבל היא מתכננת להמשיך לעבוד על ליין אוכל משלה שנמצא בפיתוח, ואפילו ללמוד טיפול זוגי. "אני רוצה לייצר לעצמי קרקע יציבה, לא לסמוך רק על שיתופי פעולה מסחריים. עולם הרשתות החברתיות הוא דינמי, יום אחד האלגוריתם יכול לשחק בך ואין לך צפיות בכלל ויום אחר את בטופ. כל הזמן קורים דברים, ואני רוצה לייצר לעצמי שקט כלכלי. חוץ מזה, אני רוצה ללמוד כמה שיותר. אני עדיין חווה משברים עם עצמי ויש לי המון ביקורת עצמית, ככה שאני מנסה לעבוד על זה. זה עוד משרה בפני עצמה, אפילו יותר ממשרה מלאה".