דרמה רודפת דרמה ב-OpenAI: פחות מ-48 שעות לאחר שדירקטוריון OpenAI הדיח את מייסד ומנכ"ל החברה אלטמן - כעת הוא מנהל משא ומתן להחזיר אותו לחברה, לפי דיווח של אתר ה-Verge. יחד איתו צפוי לחזור לחברה גם הנשיא גרג ברוקמן. לפי ההסכם המתגבש, כל חברי הדירקטוריון יתפטרו מתפקידם ואלטמן וברוקמן יחזרו לתפקידיהם המקורי.
• מה גרם לטלטלה ב-OpenAI והישראלי שבלב המהומה
• מיהו סאם אלטמן, נביא מהפכת הבינה המלאכותית?
• בכירי תעשיית ה-AI מזהירים: "מסוכנת כמו מלחמה גרעינית"
• אילון מאסק הקים חברה מתחרה ל-OpenAI
• "יש מירוץ חימוש בתחום ה-AI, גם צה"ל על המפה זו"
המהלך נועד למנוע גם את התפטרותם של בכירים נוספים בחברה שהודיעו כי הם עוזבים בעקבות הדחת אלטמן, אף שההתפטרות של רבים מהם, חלקם מדענים בכירים, כבר נכנסה לתוקף. נראה שאלטמן עצמו משחק קשה להשגה ודורש מהדירקטוריון סמכויות וכוח נרחבים יותר כדי למנוע אפשרות למקרים דומים כאלו בעתיד. בציוץ שפרסם בטוויטר כתב אלטמן: "אני אוהב כל כך את הצוות ב-OpenAI".
המגעים להחזרת אלטמן מסמנים כי ב-OpenAI מרגישים את הלחץ האדיר שנוצר עקב הצעד האגרסיבי שנעשה בחברה. במקביל הם מהווים הצהרת חוסר אמון במי שנועדה אמורה להחליף את אלטמן בתפקיד המנכ"לית, מירה מוראטי.
i love the openai team so much
— Sam Altman (@sama) November 19, 2023
ערב ההדחה עמדה OpenAI בפני השלמת סבב גיוס הון במכירת מניות עובדים - מה שמכונה גיוס סקנדרי - שהיה משקף לחברה שווי של 86 מיליארד דולר. אך מהלך הבזק בצמרת החברה סיכן את הגיוס וכן את היחסים עם המשקיעה העיקרית בה, מיקרוסופט - ודאי בהתחשב בכך שלפי דיווח Axios במיקרוסופט גילו על ההדחה רק דקות ספורות לפני פרסומה לתקשורת.
לפי דיווח באתר Axios, בהודעה פנימית שעליה חתום סמנכ"ל התפעול (ה-COO) של OpenAI בראד לייטקאפ, הדחת אלטמן לא הגיעה על רקע חשד למעילה בכספי או נכסי החברה או התנהלות זדונית אחרת - אלא חוסר תקשורת בינו ובין הדירקטוריון. "אנחנו יכולים להגיד שהחלטת הבורד לא הייתה כתגובה לעבירה או משהו הקשור לצד הכספי, העסקי, הבטיחותי או להתנהלות בנוגע לפרטיות משתמשים" כתב לייטקאפ' "הסיבה היא שבר בתקשורת בין סם לבין הבורד".
הדחתו של אלטמן, שנודע כפנים של OpenAI ושל הזינוק שחווה בשנה החולפת תחום הבינה המלאכותית כולו, היא צעד חריג בעולם הטכנולוגיה. OpenAI אחראית למוצרים שהזניקו את תחום הבינה המלאכותית לתודעה הציבורית בשנה-שנתיים האחרונות, ובראשם הצ'טבוט החכם ChatGPT וכן מחולל התמונות Dall-E.
בהודעה שבה דיווחה OpenAI על פיטוריו של אלטמן הואשם המנכ"ל המודח בהסתרת מידע מהדירקטוריון: "עזיבתו של סאם אלטמן מגיעה בעקבות תהליך בדיקה מפורט שערך דירקטוריון החברה, שהביא לידי מסקנה כי הוא [אלטמן] לא תמיד היה גלוי לב בתקשורת שלו עם הדירקטוריון, באופן שפגע ביכולתו לבצע את מחויבויותיו. לדירקטוריון אין יותר אמון ביכולות שלו להמשיך להנהיג את OpenAI", הודיעה החברה בפרסום בבלוג שלה.
הסיבות לשינויים הניהוליים מרחיקי הלכת ב-OpenAI עדיין לא לחלוטין ברורים. לפי בלומברג, להדחתו של אלטמן קדמו התנגשויות בינו ובין חברי דירקטוריון החברה ובמיוחד הישראלי לשעבר איליה סוצקבר, מייסד משותף של החברה והמדען הראשי שלה.
חילוקי הדעות נסבו בעיקר על המהירות שבה יש לפתח את הטכנולוגיה המתוחכמת שבה עסקה החברה, הידועה כבינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) - טכנולוגיה שמאפשרת למחשבים ליצור מידע חדש על בסיס סריקת בסיסי מידע קיימים. במידה ואלטמן ישוב לחברה, סוצקבר כנראה יאלץ להתפטר מתפקידיו בה.