בימים האחרונים, סרטון שמציג לכאורה חייל צה״ל לבוש בתחפושת דינוזאור הפך לוויראלי. בסרטון ניתן לראות אדם בתחפושת (לא ברור אם מדובר בחייל במדים או לא, אך ניתן להניח שמדובר בלוחם מילואים) יוצא מתוך אוהל ומעמיס פגזים על תומ״ת של חיל התותחנים. לאחר מכן, ה״דינוזאור״ מצולם כשהוא רוקד לצלילי השיר ״Boom״ של המפיק והדיג'יי הבינלאומי טייסטו.
הסרטון הועלה לטיקטוק לראשונה בסוף השבוע שעבר, ובמהרה התפרסם בחשבונות טוויטר וטלגרם פופולריים רבים. הוויראליות שלו הפכה לכלי בידיהם של מתנגדי צה״ל, בטענה שמלחמה אינה סיטואציה משעשעת שמתאימה לסרטונים מהסוג הזה. ״עוד סרטון ׳רצח עם מצחיק׳ שמסתובב בישראל… חייל צה"ל מפציץ את עזה לבוש בתחפושת דינוזאור. אני בטוח ב-100% ש׳ההתנשאות הג'נוסיידית׳ המגעילה הזו תחזור, בשלב מסוים, לנשוך אותנו בתחת״, נכתב בחשבון טוויטר ישראלי שמגדיר עצמו ״אנטי-ציוני״. משתמש אחר צייץ בערבית: "אנחנו (ישראל) מבצעים רצח עם, אבל לא בדרך של היטלר, אלא בצורה קומית".
על אף שמדובר בסרטון הומוריסטי שצולם כיוזמה פרטית של חיילים בשטח, ברשת צצו מספר משתמשים שטענו שמדובר בתוצר רשמי של צה״ל, מה שכמובן לא נכון. ״אי שפיות וטיפשות מוחלטת. ברצינות. סרטון חדש שצולם והועלה על ידי חטיבת הטלגרם/טיקטוק של צה"ל שעושה רצח עם וטיהור אתני בעזה - לבוש בתחפושת דינוזאור״, כתבה משתמשת נוספת לצד ההאשטאגים #GazaGenocide ו- #FreePalestine. הסרטון סוקר גם על ידי כלי תקשורת עם מאות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות, כמו למשל Middle East Monitor.
נראה שהסערה דעכה מעט בימים האחרונים, אלא שאתמול בבוקר, עם היוודע דבר האסון שאירע ברצועה וגבה את חייהם של 21 לוחמים, בטוויטר החלו לטעון שאחד מההרוגים הוא למעשה אותו חייל בתחפושת. הסערה החלה ככל הנראה בחשבון בשם SilencedSirs, שמזדהה בתור ״עיתונאי אזרחי שמסקר את המזרח התיכון״ ומרבה לפרסם תוכן נגד צה״ל וישראל.
בציוץ נכתב: ״הלם בתל אביב: קולונל ברון הלוי, מפקד של יחידת חוד החנית בחטיבת גולני, נהרג אתמול בקרבות בח׳אן יונס. ברון הופיע לפני יומיים לבוש בתחפושת דינוזאור, מתגאה בהפגזת עזה מאחד הטנקים״. על אף שהציוץ הזה צבר כ-60 אלף צפיות, כל מה שנכתב בו אינו נכון, והגולשים החלו לתקן את העובדות השגויות הרבות שמופיעות בו.
מי שהכחיש את הפייק ניוז הזה בצורה המקיפה והברורה ביותר הוא טל היגן, משתמש טוויטר כשמגדיר עצמו כאנליסט תקשורת המתמקד בסכסוך הישראלי-פלסטיני ומפריך כמעט על בסיס יומי פייק ניוז בטוויטר. ראשית, השם ״ברון הלוי״ לא נמצא ברשימת שמות הלוחמים שנהרגו באסון. שנית, לא נפל אף לוחם בדרגת אלוף משנה (המקבילה ל״קולונל״, כפי שנכתב בציוץ).
1. There is no record of this soldier existing, nor the "spearhead unit".
2. This alleged soldier was a part of Golani, an infantry unit. The soldiers from the TikTok video with the inflatable dinosaur are in the artillery corps - 2 entirely different and separate units. https://t.co/QmvgySwiuR pic.twitter.com/VWOyU5YYOg
כמו כן, הסרטון מראה שה״דינוזאור״ ככל הנראה משתייך ליחידת תותחנים או שריון, שכן הוא צולם ליד תומ״ת, ובפרסום השקרי נטען שהוא משתייך לחטיבת גולני. כמו כן, ישנה יחידה עם שם דומה ל״יחידת חוד החנית״ - עוצבת חוד החנית, חטיבת חי"ר של הצנחנים במילואים, אך שוב, מדובר בחטיבת חי"ר - שאינה קשורה לסרטון. לא ברור מי הוא אותו ברון הלוי שמופיע בציוץ, אם בכלל קיים אדם כזה.
גם כתב ה-BBC, שיאן סרדריזדה, פרסם פוסט בטוויטר בנושא ואישר שאין חייל כזה והתמונה לא מתייחסת ל"ברון הלוי".
Claims that Israeli "Colonel Baron Hevi" of the "spearhead unit" is one of the 21 Israeli soldiers killed in Gaza who was previously filmed wearing a dinosaur costume are false.
No such person or unit exists in the IDF, and the image posted as evidence doesn't show him. pic.twitter.com/bVIos6mVPi
נכון לרגע זה, הציוץ השקרי עדיין קיים בטוויטר, אולם צורפה אליו הבהרה מתוך הפוסט של האגין ומידע נוסף, כחלק מפיצ׳ר הערות הגולשים, חלק מהמנגון של טוויטר לתת קונטקסט והורדת חשיפה לציוצים שנחשבים לשקריים או בעייתיים.
למרות הערת הגולשים, המשתמשים הרבים, שחלקם בכלל בוטים ומצייצים נגד ישראל על בסיס קבוע עשו העתק-הדבק לתוכן הציוץ המקורי והמשיכו להדהד את השקר בעשרות ציוצים שהגיעו לחשיפה של עשרות אלפי גולשים. התמונה אגב, צולמה ע"י צלם ישראלי של AP בשם אריאל שליט ובהרבה אתרים ערבים בעולם אוהבים להשתמש בה בתור תמונה מייצגת לצבא הישראלי כחלק מדיווחים על "רצח עם" שישראל עושה.