אחת השאלות הכי בוערות מאז בחירותו של טראמפ לנשיאות ארה"ב היא מה יקרה עם החרם המסתמן על טיקטוק? נזכיר כי ב-24 באפריל חתם ג'ו ביידן על הצו שמחייב את טיקטוק למכור את עצמה לחברה אמריקאית כדי להמשיך לפעול בארה"ב. אחרי ההצבעות בסנאט ובקונגרס האמריקאי, הצו שנחתם מחייב את הרשת החברתית הסינית לעבור לידיים אמריקאיות עד ל-19 בינואר, יום לפני שטראמפ אמור להיכנס לתפקיד. החברה כבר הודיעה בעבר שהיא לא מתכוונת למכור, והסיבה העיקרית היא שמדובר בתהליך מסובך תחת המשטר הסיני.

טיקטוק גם ערערה על החרם וטוענת שהוא בלתי חוקתי, גם אם האפליקציה לא תנצח בבית המשפט, ההתדיינות המשפטית עלולה לדחות את לוח הזמנים לתוך הקדנציה השנייה של טראמפ, ולתת לו יותר מרחב פעולה.

כעת כלי תקשורת שונים בארה"ב כמו הוושינגטון פוסט, הניו יורק יורק טיימס ועוד מדווחים שהנשיא המיועד ינסה להציל את האפליקציה הסינית, כך לפי מקורבים אליו. למי שעוקב אחרי טראמפ זאת לא ממש הפתעה, הוא אמר זאת כבר במהלך הקמפיין ובעצם הציג שינוי של 180 מעלות ביחס שלו לטיקטוק. 

"הוא מעריך את התפוצה הרחבה של טיקטוק, הוא השתמש בה בצורה מופתית יחד עם פודקאסטים ויוצרי תוכן כדי לנצח בבחירות", אמרה קליאן קונווי, שניהלה את הקמפיין הראשון של טראמפ לנשיאות, שירתה בבית הלבן ונשארה קרובה אליו וכעת גם מעורבת בניסיון להציל את האפליקציה. "ישנן דרכים רבות לחייב את סין לקחת אחריות במקום לחסום 180 מיליון משתמשים בארה"ב מדי חודש. טראמפ זיהה כבר בשלב מוקדם שהדמוקרטים הם מפלגת החרמות - מכוניות מונעות בגז, סיגריות מנטול, סיגריות אלקטרוניות, קשיות מפלסטיק וכמובן טיקטוק".

קליאן קונווי (צילום: AFP, AFP PHOTO/Abdelhak SENNA)
קליאן קונווי | צילום: AFP, AFP PHOTO/Abdelhak SENNA

הנשיא הנבחר עדיין לא הודיע רשמית ​​על החלטה אם או כיצד ימשיך מכאן, אבל כמה יועצים מצפים ממנו להתערב לטובת טיקטוק במידת הצורך - כולל קונווי ושלושה אחרים, שדיברו בעילום שם. טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין להגן על האפליקציה, למרות שהוא גם חתם על צו ביצוע בקדנציה הראשונה שלו שלמעשה היה חוסם אותה. "אני הולך להציל את טיקטוק", אמר באחד מהסרטונים הראשונים שלו באפליקציה ביוני האחרון.

החוק, שנקרא Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, מעניק לנשיא את הסמכות להאריך את מועד המכירה ב-90 יום, אם הממשל יראה כי הושגה "התקדמות משמעותית" לקראת מכירה. אם המועד יגיע לאחר שטראמפ נכנס לתפקידו והוא ירצה לעצור את התהליך, טראמפ יוכל לבקש מהקונגרס שנשלט ע"י הרפובליקנים לבטל את החוק או לעודד את התובע הכללי שלו להימנע מאכיפתו, כך לדברי אלן רוזנשטיין, יועץ לביטחון לאומי לשעבר של משרד המשפטים.

בייטדאנס, חברת האם של טיקטוק, זיהתה לפני חודשים שניצחון של טראמפ הוא הסיכוי הטוב ביותר שלה לשמור על השליטה באפליקציה הפופולרית, אמר אדם שמעורה בדיונים הפנימיים של החברה לוושינגטון פוסט: "תוצאת הבחירות מציבה אותו במקום אפילו יותר טוב ממה שהוא כבר היה. וזה מה שהחברה מקווה לו".

ביטול החוק על הסף ישאיר את טיקטוק בבעלות בייטדאנס ויכול להצית מחדש את החששות בוושינגטון, כולל בקרב מחוקקים רפובליקנים בכירים, לגבי ההשפעה הפוטנציאלית של סין על האפליקציה. בשנת 2022 בייטדאנס הציעה לממשל ביידן הצעה נרחבת, המכונה פרויקט טקסס, שתעניק לממשלת ארה"ב שליטה עצומה על כוח העבודה שלה והבסיס הטכני שלה בתמורה להמשך פעילותה בארצות הברית, אך הממשל דחה זאת. בעבר החברה טענה שההצעה עדיין על השולחן, וממשל טראמפ יכול להסכים לה כחלק מפשרה אפשרית.

מחוקקים משתי המפלגות ממשיכים לטעון שטיקטוק היא איום ביטחוני לאומי על האמריקאים. הם חוששים שהפופולריות שלה עלולה לפתוח את הדלת לממשלת סין לאסוף נתונים של משתמשים בארה"ב ולבחור את הסרטונים שהאמריקאים צופים בהם - האשמה שטיקטוק מכחישה בתוקף.

אילון מאסק ומארק צוקרברג (צילום: Nathan Howard, getty images)
אילון מאסק ומארק צוקרברג | צילום: Nathan Howard, getty images

להחלטה על טיקטוק יש כמובן השפעה על שאר הרשתות החברתיות. מי שהיה שמח כנראה לראות את המתחרה הסינית נעלמת מהשטח הוא מארק צוקרברג, הבעלים של מטא שמחזיקה את אינסטגרם, וואטסאפ, ת'רדס ופייסבוק. אבל היחסים בינו לבין טראמפ לא ממש טובים. בשנת 2020 האשים הנשיא הבא כי פייסבוק אשמה בהטיית הבחירות וקרא לה "אויבת העם". טראמפ גם לא שוכח את ההשעיה שלו אחרי אירועי הקפיטול בינואר 2021, ואולי נקמנות אישית, היא חלק משיקולי הדעת שלו בנושא טיקטוק. גם אילון מאסק מושקע חזק בתוך הממשל של טראמפ, לאחר שעזר רבות לנשיא הקודם לחזור לתפקיד וקיבל בתמורה תפקיד רשמי בסוכנות שאמורה לקצץ בעלויות הממשל, אך האם הבעלים של X (טוויטר לשעבר) רוצה לראות את טיקטוק באזור? כנראה שבניגוד לצוקרברג זה פחות קריטי למאסק. מדובר בקהל יעד שונה ומבוסס כבר בטוויטר, שלא בא על חשבון השני. 

סיבה נוספת שגרמה לטראמפ לשנות את דעתו היא הפגישה עם ג'פרי יאס. הארגון הליברלי "Citizens for Ethics" חשף כי אחד המשקיעים הגדולים ברשת החברתית של טראמפ, Truth Social, הוא לא אחר מג'פרי יאס, אחד משני המממנים העיקריים של פורום קהלת בישראל לאורך השנים ובעל מניות בטיקטוק. בשנה שעברה רשת בלומברג דיווחה כי במהלך פגישתו של טראמפ עם יאס, עלתה האפשרות שיאס יתמנה לשר האוצר של ארה"ב, במקרה שטראמפ יזכה בבחירות. בנוסף, אותה פגישה מכרעת היא כביכול מה ששינתה את דעתו של הנשיא לשעבר על טיקטוק וגרמה לו להתנגד לחקיקה נגד הרשת החברתית הסינית.